HI-VISITMutrox

HiVisit: met Mutrox en GoldenEar komt entertainment écht tot leven

GoldenEar is een succesvolle luidsprekerfabrikant van Amerikaanse bodem en geniet grote naamsbekendheid in Noord-Amerika. Medio 2020 is dit merk in handen gekomen van AudioQuest en beschikt hiermee over een omvangrijke en goed georganiseerde dealernetwerk. Wordt het een vliegende start voor GoldenEar aan deze kant van de plas? We gingen op luisterbezoek bij AudioQuest-partner Mutrox.

AudioQuest zal bij u vooral bekend zijn als fabrikant van exclusieve bekabeling die sinds de 80er jaren is uitgegroeid tot wereldmarktleider op het gebied van premium bekabeling voor beeld en geluid. Waarom dan luidsprekers produceren zult u misschien denken? Vandaag de dag produceert AudioQuest meer dan hifi-bekabeling en heeft hiermee inmiddels een sterke reputatie opgebouwd. Denk aan de JitterBug, DragonFly USB DAC en Niagara stroomproducten. Stuk voor stuk excellente oplossingen die doen wat er wordt beloofd. De aanvulling van het productprogramma met hoogwaardige hifispeakers past dus prima binnen de toekomstvisie van de ambitieuze fabrikant.

In tegenstelling tot de VS geniet GoldenEar aan deze kant van de oceaan nog niet de bekendheid die het merk in haar thuisland heeft, maar dankzij de gunstige prijsstelling en sublieme prestaties verwachten we dat het niet lang zal duren dat GoldenEar ook hier door het grote publiek wordt ontdekt. Dankzij de premium klinkende merknaam ‘GoldenEar’ zal de merknaam bij menig lezer al direct lekker in het gehoor liggen. Niet enkel de naam, ook de geluidskwaliteit van de GoldenEar luidsprekers ligt lekker in het gehoor. Luidsprekers van GoldenEar liggen zelfs zo lekker in het gehoor, dat het Nederlandse Mutrox de modellen onlangs in haar portfolio heeft opgenomen.

De magische wereld van Mutrox

Mutrox is een trots bedrijf van Nederlandse bodem dat sinds haar oprichting anderhalf decennium geleden in sneltreinvaart naam heeft gemaakt in de high-end custom instal wereld. Mutrox biedt met exclusief maatwerk unieke totaaloplossingen op het gebied van entertainment.

Naast akoestische ruimtebehandeling bouwt Mutrox professionele geluidsstudio’s, high-end luisterruimtes en Dolby Atmos privébioscopen voor de ‘lucky few’ op deze planeet. Hierbij wordt gebruik gemaakt van beproefde componenten in combinatie met slimme smarthome technologie en hebben de eindoplossingen een ongeëvenaard afwerkniveau.

De afgelopen jaren hebben we verschillende op maat gemaakte thuisbioscopen bezocht waarbij gebruik wordt gemaakt van hoogwaardige inbouwsystemen en waarbij de ruimte akoestisch is behandeld. We weten dus heel goed wat er momenteel wordt aangeboden dit segment. Ook ervaren we met regelmaat home cinema oplossingen waarbij gebruik wordt gemaakt van hoogwaardig presterende componenten afkomstig van de retailer. Het belevingsniveau van dergelijke ‘one size fits all’ oplossingen is doorgaans goed, maar kunnen niet tippen aan het niveau van een kundig gebouwd en nauwkeurig ingeregelde custom installatie. Maar om alles in het juiste perspectief te plaatsen, vanaf-prijzen van een goede maatwerk oplossing voorzien van kwalitatief goede inbouwapparatuur kennen een investering van een factor tien hoger. Minimaal. Andere koek dus.

Beleving als gouden draad met AudioQuest

AudioQuest is een belangrijke leverancier in home entertainment projecten en is voor vele partijen al vele jaren dé vaste leverancier voor bekabeling op het gebied van beeld, geluid en stroomvoorziening. Zo ook voor Mutrox. In het vroege voorjaar van 2023 krijgen we van AudioQuest de uitnodiging om bij haar partner Mutrox een GoldenEar cinemaoplossing te komen beleven. Mutrox heeft in een geprepareerde luisterruimte een multichannel configuratie neergezet met behulp van GoldenEar luidsprekers voor front, center en rear kanalen.

Met onze ervaringen in het achterhoofd nemen deze uitnodiging graag aan en reizen af naar Mutrox, gelegen in het meest zuidelijke puntje van de provincie Zuid-Holland.

Bij aankomst betreden we een huiselijk ingerichte woonkamer. Niets doet ons op dat moment vermoeden dat we ons in een volledig akoestisch behandelde ruimte bevinden waarin een volwaardige Dolby Atmos bioscoop met beamer onzichtbaar is weggewerkt. Vervolgens lopen we door naar de centrale ruimte die ons transformeert naar de wereld van film en entertainment. De sfeer, het oog voor detail en de superieure afwerking van deze centrale ontvangstruimte is van wereldklasse. Nadat we ook een rondleiding door de kantooromgeving en de werkplaats hebben gekregen geeft dit ons een goed beeld van de kennis, het vakmanschap en vooral de liefde voor datgene waar Mutrox zich dagelijks mee bezig houdt.

Configuratie

Alvorens we de thuisbioscoop beleven, nemen we de configuratie uitgebreid door. Mutrox heeft bij de frontkanalen gebruik gemaakt van GoldenEar Triton Reference luidsprekers (foto rechts, en klik hier voor een uitgebreide review van Ruud Jonker) en bij de achterkanalen van de GoldenEar Triton One.R. Er wordt geen gebruik gemaakt van een separate subwoofer. Meer laag is in deze ruimte namelijk niet nodig. Mutrox heeft namelijk gemeten dat de laagweergave van deze set tot maar liefst 12 Hertz doorloopt! Een GoldenEar SuperCenter Reference centerluidspreker (zie onder) wordt gebruikt voor het centerkanaal. De luidsprekers voor de frontkanalen worden full range aangestuurd door twee flinke Rotel Michi M8 monoblokken. De achterkanalen en center worden aangestuurd door een Trinnov Altitude 16 processor in combinatie met een Amplitude versterker. Bekabeling? Uiteraard van AudioQuest.

Ondanks dat de Trinnov configuratie is voorzien van hightech roomcorrectie, wordt deze niet gebruikt. De luidsprekers worden uiteraard op volume en delay ingeregeld om de afstand tot de luisterpositie te compenseren, maar verder wordt er geen gebruik gemaakt van de vele DSP-mogelijkheden van de Trinnov processor. Mutrox laat weten liever te werken vanuit de tekortkomingen van de ruimte zelf en biedt op deze manier voor elke type ruimte en elk doel de juiste oplossing. 

Mutrox laat ook weten dat er in deze ruimte is gekozen voor wandpanelen om reflecties in het midden en hoog te dempen. De laagste frequenties worden doeltreffend met bastraps en zorgvuldig geplaatst dempingsmateriaal achter het akoestisch transparante plafond beteugeld. Hiermee worden staande golven in deze relatief kleine ruimte optimaal bedwongen in plaats van elektronisch gemaskeerd.

GoldenEar: hifi met een gouden randje

Luidsprekersystemen van GoldenEar zijn technisch mooi ontworpen. De vormgeving van deze gesloten driewegsystemen is strak, slank en onopvallend. De kleur? Hoogglans zwart. Indien u op zoek bent naar fraaie opvallende in het oog springende sculpturen waarmee u uw bezoek zult imponeren, dan verwachten we dat u niet uitzinnig van opwinding zult geraken van deze conservatief gestileerde behuizingen.

De geluidskwaliteit? Deze is beslist progressief te noemen.

De slanke vloerstaanders zijn feitelijk monitorluidsprekers inclusief een actief versterkte subwoofer in een gezamenlijke behuizing. Het bovenste deel, de monitor, is in Midrange Tweeter Midrange d’Appolito configuratie geplaatst met een fijne Air Motion Tweeter (AMT) als middelpunt. Deze configuratie heeft als voordeel dat deze een prettig afstraalpatroon levert. De AMT is een factor vier sneller dan zijn conventionele diamond, beryllium of exotische soft-dome tegenhanger. In plaats van het naar voor en achter bewegen van de dome, wordt het in een harmonicavorm opgevouwen membraan over de gehele breedte samengetrokken en uit elkaar geduwd onder invloed van het aangeboden geluidssignaal. Hiermee is deze tweeter behalve sneller ook preciezer en bovendien beter in staat om de lastige transiënts in muziek weer te geven. Het resultaat? Een hoge mate van echtheid.

Het laag in de Triton Reference wordt geproduceerd door een drietal ovale laagweergevers. Het luidsprekersignaal wordt gewoon via de luidsprekerterminals ingevoerd, waarna het mid-hoog wordt aangestuurd door de versterker zelf en het laag actief wordt additioneel versterkt door een krachtige 1800 watt versterker voorzien van een digitale cross-over met DSP.

Aan weerszijde van de behuizing zijn twee passieve radiators opgenomen waarmee een specifiek deel van de laagweergave wordt versterkt om een homogene en diep doorlopende laagweergave te realiseren. Dit betekent dat versterkers met een bescheiden vermogen op hogere volumes niet snel buiten adem zullen raken. De kracht van de laagweergave kan met een simpele regelaar op de achterzijde van de luidspreker worden ingesteld. Een handige feature wanneer een van de luidsprekers in de hoek van de huiskamer is geplaatst en de ander, bijvoorbeeld, tegen de lange wand.

De kracht van stereo

Nadat we hebben plaatsgenomen op de comfortabele driezitter centraal in de ruimte, valt het ons op hoe discreet alles op ons overkomt. Ja, er pronken twee flinke monoblokken onder het bovengemiddeld grote OLED-scherm. De luidsprekers hebben echter een rank en onopvallend voorkomen zodat we niet het idee krijgen in een technische ruimte plaats te nemen. Wanneer de sessie wordt gestart sluiten de dempende, met smarthome bestuurbare gordijnen met één druk op de knop.

De verlichting past zich automatisch aan op de nieuwe scene terwijl een professionele laser projector en het grote witte doek volautomatisch uit het plafond worden getoverd. We hebben nog geen noot geluisterd, maar de transformatie van de gezellige woonkamer tot een volwaardige intieme thuisbioscoop maakt ons nu al sprakeloos. We starten de stereo luistersessie met de live uitvoering van Layla van Eric Clapton, afkomstig van de Blu-Ray The Lady In The Balcony uit 2021. Deze track wordt vol, dynamisch en ruimtelijk gepresenteerd zonder de neutraliteit van zang en stemmen te beïnvloeden. De scheiding tussen de verschillende zanglijnen is perfect. Hierna is het de beurt aan Stay featuring Heidi Happy van het album Touch van Yello uit 2009. Deze track legt een warme deken van gecontroleerd laag in de ruimte. De soundstage is, zoals een goede track van Yello betaamt, groots, weids en vooral indrukwekkend. Zang wordt perfect gearticuleerd weergegeven en blijft deze bovenal realistisch in grootte en gewicht. Complimenten aan de fantastische Air Motion Tweeters!


Bij de Trouble van Fink live vanuit Union Chapel in Londen uit 2011 ervaren we ons fictief aanwezig als een van de selecte genodigden in een tot concertzaal omgedoopte kerk. Dit gevoel van intimiteit wordt versterkt door de duidelijk waarneembare ruimte echo’s die weerkaatsen tegen wanden, zuilen en plafond van het 19e eeuwse neogotische interieur waarmee het geringe vloeroppervlak met gesloten ogen nog eens wordt bevestigd. Ondanks dat dit nummer wordt afgespeeld in stereoweergave, ervaren we toch een unieke ‘live vibe’.

Hierna beluisteren we de track Veto van SOHN uit 2014. Het geluidsbeeld is evenals de vorige tracks groots en ruimtelijk. De dynamiek voelt op sommige momenten explosief, zonder dat er ergens iets in het klankbeeld wordt aangedikt. Hier ervaren we, dankzij de actieve laagweergave in combinatie met de passieve radiators, de heerlijke dynamische reserves van de GoldenEar Triton serie.

We sluiten de stereosessie af met SeeYa featuring Colleen D’Agostino, een elektronisch stukje muziek van Deadmau5. Hierbij ervaren we een mooi gemixte opbouw van het geluidsbeeld. Hoewel het volume niet al te ver is opgeschroefd slaat de droge punch van de basdrum met een indrukwekkende kracht tegen de rugleuning van de bank. Deadmau5 wordt gevolgd door het elektronisch geweld van Opiuo met de track La Fong featuring D-Sens uit 2014. De combi van synthesizer en akoestisch gitaar levert een intens en uiterst gedetailleerde muziekbeleving. Zelfs bij een hoger volume geeft het systeem geen krimp. Dankzij de flinke krachtreserves wordt de muziek met totale controle aan ons gepresenteerd.

De magie van multichannel

Nadat we een goede indruk hebben gekregen van de Hi-Fi kwaliteiten van GoldenEar, is het tijd om indruk op te doen van meerkanaals geluidsweergave. Mutrox heeft hierbij gekozen voor een 5.1 configuratie waarbij een GoldenEar SuperCenter Reference centerspeaker de stem en zang vertegenwoordigd en de surround kanalen worden weergegeven door de One.R uit de Triton Serie. Deze laatste heeft een vergelijkbare opbouw als de Triton Reference, maar is een maatje kleiner. We beginnen wederom met de live uitvoering van het nummer Layla van Eric Clapton. Dezelfde track als bij de eerste sessie, maar nu in surround geluidsweergave. De stereo uitvoering was al groots en ruimtelijk, met de aanvulling van center en surround kanalen groeit de ruimtelijkheid tot driedimensionale proporties. We zitten gevoelsmatig meer in een belevingsbubbel dan enkele minuten geleden. Het beeld op het witte doek voegt nog eens een flinke dosis aan extra beleving toe.

Vervolgens schakelen we over naar de Blu-ray van Hans Zimmer, Live uit de O2 Arena in Praag uit 2017 en beluisteren Chevaliers De Sangreal van de Da Vinci Code. Viool en cello, doorgaans lastig weer te geven instrumenten, klinken overtuigend. Dit concert waarbij Zimmer zich uitleeft op synthesizer wordt begeleid door een full-size orkest en zangkoor. Elk element wordt met een goede scheiding weergegeven. We worden overvallen door de grootse en dynamische beleving waarbij de akoestiek van de zaal en het aanwezige publiek ons helemaal onderdompelt in een authentieke live beleving.

Wanneer het volume een streepje (flink wat streepjes eigenlijk) wordt opgevoerd wordt deze ervaring met de strakke gecontroleerde klappen op onze borst en het applaus dat als een mantel over ons heen valt exponentieel versterkt. Op dit volume ademt dit concert ‘avontuur’.

Ten slotte schakelt Mutrox nog even kort naar een 5.1.4 surround configuratie over waarbij er vier achter het akoestisch transparante spanplafond gemonteerd plafondluidsprekers worden toegevoegd voor een Dolby Atmos beleving. Deze extra kanalen laten het ruimtelijke effect beslist toenemen, maar als we heel eerlijk zijn hebben we dit niet echt gemist in de eerdere 5.1 configuratie.

Onze indruk

Het bezoek aan Mutrox om de GoldenEar Triton luidsprekers te komen beluisteren heeft ons positief verrast. De grote sterren in deze luistersessie zijn natuurlijk de luidsprekers uit de Triton serie van GoldenEar. Waar de meeste home entertainment oplossingen oneerbiedig als een ‘one-trick pony’ kan worden betiteld, is er in de door ons beluisterde set geen merkbaar kwaliteitsverschil tussen stereo en surround muziekweergave. Dit is een knappe prestatie. Veel thuisbioscopen waarbij gebruik wordt gemaakt van kant en klare oplossingen uit de retail en vertrouwen op de correctiealgoritmen leveren doorgaans een dynamische filmbeleving, maar schieten te kort in pure stereo weergave. De Trinnov setup in combinatie met de oversized Michi mono’s en de excellente GoldenEar SuperCenter Reference hebben hier beslist een positief aandeel in.

Wij verwachten dat u met een bescheiden (buizen)versterker of met een van de betere surround receivers én kwalitatief goede bekabeling ook thuis adembenemende resultaten zult behalen. De ruimte is allesbepalend voor de uiteindelijke geluidskwaliteit en de ruimte bij Mutrox behoort tot de best klinkende ruimtes waar wij in lange tijd zijn geweest.

Het prestatieniveau van deze thuisbioscoop overtreft zelfs die van menig hoogwaardige Dolby Atmos bioscoop. Dit zegt natuurlijk alles over de kwaliteiten van de kundige ‘akoestiek kunstenaars’ van Mutrox die zelfs de kleinste nuances uit entertainment weten te persen. Indien u in uw woonsituatie geen gebruik wilt maken van bastraps en akoestische panelen dan kunt u, met een zorgvuldig bij uw vloeroppervlak passende luidsprekers, ook thuis maximaal van entertainment genieten. Uw GoldenEar dealer adviseert u hier graag bij.

Wanneer u kiest voor een surround configuratie met meerdere zij- en achterkanalen, dan kunt u natuurlijk ook gebruik maken van compacte performance bookshelf speakers van GoldenEar in combinatie met Triton vloerstaanders voor de frontkanalen. GoldenEar levert zelfs in-wall en in-ceiling luidsprekers indien u alles graag wilt (laten) wegwerken. Subwoofer? Daar kunt u bij gebruik van de Triton series beslist zonder, maar ze worden uiteraard ook uit voorraad geleverd.

Verhouding tot de concurrentie

De GoldenEar Triton serie bevindt zich in dezelfde prijscategorie waarin ook de Bowers & Wilkins 804, KEF Reference 3, de Focal Sopra 2, Dynaudio Confidence 20, Dali Epicon 6 en Sonus Faber Serafino zich bevinden. Waar de klassegenoten van GoldenEar zich qua prestaties met elkaar kunnen meten komt het in de uiteindelijke keuze vooral neer op persoonlijke smaak.

De GoldenEar Triton serie bevindt zich ook in dit prijssegment, maar op het gebied van prestaties deelt de door ons beluisterde Triton serie tot ver boven haar gewichtsklasse rake klappen uit aan haar tegenstanders.

GoldenEar gebruikt graag een metafoor met super cars om de prijs prestatie verhouding over te brengen. Wanneer we een Porsche 911 GT3 RS, een Ferrari 296 GTB, een Aston Martin DBS, McLaren 720S en een Lamborghini Huracán Evo met prijskaartjes om en nabij de 300k in Euro’s met elkaar vergelijken is er misschien een voorkeur op basis van persoonlijke smaak, in prestaties zullen ze elkaar niet ver ontlopen. En dán komt er ineens ‘out of the blue’ een Corvette C8. Uit Amerika. Deze levert niet alleen superieure prestaties, met een vanaf-prijs net onder de 100k-grens verpulvert deze de competitie met de kracht van een sloophamer.

Datzelfde geldt voor de prijs-prestatieverhouding van de GoldenEar Triton serie. Ook uit Amerika. Deze GoldenEar serie de prestaties van een performante Audi RS6 voor de prijs van een A6 instappertje. Om door een ringetje te halen dus. Een gouden ringetje wel te verstaan. Nu verwachten we niet dat u direct in uw vierwieler zult springen om een setje Triton Reference luidprekers te scoren van dertienduizend hard verdiende euro’s, maar u bent al de trotse bezitter van een GoldenEar Triton Seven voor een retailprijs van om en nabij de tweeduizend euro per paar! Deze presteren echt veel beter dan de prijs doet vermoeden en zijn het beluisteren meer dan waard. Voor verdere toelichting verwijzen we graag naar onze review van de GoldenEar Triton Seven.

Conclusie 

Soms worden sprookjes werkelijkheid en komt het witte doek écht tot leven. Dit hebben wij zojuist bij Mutrox ervaren met de indrukwekkend presterende Triton Hi-Fi luidsprekers van GoldenEar. Zonder gebruik te maken van DSP, roomcorrectie of een aanvullende subwoofer ervaren we een intense entertainment beleving. Nu zal niet iedereen in de positie zijn om de luisteromgeving door Mutrox te laten aanpassen, maar dit is ook niet de kern van de boodschap. Wel willen we onderstrepen dat de door ons beluisterde GoldenEar Triton luidsprekers beschikken over klasse overstijgende weergave eigenschappen. Gelukkig voor uw portemonnee zijn GoldenEar luidsprekers uit de Triton serie goed betaalbaar en kunt ook u hiermee de basis leggen voor grenzeloos entertainmentgenot.

GoldenEar Triton Reference: 12.999 euro (per paar)
GoldenEar Triton One.R: 8.999 euro (per paar)
GoldenEar SuperCenter Reference: 2.199 euro (per stuk)
www.audioquest.nl | www.goldenear.comwww.mutrox.com

Geluidskwaliteit: 5 uit 5
Inzetbaarheid: 5 uit 5
Design: 4 uit 5
Prijs-prestatie: 5 uit 5 
Totaalscore: 5 uit 5

MERK

EDITORS' CHOICE