High-end soundbars zijn groot én duur. Is de stap naar bioscoopgeluid dan enkel voorbehouden aan lui met een groot tv-scherm en een stevig budget? Niet per se, want er zijn ook nog soundbars zoals deze compacte en uiterst betaalbare SC-HTB496 van Panasonic.
De laatste tijd hebben we veel soundbars op bezoek gehad die meer dan 1.000 euro kosten en qua breedte probleemloos 120 cm overstijgen. Heel leuk als je over een 55- of 65-inch televisie beschikt en het ook niet erg vindt om zoiets fors in je woonkamer te parkeren. Ben jij dat niet? De 299-euro kostende Panasonic SC-HTB496 is voor een andere doelgroep bestemd waar jij misschien aan toebehoort. Dit is een veel kleinere soundbar dan die high-end giganten, slechts 80 cm breed. Hierdoor plaats je hem even goed bij een 42-inch tv als een veel groter scherm.
De Panasonic is zelfs zo compact dat je het bij bepaalde tv-toestellen tussen de voet kunt schuiven, onder het scherm. De SC-HTB496 ophangen kan ook heel makkelijk met de meegeleverde onderdelen, wat ons ook een heel discrete opstelling lijkt.
Kenmerkend voor Panasonic is de degelijke, minimalistisch uitstraling, wat dit toestel nog meer een discrete verschijning maakt. Was het niet voor de twee leds aan de voorkant, je zou hem niet zien staan. Bij de SC-HTB496 hoort een draadloze subwoofer die een belangrijke rol speelt bij het leveren van een krachtig geluid. Het is niet extreem groot en door zijn design met een baspoort vooraan kun je hem dicht bij een muur plaatsen. Wij zouden aanraden om hem in de buurt van de televisie neer te zetten voor het beste effect.
Twee Punt Één
De Panasonic SC-HTB496 kan Dolby- en DTS-codecs verwerken. Zonder het al te complex te maken: ook als je een Dolby Atmos-film afspeelt, komt er geluid uit de soundbar. Niet met de volle Atmos-ervaring uiteraard, want daarvoor moet je een stukje hoger mikken qua prijs en functies. Dit is nu eenmaal een 2.1-soundbar, die zelf alles herleid naar stereo. DTS-ondersteuning is in elk geval mooi meegenomen. Tegenwoordig zijn er meer en meer toestellen die dat laatste missen, waardoor je in problemen kunt raken bij dvd- en Blu-rayfilms. Dat heb je hier niet. Ongeacht wat je bekijkt – Netflix, Blu-ray of console – je krijgt (stereo)geluid.
HDMI-klaar
In dit prijssegment vind je niet altijd een HDMI-ARC-poort, hier dus wel. De SC-HTB496 via een HDMI-kabel aan de juiste HDMI-ingang op je televisie hangen is de beste optie. Het werkt dan wellicht meteen en je kunt het volume regelen via het kastje van je televisie. Het instellen doe je zo echt op een minuut of twee.
Er is ook een optische poort voor wie liever hiermee werkt (of bijvoorbeeld een cd-speler wil aansluiten). Ten slotte vinden we achteraan een USB-poort waarop je een USB-schijf kunt aansluiten om muziekbestanden af te spelen. Dat lijkt ons eerder een optie voor in noodgevallen, want de poort is moeilijk te bereiken, er is geen app om de juiste muziekbestanden te selecteren en enkel MP3’s zijn welkom. Een betere keuze is je smartphone of tablet via Bluetooth te verbinden. Dan kun je gewoon Spotify of Apple Music openen en kiezen wat je wil.
Gaat voor spektakel
Als je de SC-HTB496 koppelt met een typische middenklasse-tv ga je opkijken. De meegeleverde subwoofer zorgt meteen voor een laag bassen die je voorheen niet had. Chaotische actiescènes zoals de race uit ‘Ready Player One’ of de ontsnappingspoging in ‘Fast & Furious: Hobbs & Shaw’ worden daardoor aangrijpender. Nogal wiedes, want in zo’n filmfragment gebeurt er zoveel dat kleine tv-speakers overweldigd worden en eerder een soort geluidsbrij opdienen. Terwijl die geluidseffecten ook dienen om je te betrekken bij de actie. De piepende remmen van het metrostel in Ready Player One hoor je voor je het gigantische ding op de spelers ziet afdonderen bijvoorbeeld, net zoals je de vlammenwerper in Hobbs & Shaw hoort voor je hem Idris Eldra ziet opjagen.
Een echt bombastisch geluid maakt actie- en sciencefictionfilms én veel games een stukje spannender. De bioscoopervaring is echter nog meer dan dat. Het is ook het aspect ‘surround’, waarbij geluidseffecten bewegen om de actie op het scherm te ondersteunen. Als je een auto van links naar rechts over het scherm ziet scheuren, hoor je in dezelfde richting rijden, die soort zaken. Hoe doet de SC-HTB496 het op dit vlak?
Die grote, dure soundbars hebben het voordeel van veel meer speakers die verder uit elkaar zijn gemonteerd. Dat is bij dit klein toestel niet het geval. Maar het biedt wel al een upgrade ten opzichte van kleine tv-speakertjes, merken we bij het bekijken van de geweldige ‘Ford vs Ferrari’. Christian Bale speelt hier een van zijn beste rollen als de vuilbekkende Engelse racelegende Ken Miles, naast Matt Damon als die andere icoon, Shelby. Het moment waarop Miles tijdens een nachtelijke testrit een Ford-prototype tot de uiterste dwingt is knap in beeld gebracht, zeker wanneer de remblokken oververhitten en de velgen beginnen te gloeien.
De SC-HTB496 verhoogt de spanningsgraad door gierende banden en snel gemanoeuvreer door de bochten flitsend en bewegelijk neer te zetten. De onvermijdelijke crash en explosie knallen overtuigende door de kamer, en de dramatische spanningsboog die er op volgt – zijn zoon kijkt toe; is Miles dood of niet? – wordt ook overgebracht op een manier dat een doorsnee tv niet aankan.
Music-modus is de beste
Voor een soundbar uit deze prijsklasse brengt de Panasonic een stukje verfijning op vlak van dialoogweergave. Een toestel met een apart, helder centerkanaal zal acteurs en presentatoren wellicht nog meer onderscheiden presenteren, maar de SC-HTB496 zet met zijn twee speakers al een goed stap in de juiste richting. Verstaanbaarheid neemt toe, wat we onder meer merken bij het fluisterend overleg tussen de twee Britse spionnen in een vol theater in ‘Six Minutes to Midnight’. Met name als we overschakelen naar de Music-modus via de remote, waardoor de stemmen iets beter gedefinieerd worden. De Music-stand is net meer in balans dan de Movie-modus. Let wel, hoe een soundbar klinkt hangt wel af van de ruimte waarin hij staat.
Bij je thuis experimenteren met de geluidsmodi is dus wel de moeite waard om te doen. Hetzelfde is ook waar met het subwooferniveau. De meegeleverde subwoofer is zoals gezegd een krachtig ding, zo krachtig dat we hem bij sommige films flink moesten temperen. Pluspunt is wel dat de Panasonic-soundbar dus wel voldoende krachtig om in een grotere woonkamer voor stevige bassen te zorgen.
En hoe zit het bij gaming? Bij bepaalde gametypes heb je echt positionele geluidseffecten nodig – echte surround dus. Je moet weten waar het geluid (zoals geweerschoten in de verte) vandaan komt om erop te kunnen reageren. Dat kan deze Panasonic niet leveren, daarvoor moet je de stap naar een duurdere soundbar of surroundopstelling nemen. De meer casual gamer ervaart met deze soundbar wel een pak meer plezier dan gewoon via de tv-speakers.
We speelden een aantal uren de campaignmodus van ‘Halo Infinite’, de eerste Halo-episode met een open world-map. Dit is geen tactische shooter, dus het gebrek aan exacte positie-informatie is hier helemaal niet erg. De epische opera-achtige soundtrack wordt wel machtig neergezet en als de Master Chief een bende Grunts snipet, weerklinken de schoten zwaar en voldoende groots. Niet alle fijne detail komt naar voren, maar als het spannend wordt valt dat niet op. Het is vooral sensationeel en ja, epic. Kortom, prima om wat stoom af te blazen bij een snelle gamesessie net voor het avondeten.
Conclusie
De Panasonic SC-HTB496-soundbar kost niet veel en kun je onopvallend aan je tv plaatsen. Die twee eigenschappen zullen al voldoende zijn om velen te overtuigen. De Panasonic is echter ook een waardevolle geluidsupgrade voor een kleinere tv of een televisie uit het instap- of middensegment. Flets geluid zonder bassen uit de tv-speakers wordt dankzij de SC-HTB496 vervangen door een voller en machtige weergave. De bassen zijn zelfs zo krachtig dat je ze wellicht wat zult terugschroeven, maar dat is in een wip gebeurd. Qua helderheid spreken we niet over het ultieme, maar qua sensatie en immersie maak je een al een hele stap. Het maakt deze Panasonic SC-HTB496 een mooie en kosteffectieve upgrade om je actiefilms en games heel wat meer leven in te blazen.
Panasonic SC-HTB496
299 euro | www.panasonic.nl
Beoordeling 4 op 5
Tech specs
Wat is het: 2.1-soundbar met draadloze subwoofer
Aansluitingen: HDMI-ARC, USB, optisch
Streaming: Bluetooth (SBC-codec)
Afmetingen: 80 x 10,1 x 5,6 cm