We leven in een gekke tijd. High fives mogen niet meer. Muziek van Five moet je niet willen en over 5G gaan de raarste verhalen rond. Als we de aluminiumhoedenvouwers moeten geloven, krijgen de koeien daar zwemvliezen van, zouden de uiers op de rug belanden en bovendien alleen nog maar zure chocolademelk geven. Gelukkig is er één Five geweest waar we nog wel op terug konden vallen: de Sonos Play 5. Het laatste model heeft bovendien een nieuwe naam gekregen, de Five. Aan ons de eer om de inmiddels derde generatie eens te testen.
In alle eerlijkheid is onze mening over Sonos producten behoorlijk uiteenlopend. Echter heeft de Play 5 altijd een warm plekje in ons hart gehad, toch zeker de tweede generatie. Die ging namelijk gepaard met de lancering van True Play. Dat is een methode van Sonos zelf om de akoestiek van de kamer te meten en die data te gebruiken om de audio optimaal te laten klinken. Nu zijn er sinds de tweede generatie van de Play 5 een hoop meer fabrikanten aan boord gesprongen van de ‘WiFi Speaker-trein’, en dat brengt voor Sonos een grote uitdaging met zich mee, want ze hebben immers hun naam hoog te houden. We gaan eens zien.
Bekend jasje, nieuwe motor
De Five lijkt om te beginnen aan de buitenkant gewoon op de vorige Sonos Play:5 (gen2). Al is de witte variant nu ook leverbaar met een witte grille. De grootste aanpassingen zitten echter onder de motorkap. Sonos heeft voor de nieuwe lijn een volledig nieuwe app ontwikkeld. De Sonos Five maakt hier met zijn nieuwe componenten optimaal gebruik van. En andersom ook, de app werkt heel erg goed door die vernieuwde componenten. Zo is het geheugen aangepakt, de processor/verwerkingsvermogen en betere WiFi. Ook zitten er 3 speciaal ontworpen woofer in en die moeten zorgen voor een indrukwekkend laag spectrum. Daarnaast zitten er ook 3 tweeters in, waarvan 1 in het midden is geplaatst en 2 naar buiten gericht. Elke unit in de Five wordt aangestuurd door een eigen klasse D-versterker. Sonos gebruikt dat om ‘phased array’ mogelijk te maken, waarmee een breed geluidsbeeld wordt neergezet. Dat gaan we uiteraard testen!
Het afstemmen van het geluid doe je natuurlijk met True Play, wat ook hier een extra stapje moet geven in het optimaliseren van je geluidsweergave. Verder vinden we op de achterkant een 3.5 mm aansluiting, voor bijvoorbeeld een platenspeler, én een ethernet aansluiting. Dank je wel, Sonos! Een ethernet poort heeft altijd onze voorkeur. WiFi werkt fantastisch, begrijp ons niet verkeerd. Maar wil je echt het beste geluid eruit halen, dan raden wij aan om de Sonos Five fysiek aan te sluiten met een ethernet kabel.
Iets wat we niet hadden verwacht, maar waar we wel heel blij van worden, is de uitgebreide ondersteuning van verschillende bestandsformaten. EN!, met deze nieuwe generatie ook ondersteuning voor 24 bit audio. Kom maar door met hoge kwaliteit audio! Mocht je trouwens willen genieten van echt stereogeluid, pak er dan een tweede Sonos Five bij, zet de beide speakers rechtop en geniet van 2.0, zoals het toch wel hoort.
Vertrouwd gevoel
Bij het uitpakken en neerzetten, krijgen we weer dat vertrouwde gevoel van Sonos. Alsof er niks veranderd is – al moeten we wel een nieuwe app downloaden, de Sonos S2 app. We hebben het gevoel dat installatie en aanmeldproces een stukje sneller zijn dan voorheen. Mocht je gewerkt hebben met de oude app, dan is dat wel even wennen. Maar, we merken na twee weken met de Sonos Five spelen dat de app stabieler is dan de vorige. En na die twee weken is ook deze nieuwe app volledig vertrouwd geraakt in het gebruik.
Uit de doos klinkt de Sonos Five erg vol en rijk. Dat is iets wat we na 30 minuten luisteren hebben aan gepast. In het menu onder instellingen kunnen we de EQ instellen. Erg prettig, want we zien direct dat loudness aan staat. Prima voor een feestje (als dat weer mag), maar wij zetten het liever uit. De weergave is daarna wat minder aangedikt. Klank komt wat natuurlijker over, minder gepusht.
In het menu kunnen we ook het statuslampje aan- of uitzetten, en zelfs de Touch toetsen aan de bovenkant. Dat is natuurlijk ideaal als de Sonos Five in een slaapkamer staat, of binnen het bereik van kinderen. Iets wat ook nieuw is, is Sonos Radio. Waar je bij andere merken bijvoorbeeld gebruik zou maken van TuneIn, heeft Sonos hier voor een andere aanpak gekozen, inclusief muzieklijsten.
Een mooi voordeel van Sonos is de enorme ondersteuning voor streamingdiensten. Vrijwel elke services is via de Sonos toe te voegen. Of het nu Soundcloud of Qobuz is, koppel en luister. En voor de echte liefhebbers is er nog altijd de mogelijkheid om een eigen muziekcollectie te verbinden. Zelf hebben we bijvoorbeeld een nas met een grote collectie muziek. Die kan er eenvoudig aan gekoppeld worden om af te spelen.
Lekker lang luisteren
Na een eerste week beginnen we te horen dat de Sonos Five zich op zijn gemak voelt. We hebben de juiste audio-instellingen gevonden en de Five klinkt redelijk ingespeeld. Dat gevoel van gemak is wederzijds. In de ochtend gaat de Sonos aan met Q-Music op de achtergrond, gedurende de dag verandert dat in een album, een gemiste uitzending, een podcast of de HIFI.NL playlist. Zo makkelijk als de Sonos Five staat te spelen, zo makkelijk luistert het ook weg.
Mocht je de Sonos Five neerzetten, geef ‘m dan ook de tijd om dat gemak op te bouwen. Laten we dat verduidelijken met een voorbeeld. Pak de Top 40, die staat bol van “muziek” om mee te cashen, in elkaar gezet zonder enige vorm van emotie. Dat moet vooral lekker klinken en uit je speaker knallen. Simpel voorbeeld is Head & Hart – Joel Corry. Klinkt prima, knalt uit je speaker en de songtekst is om te janken zo erg. Schakel via de Sonos app de loudness in en de kamer wordt gevuld met een dik en rijk geluidsbeeld. Zet de loudness uit en luister eens I Was Born To Love You – Ray LaMontagne en er staat een compleet andere speaker. Het grote voordeel nu is dat de muziek natuurlijker klinkt en wij kunnen er langer naar luisteren en meer van genieten. De muziek komt veel meer tot zijn recht. Met loudness aan treedt er al snel luistervermoeidheid op. Dit komt niet ten goede van het luistergenot.
De Sonos Five is een forse speaker. Je verstopt de Sonos Five niet heel gemakkelijk in het interieur. Het voordeel hiervan is wel dat er ruimte is voor vermogen en kwaliteit. Dat is goed te horen. Al op laag volume horen we dat de Sonos Five goed klinkt en de ruimte vult met muziek. Op de HIFI.NL playlist staat het nummer Lost in Yesterday – Tame Impala. Op laag volume klinken de lage tonen genuanceerd. Het geeft ruimte aan de vocalen en instrumenten. Als we het volume opvoeren, tot ongeveer een vierde van het maximale, dan horen we dat alles mee wordt genomen. De hoge tonen vervormen niet en lopen geleidelijk op, samen met de midden en lage tonen. Het geheel blijft in balans. Terwijl het volume al aardig kamervullend is. Dus dat is een mooi pluspunt voor de Sonos Five.
To sum up
De nieuwe Sonos Five is ons erg goed bevallen. Met name de stap naar de ondersteuning voor hoge kwaliteit audio. Nu zal dit voor de doelgroep die Sonos koopt misschien niet direct het speerpunt zijn, maar het laat wel zien dat Sonos zich blijft ontwikkelen. En dat er gehoor gegeven wordt aan de vraag naar hogere kwaliteitsweergave. De nieuwe app is even wennen, maar dat is een kwestie van tijd. De Sonos Five is gemakkelijk in gebruik en nog gemakkelijker om naar te luisteren. En dat is precies waar Sonos de pijlen op richt.
Wil je niet speakers gaan matchen bij een versterker, maar wel goed geluid dat de hele kamer vult, dan neem je een Sonos Five. Maar zet je een Sonos Five neer, denk dan niet meteen dan je een audiofiel bent, zeg maar.
Zijn er nog op- of aanmerkingen? Zeker, want we missen toch een optische aansluiting of een HDMI. Dat zou de Sonos Five de perfecte speaker van Sonos maken. En mocht je net beginnen met draadloze of wifi speakers, dan is de prijs stevig. Want in dit prijssegment zijn er een hoop ontwikkelingen geweest en is er veel keuze. Tegelijkertijd haal je met de Five wel de beste Sonos speaker die op dit moment verkrijgbaar is in huis.
Conclusie
De nieuwe Sonos Five is een oude vertrouwde, maar met een nieuwe motor. De interne ontwikkelingen hebben goed uitgepakt voor Sonos. De geluidskwaliteit is er duidelijk op vooruit gegaan en de nieuwe app biedt mogelijkheden voor de toekomst. Als Sonos deze trend voortzet, dan kunnen wij niet wachten op de rest van de nieuwe producten.
Sonos Five
€ 579 | www.sonos.nl
Beoordeling: 4.5 / 5