In samenwerking met importeur Viertron brengt HIFI.NL nog maar eens een bezoek aan het gezellige in Arnhem gevestigde Bender hifi. We zijn namelijk uitgenodigd om een door Bender en Viertron geselecteerde set te komen beluisteren. Een set voor veeleisende muziekliefhebbers die op zoek zijn naar een goed hifi-systeem zonder hierbij financieel overboord te gaan.
HiVisits: al 20 jaar een begrip
Een van de leuke bezigheden van een auteur is het bezoeken van een audiospeciaalzaak ergens in Nederland. Ondanks het feit dat we als hifi-journalisten beroepsmatig in aanraking komen met de betere apparatuur en daar soms enkele weken ongestoord mee mogen spelen, is het installeren van de reviewunit(s) in de keten telkens weer een klusje waar we niet heel graag naar uitkijken. Na de installatie volgt immers het onvermijdelijke inspeelproces en nadat alles na een paar weken eindelijk is geacclimatiseerd, genieten we slechts een dag of drie van de situatie waarna we de boel weer inpakken voor retour.
Er is dus iets voor te zeggen om zo af en toe eens een specialist te bezoeken en op ons gemak een set te beluisteren die nauwkeurig voor ons is opgesteld en ingespeeld, terwijl je tijdens die beleving van verse koffie wordt voorzien. Ondanks dat elke luisterruimte weer anders klinkt, kunnen we door onze ervaring redelijk snel bepalen welke potentie er schuilt in een set in een ‘vreemde’ ruimte. Want hoewel een audiodealer veel tijd en aandacht besteedt om een set zo goed mogelijk in de ruimte te laten klinken, zal de set thuis altijd anders klinken. De laagweergave is bij elke hifi-dealer bijvoorbeeld een punt we vaak ‘omheen’ moeten luisteren.
Door die ervaring weten we ondertussen prima waar we op moeten letten en hierom lopen we altijd even inspecterend rond om vast te stellen met wat voor een soort ruimte we te maken hebben. Denk aan betonnen of houten vloeren, houten of stenen tussenwanden, glazen panelen en de aankleding van de ruimte. Het puur beoordelen op klank is hierom niet echt zinvol, behalve het vaststellen dat de set bijvoorbeeld het sublaag in muziek weergeeft en in hoeverre de midrange definitie heeft en of het hoog vrij is van hardheid of scherpte. Omdat klank heel persoonlijk is en de ruimte hier een grote invloed op uitoefent, letten wij liever op het stereobeeld, de openheid en een correct fasegedrag van een set.
De keuze van Bender en Viertron
Voordat we onze indrukken van de beluisterde set geven, willen we eerst uitspreken waarom het voor ons ook leerzaam is om af en toe een kundig specialist te bezoeken. In de eerste plaats kunnen we hier sets beluisteren van merk, type en prijsklasse waar we doorgaans niet mee in aanraking komen. Zo wil het ons dan ook nog wel eens gebeuren dat we een perfect spelende set beluisteren in een lagere prijsklasse waar we bijzonder van onder de indruk zijn. Soms kunnen we zelfs uit onze stoel vallen van verbazing door een hele kleine aanpassing. En dat is precies datgene ons bij Bender hifi is overkomen.
Wanneer we in een van de laatste weken van de zomervakantie een gepland bezoek aan Bender hifi brengen maken, praten we eerst weer eens uitgebreid bij met eigenaar Harald Strik. Nadat we een vaste klant van Bender hifi en trouwe bezoeker van het HIFI.NL platform uitzwaaien, nemen we de voor ons klaarstaande set mondeling door. Bender heeft gekozen voor geheel met de hand vervaardigde componenten van het Franse Atoll Electronique, waaronder een IN-300 geïntegreerde stereo versterker en ST-200 Signature streamer. De met deze set gecombineerde luidsprekers zijn de AE520 van het Britse Acoustic Energy en de bekabeling is vanaf de stroomvoorziening tot aan de luidsprekerbekabeling afkomstig van het Zweedse Jenving Technology, beter bekend als Supra Cables.
Korte merkenintroductie
Atoll Electronique is in 1997 opgericht door de broers Stéphane & Emmanuel Dubreuil. Ze zijn gestart met een simpel doel: échte highend voor een interessante prijs en eerste serie versterkers die het bedrijf heeft voortgebracht waren zo succesvol dat deze nog steeds worden geproduceerd. Inmiddels heeft het bedrijf het aanbod uitgebreid met onder meer cd-spelers, netwerkspelers en D/A converters. Alles wordt volgens hoge kwaliteitsnormen met de hand in Frankrijk gemaakt en de gebruikte onderdelen komen uitsluitend uit de EU.
Acoustic Energy is een Britse luidsprekerfabrikant opgericht in 1987 en haar eerste Acoustic Energy AE-1 luidspreker is wereldwijd enthousiast ontvangen. Van oorsprong richt Acoustic Energy zich op de studiowereld. De luidsprekers hebben een muzikaal, open karakter en zijn bovenal gemakkelijk om naar te luisteren. Ondanks de hoogwaardige afwerking en geluidskwaliteit zijn de luidsprekers van Acoustic Audio zeer betaalbaar. Niet voor niets heeft Acoustic Energie inmiddels vele awards in de wacht gesleept bij toonaangevende hifi-bladen wereldwijd. In 2019 lanceert Acoustic Energy haar nieuwe AE500 monitor en de AE509 vloerstaande luidspreker. In 2020 is deze topserie aangevuld met de vandaag beluisterde AE520.
Supra Cable is afkomstig van Jenving Technology in Zweden, één van de pioniers op kabelgebied en een van de eerste fabrikanten ter wereld die in 1976 de luidsprekerkabel introduceerde. De R&D afdeling bij Jenving werkt nauw samen met universiteiten in Zweden om haar producten continu te verbeteren. Tegenwoordig levert Supra Cable behalve luidsprekerkabel ook hoogwaardige interlinks, HDMI-kabels, netwerkkabels, netspanningskabels en verdeeldozen. Deze onderscheidende Supra-blauwe no-nonsense kabels komen vaak als beste uit vergelijkende tests.
Onze luisterindrukken
Wanneer we plaatsnemen in de grote luisterruimte boven, bekijken we de set eerst tot in het kleinste detail alvorens we plaats nemen in de luisterstoel. Wat zijn de hifi-componenten van Atoll netjes afgewerkt zeg. Ondanks dat het volledig met de hand gemaakte componenten zijn, kunnen we nergens een foutje ontdekken. Klasse. Ook de luidsprekers van Acoustic Energy zijn plaatjes om te zien. Mits je van grotere vloerstaande luidsprekers houdt natuurlijk. We beginnen de luistersessie met de track Listen Before I Go van het debut album van Billie Eilish. In deze levendige track gebeurt er veel in het brede en vooral diepe geluidsbeeld. We ervaren de muziek met een hoge mate van neutraliteit, snelheid en precisie. We kunnen bijna zwemmen in een heerlijke zee van diep laag en worden hierbij betoverd door de melancholische zang van Eilish.
In het nummer Dissapear van het album Recordings van Porcupine Tree krijgen alle instrumenten instant de goede plek in het geluidsbeeld. Het vermogen van deze set om het geluidsbeeld te laten groeien én niet heel veel later weer te laten krimpen is heel speciaal om te ervaren. Wanneer we The Message van het album Slow Air van Still Corners afspelen ervaren we een flinke droge punch in de kickdrum en een enorme luchtverplaatsing in het sublaag. Het gitaarspel en de zang worden heerlijk ruimtelijk in de ruimte gezet en hierbij wordt de weergave nergens gekleurd of aangezet.
Wanneer we een van onze lang vergeten favorieten, Opera van het album Métropolitain van Emmanuel Santarromana, weer eens de revue laten passeren, worden onze trommelvliezen gemasseerd door het snelle karakter van de strijkers en het dynamische laagfundament. De zang wordt perfect centraal in het geluidsbeeld neergezet terwijl de verschillende muzikale details ons links en rechts om de oren vliegen.
Tot slot sluiten we de luistersessie af met My Pledge Of Allegiance Pt.1 van het album Decipher van After Forever. Een prachtig stukje Gothic Metal waarbij we geregeld kippenvel krijgen van de flinke uithalen in de indringende zang van Floor Jansen. De openheid en controle in dit nummer zijn opmerkelijk goed. In het laag verliest de set de controle van de verschillende soorten laag zelfs bij de meest complexe passages niet en voelen we de roffel van de dubbele kickdrum op ons borstbeen slaan terwijl de wat fragielere viool compleet los blijft staan van de overige muzikale elementen. De geluidsdiepte die we hierbij ervaren is indrukwekkend.
Kan heel goed nóg beter worden?
Tijdens onze wandeling door de showroom valt het oog van uw auteur op een paar glimmende sets Gaia voetjes van Iso Acoustics. Nadat we de set eerst uitvoerig hebben beluisterd vragen we de winkel de originele spikes van de luidsprekers eens te vervagen door de Gaia III voetjes. Na een paar minuten schroeven en het terugplaatsen van de speakers gaan we er weer eens lekker voor zitten. Terwijl we het eerst nummer van de playlist met de ‘Gaia upgrades’ herhalen hebben we zoiets van hè? Dus weer even terug naar het begin van het eerste nummer. Ja, we horen het echt goed. Vervolgens naar het tweede nummer en werken de gehele playlist nogmaals af. Vol verbazing luisteren we naar dezelfde set als een uur eerder, maar hebben de indruk ineens naar een significant hoger gepositioneerde hifi-set te luisteren.
Wanneer we de ogen sluiten ervaren we het geluidsbeeld met een transparantie waarmee achtergrond details met een significant hogere definitie worden weergegeven dan voorheen. De focus was al heel goed in orde, maar met deze voetjes is het geluidsbeeld nog een fractie scherper. Stemmen en instrumenten zijn nu nog strakker omlijnd. We hebben de indruk dat de studio ruimte is gevuld met schone zuurstofrijke lucht waarmee de muzikanten veel beter kunnen ademen. Dat de instrumenten tijdens de montage van de Gaia voetjes zijn bespannen met nieuwe snaren en de zangers van het moment gebruik hebben gemaakt de keel met een flink glas Jack Daniels te spoelen en vervolgens een nieuw plekje op de bühne hebben opgezocht. Heel speciaal.
Eindoordeel
We zijn onder de indruk van de kwaliteit van de door ons beluisterde set van Atoll, Acoustic Energy en Supra. Met een ongelimiteerd budget is het nooit moeilijk een goed klinkend systeem samen te stellen en met deze configuratie bewijst Bender hifi maar weer eens dat een echte highend geluidskwaliteit ook met een begrenst budget mogelijk is. Deze set kost met 11k best een paar muntjes, maar de beleving is er ook naar. We bovendien erg onder de indruk van de Gaia voetjes van IsoAcoustics. Hiermee wordt de uitstekende geluidskwaliteit van deze set nog eens een halve meter van de vloer getild. Bent u benieuwd naar de door ons beluisterde set? Maak dan zeker eens een luisterafspraak bij Bender hifi in Arnhem.
De audioset
Atoll IN-300 versterker: 2.800 euro
Atoll ST-200 Signature streamer: 2.000 euro
Supra MD-06EU stekkerdoos: 169 euro
Supra LoRAD SPC 1m stroomkabel: 159 euro per stuk
Supra Sword Excalibur 2x3m geconf.: 1.355 euro
Supra Sword Interconnect 0.8m RCA: 549 euro
Acoustic Energy AE-520 luidsprekers: 3.999 euro per set
IsoAcoustic Gaia III dempers: 239 euro per set van 4
Bender hifi | Steenstraat 54, Arnhem | www.benderhifi.be | www.viertron.nl