REVIEWSony

Review Sony SRS-XP500: kleurrijk partygeluid

Rob Nijman | 02 september 2021 | Sony

SAMENVATTING

Voor ruim 100 euro minder heb je een degelijke bluetoothspeaker die daadwerkelijk mobiel is, en voor dik 100 euro extra koop je een fraaie set actieve stereospeakers. Er tussenin is het goed toeven, als de voornaamste vragen zijn: is mijn muziek hard en zuiver, en krijg ik daar lampjes bij?

PLUSPUNTEN

  • Audioweergave matcht het formaat en gewicht
  • Aanvullende mogelijkheden, zij het erg doelgroepspecifiek

MINPUNTEN

  • Klinkt voller aan de kabel
  • Handzaam, maar niet noodzakelijk mobiel

Sony heeft in het voorjaar de nieuwe X-Serie gepresenteerd, een lijn kleurrijke, quasi- mobiele luidsprekers voor een specifieke doelgroep en 'gemaakt om maximaal te genieten van het leven en onvergetelijke ervaringen te creëren', aldus de Japanse fabrikant. “Ze passen bij elke levensstijl en zijn speciaal ontworpen om een krachtig en ruimtevullend geluid te bieden." De X-serie bestaat uit de SRS-XP500, zijn grotere en (nog) minder mobiele broer SRS-XP700 en de wel degelijk mobiele SRS-XG500. We gingen aan de slag met de middelste (maar laagst geprijsde) uit de groep, de ruim 11 kilo zware XP500.

Sony X-serie partyspeakers 

De Sony SRS X-serie speakers zijn uitgerust met de innovatieve X-Balanced Speaker Units van Sony.

“Het niet-cirkelvormige diafragma levert meer geluidsdruk en minder geluidsvervorming door de ruimte van de speaker te maximaliseren”, zo luidt daarvan de duiding. Een rijker en helderder geluid is het doel.

Sony SRS-XG500, zowel horizontal als verticaal inzetbaar

De Sony SRS-XP500 en -700 zijn uiterlijk nauwelijks te onderscheiden, zoals in de video al te zien. De 700 is logischerwijs een maatje groter, een fractie duurder en voorzien van drie tweeters aan de voorzijde én één aan de achterzijde die zorgen voor omnidirectioneel partygeluid met een diepe bas. De XP500 en XG500 zijn beide voorzien van twee tweeters (en twee woofers) aan de voorzijde die samen een krachtig partygeluid geven. De XG500 heeft bovendien passieve radiatoren die zijn geoptimaliseerd om een helder basgeluid weer te geven.

Voor de volledigheid vind je onderstaand ook de XG500, de kleinste en meest mobiele speaker van de drie. Adviesprijzen voor deze XG500 is 420 euro. De XP500 en XP700 kosten respectievelijk 350 en 500 euro. 

Sony SRS-XG500, de kleinste en meest mobiele van de drie

Technisch gezien zijn ook de XP500 en -700 mobiele speakers en dankzij het grote, comfortabele handvat neem je ze inderdaad eenvoudig mee, maar we gokken dat de respectievelijk 11,2 en maar liefst 16,9 kilo zware speakers op een zomerse dag minder ver van huis gaan dan de XG500 – die je wèl gerust als een heuptas over je schouder slingert onderweg naar het park, strand of zwembad. Al moet je dan wel zelf voor de draagriem zorgen. Voor een verplaatsing van de woonkamer naar de tuin is alles uiteraard geschikt.

Nog even over dat zwembad en strand: de XP500 is waterbestendig. Dankzij IPX4-classificatie hoeft je feestje niet in het water te vallen door een regenbuitje, al moet-ie ook niet langdurig in een plensbui blijven staan. Kopje onder in het bad is uiteraard geen optie.

De XP-broers hebben een multi lay-out en kunnen horizontaal of verticaal worden geplaatst. Een sensor op de XP700 optimaliseert de richting en biedt volgens de fabrikant een prachtig omnidirectionele weergave. De XP500 moet het met minder tweeters stellen en plaats je daarom het beste zoals je een tv ook plaatst: met de kleurtjes naar voren.

Sony SRS-XP500: specificaties 

De Sony X-serie zet vooral in op het woord ‘party’ in ‘partygeluid’, dus de bijbehorende functies zijn navenant. Of dacht je dat die lampjes er waren om je nieuwe roman bij te lichten? Já, de subtiele, zachte schemertinten zijn op papier geschikt voor een avondje thuis, maar in de praktijk zal deze speaker vooral gebruikt worden op standje ‘Tilburgse Kermis’. Al heet dat dan bij Sony bijvoorbeeld ‘Rave’, ‘Fresh’ of ‘Strobe’.

Om die kekke Lighting Mode van bijpassend audiogeweld te voorzien, beschikt de XP500 over twee tweeters en twee woofers. Ook beschikt je favoriete nieuwe discorobot over een Mega Bass-functie voor een diep, krachtig laag. Daar zijn ze bij Sony zo blij mee, dat ze van het aan- en uitschakelen van deze functie een individuele knop gemaakt hebben bovenop de speaker, naast de iets belangrijkere knoppen Power, Bluetooth, play/pause en volume. Ook is er voorzien in een ‘Live Sound’ modus voor een ruimtelijkere beleving – waarover later bij de beschrijving van de app(s) meer. Ook beschikt de speaker over een snellaadfunctie als je zelf voor vertrek ook nog even een power nap doet, en is voorzien in Battery Care Mode waardoor het opladen stopt bij 100 procent voor langere levensduur.

Die batterij is nog wel iets om wat dieper in te duiken. Sony meldt namelijk dat je maar liefst 20 uur vooruit kan met een volle accu – maar dan moet je dat wel doen op minder dan de helft van het volume én met die leuke lichtjes uit. Al staat de megabass voor die levensduur wél aan. Het volume moet in de meeste gevallen, toch zeker gezien de attitude van deze speaker – een tandje hoger, dus houd daar zeker rekening mee. Tegelijkertijd wordt de XP500 geleverd met een kabel, dus muziek die rechtstreeks vanuit het stopcontact gevoed wordt met de nodige ooompf is altijd een optie natuurlijk. Sowieso is de weergave ‘aan de kabel’ beter, wat ook geen onbelangrijk detail is.

Terug naar de boodschappenlijst voor je feestje. Dankzij Party Connect is het mogelijk om tot wel 100 compatibele speakers met elkaar te verbinden, die vervolgens synchroniseren met de muziek en natuurlijk de verlichting. Al vragen we ons direct af of we óóit nog in een wereld gaan leven waarin er genoeg mensen samen (mogen/willen) komen om 100 XP500’s of één zo'n Transformer XP50.000 te verantwoorden.

Voor de iets intiemere bijeenkomsten is de XP500 voorzien van ingangen voor gitaar en microfoon – ideaal voor karaokeliefhebbers. Helaas hier geen microfoon voorhanden, dus het gezang hebben we toch maar overgelaten aan de via Tidal opgeroepen muzikanten die daar net wat beter om bekend staan.

Ook is voorzien in twee USB-oplaadpoorten, zodat je je smartphone op de speaker aan kunt sluiten om op te laden. Óf de speaker kunt voeren met een losse usb-stick met daarop je favoriete playlist.

Sony Music Center en Fiestable App

Voor een optimale beleving en bediening van de X-serie van Sony is er vanuit de App Store / Google Play voorzien in de Sony Music Center én de Fiestable app. Vanuit eerstgenoemde kun je playlists selecteren, het volgende nummer klaarzetten, lichtpatronen en geluidsmodi veranderen en meer, vanuit je smartphone. In de app vind je ook direct je muziekdienst van voorkeur.

De Fiestable App is als plug-in te downloaden en biedt vervolgens meer van hetzelfde (maar dan in een fraaiere lay-out, zie rechts), maar ook aanvullende opties zoals een feestafspeellijst maken, karaokefuncties zoals Voice Changer en Echo, en dj-controle om geluidseffecten toe te voegen – leuk als die ongelukkige vriend/vriendin net z’n ziel en zaligheid aan een karaokemicrofoon staat te geven.

Conclusie

Is de Sony SRS-XP500 een aanrader? Ja, en neen. Zelf zou ik deze speaker – die het allesbehalve genuanceerde midden vertegenwoordigt tussen een actief stereosysteem en een daadwerkelijk mobiele bluetoothspeaker voor onderweg – niet snel kopen. Maar dat zegt meer over mijn behoeften aan een partyspeaker-met-lampjes dan over de weergavekwaliteiten (en -mogelijkheden) van deze feestelijke Sony met zijn hoge 'does what you expect'-gehalte.

Voor het doel (en de doelgroep) doet de X-serie namelijk alles wat het belooft voor een prijskaartje dat daarbij prima gerechtvaardigd is. De SRS-XP500 kost namelijk 350 euro. Voor een bedrag rond de 200 euro koop je een handzame, goed klinkende concurrent (Denon of JBL komen direct naar boven, of gewoon een ander model van Sony zelf) die daadwerkelijk mobiel is, en voor 500 euro begint het interessant te worden in de klasse van actieve stereospeakers (Ruark, AudioEngine, Q Acoustics ea). Er tussenin is het goed toeven, als de voornaamste vragen zijn: is mijn muziek hard en zuiver, en krijg ik daar lampjes bij? 

Sony SRS-XP500
€ 350 | www.sony.nl
Beoordeling 4 / 5






EDITORS' CHOICE