REVIEWAudioQuest

Review AudioQuest stroomkabels: ThuisTest van ons lezerspanel

Redactie Hifi.nl | 10 april 2024 | AudioQuest

We zijn het jaar in samenwerking met AudioQuest met een mooie lezersactie gestart: een oproep om met een pakket aan stroomkabels van de Amerikaanse gigant aan de slag te gaan, daar een mooie review van te schrijven én kans om een van de kabels uit die set te mogen houden! Inmiddels is het lente en mogen we de resultaten van ons lezerpanel delen. Dat panel bestond uit een kwartet aan deelnemers: Jelle, Jan, Joop en die ene niet-J, Nico. Op de volgende pagina's lees je nu hun bevindingen!

AudioQuest stroomkabels: de set

Concreet gaat het om Monsoon uit de Wind Series, en drie kabels uit de NRG Serie: de NRG-X3, Y3 en Z3. Eerstgenoemde is een powercord uit de lijn die werd ontwikkeld om een brug te slaan tussen de instap van de NRG serie, en de toplijn van de Storm Series. 

ThuisTest van Jelle van Basten

De afgelopen maand heb ik vier verschillende stroomkabels van AudioQuest mogen testen. In samenwerking met HIFI.NL heeft 'AQ' mij een koffertje met kabels opgestuurd.

In het koffertje vier kabels in oplopende kwaliteit (en prijs); de NRG-X3, de NRG-Y3, de NRG-Z3 en de Monsoon. De eerste indruk is goed, het zijn mooi afgewerkte kabels.

Vorig jaar heb ik mijn muziekinstallatie vernieuwd. Een nieuwe streamer/versterker, Cambridge Audio EVO 75 en een nieuw setje luidsprekers, Wharfedale EVO 3, zorgden samen al voor een grote verbetering in geluid.

Maar misschien was er nog wel meer mogelijk? Met nieuwe luidsprekerkabels en stekkers (alle van AudioQuest, zou het toeval zijn?) klonk het inderdaad beter. Dus geen verrassing dat ik me voor deze actie heb opgegeven.

Wat nu nog? Stroomkabels natuurlijk! Ik heb de stroomkabels getest met muziek in hi-res format van The Smile (Wall of Eyes), Santana (Song of the Wind) en Feist (Song for Sad Friends).

Oordeel

Om te beginnen de standaardkabel van Cambridge Audio vervangen door NRG-X3, de dunste en goedkoopste kabel in het koffertje.

Alles is relatief, dat wordt direct duidelijk.

Kabel mag dan dun zijn, maar wát een verschil in geluid, zeg. Helderder, gedetailleerder en meer in evenwicht.

Daarna direct de Monsoon maar ingeplugd, dat gaat wat moeizamer omdat de kabel serieus dik is.

Ongelooflijk, deze kabel laat de muziek weer beter klinken. Heel transparant, nog meer detail en een strak, zuiver laag. De NRG-Y3 en de NRG-Z3 kunnen daar niet helemaal aan tippen, maar klinken nog steeds erg goed. Hoe beter de kabel, hoe beter het geluid, zo simpel is het.

Ga ik mijn standaardkabel vervangen? Zeker, geen twijfel mogelijk. Maar hoeveel geld ik wil uitgeven en welke kabel het wordt, daar ben ik nog niet uit...

MERK

EDITORS' CHOICE