REVIEWNuPrime

Review: NuPrime Evolution DAC-2 en STA combinatie

Harro Tillema | 24 april 2024 | NuPrime

SAMENVATTING

Met de introductie van de Evolution DAC-2 biedt NuPrime een waardige opvolger van de veel geprezen Evolution DAC. In combinatie met de Evolution STA eindversterker biedt NuPrime een ijzersterk muziek-duo waarmee je vele jaren zult blijven genieten van muziek. Met het uitrustingsniveau, de beschikbare aansluitingen en de geluidskwaliteit neemt de NuPrime Evolution DAC-2 een zeer solide marktpositie in.

PLUSPUNTEN

  • Geluidskwaliteit
  • Ruime keuze aan ingangen
  • Design en bouwkwaliteit
  • Volwaardige analoge voorversterker

MINPUNTEN

  • Geen hoofdtelefoonaansluiting
  • Geen individuele gain-regeling van ingangen

Met de introductie van de NuPrime Evolution DAC-2 heeft NuPrime een prachtige nieuwe voorversterker-DAC in haar Evolution topsegment en deze volgt de veel geprezen Evolution DAC van de eerste generatie op. HIFI.NL weet in een vroeg stadium de hand te leggen op een reviewmodel voor een uitgebreide test. Weet deze NuPrime Evolution DAC-2 in positieve zin te verrassen? 

NuPrime Evolution

Ondanks dat NuPrime nog ‘maar’ net een decennium bestaat, heeft deze inmiddels een breed scala aan excellent presterende hifi-componenten op de markt gebracht en heeft in haar relatief jonge bestaan al vele muziekliefhebbers voor zich gewonnen. Na ontvangst van de nieuwe NuPrime Evolution DAC-2 en de bijpassende Evolution STA eindversterker kan ik niet anders vermelden dan dat ik gecharmeerd ben van het design en de bouwwijze. Misschien kan ik de componenten het best omschrijven als eigentijds vormgegeven juweeltjes die het verdienen een prominente plek in de luisterruimte te krijgen waarmee het fraaie design ook optimaal tot recht komt.

De optiek van dit geëvolueerde designer duo is progressief minimalistisch en straalt – net als de eerder gereviewde NuPrime Series Nine – elegantie uit. Het gebruik van knoppen, lampjes en franje is bij deze Evolution set tot een minimum beperkt. De unieke vormgeving, getypeerd door schuine vlakken en brekende lijnen geven de NuPrime audiocomponenten een unieke look en feel.

Het NuPrime logo is met CNC-precisie in het front gefreesd en springt er met glanzend contrast uit. Alle contact-vlakken van de behuizing sluiten perfect op elkaar aan en nergens springt er een misplaatst detail in het oog.

Digitale Evolutie

Wanneer ik de Evolution DAC-2 met de voorganger vergelijk kan ik, behalve de toepassing van een dubbel toegepaste ES9038Q2M chip in plaats van een premium ES3038PRO variant én de huidige ondersteuning van MQA-bestanden, niet veel verschillen ontdekken. Beide chipsets worden al eventjes geleverd en we hebben het dus niet over een upgrade met de laatst beschikbare chipset. Is de een beter dan de ander, zul je je misschien afvragen? Mits goed geïmplementeerd beschikken beide chipsets over sublieme klankeigenschappen en zullen deze niet veel voor elkaar onderdoen.

De Evolution DAC-2 is net als zijn voorganger geheel dual-mono opgebouwd en is voorzien van gescheiden C-Core transformators en AC stroomfiltering voor de analoge en digitale secties. Het klokcircuit maakt ditmaal ook weer gebruik van de NuPrime PSRC IC chip om het ingekomen signaal ofwel ongemoeid te laten of deze naar een vaste sample frequentie tussen de 44.1kHz en 768kHz in PCM of DSD512 te brengen. Digitaal ingestuurde signalen worden na binnenkomst opnieuw geklokt waarmee de digitale signalen met een zo min mogelijk jitter worden bewerkt. Tot zover houden de vergelijkingen op.

De fabrikant heeft de NuPrime Evolution DAC-2 technisch op vrijwel elk vlak aangepast en heeft de DAC-voorversterker compleet opnieuw ontworpen. Het voedingscircuit is eveneens opnieuw ontwikkeld wat de stabiliteit van het geluidsbeeld ten goede komt. De fabrikant heeft ten slotte nog twee analoge lijningangen, een USB-audio ingang en een extra I2S-poort aan het arsenaal toegevoegd.

Het mainboard beschikt over een nieuw klokcircuit en is per kanaal voorzien van een 32-bit ESS9038Q2M DAC-chip in plaats van een 8-kanaals ES9038PRO in de vorige generatie.

Het grote verschil tussen de DAC-modellen is dat de ES9038Q2M is ontwikkeld voor mobiel gebruik en een significant lager stroomverbruik heeft dan het ES9038PRO vlaggenschip. Door de dual-mono configuratie heeft de Evolution DAC-2 en een hogere kanaalscheiding en een lagere ruisdrempel ten opzichte van zijn voorganger. Door alle technische ingrepen kunnen de coaxiale en AES-EBU digitale ingangen nu hogere bitrates verwerken en kunnen de I2S-poorten vanaf nu ook met spelers van andere merken overweg.

Onze eerste indrukken

De NuPrime Evolution DAC-2 voorversterker-DAC is op het front voorzien van een tweetal draai/druk knoppen. De linker knop verzorgt de ingangskeuze en dient tevens als stand-by knop. De rechter volumeregeling dempt bij een lichte druk de volumeregeling en houd ik deze langer ingedrukt dan krijgen ik toegang tot het instellingsmenu waar ik vervolgens met de linker draaiknop doorheen kan scrollen.

Centraal op het front pronkt een overzichtelijk display waarop alle relevante informatie wordt getoond. Hierna scroll ik onderzoekend door het instellingsmenu en vinden hier in dit segment unieke features. Met ‘Sample Rate Adjust’ pas je de ingekomen samplefrequentie indien je dit wenst aan naar een vast ingestelde frequentie. Je kunt ‘Jitter Tolerantie’ instellen op laag, midden of hoog, RCA en XLR-uitgangen in- of uitschakelen, beide lijnuitgangen naar links-mono, rechts-mono, links-rechts stereo en rechts-links stereo omschakelen en ten slotte kiezen de lijnuitgangen fixed of variabel uit te sturen. Heb je zoveel veranderingen gemaakt dat je niet meer weet hoe de machine uit de fabriek kwam, dan stel je alles weer als de eerste keer in met de ‘Load’ optie.

Via de geheel uit aluminium vervaardigde afstandsbediening zijn alle via het front te bedienen functies ook op afstand aan te roepen en beschik je over een twee extra functies. Met ‘Dimmer’ pas je de intensiteit van de display aan en met ‘Search’ zoekt de voorversterker heel intuïtief zelf naar een actieve analoge of digitale ingang. We hebben alle instellingen tijdens de reviewperiode op de fabrieksconfiguratie laten staan.

Vervolgens combineren we de Evolution DAC-2 met de fijne Evolution STA eindversterker die de importeur voor deze review heeft meegeleverd. De eindversterker is minimalistisch uitgevoerd en heeft uitsluitend een vlak in het front weggewerkte standby knop en een kleine witte LED waarmee deze verraadt wanneer deze positief geprikkeld wordt door het stroomnetwerk. De achterzijde van de Evolution STA eindversterker is per kanaal voorzien van een single-ended RCA-lijningang, een balanced XLR-lijningang, ingangsselectieschakelaar, luidsprekerterminals en triggeraansluitingen.

De hybride klasse A/D versterker heeft een dual-mono bouwwijze en levert een uitgangsvermogen van maar liefst 230 Watt aan 8 Ohm per kanaal. De Evolution STA is voorzien van NuPrime Only Distortion Cancellation waarmee deze zich volgens de fabrikant kan meten met de geluidskwaliteit van de NuPrime Evolution One monoblokken. Dankzij de krachtige transformator en het high-current stroomcircuit met een totale voedingscapaciteit van 52,000uF beschikt de versterker over flinke dynamische reserves. De hoge switching-frequentie van 650kHz draagt bij aan het hoge oplossende vermogen van de versterker wat vooral de detaillering en geluidsdiepte ten goede komt. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de prestaties van dit Evolution duo.

Luisterresultaten

Voor de review van de NuPrime Evolution DAC-2 maken we naast de Evolution STA eindversterker ook gebruik van een Bryston BDP3 digital player en van Usher MD2 vloerstaande luidsprekers uit de Beryllium Series. De bekabeling is afkomstig van het Nederlandse Driade. De stroomvoorziening wordt geleverd door de PowerQuest 707 van AudioQuest en een Bonn 8 switch van Silent Angel switch met upgrade voeding zorgt ervoor dat de data ordelijk aan de netwerkspeler wordt aangeboden.

Tijdens de sessies maken we gebruik van audiobestanden in highres en in Redbook cd-kwaliteit. Ongeacht de muziekstukken die ik opzet word ik getrakteerd op muziek met een brede en diepe soundstage waarbij er verrassend veel subtiele details worden weergegeven. Niets doet me vermoeden dat ik de muziek beluister met een hybride klasse A/D versterker. De set speelt mijn muziekstukken met een heerlijke warmte af en beluister nergens iets van hardheid waarvan vroegere klasse D ontwerpen nog wel eens beticht kunnen worden.

Nadat ik de set een week heb laten inspelen start ik de eigenlijke sessie met het album “Dark Side Of The Moon Redux†van Roger Waters uit 2023. Waters, voorvechter van fundamentele grondrechten en vrijheid van expressie, past in deze recreatie de boodschap aan de geest van de tijd aan. Of ik het nu met hem eens ben of niet, al snel word ik door vertrouwde klanken en flarden bekende tekst in de muziek getrokken en laat ik me meevoeren in zijn donkere, duistere wereldvisie via dit door hem herziene album.

Met de NuPrime combinatie ervaar ik een perfecte vertolking van zijn sombere gemoedsrust. Dit album heeft een krachtig laagfundament en is met de ruimtelijk gemixte samples, instrumenten en effecten in een uitmuntende geluidskwaliteit vereeuwigd. Het Leonard Cohen-achtig gegrom van Waters wordt tot in de duistere dieptes van depressiviteit door de NuPrime combinatie weergegeven. Met het beluisteren van dit album levert de NuPrime set niet zozeer een heftige muziekbeleving, maar eerder een delicate gevoelsexplosie.

Het ruime arsenaal aan ingangen en de vertroeteling van de digitaal ingestuurde signalen leent deze Evolution DAC-2 zich in mijn beleving uitstekend als digitaal naar analoog omzetter voor het laten herleven van een gepensioneerde compact disk speler of een eerste generatie netwerkspeler.

Niet veel later trek ik een oude Cambridge Audio Stream Magic 6 netwerkspeler en een Denon DCD-1460 cd-speler uit de opslag om deze beurtelings te testen met de EVO DAC-2. Nadat ik het digitale coaxiale uitgangssignaal én het analoge uitgangssignaal aan de DAC-2 heb aangeboden, kan ik de oude en nieuwe DAC-secties moeiteloos met elkaar vergelijken. Hiervoor beluister ik verschillende muziekalbums uit mijn bibliotheek afwisselend via de analoge en via de coaxiale digitale uitgang van beide digitale bronnen.

De resultaten? Deze zijn interessant. Behalve dat de definitie in het midden en het detail in het hoog significant toeneemt, ervaar ik een flinke winst aan kracht in het sublaag wanneer ik het signaal digitaal instuur. Via de digitale ingang van de Evolution DAC-2 komen stemmen messcherp uit het midden van het geluidsbeeld, is het denkbeeldige podium nu kamerbreed en is ook de geluidsdiepte een stukje toegenomen. 

Deze verschillen nemen met het afspelen van highres albums met de Stream Magic 6 nog een tandje toe. Alles klinkt net even levendiger, transparanter en meer verfijnd. Naar mate de samplingfrequentie en bitbreedte van de tracks toenemen neemt de geluidskwaliteit telkens een fractie toe, tot het moment dat we bij 24-bit 192kHz de grenzen van de bejaarde Cambridge bereiken. Omdat de DAC ook MQA ondersteunt, ben ik benieuwd of ik met de Cambridge kwaliteitsverschil uit de verschillende bestandsformaten kan halen.

Voor deze luistertest vergelijk ik de 24-bits 96kHz highres versie met de 24-bits 48kHz MQA-tegenhangers van het album “Dark Sky Island†van Enya. Ondanks dat de Evolution DAC-2 de MQA-stream wel als zodanig herkent, beluister ik met een niet-MQA ondersteunende netwerkspeler geen hoorbare winst in geluidskwaliteit. Het gebruik van een oudere generatie netwerkspeler die geen MQA ondersteunt levert in deze configuratie geen waarneembare kwaliteitswinst op.

Oordeel

De NuPrime Evolution DAC-2 heeft me op verschillende gebieden verrast. Het een mooi gevormd en gemakkelijk te bedienen digitale voorversterker die uitstekend combineert met de Evolution STA stereo eindversterker. Ten opzichte van zijn voorganger heeft deze DAC-2 belangrijke nieuwe functionaliteit gekregen. Het maakt niet uit met welk audiocomponent of in welk bestandsformaat je de muziek wilt beluisteren, met de negen digitale ingangen en twee analoge lijningangen en een maximale resolutie van 32-bits 768kHz PCM, DSD512 én MQA-ondersteuning kan deze volwaardige DAC-voorversterker echt overal mee overweg.

Tijdens de review heeft de NuPrime voorversterker-DAC bewezen dat deze ook bij oudere (digitale) audiocomponenten een flinke stap in geluidskwaliteit laat horen. De compact disk speler en oudere netwerkspeler krijgen via de digitale ingang van de NuPrime een mooie tweede jeugd, maar hierbij mag je niet het onmogelijke verwachten. Wil je echt het maximale uit je digitale collectie of streamingdienst halen, dan loont het zich om op termijn ook te investeren in een kwalitatief betere speler. Een hoogwaardig gepositioneerde streaming bridge bijvoorbeeld. Deze is geheel afgestemd op het verwerken van digitale datastromen en bezitten behalve een stabielere en soms zelfs lineaire voeding, een preciezer klokcircuit en een significant betere digitale signaalverwerking.

De Bryston-NuPrime combinatie laat me in elk geval ervaren dat de NuPrime Evolution DAC-2 over flinke reserves beschikt. Tijdens de reviewperiode heb ik ervaren dat stemmen en instrumenten met de Bryston streaming bridge nog beter gedefinieerd en met meer realiteit via de Evolution DAC-2 worden weergegeven dan met een oudere netwerkspeler uit het toenmalig hogere middensegment. Het grootste verschil bemerk ik in de geluidsdiepte en winst aan emotie bij het afspelen van muziekalbums. Deze diepte neemt evenredig toe met de toename van de streaming resolutie. De NuPrime Evolution DAC-2 biedt dus een hele goede basis voor een muzieksysteem dat de komende jaren kan worden uitgebouwd met kwalitatief hoogwaardige hifi-componenten.

Heb ik dan echt niets op de NuPrime Evolution DAC-2 aan te merken? Natuurlijk wel. Tijdens de soms late luisteruren had ik geregeld de behoefte om naar mijn hoofdtelefoon terug te grijpen. Omdat de NuPrime voorversterker-DAC niet, zoals de NuPrime Series-9 voorversterker-DAC, is voorzien van een hoofdtelefoon aansluiting is een extra hoofdtelefoonversterker nodig. Deze kan echter wel weer eenvoudig via ofwel de ongebruikte RCA-uitgang, of XLR-uitgang worden aangesloten. Ook is de gain van de analoge en digitale ingangen niet individueel in te stellen zodat je bij het omschakelen van muziekbron soms kleine volumeverschillen zult ervaren. Erg? Nee. Dankzij de unieke sampling-functionaliteit, de twee I2S ingangen en de toevoeging van twee analoge lijningangen ben ik deze kleine minpunten al snel vergeten en ben ik van mening dat deze nieuwe NuPrime Evolution DAC-2 een waardig nieuw topmodel is.

Conclusie

Met de introductie van de Evolution DAC-2 biedt NuPrime een waardige opvolger van de veel geprezen Evolution DAC. De Evolution DAC-2 is tevens voorzien van twee analoge lijningangen waarmee deze de analoge voorversterker geheel vervangt. In combinatie met de Evolution STA eindversterker biedt NuPrime een ijzersterk muziek-duo waarmee je vele jaren zult blijven genieten van muziek. Met het uitrustingsniveau, de beschikbare aansluitingen en de geluidskwaliteit neemt de NuPrime Evolution DAC-2 een zeer solide marktpositie in. 

NuPrime Evolution DAC-2 Digitaal
3.695 euro | nuprimeaudio.com
NuPrime 
Evolution STA Klasse A/D Stereo Eindversterker
5.495 euro | nuprimeaudio.com
Beoordeling 4.5 / 4

Score 
Klank 4,5 uit 5
Imaging 4,5 uit 5
Connectivity 5 uit 5
Functionaliteit 4 uit 5
Bouwkwaliteit 5 uit 5
Prijs-prestatie 4,5 uit 5

MERK





EDITORS' CHOICE