REVIEWHisense

Review: Hisense 85UXKQ

Eric Beeckmans | 13 december 2023 | Hisense

SAMENVATTING

De Hisense 85UXKQ heeft een knappe indruk nagelaten. De miniled achtergrondverlichting met een enorm aantal zones staat garant voor enorm contrast en indrukwekkende piekhelderheid. En dat is op een reusachtig scherm echt wel een belevenis. Maar net in HDR-beelden, waar al die spierkracht best tot uiting komt, moet Hisense al dat beeldgeweld nog wat beter afstellen. Donkere HDR-scenes verliezen te veel nuances, en de tonemapping laat nogal wat potentieel onbenut. Ook de audiokant levert prima resultaten. De tv heeft alles in huis voor film, sport en games, ongeacht de lichtomstandigheden in de kamer. Dit high-end staaltje technologie kost wel een flinke duit, terecht, maar dan zien we toch graag een meer foutloos parcours.

PLUSPUNTEN

  • Uitstekend contrast dankzij meer dan 5.000 dimmingzones
  • Zeer hoge piekhelderheid
  • Zeer ruim kleurbereik
  • Goede bewegingsscherpte en 240Hz-optie
  • Ondersteunt Dolby Vision IQ en HDR10 Adaptive
  • Twee HDMI 2.1-aansluitingen met gamerfeatures
  • Degelijke audioresultaten, Dolby Atmos en DTSX
  • Gebruiksvriendelijk en snel smart tv-systeem

MINPUNTEN

  • Schaduwnuances zijn vervaagd in donkere HDR-beelden
  • HDR10 maakt donkere en midden tinten te donker
  • HDR-tonemapping werkt niet consistent
  • Lokale streamingapps voor Belgie ontbreken

De Hisense 85UXKQ gaat de strijd aan in het topsegment van de heel grote schermen. Vooraan in de specificaties staat een miniled full array local dimming achtergrondverlichting met meer dan 5.000 zones. Verder bieden quantum dots, 144Hz-paneel, ruime ondersteuning voor HDR-formaten, VIDAA smart tv, HDMI 2.1 en gamingfeatures vooruitzicht op een erg fijne tv.

Je wou een grote tv?

Wat dacht je van een 85 inch beelddiagonaal? Wie denkt, ach dat is niet zo veel groter dan een 65 inch, moeten we toch corrigeren. Vergeleken bij een 65 inch-model krijg je maar liefst 71 procent(!) meer schermoppervlak. Dat vereist wel wat plaats, het toestel is twee meter breed en meer dan een meter hoog. En je tv-meubel kan maar best robuust zijn want hij weegt 56,2kg. Ondanks die stevige maten heeft hij een erg eigentijds en trendy uiterlijk. Het kader is minimaal en springt enkel in het oog omdat de zijkanten onder een hoek van 45° staan. Zowel bovenaan als aan de zijkant zijn er perforaties in het metaal waarachter luidsprekers schuilen.

Het verrassend slanke profiel van ongeveer vier centimeter dankt hij aan een volledig vlakke rug. Die is afgewerkt in verschillende zones met horizontaal en verticaal streeppatroon. Sommige van die kunststof panelen voelen wel erg dun aan, staan lichtjes bol en buigen onder lichte druk terug naar binnen. Dat soort matige afwerking verwachten we niet van een high-end toestel. Maar het is ook de enige opmerking die we kunnen maken.

De tv staat op twee slanke, diepe voeten die je in twee standen kunt monteren, breed of smal, die laatste is handig als je tv-meubel net te klein is.

Aansluiten!

Alle aansluitingen wijzen naar de zijkant, dat maakt een eventuele wandmontage des te gemakkelijker. Er zijn vier HDMI-poorten beschikbaar, waarvan twee de volledige HDMI 2.1-bandbreedte van 48Gbps leveren. Gamers kunnen vertrouwen op een prima input-lag van 17,8ms in 4K60 en ondersteuning voor ALLM en VRR (HDMI VRR, AMD FreeSync en NVIDIA G-Sync Compatible). Een van de HDMI 2.1-poorten biedt ARC/eARC. De tv heeft een enkelvoudige tv-tuner, met antenne-aansluitingen voor DVB-T/T2/C en DVB-S/S2, en één CI Plus-slot en twee USB-poorten. Opnemen of live tv pauzeren is mogelijk als je externe USB-opslag aansluit.

De rest van de aansluitingen zijn een composiet video-ingang met stereo minijack, een optische digitale audio-uitgang en een hoofdtelefoonaansluiting. Er is ook Bluetooth, Ethernet, en WiFi 6E aan boord. Wie een recentere router in huis heeft die ook WiFi 6E biedt krijgt zo een snellere en betrouwbaardere netwerkverbinding.

VIDAA U7 smart tv

VIDAA U is misschien een nog wat onbekende naam, maar het smart tv-systeem van Hisense sluit naadloos aan bij wat we zien op tv’s van andere merken. Het Home-scherm neemt het volledige beeld in beslag, maar wijdt de bovenste helft wel aan gesponsorde content of reclame. Die ontwikkeling vinden we erg jammer, maar lijkt helaas onafwendbaar. Centraal in beeld vind je een balk met pictogrammen voor je favoriete apps. Daaronder verschijnen rijen en rijen met aanbevelingen, vaak niet erg nuttig.

Wie (optioneel) inlogt met een Hisense-account kan verschillende profielen aanmaken, bijvoorbeeld een voor de kinderen en een voor de ouders. VIDAA U werkt erg vlot, dat is een punt waar Hisense naar eigen zeggen veel belang aan hecht. Zowel in de menu’s als in de apps reageert de interface snel. De app-store is iets minder goed gevuld dan bij de concurrenten, maar de belangrijke internationale streamingdiensten zijn allemaal aanwezig, en ook de meeste lokale Nederlandse apps zijn present. Voor Belgische apps blijft het wachten, Hisense liet ons weten dat VTM Go en TV Vlaanderen eraan komen, maar voor VRT Max en Streamz is er geen nieuws. Wie een uitgebreide review van VIDAA U7 zoekt, kan terecht bij mijn review van de U79KQ op TechFi.nl.

Afstandsbediening

De slanke lichtmetalen afstandsbediening is een stijlvolle compagnon voor de tv. De toetsen liggen dicht bij elkaar, maar hebben een goed profiel zodat een foute toets indrukken eerder zeldzaam is. Naast zes sneltoetsen voor streaming-apps is er ook een toets voor de ingebouwde microfoon. VIDAA Voice werkt ook in het Nederlands en is dus zeker het uitproberen waard.

Beeldkwaliteit

De 85UXKQ is het beste wat Hisense te bieden heeft, dus zijn de verwachtingen gespannen. Een VA-paneel en een miniled-achtergrondverlichting die onderverdeeld is in een 5.184 zones zorgen voor een contrast van meer dan 44.000:1. Fenomenale prestatie is dat. Het VA-paneel heeft al een erg goed eigen contrast, en gecombineerd met zo een groot aantal zones zijn halo’s of zichtbare zonegrenzen bovendien zo goed als onbestaande.

In SDR-content levert dat prachtige beelden met zeer sterk contrast, goed zwartdetail en prima kleuren. De kalibratie van de Filmmaker mode mag wel wat beter. Nu zien we een lichtrode tint in de midden tinten, en een koele tint in de helderste delen van de grijsschaal. Dat beïnvloedt huidskleuren heel licht, maar is beter zichtbaar als er veel grijstinten in beeld zijn.

Ook wat helderheid betreft worden er records gebroken. We meten een piek van 3.478 nits op het 10% venster en het volledige witte scherm haalt nog een indrukwekkend 934 nits. Jammer genoeg volgt de Filmmaker Mode in HDR niet goed de gewenste EOTF-curve. Donkere tinten zijn te donker, al konden we dat gedeeltelijk compenseren met de instelling “Verbeterde Schaduwdetails”, maar dat zou niet nodig moeten zijn.

Je kan via de instellingen ook HDR-tonemapping activeren, de tv past dan tonemapping aan op basis van het beeld, maar dat liet geen consistente indruk na. Soms wint het beeld inderdaad in de helderste accenten wat kleur, of verbetert het contrast, maar we zagen ook hier en daar witdetail verdwijnen. Ondanks die foutjes is het beeld erg indrukwekkend. De HDR Filmmaker mode biedt een meer neutrale grijsschaal, en het 99% P3 kleurbereik en intens contrast maken HDR-beelden erg indrukwekkend. Er is ondersteuning voor HDR10+ Adaptive en Dolby Vision IQ zodat je voor alle types HDR-content gebeiteld zit.

Beeldverwerking

Wat beeldverwerking betreft zijn de resultaten erg degelijk. We zien goede upscaling en deinterlacing, en zelfs in de laagste stand werkt de ruisonderdrukking goed. Als zoals op andere Hisense modellen zien we nog ruimte voor verbetering bij de MPEG-ruisonderdrukking, die slaagt er niet goed in om blokvorming bij zwaar gecomprimeerde beelden weg te werken. Het filter voor kleurstroken is efficiënt zolang de kleurstroken niet te zichtbaar zijn. In donkere gradiënten met duidelijke banden bleek hij geen effect te sorteren.

Het dimming algoritme voor de achtergrondverlichting reageert bij snel bewegende voorwerpen wat te laat, waardoor er bij testbeelden een donkere rand aan de voorzijde is. Dat effect zie je echter nauwelijks in echte beelden. In donkere HDR-scènes stootten we op een lastig probleem. Daar dimt de processor de achtergrondverlichting op zo’n manier dat schaduwdetail grotendeels vervaagt, als of het uitgegomd is. Hopelijk kan Hisense dat met een software-update aanpakken.

De goede bewegingsscherpte is een troef voor sport en games. Er blijft veel detail zichtbaar als de actie snel is. Ook de motion interpolation werkt prima, zodat filmbeelden vloeiend weergegeven worden. Gamers kunnen via PC zelfs tot 144Hz verversingssnelheid gaan. En wie echt het onderste uit de kan wil, kan een speciale mode activeren die een 240Hz-verversingssnelheid mogelijk maakt, al kost dat in 4K wel wat verticale resolutie. Op dit erg grote beeld vinden we dat niet de beste keuze.

Geluidskwaliteit

Een grote tv biedt wat meer ruimte voor luidsprekers, en daar heeft Hisense gebruik van gemaakt. Behalve de gebruikelijke stereo-luidsprekers van 2x 15 watt zit er een woofermodule in de rug van 20 watt, twee zijwaarts gerichte luidsprekers van 2x 8 watt bovenaan in de zijkanten en twee opwaarts gerichte drivers van 2x 8 watt in de bovenkant van het frame. De tv ondersteunt Dolby Atmos en DTS:X, en met die luidsprekerconfiguratie en een totaal van 82 watt vermogen moet een mooie meeslepende soundtrack mogelijk zijn. Volume biedt de tv in elk geval meer dan voldoende, en de klank is prettig.

We luisteren wat Nirvana Unplugged. De stem en gitaar van Kurt Cobain staan mooi in de kamer en de ambiance van de lifestudio omringt ons. We schakelen naar de garden sessions van Miley Cyrus die een perfecte versie van Jolene brengt, en genieten wat van Lady Gaga die Shallow zingt. Afhankelijk van de muziek schakel je wel best de Dolby Atmos processing uit. Die is fantastisch voor livemuziek, maar minder voor studio opnames.

We schakelen daarna over naar de Dolby Atmos testtracks. Die komen erg overtuigend binnen. Er is een hoorbaar hoogte-effect en je zit heel duidelijk midden in de actie. De bas is stevig, maar hier horen we wel dat erg diepe bassen de woofer tot aan de rand dwingen. Af en toe is er geklik te horen, dat kan mogelijk ook het chassis zijn. Daar moet Hisense meer aandacht aan besteden. Met de ‘Theater’ mode kan je filmsoundtracks nog iets epischer maken, al vonden we het effect soms wat bombastisch. Maar een erg soliede prestatie, we denken niet dat externe oplossingen onmiddellijk noodzakelijk zijn. De tv is ook te gebruiken als Bluetooth speaker voor de muziek van je smartphone. Daarvoor selecteer je in de aansluitingen van de tv ‘Music Sharing’.

Conclusie

De Hisense 85UXKQ heeft een knappe indruk nagelaten. De miniled achtergrondverlichting met een enorm aantal zones staat garant voor enorm contrast en indrukwekkende piekhelderheid. En dat is op een reusachtig scherm echt wel een belevenis. Maar net in HDR-beelden, waar al die spierkracht best tot uiting komt, moet Hisense al dat beeldgeweld nog wat beter afstellen. Donkere HDR-scenes verliezen te veel nuances, en de tonemapping laat nogal wat potentieel onbenut. Ook de audiokant levert prima resultaten. De tv heeft alles in huis voor film, sport en games, ongeacht de lichtomstandigheden in de kamer. Dit high-end staaltje technologie kost wel een flinke duit, terecht, maar dan zien we toch graag een meer foutloos parcours.

Hisense 85UXKQ
5.999 euro | www.hisense.com
Beoordeling 4 / 5

Lees ook Eric's review op TechFi.nl


EDITORS' CHOICE