Aan de top van de Panasonic line-up vinden we een OLED-tv met opvallende troeven. Een gecustomiseerd OLED-paneel, studiomonitor beeldkwaliteit en Dolby Atmos soundsysteem. Een tv ook die is uitgerust met vier HDMI-aansluitingen die de volledige HDMI 2.0 bandbreedte leveren en dus Ultra HD HDR in de beste kwaliteit aankunnen. Een tv dus die we graag reviewen.
Sober en elegant
Zwart is tijdloos, en het straalt altijd een zekere elegantie uit. De ‘Little Black Dress’ van Coco Chanel uit 1926 is niet voor niets een modesymbool geworden. Daarmee bedoelen we niet dat deze Panasonic weinig om het lijf heeft, maar wel dat je geen flashy design moet verwachten.
Het dunne OLED-scherm heeft een fijn zwart kader, en onderaan zitten de luidsprekers verborgen achter een metalen grille. De voet is een behoorlijk zware, centrale voetplaat in antraciet geborsteld metaal. Het geheel staat als een huis. Hou er rekening mee dat de tv relatief zwaar is, deze 55-incher weegt ongeveer evenveel als sommige andere 65 inch OLED-modellen.
Kabels kan je achteraan via de voet laten weglopen en dan verbergen met de grote afdekplaat. Het is een wat rudimentaire oplossing voor kabelbeheer.
Aansluiten!
Wie hoopte op HDMI 2.1-aansluitingen moeten we meteen teleurstellen. Ook dit model moet het stellen met HDMI 2.0. Er zijn wel twee HDMI 2.1-eigenschappen voorzien, namelijk eARC (Enhanced ARC) en ALLM (Auto Low Latency Mode).
De tv is uitgerust met vier HDMI-aansluitingen die de volledige HDMI 2.0 bandbreedte leveren en dus Ultra HD HDR in de beste kwaliteit aankunnen. Je vindt ook drie USB-aansluitingen (waarvan één USB 3.0), een component video ingang met stereo cinch audio-ingang voor je oudere analoge bronnen, een optisch digitale audio-uitgang. De hoofdtelefoon-aansluiting is via de menu’s ook om te schakelen naar een subwoofer-uitgang, mocht je de bas wat ondersteuning willen geven.
Hou er rekening mee dat een deel van de aansluitingen (waaronder twee HDMI en twee USB) naar achter wijzen en dus wandmontage kunnen bemoeilijken. Er is uiteraard ook een ethernetaansluiting en ingebouwde WiFi. Via Bluetooth verbind je je draadloze hoofdtelefoon, gamepad of muis/toetsenbord, maar kan je evengoed de audio van je smartphone naar de tv zenden.
Goed nieuws voor de tv-kijkers die geen settopbox willen gebruiken. Deze Panasonic biedt je drie antenne-aansluitingen, een dual DVB-T2/C/S2 tuner met een dubbele CI+-slot. Wie een externe USB harde schijf aansluit kan tv kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen.
My Home Screen 5.0
Het smart tv-platform van Panasonic heeft, nu in zijn vijfde iteratie, een mooie, moderne en overzichtelijke interface. Wil je een andere ingang selecteren, een tv-zender of aangesloten USB-apparaat, of wil je een app openen? Al die zaken vind je terug in balk onderaan het thuisscherm die minimale schermruimte inneemt.
Een tweede balk met content verschijnt zodra je een app selecteert die dit ondersteunt (YouTube en Netflix bijvoorbeeld). De interface is snel, en je kunt de volgorde van de iconen zelf aanpassen op favorieten.
Klassieke zapper
Bij een topmodel hoort een wat luxueuzere afstandsbediening. Daarvoor heeft Panasonic al enkele jaren deze geborsteld lichtmetalen versie van zijn klassieke remote. Hij lijkt misschien wat clunky maar hij ligt prima in de hand, de layout is goed en de toetsen laten zich gemakkelijk indrukken. Netflix heeft een eigen toets en de ‘My App’ toets (links onderaan) kan je zelf toewijzen aan je favoriete app. De ‘Picture’ toets rechts bovenaan kan je gebruiken om snel van beeldmode te wijzigen. Via de menu’s bepaal je zelf welke beeldmodes in die lijst verschijnen.
We zouden het bijna vergeten, deze remote is ook verlicht, en indien je vaak in het donker van films geniet, is dat erg handig. We vinden het wel jammer dat de afspeeltoetsen onderaan de remote niet verlicht zijn.
Beeldkwaliteit
Op dit topmodel gebruikt Panasonic net zoals alle andere fabrikanten die OLED aanbieden een OLED-paneel van LG Display, maar dan wel eentje dat het zelf customiseert. Het paneel is uitgerust met betere koeling en een andere voeding. Daardoor kan het een hogere piekhelderheid halen, Panasonic claimt ongeveer 20 procent meer. Of dat het geval is, daar komen we zodadelijk op terug. Het paneel heeft in elk geval een uitstekende uniformiteit, ook in donkere beelden.
De HCX Pro beeldprocessor haalt bovendien het allerbeste uit dit OLED-paneel. De processor zorgt voor uitmuntend zwartdetail, waarbij erg veel nuance bewaard blijft. Nog een bijzonder sterke troef: de tv gaat uitstekend om met lage kwaliteit donkere beelden. Waar dat bij andere fabrikanten wel eens tot zichtbare kleurbanden of lichtjes flikkerende effecten kan leiden houdt deze Panasonic dat perfect onder controle. Dat is met dank aan de uitstekende ruisonderdrukking zowel voor willekeurige als MPEG-ruis (blokvorming), maar vermoedelijk ook de uitstekende aansturing van het OLED-paneel.
Snelle actiebeelden komen beter uit de verf, nu Panasonic een aangepaste ‘Black Frame Insertion’ techniek gebruikt. Die maakt nog meer detail zichtbaar in snel bewegende beelden, zonder hinderlijk geflikker of overmatig helderheidsverlies als neveneffect. De ‘Minimum’ stand leek ons de beste keuze, al wil je het in HDR misschien toch uit laten staan om geen helderheid te verliezen. Gecombineerd met de uitstekende ‘Intelligent Frame Creation’ techniek zijn zelfs snelle pan-shots mooi vloeiende en gedetailleerd. Hou ‘Intelligent Frame Creation’ zeker op de ‘minimum’ stand, al moet gezegd, zelfs in de hoogste stand waren de resultaten erg goed.
De ‘True Cinema’ beeldmode is voorbeeldig gekalibreerd. Accurate kleuren, een perfect neutrale grijsschaal, de beelden zijn inderdaad een studiomonitor waardig, een uitzonderlijke prestatie. Panasonic implementeerde ook de ‘Filmmaker Mode’, die garandeert dat je de beelden ziet zoals de regisseur het voor ogen had. Filmmaker mode deactiveert zo goed als alle beeldverwerking, maar levert dezelfde prachtige beelden als True Cinema.
Met ondersteuning voor HDR10, HLG, Dolby Vision én HDR10+ hoef je je geen vragen te stellen over het formaat van je HDR-materiaal. Maar hoe zit het met de piekhelderheid? Die is inderdaad indrukwekkend. De HZ2000 scoort 1008 nits op een 10% venster, dat is inderdaad ongeveer 20% meer dan de meeste concurrenten. Die voorsprong behoudt het overigens ook op grotere witpartijen (tot 50% wit). Gecombineerd met grote kleurbereik (97% DCI-P3) en de uitstekende verwerking van HDR-beeldmateriaal is de kijkervaring fantastisch.
Nog een laatste troef. Panasonic biedt nu ook Dolby Vision IQ. De tv past het Dolby Vision beeld aan op basis van het omgevingslicht. Zo worden donkere scènes licht verhelderd zodat je ook bij meer omgevingslicht voldoende zwartdetail ziet. En meer nog, onder de naam ‘Intelligent Sensing’ biedt Panasonic een gelijkaardige functie voor HDR10; HDR10+, HLG en SDR-beeldmateriaal. Bij veel omgevingslicht worden kleuren iets rijker gemaakt en krijgt het beeld wat meer helderheid zodat het zijn impact behoudt.
Geluidskwaliteit
Met het ‘Technics’ merk op de luidsprekergrille verwachten we ook op audiovlak mooie prestaties. De tv is uitgerust met een 140 Watt audio-installatie waarvan 2x 20W in upfiring luidsprekers zit voor Dolby Atmos. Het geheel is getuned door Technics. Tijdens de installatie specificeer je hoe ver het toestel van de achterwand staat en hoe ver het tot je plafond is, zo kan de tv voor optimale resultaten zorgen. En ja, de klank is erg goed. Met de volumeknop op de helft is de muziek soms al te luid, dus er zit flink wat kracht in.
Wat we wel horen is dat, afhankelijk van hoe hoog je het volume zet, de klankkleur licht verandert, vermoedelijk om oversturing te voorkomen. Het effect is niet zo uitgesproken dat het hinderlijk is. Technics tunet de klank relatief scherp, zodat snerpende gitaren of stevige snare-drums erg hard binnenkomen. Een beetje spelen met de instellingen kan dat oplossen. Bezoek ook de ‘Creatie geluidsveld’ instelling. Panasonic maakt gebruik van de upfiring speakers om verschillende sfeer-ervaring te creëren: die van een opnamestudio, stadium of filmzaal.
En hoe zit het met Dolby Atmos? We doken in een Star Wars ruimtegevecht en de tv geeft een uitstekend gevoel van ruimtelijkheid, met daarin ook duidelijk een portie hoogte-effecten. Echt boven je hoofd hoor je zelden geluid, dat kan wat afhangen van de instellingen en je kamer, maar dat is overigens voor alle tv’s een flinke uitdaging. Hoe dan ook, de Panasonic scoort uitstekend en zal je filmervaring een flinke boost geven.
Conclusie
De Panasonic TX-55HZW2004 (NL) / TX-55HZ2000 (BE) is de tv bij uitstek voor de filmfanaat. Zijn enig minpunt: geen HDMI 2.1-aansluitingen, dus niet de beste keuze voor next-gen gamers. Maar wel ongeëvenaarde OLED-beeldkwaliteit, met diep contrast, veel schaduwnuances, rijke kleuren en topprestaties voor HDR dankzij een gecustomiseerd OLED-paneel. Een krachtige audio-oplossing met Dolby Atmos ondersteuning en upfiring luidsprekers vullen de indrukwekkende beelden aan met kamervullende surround. Het prijskaartje is pittig, dat hoort helaas bij een referentiemodel.
Panasonic TX-55HZW2004 (NL) / TX-55HZ2000 (BE)
€ 2.999 | www.panasonic.com
Beoordeling: 5 / 5