HI-VISITOphon

Ophon Coverfront lp opbergsystemen: Laat muziek visueel spreken

Redactie HiFi.nl | 12 oktober 2022 | Ophon

Elke verzamelaar kent hetzelfde probleem: waar laat ik mijn collectie en hoe kan ik er het meeste van genieten? Verzamelaars van vinyl zijn niet anders. Ze kopen een kast van Ikea die wel handig is maar te groot en bepaald geen schoonheid, zetten hun geliefkoosde lp’s tegen de muur, of verzinnen een foeilelijke stelling. Met Ophon’s Coverfront mag de platencollectie juist van de zolder gehaald worden; de mancave uit. lp’s mogen gezien worden in de woonkamer!

De Coverfront van het Amsterdamse bedrijf Ophon is een modulair meubel dat kan voorzien in de opslag van honderdveertig tot aan vele duizenden 12” platen. Stel u eens voor dat u net als in een platenwinkel door de lp’s kunt bladeren. Dat u favoriete artiesten niet van de rug hoeft af te lezen maar het artwork in zijn geheel ziet. Denk bijvoorbeeld aan Bowie’s Ziggy Stardust, Joy Division’s Unknown Pleasures, of hoezen met de kunst van Andy Warhol of de fotografie van Anton Corbijn. Doodzonde om weg te stoppen, vindt Ophon. In plaats van te werken met slechts een opbergkast, maakt u met de Coverfront een levend kunstwerk met verschillende lp-hoezen. Een collage die u constant naar smaak kunt samenstellen en wisselen – gecombineerd met ruime, praktische platenopslag.

“De esthetische kracht van hoezen”

Piet Hein Clijsen (eigenaar en oprichter van Ophon) worstelde met hetzelfde probleem als hierboven geschetst. Geboren in 1970 begon hij tweedehands vinyl te kopen in zijn tienerjaren en de collectie groeide behoorlijk uit. Deels verpakt in dozen, deels langs de plinten van de woning gezet, deels in onoverzichtelijke kasten opgeborgen… Het probleem van opslag werd steeds groter en al vele jaren speelde Piet Hein met het idee zelf een kast te ontwerpen. Toen een goede vriend er voor de zoveelste maal bij hem op aan drong nu eindelijk eens een platenkast te ontwerpen, heeft Piet Hein tijdens een vakantie een prototype gemaakt.

“Als student stonden mijn platen altijd met de covers naar voren tegen een lange muur”, vertelt Piet Hein. “Ik genoot altijd erg van de esthetische kracht van de hoezen. Daarom wilde ik een kast ontwerpen waarin de lp’s altijd met de hoezen naar voren staan.”

Piet Hein had al jaren een bedrijf in de tentoonstellingsbouw. Hij gebruikte die ervaring, kennis en connecties om het idee uit te werken. Belangrijk was dat de kast industrieel vervaardigd kon worden. De ‘Coverfront’ was geboren: een kast waarin ‘storage en display’ geïntegreerd zijn. Waarin handig door de vinylplaten gebladerd kan worden.

De platenkast die meegroeit

Iedere vinylverzamelaar zal het herkennen: een kast wordt naar verloop van tijd – en stug door blijven verzamelen  te klein. De Coverfront werd daarom een modulair meubel dat mee kan groeien met de grootte van een platencollectie. Niet langer een sta-in-de-weg in de woonruimte, maar juist een wezenlijk onderdeel van een interieur met een wisselend uiterlijk. “Een tableau vivant, oftewel een levend kunstwerk,” aldus Piet Hein.

“Een steeds wisselende collage van cover art.” De slogan Face Your Music is alleszeggend. Mét behoud van maximale opbergruimte: zestig platen per vak met de hoes naar voren. Toch liever de ruggen naar voren? Ook daar is het meubel voor geschikt  tot tachtig platen per vak.

Verschillende uitvoeringen

De kast is beschikbaar in verschillende materialen en uitvoeringen. Zo is er keuze uit berken multiplex (standaard witte of zwarte filmcoating), MDF gespoten in standaard wit of in een kleur naar keuze en in een gefineerde variant waarbij de klant zelf kan kiezen voor een gewenste houtsoort. “Op dit moment zijn we aan het onderzoeken of we andere kleuren berken multiplex gaan gebruiken,” licht Piet Hein toe.

Door het modulaire karakter is er veel meer mogelijk dan de opties in de handige configurator op Ophon’s website. Denk aan extra plankruimte voor een versterker en platenspeler. Of een Coverfront in piramidevorm, zodat de kast geplaatst kan worden in (zolder)ruimtes met schuin aflopende wanden. Er is zelfs een versie in ontwikkeling helemaal is toegespitst op 7”-singles in plaats van lp’s.

Een nieuwe muziekbeleving

De volledige integratie van opslag en display in één meubel is uniek in de wereld van de vinylverzamelaar. Nog nooit eerder was er een kast op de markt met veel opslagruimte én de mogelijkheid om cover art te laten zien. Juist dat biedt een nieuwe beleving van een platencollectie, volgens Piet Hein: “De kast nodigt uit om er eens lekker in te duiken en door de platen te bladeren. Tegenwoordig heb ik wel eens muziekluisteravonden met vrienden. Door de aard van het meubel is mijn collectie nu ook voor hen makkelijk te doorzoeken. Ik merk dat het daardoor veel uitnodigender is om door iemands platen te gaan en erover te praten."

"Zeg nou zelf: dat spreekt toch veel meer aan dan opgeborgen, ‘weggestopte’ platen?” Organiseren en wisselen kan volledig naar eigen smaak. Wie creatief is, past zijn covers aan op het jaargetijde, kleur of het interieur zoals te zien is op de vele foto’s van enthousiaste verzamelaars."

Stel u voor: een wand waar Bowie schittert naast Hendrix, waar Beatles en Stones naast elkaar staan en waar Yes en Pink Floyd lokken met de magie van de cover. Een wand waarop ontwerpers als Andy Warhol, Roger Dean en Storm Thorgerson strijden om aandacht. De behoefte om muziek te draaien wordt er alleen maar groter van, terwijl de leesbril om minuscule lettertjes op de rand van de hoes te kunnen lezen niet meer nodig is. Door de muziek bladeren zoals bij de platenzaak kan met Ophon’s Coverfront ook thuis.

Op maat gemaakt

Ophon als bedrijf bestaat inmiddels enkele jaren. De naam Ophon bevat de initialen van Piet Hein’s voornaam. Daarbij is ophon ook een anagram van phono. Details misschien; het geeft aan hoe doordacht het totale concept is van product tot naamgeving. Ophon laat zijn meubels industrieel produceren met CNC-gestuurde machines in een CO2-neutrale faciliteit in Nederland. Piet Hein bewaakt zelf steeds de eindcontrole en verzorgt het verpakken en verzenden van de pakketten via FedEx, zodat niets aan het toeval wordt overgelaten. Een noodzaak omdat de Coverfront onder andere wordt geëxporteerd naar Amerika, Duitsland, Frankrijk, Canada en de UK. Levertijden zijn afhankelijk van de gewenste uitvoering en elk meubel wordt op maat gemaakt na ontvangst van de opdracht door Ophon.

Ophon heeft een kleine voorraad van de meest verkochte kasten standaard op voorraad maar de meeste kasten worden pas op bestelling gemaakt. Mede daardoor zijn er veel mogelijkheden op basis van de smaak en wensen van iedere verzamelaar. Via een handige configurator op de website van Ophon zijn verschillende opties en prijzen zichtbaar. Voor speciale verzoeken is e-mail overigens het handigste om Ophon te bereiken. De configurator gaat tot maximaal vijf modules zij aan zij, vijf modules hoog, en is geschikt voor 1900 lp’s.

Nog meer modules koppelen kan uiteraard ook voor nog grotere collecties. Het is mogelijk voor de klant om aan de hand van een instructievideo het meubel zelf te assembleren. Indien gewenst komt Piet Hein Clijsen het voor u in elkaar zetten.

Van HiFi Klubben tot platenzaak Plexus

Voorbeelden van Ophon’s Coverfront zijn vooralsnog te zien in de luisterruimte van HiFi Klubben in Amsterdam, bij Plexus in Delft, en bij Amadeus Audio in Vinkeveen. Fabrikant Miniot van de staande Wheel 2 platenspeler is voldoende gecharmeerd van de Coverfront om hun platenspeler uit te lenen voor reclame-uitingen. Niet te vergeten zijn de foto’s gemaakt bij klanten thuis (van Amsterdam tot San Diego, en van Frankrijk tot Duitsland), die stuk voor stuk plezier beleven aan hun Coverfront. De lp-collectie mag de mancave uit; van de zolder gehaald worden: platen mogen vanaf nu weer gezien worden in een woonkamer.

Ga naar de website voor meer informatie. Een bezichtiging om de Coverfront te ervaren kan op afspraak ingepland worden in Amsterdam. Je vindt Ophon Music Furniture aan de Tweede Constantijn Huygensstraat 62.

www.ophon.nl | info@ophon.nl | instagram.com/ophon_music

MERK

EDITORS' CHOICE