HI-VISITAelivé hi-fi

HiVisit Aelivé hi-fi & smarthomes: waar hoogwaardig geluid en beeld in de huiskamer integreren

René van Es | 11 januari 2024

Een bezoek aan Aelivé hi-fi & smarthomes komt niet zomaar uit de lucht vallen. Eén van de redenen is de aanstaande Linn show van 18 t/m 20 januari ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Linn, waar het wereldwijd hoog gewaardeerde Linn Klimax 360 systeem de volle aandacht zal krijgen. Een andere reden is om met eigen ogen te kunnen zien welk concept Aelivé heeft gekozen voor hun winkel in Baarn.

Aelivé is afgelopen jaar samen met Mondileder Meubels verhuisd van Soesterberg naar de Hermesweg 2 in Baarn, waarvoor heel wat werk is verzet door het team van Aelivé. Niet gevestigd in een drukke winkelstraat, niet met luidsprekers of apparatuur langs de wand, niet met de gebruikelijke etalage, maar woonkamers met prachtige meubels waarin audio en video naadloos zijn geïntegreerd. Aelivé is hierdoor een tikkeltje anders dan anderen.

Aelivé Baarn is een winkel van 1600 m2 

Aelivé wil bij monde van eigenaar Martijn van Buren meteen benadrukken dat wij ons niet in een ‘gewone’ winkel bevinden, want Aelivé is gevestigd in een pand samen met Mondileder waarmee al jaren geleden een samenwerking is aangegaan. Met als gevolg dat hier geen opgestelde rijen aan audioproducten te vinden zijn, maar dat de luidsprekers in geënsceneerde huiskameropstellingen staan. 

Zodoende kan de klant zich een veel betere voorstelling maken hoe een gekozen systeem straks in de eigen thuisomgeving gaat landen. Dat op vernuftige wijze de luidsprekers vanuit een centraal punt aan te sturen zijn, daar komen we graag straks op terug. Samen met Martijn en zijn collega Theo Hendriksen lopen we eerst door het pand om een indruk te krijgen van het assortiment. 

In de ruim 30(!) verschillende ‘huiskamers’ staan naast de design meubels onder andere luidsprekers van het Zwitserse Piega, het Schotse Linn, het Italiaanse Sonus faber, het Engelse Neat en het Nederlandse Van Buren opgesteld. Van kleine monitoren tot flinke vloerstaande modellen hebben er een plaats gevonden, deels passief aangestuurd, voor een deel actief en (op een netsnoer na) draadloos verbonden.

Voor wie echt iets anders wil is er daarnaast keuze uit Oh by Tutondo, Arrademento van Garvan of bolvormige luidsprekers van Elipson. Heel bijzonder zijn de onzichtbaar in de muur weggewerkte Anima Sound luidsprekers. Onzichtbaar? Ja, Anima Sound zit weggewerkt achter een gestuct deel van de muur, volkomen onzichtbaar. Is de muur dik genoeg dan kan er zelfs een subwoofer in die naar buiten zijn bas afgeeft via een sleuf aan de onderzijde van de muur. Anima Sound is bedoeld voor wie echt geen luidsprekers wil zien in de huiskamer.

Wie goed kijkt ziet dat de luidsprekers allemaal zijn aangesloten op wall outlets. Via deze outlets loopt de bedrading naar een vijftal decentrale vitrinekasten met daarin streamers en versterkers. Ieder vitrinekast bediend een zone van het pand en per kast staat een ander merk elektronica centraal, er is een kast met Bluesound en NAD (stereo en surround), twee kasten met Linn (Majik tot Klimax), een met Naim (Mu-so tot 300 Series) en een met Anthem (zowel stereo als surround).

Alle apparatuur is permanent verbonden, zodat klanten comfortabel kunnen luisteren naar 30 verschillende sets in even zoveel huiskamers. Door een rondje te maken met de klant in de winkel en hem of haar te overleggen, is een eerste filtering al snel gemaakt en kan doelgericht worden gekozen. Liever luisteren in alle rust in een af te sluiten ruimte? Dat kan ook, dan wordt de gewenste apparatuur in een specifieke luisterruimte neergezet.

50 jaar Linn show bij Aelivé 

Aelivé is een actieve en gewaardeerde Linn dealer. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Linn is er daarom op donderdag 18 januari van 19 tot 21 uur een exclusieve luistersessie waarvoor een medewerker van Linn speciaal uit Schotland zal overkomen (aanmelding via de Aelivé website is verplicht). Tijdens dit evenement presenteert Aelivé diverse noviteiten, zoals het spectaculaire Linn Klimax 360 systeem bestaande uit een streamer/voorversterker met Klimax 360 actieve luidsprekers.

Onderdeel van Klimax is de Organik digitaal naar analoog conversie, misschien wel de beste DAC die er is (en in diverse Linn modellen achteraf alsnog ingebouwd kan worden). Verder maakt u kennis met de Utopik voeding upgrade en de Linn Sondek LP12 50th anniversary platenspeler met Bedrok™ plint technology.

Vrijdag 19 januari en zaterdag 20 januari kan eenieder vrijblijvend langskomen op de reguliere openingstijden voor het beluisteren van het Klimax 360 systeem en de LP12 platenspeler. De vertegenwoordiger van Linn is ook op de vrijdag aanwezig voor het beantwoorden van al uw vragen.

Aelivé is premium dealer van Linn apparatuur en al wandelend door het pand kom ik Majik, Selekt en Klimax DSM al tegen. Net als diverse Linn luidsprekers met Exakt technologie en Linn Space Optimisation. Wie niet eerder een volledige Klimax 360 opstelling heeft gehoord, zal verbaasd staan welk een niveau van perfectie Linn heeft weten te bereiken en hoe intens muziek wordt overgedragen op de luisteraar. Ook wie Klimax 360 al kent, is van harte uitgenodigd om nogmaals te komen luisteren. Mogelijk het meest geschikte moment om u over de streep te trekken en te kiezen voor Linn als bron en als weergever. In de week na de show zal de opstelling nog gehandhaafd blijven voor wie het weekend bezet is.

Centrale besturing 

Terug naar de winkel waar elke klant altijd welkom is. Niet alleen voor Linn, een klant voor een Bluesound model of een kabel is net zo graag gezien. Aelivé staat met beide benen op de grond en heeft juist deze winkelvorm gekozen om laagdrempelig te zijn voor elke muziekliefhebber. Wie geïnteresseerd is in geavanceerde smarthome toepassingen kan eveneens terecht bij Aelivé. Ik noemde al het ingenieuze systeem waarmee alle apparatuur vanuit een centraal punt wordt aangestuurd. De vijf op verschillende plaatsen opgestelde vitrinekasten met streamers en versterker zijn allemaal gekoppeld met Control4 hard- en software.

Daarmee is het mogelijk vanaf een telefoon, tablet of afstandsbediening alles te bedienen. Geluid, beeld, surround, verlichting, verwarming en alle andere zaken die vallen binnen het begrip domotica. De bediening werkt zeer intuïtief, waardoor iedereen binnen het gezin probleemloos controle heeft over de muziekinstallatie, tv en andere gekoppelde functies. Aelivé is de enige platina dealer van Control4 in de Benelux!

De speciaalzaak heeft daarvoor bovendien zijn eigen programmeurs in huis, werkt daarnaast nauw samen met een bedrijf in de beveiligingsbranche en met installateurs (om bekabeling aan te leggen).

Het is een genot om te zien hoe Martijn systeem na systeem laat spelen door simpelweg op zijn telefoon een apparaat te kiezen vanuit de Control4 App. Noodzakelijk om te vermelden is dat thuis de telefoon in de broekzak kan blijven, alles is net zo eenvoudig te bedienen met een afstandsbediening voor Control4. Beeld gaat aan in AV opstellingen, geluid gaat spelen, in stereo of surround.

Bioscoop thuis 

Wilt u nog een staaltje zien van integratie, vraag dan een demo in de bioscoopruimte van Aelivé. Daar treft u een Stewart scherm aan, weggewerkt in een wandmeubel dat ook plaats biedt aan JBL Synthesis luidsprekers.

Gevat in custom made panelen met daarachter krachtige subwoofers, voor links, rechts en center. In de wanden zijn achter akoestisch doorlatend doek JBL luidsprekers aangebracht, net als in het plafond.

Met één druk op de afstandsbediening sluit achter mij een gordijn dat toegang geeft tot de bioscoop, zakt het projectiescherm, dimt de verlichting en kan een film beginnen. De films zijn onder andere beschikbaar via Kaleidescape hard- en software, het ultieme systeem voor een thuisbioscoop.

Wie de moeite neemt om naast de bioscoopruimte een trapje af te lopen, vindt daar een rek met Anthem versterkers en de koppeling naar de centrale kast waar de opslag en de Kaleidescape hardware in is geplaatst.

Met mijn achtergrond in de IT kan ik vol bewondering zien hoe netjes en systematisch Aelivé gewerkt heeft met de aanleg van bekabeling. Natuurlijk hebben zij het geluk gehad dat een nieuw pand betrokken kon worden waarin alles leeg was, maar zo verzekert Martijn mij: “In een bestaande situatie bij een klant thuis wordt niet minder methodisch gewerkt. Immers een klant verwacht een feilloze werking en een eventuele uitbreiding moet altijd mogelijk zijn. Met 25 man personeel achter de hand vanuit Aelivé en partners is dat te realiseren. Aelivé neemt in voorkomende gevallen de turn-key projectleiding op zich en werkt dan nauw samen met architect en aannemers. Van Bluesound node tot droomvilla met multiroom beeld en geluid, geen klus is te min of te groot."

Audio samen met meubels 

Op mijn vraag waarom is gekozen voor samenwerking met Mondileder in dit pand geeft Martijn aan dat de samenwerking al jaren bestaat. Eerst in Soesterberg, maar daar wilde de eigenaar van het pand er een andere bestemming aan geven. Zodat een verhuizing naar elders onvermijdelijk was. Het pand in Baarn is gloednieuw en daarom kon alle bedrading onzichtbaar worden weggewerkt, konden luidsprekers onopvallend worden ingebouwd of zoals met Amina onzichtbaar in de muur verdwijnen.

In samenwerking met Reference Sounds uit Almere is de bioscoopruimte gerealiseerd, waar je eerder in het stuk al foto's van zag. De designmeubelen uit de collectie van Mondileder op hun beurt combineren wonderlijk goed met de diverse luidsprekers, in een enkel geval lijken ze onderdeel uit te maken van het meubilair. Zoals een paar in aluminium kleur uitgevoerde Piega’s naast een in grijstinten uitgevoerd zwevend wandmeubel.

Hoogwaardige muziekweergave die niet stoort in het interieur. Graag beeld erbij? Aelivé levert Sony TV-schermen, JVC projectoren en Stewart projectieschermen.

In Baarn is de audio showroom van Aelivé en het verkooppunt voor de klant. Prettig is de ruime parkeergelegenheid op eigen terrein en dus gratis. Het pand van Aelivé is goed bereikbaar en ligt op een steenworp afstand van de snelweg (A1 en A27). In Woerden is een tweede vestiging welke in gebruik is als kantoor en opslag, waar tevens domotica gedemonstreerd kan worden.

Eerste aanspreekpunt is en blijft Baarn, voor kleine aankopen tot turn-key projecten. “Het live contact met onze klanten maakt ons werk zo aantrekkelijk” vertelt Martijn. "Tevreden klanten zijn onze ambassadeurs en via mond op mond reclame krijgen we steeds meer bekendheid. Wij nemen de tijd voor een klant, moet er een speciale opstelling worden neergezet, dan kan dat in de luisterruimte. Maar juist de ongedwongen sfeer en de kans opstellingen te zien in een gecreëerde woonomgeving waardoor het voor klanten eenvoudiger om te kiezen uit het royale aanbod van Aelivé maakt ons uniek."

"Vanzelfsprekend leveren wij kosteloos aan huis, stellen we alles op, sluiten we alles aan en kalibreren we het beeldscherm. We vertrekken pas als de klant 100 procent tevreden is. Wij snappen het dat veel van onze klanten de luidsprekerkabels onzichtbaar weg willen werken en daar maken wij geen probleem van."

De klant staat op één 

Volgens Martijn en Theo is muziek misschien wel de oudste kunstvorm. Wie investeert in muziek investeert in plezier, doet iets moois waarmee het leven wordt verrijkt. Aelivé streeft ernaar dat een klant zich thuis voelt in Baarn, in alle rust kan kiezen en voorgelicht kan worden. Het grote vloeroppervlak van de winkel, de ambiance en de collectie van Mondileder werken mee aan de ervaring. Na de aankoop en installatie begint voor Aelivé de belangrijkste periode, waarin de klant geniet van zijn aankoop en de medewerkers weten dat die klant blij is met zijn systeem. En dat vervolgens doorvertelt, en zo ambassadeur wordt van het bedrijf waar ik kennis mee kon maken.

Misschien is de komende Linn show bij uitstek een goede reden Aelivé te bezoeken, zeker doen want de Linn Klimax 360 is een beleving die u niet snel zult vergeten. Mogelijk wilt u gewoon een Bluesound luidspreker voor in de slaapkamer of een paar luidsprekers van Piega die wegvallen in het interieur. Wat u ook zoekt om van muziek of van film te genieten, in Baarn is veel te vinden. Nieuwe meubels erbij? Mondileder helpt u graag verder. Of andersom, dat kan natuurlijk ook.

Aelivé hi-fi & smarthomes | Hermesweg 2, Baarn | aelive.nl


EDITORS' CHOICE