NIEUWS

Terrason Audio op Noir et Blanc Brussels Hifi Show

Op zaterdag 5 en zondag 6 november aanstaande ben je van harte welkom in BluePoint Brussels voor de eerste editie van de Noir et Blanc Brussels Hifi Show, een ambitieus tweedaags evenement van de gelijknamige audiospeciaalzaak. Het is de grootste audioshow die Noir et Blanc tot nu toe organiseerde met maar liefst twintig verschillende demoruimtes. In de aanloop naar de show delen we graag meer info over de deelnemers, want we ondersteunen Noir et Blanc als mediapartner en zullen ook beide dagen op de show aanwezig zijn. Vandaag: de merken van Terrason Audio. 

Terrason op beursvloer van Noir et Blanc Hifi Show in Brussel

De mensen achter Terrason zijn zoekers, altijd bezig om nieuwe merken te ontdekken die ons het summum op het gebied van muziekweergave kunnen brengen. En die merken moeten bovendien feilloos combineren met de merken die ze reeds in het portfolio hebben. Het summum? Voor ‘Terrason’ betekent dat ‘aards geluid’. Letterlijk ‘terra-son’. ‘De keten moet klinken’, zeggen Bert en Franciscus. Streaming met Grimm Audio, versterking door Halcro en weergave door PMC en Vivid Audio. De ambitie van Terrason Audio is om de zoektocht naar het beste geluid te kunnen staken: het vinden van de set waarbij elke begeerte naar iedere andere set is opgelost.

De zoektocht naar next level-weergave is niet zonder gevaren. Zoals met iedere liefhebberij of hobby worden de budgetten steeds weer verruimd. Het hoort er eigenlijk wel een beetje bij, want je hoort steeds meer. Totdat het horen overgaat in waarderen en genieten. Het eind van de zoektocht ligt dan toch echt voor je in het verschiet. De uitkomst? Wie zal het zeggen. Eén ding is duidelijk: de ervaring van high-end importeur en muziekliefhebber pur sang Bert Bazuin, komt ons allen maar wat goed uit.

Wat maar weinig mensen weten is dat Bert al jaren thuis speelt met de versterkers van Halcro. Zestien jaar geleden introduceerde hij de Halcro dm58 die toen ‘the next big thing’ was. Bert heeft sinds die tijd Halcro op de hifikaart weten te zetten en de meest verwende luisteraars weten te raken. In 2017 kreeg Bert lucht van een comeback van het merk met nieuwe ontwerpen. Alleen corona kon de trein blokkeren. Gelukkig rijdt deze nu weer, heet hij Eclipse en is hij nauwelijks meer te stoppen.

Vivid Audio is fabrikant van innovatieve, toonaangevende, high-end luidsprekers. In hun producten hoort u de compromisloze ontwerpbenadering terug. Vivid luidsprekers realiseren een niet te vergeten luisterervaring door het gebruik van zelfontwikkelde én geproduceerde luidsprekers, filters en luidsprekerkasten. Daarmee hoort Vivid bij een zeer selecte groep van fabrikanten. Het oog wordt ook niet vergeten: elke kast is uitgevoerd in een luxe metaal- of parelmoerlak, die met de hand wordt gepolitoerd om de diepe glans echt te laten schitteren. Vivid Audio is in de vroege jaren 2000 opgericht door Philip Guttentag (marketing & sales) en Laurence Dickie (research & development). Al snel na het oprichten van Vivid Audio hebben zij in een korte periode verschillende prijswinnende luidsprekers ontworpen. Laurence Dickie is trouwens de ontwerper van de roemruchte B&W Nautilus luidspreker. Hij leidt nu een enthousiast R&D-team, dat de bij de Nautilus opgedane ervaring combineert met actuele kennis om te komen tot de Vivid luidsprekers.

Als je met wereldversterkers speelt, zal je toch aardig voor de dag moeten komen met de keus van luidsprekers. Welnu, als de naam van het merk staat voor de Professional Monitor Company, dan weet je eigenlijk al genoeg. PMC mag inmiddels tot de luidspreker-royalty van vandaag worden gerekend en bestaat uit lijnen voor in de studio, voor de installatiemarkt en voor in de huiskamer. De twenty5 en de fact series, zijn hier de meest recente uitingen van. De beslissing om de Halcro Eclipse te huwen met de fact fenestria van PMC komt zeker niet uit de lucht vallen. We hebben het hier over de absolute top van PMC. Alleen de afmetingen van het systeem al maken al grote indruk, de prestaties zijn er niet minder om.

Mola Mola werd opgericht door Bruno Putzeys (ontwerper) en Jan-Peter van Amerongen. Putzeys is bekend in de audiofiele wereld vanwege zijn hypex UCD- en nCore-versterkerontwerpen. De high-end audio van tegenwoordig draait helemaal om het mixen van circuittopologieën en -onderdelen met een sonische mix waarvan de ontwerper denkt: “Dit klinkt goed”. Putzeys berekent ieder circuit wiskundig en zoekt naar manieren om iedere fout te elimineren. Wanneer het praktische circuit meet zoals voorspeld, stop hij met het zoeken naar onverwachte bronnen van kleuring.

Nadat elke fase een onberispelijke prestatie heeft getoond, wordt hetzelfde gedaan met het hele product, en dus worden problematische patches methodisch geroot voordat ze zich verbergen en “hoorbaar maar niet meetbaar” worden. Het resultaat is iets dat nog nooit gehoord is in high-end audio: versterkers en converters waarvan de output niet kan worden onderscheiden van het ingangssignaal van het oor. Hoe klinkt dat? In een paar woorden: natuurlijk, lenig, rijk en muzikaal opwindend.

Grimm Audio is opgericht in 2004 en is gevestigd in Eindhoven, Nederland. Het oorspronkelijke doel was om het meesterschap van de grootste geesten van audio-experts te combineren, en dat te blijven doen. Alle producten van Grimm Audio hebben het gezamenlijke inzicht van bekende wetenschappers op het gebied van audio-elektronica, akoestiek en fysica, gecombineerd met een intuïtie die voortbouwt op de ervaring van jarenlang gericht luisteren, professionele techniek en audiofiel enthousiasme. Het eerste product, de AD1 discrete 1 bit analoog naar digitaal converter, is nog steeds de maatstaf voor geluidskwaliteit. Een klassiek muzieklabel zoals Channel Classics heeft zijn reputatie met deze converter versterkt.

Bij het verfijnen van het AD1-klokcircuit werd de CC1-masterklok ontwikkeld, die wordt gemeten als de laagste jitter-masterklok in de professionele audio-industrie. Het dient als de digitale hartslag van veel studio’s over de hele wereld. Voor een bekende onder ons, de Wisseloord studio’s in Hilversum, zijn de Grimm Audio TPR serie studiokabels ontwikkeld, die neutrale prestaties biedt voor een betaalbare prijs. Hun laatste creatie, de MU1-muziek[1]speler, gaat nog een stap verder en voert een nieuwe weg naar perfectie. Inmiddels wordt de MU-1 tot de top in zijn soort gerekend.

Het merk Audeze lijkt zich een beetje naast de rode draad van de juist gepresenteerde merken te bevinden, maar laat je geen luren leggen door deze hoofdtelefoon-icoon. Al decennialang is het merk bezig de techniek van het ontwerpen en produceren van planar weergevers te verbeteren en te verfijnen. Met vele patenten op de naam, heeft Audeze furore gemaakt met de LCD1 om daarna niet alleen de toon te zetten voor planar hoofdtelefoons, maar zelfs marktleider te zijn. Zonder te overdrijven mogen we wel stellen dat het eigenhandig het fenomeen planar heeft gemaakt tot wat het vandaag de dag is. Zowel met on-ear, over-ear en in-ear modellen, stelt Audeze alle liefhebbers in staat kennis te maken met de zoetgevooisde klanken van de planar hoofdtelefoon. Nieuw van het merk is de recent geïntroduceerde en hun eerste elektrostatische hoofdtelefoon, de CRBN.

De Noir et Blanc Brussels HiFi Show vindt plaats op zaterdag 5 en zondag 6 november van 10.00 tot 18.00 uur in BluePoint Brussels. Kijk voor meer informatie op deze pagina.


EDITORS' CHOICE