High-end soundbars mét Dolby Atmos maar zonder aparte subwoofer die veel plaats inneemt? Zo zijn er niet al te veel. De Bowers & Wilkins Panorama 3 heeft dus wel iets te bieden. Maar wat kun je precies verwachten van een soundbar van een leidend hifi-merk?
Panorama nummer 3
Zoals de naam al aangeeft, is dit de derde generatie soundbars van Bowers & Wilkins die de naam Panorama draagt. Wie de voorgaande modellen kent, zal nu wel even opkijken. De Panorama 3 is een heel andere soundbar dan zijn voorganger. Compacter, strakker en uiteraard een stuk moderner, dankzij ondersteuning voor streamingdiensten en Dolby Atmos-weergave. Met dat laatste speelt Bowers & Wilkins in op de toenemende populariteit van Atmos-geluid bij streamingdiensten als Netflix en Disney+.
De Panorama 3 is een 3.1.2-soundbar met alles aan boord. De soundbar is het volledige pakket, zonder een aparte draadloze subwoofer of bijkomende speakertjes die je achteraan in de woonkamer kunt plaatsen. Het uitgangspunt is overduidelijk iets bieden dat goed klinkt maar ook mooi in het interieur staat. Zijn de knappe koppen van Bowers & Wilkins in die opdracht geslaagd? Ze beginnen in elk geval op imposante wijze. Deze soundbar bevat niet minder dan elf drivers, twee woofers en circa 400 Watt aan versterking.
Aerodynamisch verantwoord
Het bericht dat de Panorama 3 zonder remote wordt geleverd en geen enkele instelling heeft om het geluid aan te passen? We denken dan snel: “Minimalisme”. Dat is meteen een treffende term om het nieuwe design van de soundbar te omschrijven. Toch kun je stellen dat het hoekige ontwerp best veel karakter bezit. Omdat de hoogte beperkt is maar het wel dieper is, komt de Panorama 3 vooral heel gestroomlijnd over. Ja, zelfs gesofistikeerd. Je plaatst hem makkelijk voor een televisie op een meubel, zonder over de onderste schermrand te piepen.
Sowieso parkeer je hem best iets voor het scherm. De bovenkant, die bestaat uit een matzwart rooster, herbergt immers luidsprekers die naar boven gericht zijn. Zij moeten vrij op het plafond kunnen uitstralen zodat Atmos-hoogte-effecten goed hoorbaar blijven. Ophangen kan ook.
De keuze voor een donker metalen bovenkant en een zwart luidsprekerdoek had een zeer anoniem product kunnen opleveren. Maar net door het hoekige design is de Panorama 3 eerder subtiel, en ontdek je bij nadere inspectie zijn premiumkantjes. In het midden van de soundbar is er bijvoorbeeld een glazen oppervlakte met een aantal touchcontrols. Mooi, mooi. Maar of je het ooit gaat gebruiken is een andere vraag.
Dolby only
De Panorama 3 is bedoeld als een luxueuze soundbar voor mensen die vooral in één keer hun tv-geluid willen verbeteren. We zijn dus niet verbaasd dat het niet is uitgerust met een enorme hoeveelheid aansluitingen. Er is enkel een HDMI-eARC-poort, die je nodig hebt om Dolby Atmos-geluid uit je tv te krijgen. De tweede en enige andere optie is de optische ingang. Die kun je gebruiken om pakweg een cd-speler aan te sluiten.
Zoals wel meer fabrikanten zet Bowers & Wilkins volledig in op Dolby Atmos-ondersteuning. Uiteraard speelt de soundbar eveneens oudere Dolby-codecs af, zodat Netflix-films met 5.1-geluid correct worden afgespeeld.
Video’s met DTS-soundtracks laten echter enkel stilte horen. Dat klinkt misschien ongewoon, maar ondersteuning voor DTS begint stilaan heel zeldzaam te worden. Dat komt omdat Dolby Atmos door alle streamingdiensten gebruikt wordt en de meeste Ultra HD Blu-rays Atmos-geluid bieden. Het zijn vooral oudere Blu-rays en dvd’s die DTS-geluidssporen hebben. En zelfs als je soundbar DTS ondersteunt heb je geen garantie dat je het kunt afspelen. Heel wat nieuwe tv’s sturen zelfs in passthrough-modus geen DTS-geluid meer door naar een aangesloten soundbar. De Panorama kan ook om met LPCM, dus een Blu-ray-speler of console die DTS kan omvormen naar dit formaat kan een uitweg bieden.
Muziek staat centraal
Het is niet onlogisch dat een volbloed hifi-naam als Bowers & Wilkins inzet op de muzikale kant van de zaak. Zelfs bij een soundbar, want die categorie van toestellen wordt vaak gebruikt om naar liedjes te luisteren. Dat blijkt ook uit onderzoek. Die brug naar muziek wordt onder meer heel expliciet gelegd in de app die je gebruikt om de Panorama 3 in te stellen en te bedienen. Het gaat dan om de Bowers & Wilkins Music-app, die je ook gebruikt voor andere geconnecteerde apparaten van het Britse bedrijf. De nieuwe Zeppelin, bijvoorbeeld. Het dient ook voor de Formation-lijn van multiroomproducten, maar ondanks het delen van een app behoort de Panorama 3 niet tot die familie. Je kunt dus niet zomaar een set Formation Duo’s koppelen aan de nieuwe soundbar.
De Music-app onderscheidt zich ook met muziek van de meeste remote-apps voor soundbars. Als je hem opent krijg je meteen mixes en nieuwe releases op jouw maat aangeboden. Een overzicht met recent afgespeelde tracks laat je snel dat cool nummer van gisteren op het spoor komen. Voorwaarde is wel dat je in de app inlogt op een van de ondersteunde muziekdiensten. De keuze is niet enorm groot, maar muziekliefhebbers vinden in het lijstje wel de belangrijkste namen. Qobuz, Tidal, Deezer en Soundcloud horen erbij, en kun hun aanbod kun je in de Music-app zelf volledig doorzoeken. Internetradio en podcasts zijn niet uit het oog verloren, en zijn present via de gratis NTS Radio-dienst. Hier vind je lokale zenders en internetradiostations van overal ter wereld.
Spotify afspelen kan de Panorama 3 ook. Dat doe je niet in de Music-app, maar gewoon via de app van de dienst zelf. De soundbar verschijnt er als speaker die je kunt aantikken. Ook voor het afspelen van eigen muziekbestanden, bijvoorbeeld vanaf een NAS, moet je naar een andere app grijpen. Keuze genoeg, je kiest er gewoon eentje die gemaakt is om via DLNA/UPnP muziek over het netwerk te streamen. Tijdens het testen gebruikten we BubbleUPnP, zonder iets problematisch tegen te komen.
Ten slotte is de Bowers & Wilkins-soundbar AirPlay 2-klaar. Vanaf een iPad of iPhone kun je dus de audio van alle apps heel makkelijk doorsturen. Zo is bijvoorbeeld Apple Music afgedekt. Heb je een toestel dat niet door Apple werd gebouwd? Chromecast is er niet, maar wel Bluetooth. De Panorama 3 is een van de weinige soundbars met ondersteuning voor betere Bluetooth-codecs, in dit geval AAC (belangrijk voor Apple-gebruikers) en aptX Adaptive. Het is trouwens het vermelden waard dat bepaalde muziekdiensten eveneens via apps op je tv beschikbaar zijn. Waarom die optie gebruiken, wat minder handig is dan tracks zoeken via je telefoon? Los van dat je dan albumart op het tv-scherm ziet verschijnen, kun je zo wel muziek in het Dolby Atmos-formaat via Apple Music of Tidal op de Panorama 3 afspelen.
De muzikale prestaties onderzochten we vooral door te streamen via Qobuz in de Music-app. We horen bij ‘Solar Power’ van Lorde meteen die typische Bowers & Wilkins-kwaliteiten, waaronder een brede soundstage en een focus op fijner trebledetail. ‘Bad guy’ van Billie Eilish wordt gekenmerkt door een beat die relatief diep klinkt – al mocht het nog net iets meer bassheavy – en qua timing perfect wordt aangeleverd. ‘Magnificat’ van de Choir of Clare College, Cambridge rolt ook heel fraai uit de Panorama 3. Het mocht iets ruimer en weidser misschien, maar over de presentatie van die hoge vrouwenstemmen met daaronder een mannenkoor kunnen we niet klagen. Die gelaagheid is vaak uitdagend voor een soundbar.
SFX vliegen van de ene kant naar de andere
Als het gaat om fijnzinnig gebruik van geluidseffecten om sfeer te creëren, dan is ‘Roma’ op Netflix een uitstekend voorbeeld. Deze zwartwitfilm van Alfonso Cuarón mag heel traag zijn en gespeend van actie blijven, het zet Dolby Atmos efficiënt in om je in het verhaal te trekken. Vooral de vele scènes in Mexico-stad zijn op hun bescheiden manier heel indrukwekkend, met veel omgevingsgeluiden die rondzweven. Knap is ook de beginscène als de camera de meid doorheen de villa volgt. Je hoort waar ze in het huis is, onder meer als ze de trap neemt. Ook de oude radio die blijft spelen en van positie verandert is knap gedaan.
De hoorbare rijkdom van Roma wordt door de Bowers & Wilkins treffend overgebracht. Het geluidsbeeld is driedimensioneel en ook de horizontale soundstage is betrekkelijk breed, met veel detail. Dat ervaren we eveneens bij ‘Ghostbusters: Afterlife’, waar de spookachtige storm van de intro echt indrukwekkend in onze grote woonkamer dondert en bliksemt.
Dialogen komen heel goed uit het centerkanaal. Verstaanbaarheid is goed, al vinden we soms een tikje te fel. We zouden het niet erg vinden om per kanaal het volume te kunnen aanpassen, maar helaas: dat kan niet.
De allereerste John Wick-film blijft toch onze favoriet, misschien wel omdat de totaal overdreven premisse toen nog fris was. De Panorama 3 speelt muziek prima af, wat natuurlijk bij films als deze eveneens mooi meegenomen is. De dreiging die de muzikale soundtrack doorheen John Wick opwekt komt in elk geval geslaagd over. Dynamisch sprongen wordt moeiteloos genomen, bijvoorbeeld wanneer de huurmoordenaar met een voorhamer een betonnen vloer openbreekt. De stukjes steen vliegen merkbaar naar links en rechts.
De spectaculaire race in ‘Ready Player One’ demonstreert opnieuw die grote soundstage waarop geluidseffecten vlot bewegen, zoals wanneer het vuurwerk wordt afgestoken of de motor van Art3mis van rechts naar links over het scherm beweegt. Er zit ongelooflijk veel detail qua geluid in deze hectische scène, iets dat de Panorama 3 met zijn neus voor detail prima onthult. De impact van crashende auto’s voelt wel wat vlak aan. De ingebouwde subwoofer ondersteunt goed de actie, maar er is duidelijk een punt waarop het ophoudt.
Dat is niet zo gek, natuurlijk. Wat de Bowers & Wilkins wel heel goed doet is het spannend houden, je veel geluidseffecten en beweging opdienen en tegelijkertijd de dialogen verstaanbaar houden. Gierende banden, muntstukken die over de weg rollen en zelfs de bijna onhoorbare elektriciteitsboog die uit de motorfietswielen weerklinkt. Dat doet je echt opkijken. De keerzijde is wel dat die interne subwoofer grote impactgeluiden niet helemaal kan overbrengen. Je merkt wel wanneer King Kong op de straat klopt of er een sloopkegel langs vliegt en een gebouw raakt. Maar het is geen grote knal, dat niet.
Conclusie
De Bowers & Wilkins Panorama 3 is een soundbar met een verfijnd en subtiel design. Grappig genoeg is dat ook precies hoe je z’n geluidskarakter zou kunnen omschrijven. Voor een relatief compacte soundbar zonder extra subwoofer komt er veel uit, zowel bij film als muziek. Te beginnen met een gedetailleerde soundstage die je een grootser gevoel geeft bij het filmkijken.
De Bowers & Wilkins is niet zo bombastisch, maar is wel een soundbar die je vooral veel laat ontdekken in een soundtrack. Het verschil met doorsnee tv-speakers op dat vlak is dan ook immens. De Panorama 3 is in zijn categorie een uitstekende muziekweergever.
Bowers & Wilkins Panorama 3
999 euro | www.bowers-wilkins.com
Beoordeling 4,5 op 5
Lees ook de Bowers & Wilkins Panorama 3 review van TechFi