NIEUWSiEar Tilburg

Audio Show iEar' 2023: uitreiking HIFI awards

De Audio Show iEar' is een tweedaags event, waarbij het WIllem II stadion in Tilburg op zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur is geopend voor het publiek. Dat is echter nog niet het hele verhaal, want de gehele line-up  van deelnemende merken en vertegenwoordigers wordt steevast door de organisatie van iEar' uitgenodigd voor een feestelijk diner op de zaterdagavond. En bij een feestelijk diner horen feestelijke Awards. Daarom is het al enkele jaren traditie dat we de drie redactionele prijzen van de in totaal dertien Audio Show iEar' HIFI Awards bij dat diner uit laten reiken, door vaste gastheer Jan Douwe Kroeske.
De tien niét-redactionele prijzen? Die reiken we op zondagmiddag (13.30u) uit!

HIFI Awards

Als mediapartner van de show hebben we onze zelfbedachte verantwoordelijkheid om de Audio Show iEar' HIFI Awards uit te delen, in een fraaie tandem tussen de redactie en onze lezers. Laatstgenoemden zijn zoals gezegd op de zondag aan de beurt, als we de 10 productprijzen uitreiken, maar op zaterdag was het aan de drie redactionele prijzen voor respectievelijk Best Stand, Best Experience en Best Sound

Een flink panel van onze aanwezige redactieleden had weer de schone taak om als jury op te treden en de drie Awards toe te kennen. Na wikken en wegen kwamen we op de volgende drie winnaars uit.

BEST STAND: YAMAHA 

De 'beste stand' op een groot event zoals de Audio Show iEar', waar letten we dan zoal op? De criteria voor deze award zijn alles van inrichting en aankleding van de ruimte tot de voorziening van productinformatie, de persoonlijke benadering van de host en bijvoorbeeld interessante acties en promoties voor de bezoeker slash consument.

In die categorie waren er meerdere runners-up, maar op basis van opgetelde rapportcijfertjes en gewogen gemiddeldes kwamen we deze editie uit op de stand van het team van Yamaha Music Europe. 

Yamaha is al decennia een bekende speler in de AV-wereld. Een producent van traditioneel goed klinkende hifi producten voorzien van hedendaagse techniek. Vanuit die rol werd in Tilburg onder meer het True X surround systeem gedemonstreerd, diverse nieuwe all-in-one stereo receivers waarmee doorontwikkeld werd op het Yamaha MusicCast systeem, en natuurlijk de Yamaha YH-5000SE high-end hoofdtelefoon inclusief de bijpasssende versterker. Kortom, er was van alles te beleven.

Tel daarbij op de heerlijke sfeer, "huiselijk warm" volgens een van de heren uit ons panel, en je hebt een mooie optelsom te pakken. Ga dat zeker zelf nog even ontdekken op de zondag van de show!

BEST EXPERIENCE: PAI Audio Video

Het team van PAI Audio Video – dat met de fraaie aankleding de ruimtes die het ter beschikking had minstens zo goed op orde had als Yamaha – vertegenwoordigt een selectie van merken die op topniveau presteren en tegelijkertijd heel erg betaalbaar zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan traditionele hifi met systemen rond Primare apparatuur en Audio Physic luidsprekers, maar ook aan de actieve, draadloze luidsprekersystemen van System Audio.

Daar kwam dit jaar een stukje Home Cinema bij, want Primare kwam met de SPA25 met een uitstekende AV receiver op de markt. Een machine die weergaloos klinkt, niet in de laatste plaats vanwege Dirac Live.

Lang verhaal kort: een mooie combinatie van merken en product(groep)en waarmee de bezoeker van de ruimte(s) van PAI op het nodige getrakteerd kon worden. Je kon daarbij onder meer rekenen op een meerkanaals muziekdemonstratie waarmee de meerwaarde van surround voor een geweldige muziekbeleving aangetoond kon worden. De combinatie van YouTube als bron sloeg een mooie brug naar hoe muziek- en filmliefhebbers thuis toch vaak van hun home entertainment systemen genieten, waarbij een goede combi van Audio en Video aan het publiek gedemonstreerd werd – met een serieuze concertbeleving als gevolg. Top!

BEST SOUND: LATHAM AUDIO

Voor de Best Sound Award waren de toetsingscriteria naast de toepassing van accessoires en de juiste opstelling voor luisteraars natuurlijk de kwaliteit en de prestaties, en dat binnen de prijsklasse. Dat laatste is een belangrijke toevoeging, want met eervolle vermeldingen voor bijvoorbeeld de topsets van Terrason en Music2 kwamen op deze editie óók op de prijstechnisch veel toegankelijke(re) sets van bijvoorbeeld Joenit (Totem en Rega) en Dynaudio (specifiek de Focus 50) op veel lijstjes voorbij.

Ergens in het midden van al die opties kwamen we uit op....de drie ruimtes van Latham Audio!

Latham Audio brengt een aantal fraaie merken samen in de Benelux, waaronder het Franse Focal en het Britse Naim. Iets wat op een niveau hoger al jaren eerder gebeurde toen de beide fabrikanten in 2011 fuseerden. De combinatie van die twee merken heeft dan ook al eerder het nodige moois opgeleverd – waaronder zelfs een HIFI Award op de Audio Show iEar' 2021, de editie twee jaar geleden.

Latham heeft dit weekend op de show vooral van laatstgenoemde merk veel nieuws te delen; eerder dit jaar zagen immers de Naim New Classic 200 modellen het levenslicht en op de show worden ook nog eens de modellen uit de New Classic 300 modellen geïntroduceerd. Beide systemen worden uiteraard gedemonstreerd op luidsprekersets van Focal. Specifiek is er de combi van de Naim NDX2 streamer en de NAIT50 versterker op een Focal Vestia 'instapset', Naim 200s op de Focal Kanta 'middenklassers' en Naim 300s op de Maestro Utopia.

Tot slot kun je van beide merken ook nog de Head-fi Experience ondergaan met de hoofdtelefoons van Focal en de (streaming audio) aansturing van Naim. Maar het is onder de streep vooral de mooie dwarsdoorsnede van de drie sets, waarbij de prijs-kwaliteitverhouding van de 'kleine' set het meeste opviel. Chapeau!

Je bent ook zondag nog de gehele dag welkom op Audio Show iEar' in het Willem II stadion, niet in de laatste plaats om bovenstaande zelfs eens te gaan ervaren. De deuren zijn ook dan geopend van 10.00 tot 18.00 uur. De show is gratis, de parking ook, en voor wie met het OV komt staat de pendeldienst op Tilburg CS klaar!


EDITORS' CHOICE