De Maand van de HIFI stuurt ons alle hoeken van de Lage Landen in. Voor de jongste bijdrage in onze themamaand zetten we de zeilen richting de Geldropseweg in Eindhoven, waar bij Audio TV Centrum en in samenwerking met importeur Havoned mooie combinaties van Klipsch op ons staan te wachten.
Audio TV Centrum
Een begrip een Eindhoven en omstreken, daar zeggen we toch niets geks mee. Audio TV Centrum van Wilbert Schepens, Roel van Nunspeet en hun collega’s vierde vorig jaar zijn veertigste verjaardag en bevindt zich dus inmiddels al in zijn vijfde decennium. Het team staat collectief voor een stevige brok ervaring, die zich vertaalt in een kritisch samengesteld aanbod van producten en diensten en een groep medewerkers met de juiste kennis om je daarmee van dienst te kunnen zijn.
In de winkel van ruim 900 vierkante meter, stevig gegroeid sinds de beginjaren, kun je terecht voor advies op het gebied van beeld en geluid, waarbij alles van een multiroom-setje tot een compleet ingerichte bioscoop tot de mogelijkheden behoort. “Een heel eenvoudig kabeltje, een hele eenvoudige tv, een hele eenvoudige stereoset, tot de meest exclusieve apparatuur”, zo hebben we het van Wilbert wel eens opgetekend. En naast de vele AV-oplossingen die het merkenpakket van Audio TV Centrum rijk is, kan zelfs de inrichting van je interieur – van stoel tot decoratie – er geregeld worden. Tv-meubel van Ardeno, anyone?
Een complete winkel dus, met een uitgebreid assortiment gericht op prijs, kwaliteit en de beleving thuis. Of je nou op zoek bent naar een kabeltje of een complete high end-set, een fraaie nieuwe OLED of een complete thuisbios – én de bank die je daar graag bij wil zetten. Vandaag zijn we echter niet in Eindhoven met een groothoek, maar met een zoomlens, en die dan specifiek gericht op het Amerikaanse Klipsch. Als we de speciaalzaak binnenwandelen, hebben we Peter Schrürs van importeur Havoned net gemist. Wat heeft hij achtergelaten…?
Klipsch La Scala
Laten we het verhaal direct met de meest opvallende verschijning aftrappen. In de knusse luisterruimte, die de oplettende lezer wellicht op onderstaande foto's al zal herkennen van de primeur met de Bowers & Wilkins 700 Signature afgelopen zomer, staan twee stevige Amerikaanse klassiekers op ons te wachten. Aan weerszijden van twee audiomeubels, waaronder inderdaad hetzelfde audiorack vol krachtpatsers van Michi die in juni de B&W's aanstuurden, treffen we namelijk de La Scala, of voluit Klipsch La Scala AL5, vorig jaar opnieuw uitgebracht.
De Amerikaanse luidsprekerbouwer heeft deze La Scala oorspronkelijk ontworpen voor professioneel gebruik en voor het eerst uitgebracht in 1963. De naam heeft de weergever te danken aan het Teatro alla Scala in Milaan. Deze 'mini Klipschorn', die in tegenstelling tot waar je 'm zou verwachten de opvallende hoorn in de onderste helft heeft zitten, is achter die tweevoudige hoorn uitgerust met een grote 15-inch woofer. Bovenin vind je een 1-inch tweeter en een 2-inch middentoner. Het geheel combineert een retro-ontwerp met moderne technologie voor een hoog rendement. Nu zijn we dat hoge rendement wel gewend van de Yanks, maar al bij de eerste nummers die Roel ons laat horen wordt duidelijk dat deze La Scala nergens een lompe kracht is. Integendeel, er is heel veel ruimte voor detail en een diep stereobeeld dat ook aan midden en hoog veel ruimte geeft.
Al doet de zware beat van Rachid Taha's Barra Barra, te vinden op de soundtrack van Black Hawk Down, het ook erg goed hoor...
De originele Klipschorn dateert alweer van 1946 en is nog steeds in productie. Een niveau van duurzaamheid dat eigenlijk ongeëvenaard is op de markt voor luidsprekers. De La Scala is de kleinere broer van dat vlaggenschip en verscheen dus voor het eerst in de jaren 60. De AL5-uitvoering brengt 'm opnieuw tot leven, maar met behoud van een retro-ontwerp dat het stempel 'love it or hate it' eveneens opnieuw uit weet te vinden.
In de AL5-generatie van de La Scala knijpt Klipsch het eigen Heritage geluid van de Klipschorn in een kleiner, tweedelig raamwerk dat wat gemakkelijker in een luisteromgeving kan worden ondergebracht en geplaatst. Vanaf 25 vierkante meter, zo schat Roel de ideale ruimte in. Het zijn hoe dan ook forse jongens, bijna een meter hoog en ruim zestig centimeter breed én diep; ongeveer het formaat van een wasmachine. Maar dan wel een wasmachine die muziek kan maken, dankzij een drieweg, volledig hoorn-geladen driverconfiguratie die deels achter akoestisch verantwoord doek verscholen gaat. Een ontwerp dat volgens de fabrikant aan een paar Watt versterkervermogen genoeg heeft voor een 'concertervaring in huis'.
De midden / hoge behuizing is voorzien van een nieuw ontworpen, zeer efficiënte K-771-tweeter gekoppeld aan een Klipsch's Tractrix-hoorn. In dit zelfde compartiment bevindt zich een K-55-X-middentoner met compressie-aansturing, gekoppeld aan een grote exponentiële hoorn. De kasten zijn afgewerkt in houtfineer op boekbasis, dus de boven- en onderkasten en de links/rechts luidsprekers zien er uit als een echt bij elkaar passende set. De midden/hoog sectie wordt ook geleverd met een nieuwe magnetische grille, met een metaalgaaspatroon, afgewerkt met het nieuwe 'La Scala' scriptlogo. Aan de achterkant van de midden / hoge behuizing bevindt zich ook een nieuw aluminium invoerpaneel, dat voorzien is van grote terminals.
Klipsch Heritage: Forte III
Als we na een uitgebreide muzieksessie en de nodige koffie de luisterruimte in een van de hoeken van het pand weer verlaten, lopen we onderweg naar de volgende demo eerst langs een passieve vloerstaander: de Forte III. Passief mag je hier lezen als niet-actief – in tegenstelling tot de Klipsch The Fives waar we naartoe onderweg zijn –, maar ook passief als in niet-aangesloten. We beschouwen 'm voor nu dus even als museumstuk.
Ook dit model, hier afgebeeld naast een slanke Focal, heeft een aardig verleden; de Klipsch Forte verscheen voor het eerst in 1985 en draait dus alweer 35 jaar mee in de topklasse van het merk. In al die tijd is het model een aantal keer gemoderniseerd, met de laatste aanpassing inmiddels een paar jaar terug. De Klipsch Forte III die we hier zien staan is onder meer voorzien van een nieuwe look en de meest recente innovaties van de akoestische technieken van de Amerikanen. Uiteraard met inachtneming van het historische karakter van de originele speaker, we hebben immers ook hier met de Heritage-familie te maken.
Klipsch The Fives
In die Heritage-lijn is Klipsch vervolgens nog wat kleiner gegaan. Dat is op zichzelf al lovenswaardig gezien het thuisland, maar zoals de hele toegankelijke, warme en inderdaad zelfs wat subtiele La Scala's al lieten horen is niets Europees de Amerikanen tegenwoordig vreemd.
The Fives zijn een relatief nieuwe creatie van Klipsch, bedoeld voor iedereen die voor de woonkamer een redelijk geprijsde muziek- én tv-oplossing zoekt die beter klinkt dan een soundbar en toch niet overdreven complex is. Het Heritage-design is opnieuw een knipoog naar de jaren vijftig en zestig, maar dankzij de aanwezigheid van een HDMI-ingang, aansluiting voor een platenspeler en Bluetooth passen The Fives ook helemaal bij het jaar 2020. Met als grootste pluspunt dat de twee aparte speakers van The Fives échte stereo leveren. 'Retro maar niet ouderwets'. Sla er de review van Jamie maar eens op na.
Wat bij die stereoweergave vooral opvalt aan de zeer compacte modellen – toch zeker gezien de merknaam op het frontje – is het imposante bereik van The Fives. De weergave is vol en stevig, maar nergens luid of ongelikt. Sluit je de ogen en stel je je een setje LSX'en van KEF voor, dan zou je dat prima kunnen geloven.
Sinds de komst een paar jaar geleden van The One en The Three heeft het Klipsch Heritage Wireless-assortiment van draadloze luidsprekers dan ook grote populariteit verworven. The Fives zijn volgens de fabrikant een logische aanvulling op die productlijn, zoals ook The Sixes, een tweeweg systeem van actieve monitorluidsprekers. Beide zijn voorzien van een tweeter met de Tractrix-vlag, het embleem van het merk. De belangrijkste verbeteringen vind je echter aan de verbindingszijde. Je kunt aan de slag met bluetooth 5, zoals wij hier deden, maar er is ook een tweetal cinch-ingangen (1 x lijnniveau, 1 x draaitafelniveau). The Fives zijn ook voorzien van 192 kHz / 24-bit decodering voor een vlekkeloze reproductie van audiotracks met hoge resolutie vanaf pc of streamingbron. Verder is er een optische ingang, een USB Type-B poort voor aansluiting op een computer én HDMI ARC met CEC voor audiogeweld bij films en series. Je hebt dan ook een aan/uit-synchronisatie en volumeregeling via de afstandsbediening van de tv. Toch handig voor wie liever een “echte” stereoset verkiest boven een soundbar. Het geheel is indrukwekkend te noemen, ook gezien het prijspunt; 899 euro.
Klipsch Cinema 600 soundbar + subwoofer
Kies je toch voor een soundbar, ook dán zijn er mogelijkheden. Aan het einde van ons rondje Klipsch bij Audio TV Centrum ligt namelijk, voor wie inderdaad nóg laagdrempeliger in de wereld van het Amerikaanse luidsprekermerk wil stappen, een Cinema 600 Soundbar op een eerste indruk te wachten. Deze combinatie van soundbar en subwoofer haal je, zoals de naamgeving bewust of onbewust al weggeeft, voor 600 euro in huis.
De Klipsch Cinema 600 – hier niet afgebeeld op een Ardeno meubel, maar gespot in de brochure van Klipsch
De Klipsch Cinema 600 is een 3.1-systeem, dat naast de configuratie van hoornbelaste tweeters en een speciale middenkanaalspeaker voor verbeterde vocale helderheid beschikt over een stevige 10-inch subwoofer. De optionele Surround 3 is, uiteraard in tweevoud, toe te voegen om de stap naar 5.1 te maken.
We nemen met plezier nog even plaats voor de fraaie langwerpige kubus met zijn opvallende industriële design, voor een stukje Michael Bay-bombasme.
Audio TV Centrum: nieuw adres (in 2021), vertrouwde gezichten
Tot slot; de voorlaatste Hi-Visit bij Audio TV Centrum is met een luistersessie in juni – de eerdergenoemde primeur van de Bowers & Wilkins 700 Signature – nog héél recent te noemen, maar toch verwachten we ook in 2021 alweer een bezoek in de agenda te kunnen zetten. Na vier+ decennia op dezelfde locatie gaat de speciaalzaak verhuizen, en wel van nummer 75 helemaal naar nummers 105 & 107 aan de ook voor ons inmiddels welbekende Geldropseweg. ‘Alleen een paar meter verderop’, dus.
“We groeien langzaam uit ons jasje en er is de wens om alles te moderniseren en opnieuw in te richten", legt Wilbert Schepens uit. “De bestaande winkel was eerst een klein pandje, wat we in de loop der jaren aardig hebben uitgebreid. Die stappen zijn allemaal prima gelukt, maar het kan uiteraard nog veel betere als we de volgende grote in één keer zetten.”
De daadwerkelijke verhuizing is in de lente van komend kalenderjaar, waar de toekomstige entree aan 105/107 alvast te herkennen is aan de karakteristieke bogen. Het betreft een voormalig pand van de Aldi, met een totale vloeroppervlakte van zo’n 1100 vierkante meter. “Alle mogelijkheden dus om er een fantastische winkel te maken!” Wordt vervolgd dus. Voor nu ben je nog een klein halfjaartje welkom op nummer 75.