Kan Panasonic een krachtig antwoord formuleren op de nieuwe QD-OLED-tvâs die de markt toch wat door elkaar geschud hebben? De 2000-reeks staat al enkele jaren borg voor top beeld en geluid, en met de nieuwste OLED EX-panelen en de hulp van Technics voor het audiodeel is deze TX-55LZW2004 (NL) / TX-55LZ2000 (BE)Â in elk geval een serieuze kanshebber!
Laten we het sober houden
Wie vluchtig naar dit toestel kijkt, zou zich gemakkelijk vergissen en denken dat het om een of andere doorsnee OLED-tv gaat. Die vergissing is begrijpelijk, en vooral toe te schrijven aan de sobere stijl die Panasonic hanteert. Maar opgelet, sober betekent niet matig afgewerkt. Integendeel, de ontwerpers hadden veel oog voor detail en gaven het zwarte toestel een uitstekende afwerking.
Het OLED-scherm zelf heeft enkel een fijn metalen lijntje als kader. Onderaan het scherm zit een speciale luidsprekerbalk (daarover later meer!) verborgen achter een geperforeerd metalen rooster. Het redelijk diepe profiel is eenvoudig te verklaren door de uitgebreide hoeveelheid speakers die zijwaarts en opwaarts gericht zijn.
De rug is mooi afgewerkt in fijne textuur, met centraal een horizontaal streeppatroon. Het toestel staat op een draaivoet, een feature die we erg graag zien en die mooi gesuggereerd wordt door de ronde plaat. Het toestel staat stevig, en je draait het scherm eenvoudig links of rechts.
Aansluiten!
De selectie aansluitingen is wat we ondertussen als standaard beschouwen voor de meeste toestellen. Vier maal HDMI, waarvan twee HDMI 2.1-aansluitingen (40 GBps bandbreedte) met ondersteuning voor 4K120, ALLM, VRR en ARC/eARC. Ok, we zien liever vier HDMI 2.1-aansluitingen, maar dat is dan vooral omdat wie een soundbar gebruikt een van de twee HDMI 2.1-aansluitingen verliest voor ARC/eARC. Omdat de LZW2004 een krachtig audiosysteem aan boord heeft (opnieuw, hierover verder meer!) lijkt het ons echt onwaarschijnlijk dat je ARC/eARC zult nodig hebben.
Gamers zullen bovendien maar wat blij zijn met uitstekende input-lag van 10,4 ms in 4K60 en slechts 6,5 ms in 2K120. Het handige âGame Control Boardâ is de snelste manier om informatie over het beeld van je spelconsole te zien, andere beeldmodes te kiezen of de Dark Visibility Enhancer te activeren. VRR-ondersteuning is er voor HDMI VRR, AMD Freesync en NVIDIA Gsync. Die laatste staat weliswaar niet in de officiĂ«le specificaties, maar in het menu vind je wel de âNVIDIA Auto Game Modeâ die voor compatibiliteit zorgt. Het enige aandachtspunt voor Xbox Series X gamers is dat je geen Dolby Vision en 4K120 kunt combineren.
De LZW2004 biedt drie USB-aansluitingen, een composiet video ingang met stereo cinch audio ingang, een optisch digitale uitgang en een hoofdtelefoonaansluiting. Mocht je echt donderende bassen willen, dan kan je die laatste ook gebruiken om een externe subwoofer aan te sluiten. Ethernet en WiFi voor smart tv, en Bluetooth (voor je draadloze hoofdtelefoon of om audio van je smartphone naar de tv te sturen) maken de lijst volledig.
Panasonic blijft ook een van de weinige merken met veel aandacht voor live tv. Er zijn drie antenne-aansluitingen, een dubbele DVB-tuner en twee CI Plus-slots. Sluit een externe USB harde schijf aan en je kunt tv kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen.
My Home Screen 7.0
We hadden het al over My Home Screen 7.0 in onze review van de LXW944. De LZW2004 gebruikt hetzelfde smart tv-systeem. Panasonic is ondertussen de enige fabrikant die nog bij een eenvoudig Home Scherm zweert, met een rij tegels onderaan het beeld.
We zijn daar niet rouwig om, je kan zelf bepalen welke tegels en in welke volgorde ze verschijnen. En vooral, je wordt niet overstelpt met aanbevelingen. Het toestel reageert ook snel en werkt vlot, zowel als je in de menuâs bladert als wanneer je door apps zapt. Met functies zoals âMy Sceneryâ heb je nu ook een fijne screensaver, en âMeerdere Beeldenâ laat je toe om twee zaken tegelijk te bekijken. Het belangrijkste aandachtspunt voor Panasonic is het app-aanbod. Dat loopt toch wat achter vergeleken bij de grote concurrenten. De belangrijkste internationale diensten zijn beschikbaar, maar bijvoorbeeld HBO Max en Viaplay ontbreken nog. Ook bij lokale apps zijn er nog wat afwezigen, al moet gezegd dat het vooral Belgische kijkers die dat zullen merken, die hebben namelijk geen lokale apps beschikbaar.
Slanke afstandsbediening
De 2000-reeks kreeg tot twee jaar geleden een premium remote, maar dat is niet langer het geval. De afstandsbediening is dezelfde als bij de LZW944, alleen heeft hij een zilver kleurtje gekregen. Ze is handig genoeg, en de toetsen hebben een lichte, maar duidelijke aanslag. Er zijn zes sneltoetsen en Ă©Ă©n extra toets die je zelf kunt toewijzen aan een app. Met âPictureâ verander je snel van beeldmode. Kortom, de remote is geen toonbeeld van vernieuwing, maar hij werkt wel prima.
Beeldkwaliteit
Ondertussen hebben we al gemerkt dat de Panasonic erg sterk beeld haalt uit het nieuwste OLED EX-paneel met koelingslaag. Maar wat de meter ons vertelt is toch nog een verrassing. Een volle 1.045 nits op een 10% (of kleiner) venster en nog steeds 177 nits op een volledig wit veld. Dat is genoeg om dit jaar de leiding te nemen binnen de OLED-tvâs, enkel op het volledig wit veld doen de QD-OLEDs het nog duidelijk beter. En laten we duidelijk zijn, dit is voor piek wit, als het op heldere, intense kleuren aankomt zijn de QD-OLEDs nog steeds met ruime voorsprong de winnaar. Maar toch, een heel indrukwekkend resultaat dus, zeker als je er het 99% P3-kleurbereik nog eens bijneemt. Schakel naar de Filmmaker Mode en Panasonic laat zien dat je zoveel potentieel ook heel accuraat kunt inzetten.
De kalibratie is van referentieniveau. In HDR zien we enkel een heel klein beetje verlies in de witnuances, maar dat is nagenoeg verwaarloosbaar. Er is heel veel schaduwdetail, nauwkeurige kleurweergave, ook in heldere intense beelden en kleine lichtaccenten behouden hun impact. Ah, en hij ondersteunt ook nog Dolby Vision IQ en HDR10+. Dit is dan ook een tv die werkelijk in bijna alle omstandigheden prachtig beeld op het scherm zet. Het enige kleine minpunt is een niet perfecte uniformiteit. Op een helder wit testvlak is onderaan het scherm een lichtroze rand van enkele centimeters zichtbaar. Dat kan je soms merken op heel heldere beelden.
Om al dat beeldgeweld in goede banen te leiden is er de HCX Pro AI-beeldprocessor. Die zorgt voor prima deinterlacing, goede ruisonderdrukking en uitstekende upscaling. De lichtsensor kan het beeld aanpassen op basis van het omgevingslicht, handig in die donkere scenes als je niet volledig wilt verduisteren. En wil je er echt niet naar omkijken, dan is er de AI Beeldmode waarbij de Panasonic zelf beslist hoe hij beeld best bijstelt. Zoals steeds prefereert Panasonic daarbij een eerder gematigde aanpak. De processor scoort zwak op een belangrijk punt, hij kan geen kleurbanden wegwerken in zachte gradiënten, dat is jammer.
Geluidskwaliteit
Tijd om het over die unieke audioconfiguratie te hebben. De LZW2004 is vooraan uitgerust met een speakerarray van veertien drivers! Daar komt nog bij: twee zijwaarts gerichte drivers, twee opwaarts gerichte en een krachtige woofer. Alles samen is die configuratie goed voor 150 Watt, een hoeveelheid vermogen die je niet vaak in een tv aantreft. Het ontwerp komt van Technics, de audiodochter van Panasonic. Tijdens het opstellen voert de tv een uitgebreide kalibratie uit van het systeem. Met die speakerarray vooraan kan je het geluid richten naar een bepaalde plaats, een trucje dat sommige high end soundbars ook gebruiken. Panasonic geeft je daarvoor verschillende opties.
Met âGerichtâ stuur je enkel de stemmen in een bepaalde richting, met âPlekâ stuur je alle geluid aan en met âGebiedâ stuur je alle audio naar een breder gebied. Via het menu kan je precies bepalen in welke richting en hoe ver in de ruimte de tv de audio moet mikken.
Na wat experimenteren zijn we overtuigd dat het effect duidelijk hoorbaar is, maar je boet ook in aan geluidskwaliteit. Het proberen waard dus, en mogelijk handig in bepaalde situaties, maar niet als je het beste geluid uit deze tv wilt halen. En dat beste geluid, dat is de moeite waard. De Dolby Atmos test tracks zijn bijzonder sterk, ze geven niet alleen een hele goede ruimtelijkheid, maar ook een duidelijk effect boven je hoofd, en sterke basweergave. Dialogen zijn kraakhelder, en de klank is aangenaam en goed gebalanceerd, al komt de bas soms iets te sterk uit de hoek.
Er is ruimschoots mogelijkheid om de klank bij te stellen naar smaak. We gaan zelfs nog een stapje verder en durven deze Panasonic ook aanbevelen voor heel wat muziekplezier. Er is meer dan genoeg volume, en of je nu Metallica, Lady Gaga of klassiek prefereert, het is echt genieten. Duik ook even in de instellingen op zoek naar âCreatie Geluidsveldâ om je muziek de sfeer van een live optreden of filmzaal te geven.
Conclusie
De TX-55LW2004 / TX-55LZ2000Â is een tv met een missie: top beeld Ă©n top geluid in Ă©Ă©n toestel! Hij slaagt daar volledig in, het is een heel knappe prestatie. Je krijgt fantastische piekhelderheid, en prachtige kleuren. Die zet hij met een referentiekalibratie in voor zowel SDR als alle mogelijke HDR-varianten. De Technics audioconfiguratie maakt de bioscoopbeleving volledig, ze levert prachtige Dolby Atmos ervaringen. Kortom, iets voor mensen die een alles-in-Ă©Ă©n thuisbioscoop willen. We zouden haast vergeten dat gamers hier ook fenomenaal veel plezier aan zullen beleven.
Panasonic TX-55LW2004 (NL) /Â TX-55LZ2000 (BE)
2.999 euro | www.panasonic.nl / www.panasonic.be
Beoordeling 5 / 5