REVIEWKlipsch

Review Klipsch The Sevens

Harro Tillema | 18 september 2023 | Klipsch | Importeur: Audioscape

SAMENVATTING

We hebben de Klipsch The Sevens ervaren als volwassen klinkende monitorluidsprekers met een uitstekende bouwkwaliteit die een uiterst geraffineerde muziekweergave leveren. Dankzij de HDMI-aansluiting zullen deze monitors in goede smaak vallen bij filmhebbers die geen behoefte hebben aan een omvangrijke AV-set, maar de beleving via een conventionele soundbar onvoldoende vinden.

PLUSPUNTEN

  • Goede geluidskwaliteit hifi EN home cinema
  • Goede imaging eigenschappen
  • Ingebouwde phonostage
  • HDMI-ingang
  • Robuuste bouw

MINPUNTEN

  • Geen coaxiale digitale ingang
  • Toegangstijd app

Van het in Indianapolis gevestigde Klipsch ontvangen we een fraaie set 'The Sevens' actieve luidsprekers ter review. Klipsch richt zich met deze actieve varianten niet alleen op de muziekliefhebber, maar dankzij de HDMI-aansluitmogelijkheid ook op liefhebbers van films en televisieseries. Zijn deze Sevens, inmiddels bekroond met een EISA award, dankzij deze HDMI-ingang een goed alternatief voor een soundbar?

The Sevens

Wanneer we de flinke retaildoos met The Sevens van de transporteur in ontvangst nemen, valt het ons op dat deze doos best groot oogt en gewichtig aanvoelt voor een set monitorluidsprekers. Wanneer we de verpakking openen om de luidsprekers een plek te geven, oogt de inhoud verzorgd en premium. Alle benodigde instructies en benodigdheden worden op een laagdrempelige manier gepresenteerd voordat we de luidsprekers uit de verpakking kunnen nemen en ervaren een vergelijkbare uitpakbeleving als dat we dit al vele jaren van A-merken als -bijvoorbeeld- Apple kennen.

Bij de luidsprekers aangekomen moeten we bekennen dat je deze allesbehalve compact of licht kunt noemen. Ze zijn bovendien een stuk volumineuzer dan de eerder geteste The Fives, net onder deze zevens gepositioneerd. 

The Sevens worden geleverd inclusief meerdere netstekkers en deze zijn elk fraai afgewerkt met een decoratief vlechtwerk om het snoer. Dit draagt misschien niet bij aan de kwaliteit van de muziekweergave, het geeft ons wel een premium gevoel wanneer we deze zien en in de hand hebben. Om de primary en secondary speakers aan elkaar te koppelen worden hoogwaardige interconnects in twee verschillende lengtes meegeleverd die eveneens zijn voorzien zijn van een fraai gevlochten mantel en beschikken bovendien over zware, deugdelijke schroef connectors aan beide kabeleinden. In deze sublieme bouwkwaliteit komt het pro-audio verleden van Klipsch duidelijk naar de oppervlakte. Niets wordt aan toeval overgelaten om een lange levensduur te garanderen.

Een leuk detail is dat de primary zowel aan de linker- als rechterzijde kan worden neergezet wanneer dit met de aansluitingen zo uitkomt. Met het simpel omzetten van de schakelaar achterop de primary luidspreker worden de kanalen geswitcht. Behalve fraaie powercords en interconnects worden ook een HDMI-kabel, USB-kabel, IR Remote en twee magnetische frontjes meegeleverd. Uit de doos zijn deze Klipsch The Sevens dus op elk mogelijke manier in te zetten, zonder dat er additionele bekabeling dient te worden aangeschaft. Klasse.

Functionaliteit

De tweeweg basreflex The Sevens zijn, net als de Fives, volgestopt met functionaliteit waar wij blij van worden. Naast bediening via de Klipsch Connect app kunnen we de luidsprekers ook bedienen via de meegeleverde IR remote control en, de basisfuncties, via de twee robuuste en zwaar uitgevoerde draaiknoppen op de bovenzijde van de primary luidspreker. Behalve de HDMI-ingang voor geluid van televisie, bluetooth interface, optische S/PDIF ingang, USB-audio ingang en een 3,5mm jack voor het insturen van een analoog signaal heeft de primary luidspreker een RCA-ingang waarop een lijningang kan worden aangesloten.

Een van de absolute pluspunten van deze Klipsch The Sevens is de schakelaar waarmee deze zelfde RCA-lijningang kan worden omgeschakeld naar een volwaardige platenspeler ingang met RIAA-conversie. Wil je uitsluitend muziek via de geliefde platenspeler beluisteren, dan beschik je met deze Klipsch luidsprekers over een uiterst minimale hifi-set. Tenslotte heeft Klipsch ook nog gedacht aan een cinch uitgang waarop een aanvullende subwoofer kan worden aangesloten indien je meer druk in het laag verlangt. 

Dankzij Digital Sound Processing (DSP) loopt het frequentiebereik van deze The Sevens van 39Hz tot 25kHz (+/- 3dB). Er is dus ruim voldoende laag voorhanden. Via de Klipsch Connect app kunnen we vele geluidsinstellingen aanpassen. Dankzij de in de software ge√Įntegreerde drieband equaliser met ingebouwde presets en custom settings passen we deze speakers in een paar klikken aan op de gewenste klankkleur, muzieksmaak en op de plek waar deze in de ruimte zijn geplaatst.

Ervaar je desondanks toch nog een gebrek aan laag in de ruimte, dankzij de slimme Dynamic Bass EQ (DBE) functie wordt er bij 28Hz 35% aan volume toegevoegd. Wanneer we deze functie inschakelen ervaren we vooral bij lagere geluidssterktes een flinke boost in het diepste laag. De Dynamic Bass EQ zorgt namelijk voor een volume afhankelijke correctie in het laag. Zelfs bij hele lage geluidssterkte ervaren we een krachtig laag dat nooit overheerst. Hiermee is een extra subwoofer in onze ruimte beslist niet nodig. 

Eerste luisterindruk in stereo

Wanneer we de luidsprekers met optionele stands op oorhoogte zetten maakt ook de bouwkwaliteit en de afwerking een goede eerste indruk op ons. De luidsprekerbehuizingen zijn vervaardigd uit MDF, maar zijn van een fraaie fineerlaag van echt hout voorzien. Alles voelt duurzaam en van kwalitatief hoog niveau. Op de bovenzijde van de primary luidspreker zijn twee robuuste en gewichtig aanvoelende draaiknoppen opgenomen. Een voor ingangskeuze en een voor de volumeregeling.

In de praktijk werken deze knoppen lekker en maken de meegeleverde afstandsbediening tijdens het dagelijkse gebruik overbodig. De robuuste optiek van deze draaiknoppen is echter niet voor iedereen en tijdens de reviewperiode ontvangen we hier dan ook wisselende reacties op. 

Nadat we de luidsprekers een week hebben laten wennen aan onze muzieksmaak is het tijd om er eens kritisch voor te gaan zitten. Alvorens we de luistersessies starten, zetten we alle instellingen via de app in de meest neutrale positie. De kracht in de laagweergave is in stappen van drie decibel aan te passen en is afhankelijk van de manier van plaatsing. We hebben de luidsprekers op stands geplaatst op een zestig centimeter van de wand. Hierom laten we de instelling staan op 0dB verzwakking.

Wanneer we de luidsprekers dichter op de wand zouden hebben geplaatst kunnen we de instelling aanpassen op -3dB en als we de luidsprekers in de hoek van de ruimte hadden geplaatst kunnen we het laag zelfs verzwakken met -6dB. Zo ervaren we ongeacht de plaatsing van de luidsprekers altijd een evenwichtige laagweergave.

Vervolgens draaien we de speakers een fractie toe-in waarmee we de tweeters meer op onze oren richten en ons hiermee in de ideale luisterdriehoek bevinden. Direct ervaren we een scherp afgetekend geluidsbeeld met een brede, diepe soundstage en een verfijnde, evenwichtige klankbalans. We zijn verbaasd over de muziekbeleving die we in onze lastige ruimte ervaren. Wanneer we deze monitors in een blinde luistertest zouden hebben moeten reviewen, hadden we eerder de indruk gehad naar een set vloerstaanders inclusief een kwalitatief goede hifi-versterker te luisteren, dan naar een set actieve boekenplankluidsprekers.

Ook wanneer we de luidsprekers in een near-field opstelling beluisteren laten deze actieve monitors ons genieten van een breed, diep en uitstekend gedefinieerd muzikaal landschap. De 1-inch (2.5cm) Titanium LTS vented tweeter with Tractrix¬ģ horn drivers laten snaredrums, zang en stemmen goed gedefinieerd en met een mooie openheid horen. Het belangrijkste is dat de tweeters nooit hard of fel overkomen. Iets dat we niet zo snel hadden verwacht van een hoornluidspreker. Het geheel klinkt heerlijk ontspannen en sprankelt.

Produceer je audiovisuele producties of mix je muziek in een eigen thuisstudio, dan zullen deze luidsprekers mede door de prima near field eigenschappen blijven verbazen over het realisme waarmee je de muziekinformatie waarneemt.

Filmbeleving

Dankzij de slimme toevoeging van de HDMI eARC aansluiting zijn deze actieve Klipsch monitors ook perfect te gebruiken om de geluidskwaliteit van je televisie te verbeteren en deze HDMI-optie is wat ons betreft een van de highlights van deze actieve luidsprekers. Hiermee vervullen The Sevens de taak van een conventionele soundbar en wanneer we de Klipsch monitors via de HDMI-ingang aansluiten op de eARC uitgang van onze LG OLED televisie ervaren we een serieus goede entertainmentbeleving.

Tijdens het kijken van speelfilms ervaren we een breed en gedetailleerd geluidsbeeld met een perfecte weergave van dialogen in het centrum van het geluidsbeeld. Met deze The Sevens hebben niet het idee naar geluid via twee monitorluidsprekers te luisteren, maar eerder naar een 3.1 configuratie inclusief centerluidspreker en subwoofer.

Bij live concerten ervaren we een volle muziekweergave die zelfs in grotere en moeilijke ruimtes een uitstekende laagdruk genereert. Het laag wordt dankzij de vederlichte 6.5-inch (16.51cm) high-excursion fiber-composite cone woofers snel en mooi gelaagd weergegeven.

Het laag heeft mede dankzij de in de software ge√Įntegreerde Dynamische Equalizer over de hele linie een goede punch, druk, gelaagdheid en verdieping, zonder dat het geheel dik, zwaar of vermoeiend wordt. Wanneer we het volume opvoeren persen de zevens er een groots entertainment spektakel uit en lijken zich niet te laten inkaderen door eventuele versterkervermogens of maximale travel van de conussen.

Het gáát maar door en dankzij de krachtige 200 Watt (400 Watt Peak) versterkers met, per speaker, een 80 Watt vermogen voor de laagdrivers en 20 Watt  voor de tweeters is er aan dynamiek nooit enig gebrek.

Oordeel

We hebben de Klipsch Sevens met verschillende muziekalbums beluisterd en ongeacht het genre dat we beluisteren ervaren we een fraaie tonale balans. Of we nu naar klassiek, rock, metal of elektronica albums luisteren. Hiermee lenen de Klipsch The Sevens monitorluidsprekers zich prima voor kleiner behuisde muziekliefhebbers met een bredere muzieksmaak. Dankzij de actieve bouw en toepassing van DSP leveren deze luidsprekers een perfect uitgewogen geluidskwaliteit met een diep doorlopend laag, een sprankelend hoog en een transparant en rustig/ontspannen middengebied. De geluidskwaliteit van deze Sevens overstijgt die van menig conventionele vloerstaande hifi-speaker in combinatie met een kwalitatief goede stereoversterker.

Deze aantrekkelijk geprijsde The Sevens van Klipsch laten ons misschien nog wel het meest verbazen over de geluidskwaliteit waarmee speelfilms en muziek documentaires worden weergegeven. Met ingeschakelde DBE ervaren we, zeker in het laag, onverwacht dikke klappen bij -bijvoorbeeld- actiefilms, live concerten en zelfs bij gaming. Hiermee spelen deze actieve monitorluidsprekers zelfs op een hoger niveau dan sommige 3.1 soundbar configuraties inclusief subwoofer. Is het laag te overheersend en heb je DBE al uitgeschakeld, dan kun je de Night Mode inschakelen waarmee alle diepe en doordringende bassen significant worden gereduceerd zodat tot in de late uurtjes van entertainment kan worden genoten zonder dat gezinsleden of buren er last van hebben.

Natuurlijk hebben we tijdens het reviewen van The Sevens ook enkele punten gevonden die we liever anders hadden gezien. Door het directieve karakter van de hoorntweeters is een nauwkeurige plaatsing aan te bevelen, want wanneer de luidsprekers te breed en off-axis uitstralen verliest de muziek dat fijne levendige sprankeltje.

De Sevens kunnen, wanneer deze in standby staan, niet worden gevonden wanneer we Spotify via Bluetooth willen streamen. Dit zal te maken hebben met wettelijke EU-normen omtrent energieverbruik tijdens sluimerstand, maar dit maakt het snel even streamen via de app van de telefoon net even omslachtiger.

Het laatste minpunt heeft te maken met de app. Wanneer we namelijk snel even het volume via de app willen aanpassen, loopt deze eerst alle checkroutines door inclusief een updatecyclus voordat we -zeg- het volume kunnen aanpassen. Wij verwachten dat dit een tijdelijk ongemak betreft en dat Klipsch deze bij een toekomstige software update zal wegpoetsen.

Conclusie

We hebben de Klipsch The Sevens ervaren als volwassen klinkende monitorluidsprekers met een uitstekende bouwkwaliteit die een uiterst geraffineerde muziekweergave leveren. Dankzij de HDMI-aansluiting zullen deze monitors in goede smaak vallen bij filmhebbers die geen behoefte hebben aan een omvangrijke AV-set, maar de beleving via een conventionele soundbar onvoldoende vinden.

Muziekliefhebbers zullen de kwalitatief goede muziekweergave en de ingebouwde RIAA-voorversterker op waarde schatten. Hiermee biedt Klipsch met The Sevens de perfecte minimalistische oplossing voor vinyl liefhebbers die willen genieten van vinyl in een superieure geluidskwaliteit.

Klipsch The Sevens
1499 euro per set | www.klipsch.com
Beoordeling 4.5 / 5

Totaalscore
Klank 4,5 uit 5
Geluidsbeeld 4,5 uit 5
Functionaliteit 4,5 uit 5
Leveringsomvang 5 uit 5
Bouw/afwerking 5 uit 5
Prijs-prestatie 4,5 uit 5

MERK

EDITORS' CHOICE