Hoe bewaar je je waardevolle platencollectie op een handige en toegankelijke manier? Het zal je nog verbazen hoe lastig het is om een geschikt meubel te vinden voor een hobby die bij meer dan één verzamelaar de potentie kent om behoorlijk uit de hand te lopen. Voor hen is er nu het Nederlandse vinylmeubel For The Record, een kast die meegroeit met je verzameling én bovendien je hele leven mee moet gaan. We stapten in de auto op de fiets richting De Meern voor het jongste idee dat bij Marlein Parlevliet en Tessa Pals van Swordfish & Friend uit hun gedeelde liefde voor vinyl – en alles wat daarbij hoort – is ontstaan.
Swordfish & Friend
Eigenlijk is het idee achter For The Record zo simpel dat het vooral de vraag oproept: ‘hoe is dit er nog niet?!’. Dat was ook de eerste reactie van Tessa Pals en Marlein Parlevliet, die hun gezamenlijke bedrijf al in 2013 oprichtten. Toen – en nu nog steeds, overigens – als exclusieve importeur van Crosley voor de volledige Europese markt, maar inmiddels dus ook de onderneming achter For The Record en de Vinyl Storage-oplossing.
“Het was een oplossing die we voor onszelf en onze groeiende platencollecties zochten, en waarvan we inderdaad verwacht hadden dat we die ergens in de markt al wel konden vinden”, vertelt Parlevliet. Een modulair kastensysteem is in de basis immers geen unieke vondst (hallo, IKEA). We kennen allemaal de notoir onverhuisbare oplossingen van de Zweden, die net één keer te vaak in- en uit elkaar zijn gehaald, en bij de allerlaatste adreswijziging bruut worden vastgespijkerd in de hoop dat het allemaal overeind blijft. Toch bleek dat na een uitgebreide speurtocht niet het geval. “Dus zijn we zelf aan de slag gegaan!”
Dat is inmiddels al ruim drie jaar geleden, want de ondernemers zijn niet over één nacht ijs gegaan. Het ontwerp, de materiaalkeuze, de kleurenopties – momenteel in twee varianten verkrijgbaar –, het was een heel proces. Samenwerking werd gezocht met designer Jeroen van Leur van Spitsberg, uit wiens creatieve brein het design van het inventieve vinylmeubel is ontsproten. En daarnaast gaat de dagelijkse praktijk natuurlijk gewoon door.
In de eerste plaats was (en is) die dagelijkse praktijk de distributie van de platenspelers van Crosley. Een rondje door het pand leert dat er een imposante voorraad van het Amerikaanse merk achter de magazijndeuren schuilgaat. Bovendien beschikte Swordfish & Friend tot en met 2018 ook nog over een fysieke etalage in de vorm van een winkelpand aan het Oudkerkhof in hartje Utrecht. Een boetiek kunst en meubels, natuurlijk opgebouwd rondom vinyl en mét een prominent plekje voor Crosley. Ook vond je er een bijzondere collectie platen samengesteld door DJ St. Paul, bij lezers wellicht bekend van Tivoli’s Pop-O-Matic en festivals als Lowlands. In december van 2018 is die zaak helaas gesloten, maar dat zette wel weer een deur open voor de jongste plannen van Parlevliet en Pals. “Die plannen kwamen bovendien op een goed moment”, zegt Pals. “De verkoop van vinyl zit al jaren in de lift en maakt tijdens de huidige pandemie een nog grotere groei door. Van livemuziek kunnen we helaas niet of nauwelijks genieten momenteel, van een vinylcollectie in een mooie kast gelukkig nog wel.”
For The Record
Terug naar ‘de kast’ dus, want los van de ontwikkelingen bij Crosley en de interessante alternatieve invulling van Record Store Day anno 'het nieuwe normaal' – waar Parlevliet tot voor kort nog altijd voorzitter was – zijn we deze keer toch vooral voor het Vinyl Storage-concept op bezoek. De 'FTR' is een ‘modulair en inventief ontwerp dat een levenlang meegaat, hoe groot je collectie ook wordt’. Het toegankelijke bewijs daarvoor staat uiteraard prominent opgesteld op het kantoor annex magazijn aan de Molensteyn in De Meern, net buiten de Utrechtse stadsgrenzen.
Het eerste wat opvalt aan deze ‘demokast’ – eentje goed gevuld met lege platenhoezen waarbij we ook een paar dubbele exemplaren spotten – is het gegeven dat modulair bij For The Record geen compromis voor design is gebleken. Nu hadden we dat ook nergens verwacht, bij het team dat er ook in de andere ondernemingen naar streeft om een bron van inspiratie te zijn door rondom vinyl een hele levensstijl te creëren. For The Record mag namelijk een nieuwe (merk)naam zijn, moederbedrijf Swordfish & Friend draait al wat langer rond in platenland. “Vanuit die ervaring weten we als geen ander dat er bij veel liefhebbers behoefte is aan een vinylkast die met de collectie meegroeit”, legt Parlevliet uit. Als de kast te klein wordt omdat je je niet in kon houden bij een braderie, tijdens Record Store Day of op een zaterdagmiddag in de platenzaak en de verzameling weer eens is gegroeid, kan er simpelweg een nieuwe losse laag worden bijgeplaatst. "Het geheel is bovendien zeer toekomstbestendig."
Een aanvullend voordeel is het feit dat de modulaire opbouw ook gunstig is voor je budget en de spreiding van je uitgaven. Geen lang spaartraject naar één grote dure kast, met allerlei achteraf toch weer te dure tussenoplossingen, maar duurzaam uitbouwen. In chronologische stapjes van een degelijk fundament naar een interieurvriendelijk geheel waarin je uiteindelijk alles kwijt kunt – en dat bovendien wèl verhuisproof is.
De Vinyl Storage kast is gemaakt van hout en aluminium panelen voor een stevige, maar toch licht ogende constructie. Het systeem is zo eenvoudig, dat een duidend filmpje maar een halve minuut lang hoeft te zijn:
Hoe je concreet de verschillende niveaus toe kunt voegen (of indien nodig: weghalen), ook daar is handig bewegend beeld voor dat deze tekst weer een alinea korter kan maken. Je krijgt tevens een mooi inzicht in hoe handzaam het pakket met berkenhouten planken en gepoedercoate aluminium panelen is – dat je overigens gewoon via reguliere pakketpost en zonder extra verzendkosten thuis mag verwachten.
De basis, dus deze eerste verdieping in bovenstaande video, is de Small-variant (103 centimeter breed, goed voor zo’n 160 tot 180 platen). De tweede optie, Large, is met 150 centimeter ongeveer anderhalf keer zo breed. Prijzen liggen op 380 euro en 480 euro voor de fundamenten van het FTR-systeem voor je lp-collectie. Iedere additionele laag kost 280 respectievelijk 350 euro. Om het hoofdrekenwerk tot deze ene alinea te beperken, willen we daar nog aan toevoegen dat een laag Small dus 160 tot 180 platen aankan, en een laag Large ongeveer 240 tot maximaal 270. Een verzameling van circa 800 platen stop je dus bijvoorbeeld in een FTR Small van vijf lagen, of een FTR Large van drie hoog. Creatiever puzzelen mag natuurlijk ook: met een combinatie van één basisunit Large (en daarop bijvoorbeeld je platenspeler en boekenplankmodel speakers) en daarnaast een tweede kast – bijvoorbeeld een Small van drie of vier lagen – en je bent er met diezelfde hoeveelheid platen ook.
Stapelèèèh
De hoogte is op papier enkel beperkt door je plafond, want het ontwerp en de materiaalkeuze staan garant voor een draagkracht die iedere toepassing moeiteloos aan moet kunnen. In de praktijk is vijf (Small) respectievelijk zes (Large) lagen evenwel de maximaal geadviseerde uitbouw, tenzij je ergens een klassieke bibliotheekladder vandaan wil halen om de toplaag nog enigszins binnen handbereik te houden (5 lagen Small komt tot 1 meter 92; 6 lagen Large meet 2 meter 28 hoog). We vermoeden dat een twee- of drielaags model sowieso de meest gebruikelijke variant zal zijn, al dan niet aangevuld met die platenspeler, een paar mooie planten of natuurlijk gewoon een televisie. Deze kast mag namelijk prominent in de living geplaatst worden en maakt van jouw verzameling zwart goud een collectie die gezien mag worden, in plaats van je hobby te verbannen naar opbergkasten in de periferie van je woonkamer, een Billie op de overloop of – nog erger – stoffige dozen op zolder. Vinyl is een lifestyle, nietwaar?
Om de platencollectie, die uiteraard in ieder individueel geval volledig uniek is, te sorteren op bijvoorbeeld alfabet, artiest of genre heb je een setje stickers ter beschikking waarmee de tussenschotjes voor dat broodnodige overzicht voorzien kunnen worden. In de webshop vind je binnenkort bovendien enkele aanvullende alternatieven, zoals magneetjes. Ook is er nagedacht over fraaie toevoegingen voor bovenop je kast, zoals een houder om de albumhoes van de plaat die je op dat moment op de draaitafel hebt liggen te kunnen etaleren – uitgevoerd in een fraai populierenhout en met het stempeltje ‘Now playing’.
FTR zou FTR niet zijn als daar niet óók een video voor was
Zoals gezegd is er veel denkwerk aan de recente introductie voorafgegaan, waaronder de uitwerking van de juiste kleuren. Er zijn behoorlijk wat prototypes de revue gepasseerd, waarbij niet iedere originele suggestie in de praktijk werkbaar bleek. In het kantoor zien we onder meer een in diepblauw uitgevoerd model dat op zich wel mooi is, maar nét iets te heftig wordt als je aan dat plaatje ook nog een bonte vinylverzameling aan toevoegt. Pals: “Een gemiddelde platencollectie is op zichzelf al vrij expressief, met dank aan het diverse kleurgebruik, het artwork van de albums en de eclectische mix van iedere unieke collectie. Om daar wat rust aan toe te voegen, hebben we gekozen voor de twee basiskleuren die we momenteel aanbieden: een rustig wit en een antraciet blauw.” Een kijkje in de webshop leert dat de officiële benamingen iets klinkender zijn: Traffic White en Indigo Blue. “Er staan aanvullende mogelijkheden en kleuren op het lijstje, maar dat is voor later”, vult Parlevliet aan.
“Voor nu is er de focus op deze twee modellen in deze twee kleuren. We willen de kwaliteit van ons aanbod garanderen door een combinatie van geweldige productie, betaalbare prijzen en een mooi hedendaags design. Vandaar dat de FTR Storage-modellen uitsluitend rechtstreeks bij ons online te koop zijn om de prijs laag te houden.” Net als instappen in de wereld van vinyl met pak-‘m-beet een platenspeler van Crosley zijn ook de eerste treden in interieurontwerp dus laagdrempelig gehouden, voor een heel breed publiek. Al vindt een nieuwsgierig geworden potentiele koper wel alvast een voorbeeldmodel in de lokale Velvet in Leiden, dus blijf vooral ook de platenzaak bezoeken(!). | Meer weten? Kijk dan op de website van For The Record.