REVIEWBEC-Akustik

Review: BEC-Akustik AI-120 en Lyngdorf TDAI-1120, muzikale partners in crime

Edouard Hendrix | 11 maart 2021 | BEC-Akustik

SAMENVATTING

BEC-Akustik is anders dan anderen. Het is niet iedere audiofabrikant gegeven om met dergelijke uiterst compacte, onopvallende speakers zo’n ruimtelijk en muzikaal geluid te produceren. Dat je er één of enkele subwoofers moet aan toevoegen, mag geen bezwaar zijn. Die kun je met gemak in een hoekje wegmoffelen. Het maakt de verrassing alleen maar groter.

PLUSPUNTEN

  • Ultra compacte vormgeving
  • Degelijke bouwkwaliteit
  • Overal inzetbaar
  • Gemakkelijk te combineren
  • Audiofiele prestaties
  • Gunstig geprijsd

MINPUNTEN

  • Subwoofer(s) nog toe te voegen
  • Geen audiofiele uitstraling

Tijdens de ‘vakantiegeldactie’ van de voorbije zomer maakten we voor het eerst kennis met de naaldluidsprekers van het Duitse BEC-Akustik. Speakers die eigenlijk helemaal niet in het oog springen maar die wel indrukwekkend presteren. Vandaag stellen we u de geüpgradede versies van deze opmerkelijke speakers voor.

Vanuit hun ervaring als specialisten op het vlak van neodymium magneten besloten de engineers bij BEC-Akustik om een eigen luidsprekerlijn te bouwen. Neodymium magneten zijn permanente magneten voor industriële toepassingen die zelfs bij de kleinste afmetingen verbazingwekkend krachtig zijn. Ideaal dus om kleine, krachtige luidsprekers mee te bouwen.

Het beste van twee werelden

BEC-Akustik slaagde er in om de troeven van een klassieke luidsprekerconstructie te combineren met de voordelen van een magnetostaat. Met als resultaat superslanke speakers die dank zij hun vormgeving en gesofisticeerde technologie een stralingshoek van 160 graden mogelijk maken.

Dat wil zeggen dat je niet meer afhankelijk bent van de traditionele ‘sweet spot’ om optimaal van de muziek te genieten maar dat je overal in de ruimte hetzelfde geluid ervaart.  

Het vernuft van BEC-Akustik schuilt in de kleine drivers met een honingraatmembraan dat gelijkmatig over het gehele oppervlak wordt aangedreven door twee NdFeB-magneten die hoge veldsterkten genereren.

Een BEC-speaker is dus een breedbandluidspreker, zonder traditionele spreekspoelen maar met in meerdere lagen gelamineerde membranen. Met als resultaat een totaal gebrek aan akoestische interferentie tussen meerdere drivers en componenten.

Het assortiment

Afhankelijk van het model worden drie of vier breedbandluidsprekers gebruikt. De BEC-Akustik AI-70 is met zijn hoogte van 71 cm het kleinste model uit de reeks. In zijn slanke aluminium behuizing worden drie breedband drivers ingebouwd met een afstralingshoek van 160°. De AI-100 is met zijn hoogte van 100 cm een stuk hoger dan de AI-70. Hij heeft eveneens drie drivers aan boord maar heeft een net iets hoger frequentiebereik. De BEC AI-120 is met zijn 120 cm de grootste speaker uit de serie. Hij beschikt over vier drivers en haalt een nog groter frequentiebereik.

Line array

“Door drie of vier breedband drivers boven elkaar te plaatsen, creëert BEC-Akustik eigenlijk een ‘line array’, aldus Willy Van de Velde van Hifi Corner Trading, de Belgische distributeur voor de Benelux van BEC-Akustik en Lyngdorf. “Een ’line array’ is een combinatie van identieke luidsprekers die boven elkaar en onderling verbonden, opgehangen worden. Dergelijke kolommen worden vooral gebruikt bij live optredens en concerten in grote zalen of op festivalweides. De ‘line array’ zorgt voor een mooie spreiding van het geluid en geeft een ruimtelijk beeld. De horizontale afstraling van de speakers wordt breder, maar de verticale afstraling wordt smaller en gaat veel dieper. Eenvoudig gezegd, het  geluid wordt zo ver mogelijk gestraald met zo weinig mogelijk verlies. Het is precies daarom dat BEC-Akustik speakers er in slagen om een ruimte volledig te vullen met muziek.”

“Met BEC speakers kun je dus letterlijk en figuurlijk alle richtingen uit”, stelt Willy Van de Velde. Niet alleen omdat je ze onderling kunt combineren om er een onopvallend 2.1 stereo systeem, een 5.1 of zelfs een 7.1 surround systeem, inclusief Dolby Atmos, mee samen te stellen, maar ook omwille van de plaatsingsmogelijkheden. De positionering van de speakers is niet eens aan de orde. Omdat ze zo smal zijn en omdat de speakers op een gelijke verticale as staan, creëren ze een omnidirectioneel geluid. Je hoort geluid langs alle kanten, zonder enige demping van het midden/hoog.”, aldus Willy. “Om een optimale muzikale ervaring te realiseren heb je natuurlijk wel een geschikte versterker en één of meerdere subwoofers met crossover filter nodig”, voegt hij er aan toe.  

Wat is er nieuw?

Het is duidelijk dat de BEC speakers niet fundamenteel veranderd zijn, maar wat is er dan nieuw aan? “De vormgeving werd een beetje aangepast”, legt Willy Van de Velde uit. “Voor de behuizing werd een dikkere aluminiumplaat gebruikt zodat deze er nog solider op geworden is, de naden in de behuizing sluiten nog beter op elkaar aan zodat het geheel strakker oogt. De aansluitingen voor de luidsprekerkabels werden naar de binnenkant van de behuizing verplaatst zodat de speakers nu volledig aansluiten op de muur waartegen ze gehangen worden. Je ziet de stekkers dus niet meer zitten.” Kleine wijzigingen die niet eens erg opvallen omdat deze speakers dank zij hun ranke vormgeving als het ware opgaan in het interieur.

Horen maar niet zien

“BEC speakers hoor je wel, maar je ziet ze niet spelen” lacht Willy Van de Velde, “en dat is belangrijker dan je zou denken. Steeds meer muziekliefhebbers hebben een gloeiende hekel aan grote luidsprekersystemen die een prominente plaats innemen in het interieur. Maar tegelijkertijd willen ze geen toegevingen doen op het vlak van de muziekkwaliteit. Omdat goede inbouwluidsprekers niet goedkoop zijn en omdat het niet altijd eenvoudig is om ze te integreren in een bestaande infrastructuur, zijn de mogelijkheden beperkt. En dan kom je automatisch bij BEC-Akustik terecht voor pure hifi die je nauwelijks ziet.”

Een stapje verder

De speakers van BEC-Akustik zijn niet bepaald eye catchers. Maar als je ze beluistert, geloof je niet wat je ziet. En vooral niet wat je hoort. “De nieuwe BEC’s gaan nog een stapje verder, hoe goed ook ze al waren. Het stereobeeld is nog groter geworden en het rendement is opgevoerd. Je zult meer ‘brightness’ opmerken in het midden/hoog als gevolg van een verfijnde tuning. Het klinkt allemaal wat directer, zeg maar gerust audiofieler”, zegt Willy Van de Velde overtuigd. En dat willen we wel eens ondervinden. de tuning is meer hoog en audiofiel.

Lyngdorf TDAI-1120

Voor de luistertest in het auditorium bij Hificorner Trading in Schoten koppelen we een setje BEC AI-120 aan een Lyngdorf TDAI-1120 versterker. “De grootste BEC speakers met de kleinste Lyngdorf versterker”, lacht Willy Van de Velde, ”een verrassend goede combinatie.” De Lyngdorf TDAI-1120 is de kleinste geïntegreerde versterker die Lyngdorf ooit ontwikkelde. Een absoluut succesnummer voor het Deense Lyngdorf dat dankzij de kleine TDAI-1120 een stuk toegankelijker geworden is. Een versterker met functionaliteiten als DAC en streaming faciliteiten standaard ingebouwd met daarbovenop nog het door Lyngdorf gepatenteerde RoomPerfect-systeem.

“Met de Lyngdorf TDAI-1120 beschik je voor nauwelijks 2.000 € over room correction”, aldus Willy Van de Velde. “Dank zij zijn vele analoge en digitale ingangen en een line uitgang kun je met de TDAI-1120 zo ongeveer alles aansturen wat je wil. Hou je van de klank van buizen, dan hang je er een buizenversterker aan. Heb je een voorkeur voor indrukwekkende monoblokken, dan gebruik je de TDAI-1120 als voorversterker. Hou je het liever puur en direct, dan blijf je bij Lyngdorf. Wat je ook doet, Lyngdorf maakt het verschil groot genoeg om zelfs mensen die niet analytisch luisteren een betere muziekbeleving te bezorgen.”  

Partners in crime

“Hoewel er geen directe link bestaat tussen BEC-Akustik en Lyngdorf zijn het toch partners in crime”, aldus Willy Van de Velde. “Omdat er in de BEC speakers geen ruimte is voor filters en dergelijke, heb je een digitale versterker nodig die de crossover voor zijn rekening neemt. En dat is precies wat de Lyngdorf TDAI-1120 doet. Tussen het versterkergedeelte en de luidsprekers zitten geen analoge onderdelen zoals condensatoren of spoelen. Het muzieksignaal bereikt zonder omwegen de speakers. Bovendien biedt de TDAI-1120 zoveel mogelijkheden voor een perfecte fijnafstelling dat beide merken elkaar goed aanvullen. Waarmee ik uiteraard niet wil zeggen dat er geen goede match kan zijn met andere versterkers.” 

Lyngdorf BW-3

Maar er is meer. De speakers van BEC-Akustik zijn voor het laag afhankelijk van één of meerdere subwoofers met fase- en/of tijdcorrectie. En ook daarvoor heeft Lyngdorf met de BW-3 subwoofer de oplossing in huis. De BW-3 is een compacte maar krachtige actieve subwoofer met veel instelmogelijkheden. Met zijn 400 watt goed voor diepe, dynamische maar strak gehouden lage tonen. We voegen er dan ook twee toe aan de opstelling.

De Lyngdorf TDAI-1120 en de eerste versie van de BEC-Akustik speakers hebben we in augustus 2020 al uitgebreid en met veel voldoening beluisterd. Klik hier en hier om onze bevindingen er nog eens op na te lezen. De vraag is dan ook of we vandaag al dan niet een déjà mogen verwachten.  

BEC-Akustik vandaag

De BEC-Akustik AI-120 speakers slagen er nog altijd in om helemaal op te gaan in de scene. Het blijft onvoorstelbaar om te ervaren hoeveel muziek er uit die naaldluidsprekers vloeit. Onze oren willen ons doen geloven dat we naar grote speakers aan het luisteren zijn terwijl onze ogen zien dat dat niet het geval is. De muziek komt nog altijd langs alle kanten op ons af, of we nu in de comfortabele zeteltjes in de sweet spot van het auditorium zitten of helemaal niet. De hoge en lage tonen zijn uitstekend. We worden niet geplaagd door scherpe randjes of pieken of andere dissidente tonen.

Het klinkt allemaal erg vertrouwd. Niettemin moeten we Willy Van de Velde bijtreden dat het er dank zij het hogere rendement wat directer en nog wat dynamischer aan toe gaat. Kleine nuanceverschillen die toch een verschil maken, zonder echter afbreuk te willen doen aan de prestaties van de vorige editie. Uiteraard draagt ook nu de support van de Lyngdorf BW-3 subwoofers aanzienlijk bij aan de totale luisterervaring. Ze nemen de zware druk om een degelijk laag te produceren weg van de frêle schouders van de AI-120’s zodat deze zich kunnen concentreren op hun taak, zonder zichzelf te moeten forceren.

Anders dan anderen

Het is duidelijk dat BEC-Akustik zich niet blind gestaard heeft op minuscule verbeteringen maar zich bewust toegelegd heeft op details. Details die er toe doen en waarmee het verschil gemaakt wordt. Niet alleen thuis in je woonkamer, bureau, studentenkamer, of gelijk waar, maar ook in professionele omgevingen zoals vergaderzalen, exporuimtes, handelszaken en veel meer. BEC-Akustik is anders dan anderen. Het is niet iedere audiofabrikant gegeven om met dergelijke uiterst compacte, onopvallende speakers zo’n ruimtelijk en muzikaal geluid te produceren. Dat je er één of enkele subwoofers moet aan toevoegen, mag geen bezwaar zijn. Die kun je met gemak in een hoekje wegmoffelen. Het maakt de verrassing alleen maar groter.  

BEC-Akustik 
AI-70 (met 3 luidsprekerelementen, 70 cm): € 849 p/paar
AI-100 (met 3 luidsprekerelementen, 100 cm): € 899 p/paar
AI-120 (met 4 luidsprekerelementen, 120 cm): € 999 p/paar

Uitvoering : mat-zwart of mat-wit met inbegrip van de nodige beugels
(Alle RAL kleuren alsook Chrome-Silver en Gold mogelijk op aanvraag, mits meerprijs)

Hifi Corner Trading is distribiteur van beide merken, waardoor je er uiteraard ook voor in de winkel van die organisatie terecht kunt. Daarnaast vind je BEC en Lyngdorf bij Audio-Innovations.

Beoordeling: 4.5 / 5 

MERK

EDITORS' CHOICE