Hi-Visit Botman Sound & Vision: eerlijkheid duurt het langst

Wie al langer op HIFI.NL komt, heeft de naam Botman Sound & Vision ongetwijfeld eens voorbij zien komen. Vanuit de diverse audioshows- en events in de weekenden bijvoorbeeld, waaronder de recente introductie van de NAD M33. Maar toch ook omdat het concept ‘Hi-Visit’ bepaald geen vreemde is voor Frank Botman, directeur van de audiospeciaalzaak in Hoorn.

Ons eerste bezoek dateert al van 2002, toen nog bij Botman Multimedia. In 2009 kwamen we terug voor een update, en in 2014 plaatsten we een Stelt Samen-systeem aan de Gedempte Turfhaven. Nu het vreemde jaar 2020 langzaam op zijn einde loopt, is het hoog tijd om weer eens richting Hoorn te rijden, want ook nu valt er weer voldoende te melden – en niet alleen wat de betere audio betreft, getuige de nieuwe projector in de home cinema ruimte. Als kers op de taart staat er in samenwerking met DALI Benelux bovendien een combinatie van NAD en DALI in een van de luisterruimtes te wachten – op ons, maar ook op lezers van HIFI.NL die in deze Maand van de HIFI zelf eens willen gaan luisteren. Maar daarvoor kon je al in ons eerdere artikel terecht, dus we nemen je nu (vooral) mee in de andere ruimtes.

Ruim een kwart eeuw Botman Sound & Vision

De audiospeciaalzaak in Hoorn beleefde vorig jaar zijn 25ste verjaardag. De sleutel voor dat langdurige succes, om maar met de deur in huis te vallen? “We zijn adviseurs, geen verkopers”, zegt Frank Botman. Om daaraan toe te voegen: “We bieden geen producten, maar oplossingen.” Dat ‘we’ slaat bovendien op een groep collega's die al wat langer meedraait. Dankzij de hechtheid van dat team is het mogelijk langdurige relaties met klanten aan te gaan, waardoor Botman in de gehele regio een grote afzetmarkt heeft.

Daarnaast is het team behoorlijk onderlegd in de wereld van audio en video, en wordt er continu voor gezorgd dat die kennis op peil blijft. Denk aan beursbezoeken, presentaties van importeurs en het in de gaten houden van die markt, want die staat nooit stil. “Dat betekent dat we ook de nieuwste innovaties aan kunnen bieden. De jongste generatie OLED-televisies die kunnen verdwijnen in een meubel, wand of plafond. Of aan een custom ontwerp voor je thuisbios, inclusief de allerlaatste Atmos-techniek.”

De optelsom van kennis en ervaring maakt dat je bij Botman terecht kunt voor alles van een oriënterend gesprek om je wensen goed kenbaar te maken tot een adviseur aan huis – of in je bedrijf, voor domotica en smarthome oplossingen. Overleg is mogelijk met architect, aannemer en elektricien, en als het op de uiteindelijke installatie aankomt, worden zelfs de kabels netjes weggewerkt.

“Alles draait bij ons om het beste geluid, of dat nou is voor puristische stereoweergave of een realistische surround ervaring bij je favoriete film. Voor elk budget componeren wij het best klinkende systeem.”

'Eerlijk duurt het langst'

Een tweede aspect van het succes van een speciaalzaak als team van adviseurs ligt volgens Botman ook in het gezegde 'eerlijk duurt het langst'. Klanten helpen zoals je zelf geholpen wil worden. "Dat betekent bijvoorbeeld dat 'nee' hier ook een antwoord is. We zijn niet geïnteresseerd in de duurste apparatuur, maar in de beste oplossing."

Die focus op advies en begeleiding uit zich ook in een stukje extra service bij online verkoop. “De zwaardere versterkers en zeker een set goede luidsprekers blijven mensen toch eerst in de winkel beleven voordat ze tot aanschaf overgaan.” Het online beleid van Botman vult dat vooral aan met kabels en accessoires. “Maar natuurlijk krijgen we ook wel eens een grotere bestelling. Dan staat er bijvoorbeeld een Uniti-model van Naim in een digitaal winkelwagentje, zoals laatst met een klant uit Amsterdam. Dan nemen we altijd even persoonlijk contact op. ‘Hoe bent u op dat product uitgekomen, heeft u er al eens naar kunnen luisteren’. Dan zijn ze blij dat we bellen, want inderdaad, 'ik twijfelde al of ik de juiste set kabels erbij had gedaan'. Dat was overigens niet zo, dus dan maken we dat in overleg in orde."

Advies op locatie

Een belangrijk onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering zijn projecten op locatie, en dan zowel de kleinere oplossingen bij consumenten thuis als de serieuze domoticatoepassingen op grotere schaal. 

Neem bijvoorbeeld de recente klus in de Noorderkerk  “het mooiste kerkgeluid van Nederland” – op 3 minuten wandelen van Botman. De Noorderkerk is een driebeukige hallenkerk in het centrum van Hoorn. Het oudste gebouw van de stad werd door een coöperatie van West-Friese kapitaalkrachtige ondernemers overgenomen en gerenoveerd, en vervolgens door Botman voorzien van een luidsprekersysteem om met de bijzondere galm van de locatie te kunnen wedijveren. 

Of een project bij een meubelgigant, die boven het nieuw gebouwde magazijn een enorme showroom heeft – doordeweeks voor dealers en partners, in het weekend voor klanten. “Dat betekende onder meer grote schermen voor presentaties (een 86 inch touch screen) en een breed pakket aan domotica." Voor dat laatste hoeft het team van Botman de hand niet om te draaien, met dank aan het verleden als multimediaspecialist. De zaak staat zo bekend om zijn degelijke computersystemen dat er nog steeds wel eens klanten de trap op willen lopen naar de voormalige 'IT-verdieping', die inmiddels al heel wat jaren niet meer in gebruik is. 

De toenmalige keuze om het hifi-onderdeel uit te breiden was vooral een terugkeer naar de basis voor Botman. "Dat is waar het voor mij allemaal mee begon, de versterkertjes, de draaitafels, de pick-up naalden, tuners en luidsprekers. Voordat ik besluit een product op te nemen luister ik er thuis naar. Daar kan ik in mijn eigen omgeving oordelen en een afgewogen besluit nemen."

Die aanpak heeft er mede voor gezorgd dat de merkentrouwe consument precies weet wat je bij de speciaalzaak mag verwachten. In de categorie luidsprekers zijn dat onder meer Bowers & Wilkins, DALI, Dynaudio, KEF en Monitor Audio, qua bronnen en versterkers staat er onder meer NAD, Naim, Primare en Yamaha. 

Botman is progressief en toont in zijn home cinema-ruimte onder meer zijn gloednieuwe 4K Laser projector, terwijl een scherm netjes vanuit het plafond naar beneden komt geschoven. De laatste technieken zijn in het assortiment AV-receivers aanwezig, en er is volop keuze qua subwoofers en surround combinaties. Maar er is ook plaats voor een conservatieve houding. De waan van de dag is prima, maar nieuwe merken of producten worden niet zomaar in het pakket opgenomen. De Simple Audio's en Olive netwerkspelers komen en gaan, maar bij Botman wordt liever geïnvesteerd in een merk als Naim – van de Mu-so all-in-one oplossing tot de volledige line-up van Uniti. 

Wie zich bij Botman eens in de inbouwmogelijkheden van Bowers & Wilkins, KEF en Dynaudio wil verdiepen, kan daarbij alle verschillen horen, maar ook zien en aanraken

En uiteraard is er aandacht voor het betere surround, met receivers en versterkers van onder meer Arcam en Yamaha

Wat niet mag ontbreken bij KEF-liefhebbers: de nieuwe LS50 Wireless II en LS50 Meta 

Uiteindelijk is Botman vooral een ambassadeur van goed geluid. "Daar moet het stigma ook eens af. Als je een mooie Mercedes ziet rijden, wéét je dat die geen 5.000 euro heeft gekost. Maar van prijzen van de betere audio/video-producten kan men nog steeds schrikken. En dat is prima, maar kom dan ook eens luisteren wáárom een fraaie stereoset nou duurder is dan die soundbar van de Mediamarkt." Bij dezen!


EDITORS' CHOICE