HI-VISITBL audio & art

HiVisit BL Audio & Art, mooie mix van high-end audio en kunst

Zijn we hier in Nederland of in België, vraag ik me allereerst af? Het lijkt erop dat de grens tussen de beide landen het mooie handelspand annex kunstgalerij precies doormidden snijdt. Zijn jullie Nederlanders of Belgen (want ik meen een West-Vlaamse tongval te horen)? Gaan we voor hifi, of voor kunst? Heel wat vragen dus, dit is duidelijk een grensgeval.

BL Audio & Art

Voor deze HiVisit trekken we naar BL Audio & Art aan de Rondweg 2 in Sluis in het westen van Zeeuws-Vlaanderen, in de (vooruit, toch Nederlandse) provincie Zeeland. Ik word vriendelijk ontvangen door Bjorn en Laura die van de voormalige woondecoratie & interieur shop een fraaie audiozaak gemaakt hebben. Met meer dan 300 m2 winkeloppervlakte is er ook ruimte voor een heuse kunstgalerij. Hier valt duidelijk wat te beleven.

Alles lijkt gloednieuw. Logisch, want de zaak wordt eigenlijk pas officieel geopend in het weekend van 15 tot en met 17 september. Deze HiVisit dubbelt dus meteen als agendatip voor dat weekend!

Audio & Art

Op het rijk gevulde programma van het openingsweekend staan onder meer demo’s met de gloednieuwe Voxativ Ampeggio 2023 speakers. Theo Wubbolts zal uitpakken met merken als Luphonic, Wilson Benesch, Soulnote en Warwick Accoustics. Edwin Vlieger zal van de partij zijn met Dynaudio & Auralic. Voeg daar nog demo’s aan toe van Totem en JBL en je weet dat er heel wat te beleven valt.

Op artistiek vlak is er de vernissage van de eerste kunsttentoonstelling in aanwezigheid van alle exposerende kunstenaars.

Bjorn & Laura

Maar wie zijn Bjorn & Laura eigenlijk? Het echtpaar Bjorn Deschuyter en Laura Vanhoorelbeke zijn geboren en getogen West-Vlamingen uit Brugge en Oostrozebeke. Bjorn is de grote muziekliefhebber die van zijn hobby een beroep maakte. Leergierig als hij is, verdiept hij zich constant in de wondere wereld van het audiogebeuren door het lezen van vakliteratuur en opleidingen voor dealers. Een autodidact die het liefst allemaal proefondervindelijk ontdekt. Zoals het meestal gaat, want er bestaat nog altijd geen vakopleiding voor audiodealers.

Achter en naast de eerder timide Bjorn staat echtgenote Laura. Zij baatte voorheen een winkel uit. Een ervaring waardoor ze niet alleen oog heeft voor zakelijke aspecten maar ook voor menselijke emoties. Dat maakt haar een ideale gastvrouw. Het is duidelijk dat Bjorn & Laura elkaar prima aanvullen.

BL Audio & Art

De stap naar BL Audio & Art was een bewuste en weloverwogen keuze. ‘We hebben er voor gekozen om niet de populaire, commerciële merken te voeren’, zegt Laura, ‘we willen ons onderscheiden in de betere merken. Want als we iets doen, willen we het meteen ook goed doen’.

Zo ook de inrichting van het pand die er duidelijk op gericht is om een huiselijke sfeer te creëren. ‘De zaak is volledig ingedeeld met luisterruimtes’, gaat Laura verder. ‘Met zo weinig mogelijk toestellen op toonbanken en in rekken zodat je je eigenlijk niet in een winkel waant.’ De inrichting hebben ze eigenhandig ontworpen en gerealiseerd. Dat Bjorn in het verleden schilder- en behangwerk deed, kwam goed van pas.

Akoestische schilderijen

In de gezellige, fraai gedecoreerde luisterruimtes hangen bijpassende kunstwerken aan de muren. ‘Eigenlijk zijn dat akoestische schilderijen’, legt Laura uit. ‘Noem het geluiddempende schilderijen of akoestische panelen, feit is dat ze niet alleen mooi ogen maar dat ze ook op muzikaal vlak een toegevoegde waarde hebben. Niettemin hebben we ons niet laten verleiden om akoestisch perfecte luisterruimtes te creëren’, voegt ze er aan toe. ‘Hier klinkt het zoals het waarschijnlijk ook bij jou thuis klinkt. Zo kun je ontgoochelingen voorkomen’.

Kunstgalerij

De akoestische schilderijen vormden de aanleiding voor het galerijgebeuren. ‘Het pand leent zich er perfect toe om kunst met audio te combineren’, aldus Laura.

‘In de afgescheiden galerij is plaats voor niet-akoestische schilderijen en kunstwerken. Hier vind je ook sfeervolle strandfoto's en handgemaakte strandhoutaccessoires van fotograaf en houtbewerker Rudi Wijnacker.’ Bijzonder toepasselijk gezien het Nederlandse Sluis op de grens van de Belgische kuststad Knokke-Heist gelegen is.

Proefdraaien

Dat BL Audio & Art nog officieel geopend moet worden, betekent echter niet dat Bjorn en Laura in afwachting stilzitten. ‘Tijdens de voorbije zomermaanden hebben we natuurlijk al wat proefgedraaid’, vertelt Bjorn.

‘Om uit te zoeken wat we aan passage hadden, zonder te investeren in grootscheepse reclamecampagnes. Dat viel bijzonder goed mee want we kregen al gauw flink wat volk over de vloer.’

Bij BL Audio & Art is er keuze uit een ruim assortiment. Van hoofdtelefoons zoals Meze, Hifiman, Aeon en radio’s van Geneva, tot complete audiosystemen. Met merken zoals Dynaudio, Luphonic, Totem, Rega, Soulnote, Transrotor, AudioQuest, Auralic, Voxativ en PCM kun flink wat muziek maken.

Naast de populaireTwenty5i speaker van PMC vind je hier ook de nieuwste compacte Prodigy speaker die onlangs voorgesteld werden op de High End in München.

Voxativ

Het Duitse merk Voxativ geniet een bevoorrechte positie binnen BL Audio & Art. Al bij het binnen komen, ontdek ik de Voxativ T2II geïntegreerde buizenversterker met de gloednieuwe Voxativ Ampeggio 2023 vloerstaande speakers. In de andere luisterruimtes volgen onder anderen ook de Voxativ Hagen met Voxativ Absolute Box. Geen voor de hand liggende keuze voor een jonge audiozaak, Voxativ is toch een behoorlijk exclusief merk.

Persoonlijke ervaring

‘Dat klopt’, geeft Bjorn toe. ‘We ontmoetten Inès Vogel, eigenares en ontwerpster van Voxativ, voor het eerst tijdens het Dutch Audio Event in Veldhoven. We waren meteen diep onder de indruk van de muzikale prestaties van het Duitse merk uit Berlijn. Zowel de grote als de kleine systemen presteren op bijzonder hoog niveau. Voxativ is niet alleen fantastisch om te beluisteren maar ook om te bekijken. Het is dus dank zij onze persoonlijke ervaring dat we Voxativ in ons assortiment opgenomen hebben. Wij zijn trouwens de enige dealer in Nederland waar je het assortiment van Voxativ kunt beluisteren’, zegt Laura met gepaste trots. ‘Meer zelfs, onze Ampeggio 2023 is de enige in Nederland die uitgerust is met de superieure Voxativ AC-4B driver’, voegt Bjorn eraan toe.

‘Voxativ is eerder een kleinschalige fabrikant’, gaat Laura verder. ‘Dat maakt het mogelijk om rechtstreeks in contact te staan met de mensen die de apparatuur maken. De man van Voxativ die de AC-4B driver hier afleverde, is ook de man die de driver eigenhandig gemaakt heeft. Hij heeft er dan ook honderduit over verteld. Dat is toch echt uniek, nietwaar?’

Voor wie is al dat high-end lekkers dan bedoeld? ‘We richten ons op echte muziekliefhebbers, niet specifiek op audiofielen. Ik ben zelf ook geen audiofiel’, lacht Laura, ‘maar als ik Voxativ hoor spelen, heb ik echt zo iets van “oh my God, wat is dat?” Als we dat gevoel kunnen overbrengen op échte muziekliefhebbers, weten we dat we goed gewerkt hebben’, zegt ze overtuigd. ‘Als we dan ook nog kunnen verkopen, zijn we allemaal blij’, lacht ze. 

Het is misschien een beetje voortvarend om in een beginnende zaak te peilen naar de toekomstperspectieven, maar toch. ‘We hebben voldoende ruimte om ons assortiment verder uit te breiden’, aldus Laura, ‘maar we doen het voorzichtig aan. We zijn nog volop bezig met een aantal ruimtes aan te kleden en in te vullen. Ook wat het artistieke aspect betreft zien we nog opportuniteiten. Maar zoals gezegd, we doen het voorzichtig aan.’

Voxativ T2II met Voxativ Ampeggio 2023

Hiermee is eigenlijk alles gezegd. Dan rest er ons nog één ding: samen luisteren naar de Voxativ set die al van bij het binnenkomen naar me staat te lonken. De set is samengesteld uit de Voxativ T2II geïntegreerde buizenversterker met Ampeggio 2023 vloerstaande speakers met AC-4B driver.

De muziek komt van een Transrotor Max platendraaier met Soulnote E-1 Phono-equalizer en een Auralic Altair streamer/DAC. De stroom wordt geleverd door een AudioQuest PowerQuest, de RCA-kabel en luidsprekerkabel zijn van Voxativ, de interlink is van AudioQuest. Alles is netjes ondergebracht in een SolidSteel audiomeubel.

‘Het is moeilijk om uit te leggen hoe het klinkt’, zegt Laura. ‘Zet je neer en luister.’ Dat laat ik me geen twee keer zeggen. Hoe ik vond dat het klonk kun je binnenkort lezen in de review die ik aan de Voxativ T2II en Ampeggio 2023 zal wijden. Ik kan je alvast verklappen dat het de moeite loont.

Zelf ervaren?

Wil je het ook zelf horen? Maak dan nu al een afspraak met Bjorn en Laura bij BL Audio & Art in Sluis en vergeet zeker niet om langs te gaan tijdens het openingsweekend, 15 tot en met 17 september 2023!


EDITORS' CHOICE