HiVisit: Bowers & Wilkins 801 D4 Signature bij Praalder

De voorstelling van een Signature-editie is voor Bowers & Wilkins én muziekliefhebbers altijd een bijzonder moment. En al helemaal als het een speciale editie betreft van de 800 Serie-vlaggenschepen. Als je benieuwd bent naar wat die 801 D4 Signature te bieden heeft, dan is er de komende weken slechts één adres: Praalder Audio Video Center in Den Haag. We gingen alvast luisteren naar deze fraaie topmodellen van de Britse luidsprekerbouwer.

Met de intrede van de 801 D4 Signature heeft Bowers & Wilkins een nieuw topmodel. Meteen is het ook een geslaagde viering van het iconische verleden van het Britse hifi-merk. En dus is wel passend dat deze grensverleggende luidsprekers voor het eerst te horen zijn bij Praalder Audio Video Center, een hifi-winkel met een nog rijkere geschiedenis. Het is een mooie primeur voor de Haagse winkel, en een niet te missen buitenkans voor de muziekliefhebber om deze machtige torens zelf ontspannen te beluisteren.

Een aanrader, want de 801 D4 Signature is inderdaad iets heel uitzonderlijks.

Een rijke traditie…

Met de introductie van de Signature-editie van de 801 D4 (en van de kleinere 805 D4) zet Bowers & Wilkins een nieuwe stap in wat een echte traditie vormt bij het Britse luidsprekericoon. De allereerste Signature verscheen in 1991, als hommage aan de overleden oprichter van het merk, John Bowers. Het was een eerbetoon en dus mochten alle remmen los; de ingenieurs van Bowers & Wilkins kregen de toestemming om zonder beperkingen te streven naar de allerbeste prestaties die destijds mogelijk waren. Een heel succes, en het Signature-concept nestelde zich al gauw in het DNA van het Britse merk. Sindsdien zijn er verschillende Signature-uitvoeringen geweest van diverse luidsprekermodellen. Altijd met een heel eigen identiteit, altijd exclusief en altijd ontworpen om de lat weer wat hoger te leggen. Een Signature-editie staat voor iets ‘meer en beter’.

Zo komen we uit bij de pas voorgestelde 801 D4 Signature, een speciale editie van wat het indrukwekkende vlaggenschip van Bowers & Wilkins al was. Wat is de overtreffende trap van vlaggenschip? Wij weten het niet, maar je kunt het wel ontdekken als je deze bijzondere special edition beluistert.

En bij ‘special edition’ hebben we het niet enkel over een ander en fraaier uiterlijk, al is dat ook wel echt deel van het Signature-verhaal. Zo mag die Midnight Blue Metallic-afwerking van de nieuwe 805 D4 en 801 D4 Signature er best zijn. Waar kennen we die kleur ook alweer van? Natuurlijk, je kunt de iconische Nautilus in deze tint krijgen en het werd al eerder werd gebruikt voor de 702 S2 Signature en de 705 S2 Signature.

Een andere oogstrelende optie bij de nieuwe D4 Signatures is California Burl Gloss, een heel fascinerende finish die een heel chique, organische uitstraling heeft. Leuk weetje: de set die bij Praalder te beluisteren is, is uitgevoerd in die luxueuze afwerking. Een demonstratie bijwonen is dus niet enkel een feest voor de oren, maar ook voor de ogen.

…ontmoet heel wat geschiedenis

Het is een hartelijke ontvangst die we krijgen als we bij Praalder in de gezellige Theresiastraat binnenlopen. Hier en daar wordt nog gewerkt aan de straat, maar het is desondanks een mooie omgeving waar opvallend veel kleinere winkels zijn. Ook fijn: een keer een winkelstraat bezoeken die niet gedomineerd wordt door grote multinationals. Praalder past er perfect bij, want het mag echt een vaste waarde in Den Haag genoemd worden.

Bowers & Wilkins mag dan stilaan lonken naar z’n zestigste verjaardag (in 2026), Praalder in de Haagse Theresiastraat bestaat nog veel langer, horen we van eigenaar Onno: “De winkel dateert van 1931. En het is nog altijd een echte familiezaak. Inmiddels zijn mijn broer en ik al de derde generatie die de winkel uitbaten. In het begin werden er vooral gloeilampen en elektrische apparaten verkocht – toen was er nog geen hifi! Maar eind jaren vijftig begonnen mijn vader en z’n broer met het aanbieden van audio en beeld.

Ze hebben altijd veel plezier gehad met het zoeken en aanbieden van mooie producten en kwaliteit. Ook de eerste tv's. Er is een geweldige foto van toen, met een massa mensen die voor de vitrine naar die eerste televisie zit te kijken." De waarden van vroeger blijven nog altijd belangrijk, zegt Onno: "Mijn vader en z'n broer vonden het leuk om relaties met klanten op te bouwen en iets moois te leveren en nazorg te geven. En ja, dat hebben mijn broer en ik ook nog altijd.” 

Een breed aanbod aan beter beeld en geluid

Een van de merken die eertijds vroeg op de radar verscheen, was Bang & Olufsen. “Mijn vader kwam als een van de eersten in Nederland het merk tegen op een beurs. Hij zei meteen: ‘Wow’!” Het Deense luxemerk is nog altijd prominent aanwezig bij Praalder, wel afgezonderd in een chique zijtak van het grote winkelpand. “Eigenlijk was dit een aparte woning, gebouwd nadat de winkel die er stond in 1945 door een V1 werd vernietigd. Wij hebben het toen weer helemaal omgebouwd tot een grote winkelruimte. Dat was best een klus.” Met die aparte B&O-winkel spreekt Praalder een eigen publiek aan, al verklapt Onno wel dat er af en toe koppels in de grote winkel beginnen en dan toch eindigen in die afdeling vol designhoogstandjes.

De eigenlijke Praalder-winkel moet qua uitstraling niet onderdoen voor het B&O-gedeelte. Het is wel ruimer en meer divers ingericht. Logisch, want het is in een brede zin gewijd aan audio én er zijn ook tv’s te vinden. Dat is bijzonder in de branche. Veel audiowinkels verkopen geen televisies, maar Onno vindt het wel belangrijk om ook beeld aan te bieden. Het zijn vooral ‘betere’ modellen van de bekende merken die we zien, met veel aandacht voor de fraaie toestellen van Loewe. “Dat merk biedt echt iets extra's. Ook qua beeldkwaliteit vind ik het beter, en het smart tv-systeem zit goed in elkaar.”

Als het gaat om audio-apparatuur wordt iedereen bediend. Een breed assortiment aanbieden, dat moet echt, vindt Onno. “Van Sonos en Bluesound verkopen we heel veel, maar we hebben ook Accuphase en Audio Analogue staan.” Twee muren staan dan weer vol met veel producten van Denon, Marantz, NAD en Primare. “We proberen niet alle hifi-merken aan te bieden, maar wel bijna het volledig aanbod van de merken die we geselecteerd hebben. Als iemand dan binnenkomt en zegt dat hij een bepaald toestel wil beluisteren, dan kunnen we dat meteen regelen.” Dezelfde filosofie wordt ook gehanteerd als het gaat om luidsprekers. Bowers & Wilkins, Dynaudio, DALI, Focal, de actieve speakers van System Audio, van het laagste model tot vlaggenschepen kunnen beluisterd worden. “Altijd wel de betere producten, dat wel.”

Huwelijk met Naim

De 801 D4 Signature mag er knap uitzien, het zijn vooral de technische ingrepen die de prestaties naar een hoger niveau tillen. Het gaat daarbij om meerdere zaken, waaronder een bovenplaat (waarop de turbinekop rust) die nog verder geoptimaliseerd werd om resonantie te bestrijden. Dat zou een zuivere, minder gekleurde weergave moeten opleveren. Er is door de Bowers & Wilkins-ingenieurs daarnaast heel hard gewerkt aan de crossover. Nieuwe en duurdere componenten leveren misschien wel de grootste upgrade op klankgebied.

Verschillende leden van onze redactie hebben al de kans gehad om in primeur de nieuwe Signature-topmodellen uitgebreid te beluisteren, onder meer in het heiligdom – excuus, de luisterruimte – die Ken Ishiwata destijds in Eindhoven voor Denon en Marantz inrichtte. We verwijzen je graag naar de review van Max van de 801 D4 Signature als je meer wil weten over wat de Bowers & Wilkins-ingenieurs allemaal hebben aangepast.

Nu is het de beurt aan hifi-liefhebbers en muziekliefhebbers om in primeur het absolute vlaggenschip van de nieuwe Signature-generatie te beluisteren. Dat kan het weekend van 29 juli bij Praalder, maar ook in de dagen daarna. De Bowers & Wilkins-toppers blijven een paar weken logeren in de winkel in Den Haag. “Mensen kunnen dus tot 12 augustus voor een privé-luistersessie langslopen” Om het luistergenot nog verder te verhogen, worden de twee 801 D4 Signature-luidsprekers aangestuurd door een topsysteem van Naim Audio. Boeiend, want dat is een combinatie die je niet zo vaak gedemonstreerd zal krijgen. Na een luistersessie bij Praalder kunnen we stellen dat het zeker klikt tussen die twee Britse merken.

Levensecht muziek

De collega’s van Onno, Dennis en Fred, komen erbij als het tijd is om nu eindelijk die 801 D4 Signature-speakers te beluisteren. Het begint meteen geslaagd, met een audiofiele klassieker die elke muziekliefhebber waarschijnlijk onmiddellijk zal herkennen. Ja, ‘These Bones’ van The Fairfield Four hoort er nu eenmaal bij, staat ergens in het wetboek van hifi-demonstraties opgetekend. Het levert wel direct een overtuigende demonstratie van de hoeveelheid textuur en diepgang die de Bowers & Wilkins-speakers kunnen leveren. De diepe basstem die dit nummer tot leven brengt kunnen je bijna in je botten voelen.

“En we draaien hier nog maar op halve kracht”, grapt Onno. “We wachten op een tweede Naim NAP 250-versterker zodat het laag nog meer controle zal vertonen. Die is onderweg, dit weekend krijgen bezoekers de volle experience!” Dat belooft wat, want eerlijk gezegd klonk het met een enkele Naim NAP 250 met NXP 300-voeding al behoorlijk imposant. Daar zit die NSC 222 streamer/voorversterker ook voor iets tussen, natuurlijk.

Een weekje eerder hebben we de kleine 805 D4 Signature-modellen kunnen beluisteren bij Bowers & Wilkins zelf. Dat was al magnifiek. Maar wat er gebeurt als Dennis een hele mooie uitvoering van John Rutter’s ‘Pie Jesu’ afspeelt is qua immersie nog een heel stapje beter. De twee Bowers & Wilkins-speakers leveren een immens gevoel van ruimtelijkheid, waardoor je overtuigend mee in de kerk staat te genieten van het samenspel tussen de twee koren. De D4-generatie van de 800 Series was al een stukje verfijnder en zachter in het hoog, maar de tracks die volgen versterken het gevoel dat de Signatures-editie ook deze topmodellen overtroeven.

‘We Don’t Care’ van steel-guitarspeler Eric Bibb en met de begaafde Malinese gitarist Habib Koité levert een mooi stukje blues op, waarbij die Afrikaanse melodieën fraai worden geaccentueerd. Heel bijzonder hoe twee heel andere tradities, maar wel met gedeelde roots, perfect bij elkaar passen.

Ook ‘Tin Pan Alley’ van Stevie Ray Vaughnan – nog zo’n audiofiele klassieker – blinkt uit door zijn brede soundstage en beeldvorming. “Wat een mooie prestatie”, denken we met name bij de orkestrale jazz van het Japanse Big Band Scale. Vooral als de koperblazers met een heel vol karakter en detail hun steentje bijdragen. Nu vonden we de D4-generatie al een mooi stapje zetten op vlak van balans en integratie. Bij de 801 D4 Signature klopt het plaatje echt helemaal. Een soundstage met echte diepte, enorme rijkdom aan detail die deel blijft van het groter geheel, controle… het is een echte Bowers & Wilkins die we horen, maar wel beter dan ooit.

Wil je zelf ontdekken wat de Bowers & Wilkins 801 D4 Signature te bieden heeft? Van 29 juli tot 12 augustus ben je welkom bij Praalder Audio Video Center in Den Haag. De topmodellen staan luisterklaar opgesteld met een machtige Naim-set. Wil je ze graag horen? Meld je dan aan via praalder.nl.

MERK

EDITORS' CHOICE