REVIEWMarantz

Review Marantz Model 50 en CD 50n: een performant duo

Harro Tillema | 06 februari 2024 | Marantz

SAMENVATTING

De geluidskwaliteit van deze prima betaalbare combi is eigenlijk te goed voor het segment waarin deze zich bevindt. Meer dan deze set, goede bekabeling en een kwalitatief goede platenspeler heb je niet nodig om heel gelukkig te worden.

PLUSPUNTEN

  • Klank
  • Groots en ruimtelijk geluidsbeeld
  • Hoogwaardige MM Phonostage
  • Kwalitatief goede DAC
  • Krachtige en stabiele voeding
  • Bouwkwaliteit

MINPUNTEN

  • Nu de HEOS update beschikbaar is, hebben we geen minpunten kunnen vinden

Marantz heeft recent haar nieuwe modellen voor 2024 geïntroduceerd. De Marantz Stereo 70S is al in een review voorbijgekomen, in deze test gaan we met de Model 50 en de CD 50n aan de slag. Twee uiterst compleet uitgevoerde hifi-componenten voorzien van alle features om serieuze muziekliefhebbers aan hen te binden. Raakt de fabrikant met deze fraai ogende apparaten bij ons de gevoelige snaar? 

Marantz modellen

Enkele maanden geleden heeft Marantz ons al officieel voorgesteld aan de Model 50 en CD 50n. Eerstgenoemde is een volledig analoge geïntegreerde versterker, de CD 50n een cd-speler die veel meer kan dan alleen zilveren schijfjes afspelen. Volgens Marantz biedt ze de muzieikliefhebber met deze nieuwe hifi-componenten een eerste stap in het high-end audiosegment. Nu zegt elke fabrikant net als de ouder van een pasgeboren gezinslid mooie woorden over de jongste telg, dus we zijn vooral benieuwd wat we er na de nodige speeluren zelf van vinden.

Nadat we de set hebben uitgepakt moeten we toegeven dat het plaatje op het scherm, net als op zoveel meer vlakken, afbreuk doet aan de werkelijkheid. We vinden het design zowaar mooi. Het frontdesign van de nieuwe Marantz series is meer onderscheidend vormgegeven dan voorheen. Vooral in de zwarte kleurstelling ziet de set er chique en exclusief uit. De golvende en holle vorm van de contrasterende antracietgrijze rand gloeit in kunstlicht met prachtige goudkleurige patronen op. In deze rand zijn ook symmetrisch de powerswitch en hoofdtelefoon aansluiting geplaatst en het mat geparelde zwarte bedieningspaneel oogt strak en minimalistisch.

Model 50: Premium op elk vlak

De Marantz Model 50 is een volledig analoog uitgevoerde versterker met een uitgangsvermogen van 2x 70 Watt aan 8 Ohm en volgt de PM8006 op. Ten opzichte van de voorganger heeft de Model 50 vele upgrades gekregen die afkomstig zijn uit de Model 40n geïntegreerde versterker. Ondanks dat de Model 40n zich in een hogere prijsklasse bevindt, is dit model niet hoger gepositioneerd. De Model 50 heeft, met de laatst beschikbare technologie en hoge geluidskwaliteit misschien eerder een hogere positionering.

We vinden het vooral interessant dat de Model 50 geïntegreerde versterker met zijn geheel analoge ontwerp niet snel aan technische veroudering onderhevig is. De bouwkwaliteit en afwerking is optisch subliem en hierbij heeft Marantz keuzes gemaakt waar we positief verrast over zijn. Gelukkig heeft Marantz de kenmerkende Marantz patrijspoortdisplay niet vergeten en is deze versterker in elk opzicht ook weer een echte ‘premium’ Marantz.

Ondanks dat de Model 50 een volledig analoog opgebouwde versterker is, beschikt deze wel over een elektronisch geregelde ingangskeuzeschakelaar, alsmede een elektronisch geregelde analoge toon-, balans- en volumeregeling. Dankzij deze bouwwijze zul je ook na vele jaren van gebruik nooit last hebben van krakende schakelaars, volumepotmeters of van kanaalverschil bij lage volumes.

Alle in- en uitgangen zijn relais geschakeld in plaats van het gebruik van goedkopere muting transistoren en hiermee onderstreept Marantz haar hoogwaardige bouwwijze. Het is opmerkelijk dat er bij een geïntegreerde versterker in deze klasse wordt gekozen voor het toevoegen van een toonregeling. Dit vinden we, zeker bij het afspelen van onze vintage vinyl collectie, een hele dikke plus. Voor de best mogelijke geluidskwaliteit is de toonregeling met de Source Direct knop op de afstandsbediening overigens ook geheel te overbruggen.

Het aansluitniveau valt beslist niet tegen. De versterker heeft zowel een luidspreker A en luidspreker B uitgang die individueel, samen of geheel uit zijn te schakelen. De versterker heeft vijf analoge lijningangen, een subwoofer uitgang, line-out, pre-out en een direct-in waarmee de versterker als een eindversterker kan worden gebruikt. Hierbij heeft de fabrikant niet beknibbeld op de gebruikte connectors.

De luidsprekerterminals zijn kwalitatief goed, de lijningangen zijn voorzien van vergulde RCA-connectors en voor de compact disc en platenspeler ingangen hebben de techneuten zelfs hoogwaardige en massief uitgevoerde connectors toegepast die doorgaans alleen in highend audiocomponenten worden gebruikt. Ook is de versterker voorzien van een normaal formaat 6.35mm hoofdtelefoon uitgang en heeft Marantz de versterker voorzien van een hele goede geïntegreerde Moving Magnet (MM) phonostage.

Bij de phonotrap staan we graag even langer stil. Deze is namelijk geheel discreet en met hoogwaardige componenten opgebouwd. Waar veel ingebouwde RIAA-stages zijn voorzien van condensatoren in de signaalweg om gelijkspanning uit het signaalpad te filteren, kiest Marantz door een DC-servo systeem om de kleinste sporen van gelijkspanning te elimineren. Dit is opmerkelijk voor een ingebouwde platenspelervoorversterker in deze prijsklasse omdat dit een relatief kostbare methode is, maar volgens de fabrikant een grotere openheid, meer detail en verbeterde imaging eigenschappen levert.

Model 50: Highend aspiraties waargemaakt

De voor- en eindtrap van de versterker zijn eveneens opgebouwd met discrete componenten. Marantz kiest bij deze versterker voor beproefde klasse AB versterkingstechniek die op lage volumes een paar Watt in klasse A speelt. Door de centrale plaatsing van de eindtrap konden de signaalwegen naar de voorversterking zo kort mogelijk worden gehouden. De eindtrap bestaat uit een dubbel transistorpaar, ten opzichte van een enkel paar in de PM8006. Hiermee is de Model 50 in staat om nog hogere stroompulsen te verwerken. Het koellichaam van de eindtrap dient niet alleen als koeling voor de eindversterker, deze dient bovendien als afscherming tussen de voedingssectie en de zeer gevoelige inputstage van de versterker waarmee de ruisdrempel wordt verlaagd.

In de voorversterking maakt de fabrikant gebruik van haar laatste generatie HDAM-modules. Deze zogenaamde Hyper Dynamic Amplifier Modules zijn discreet opgebouwde operationele versterkers en beschikken over een hoge slew-rate, lage impedantie, ultra lage totale harmonische vervorming (tot 40 procent winst ten opzichte van de HDAM-modules in de PM8006) en deze zijn door de discrete bouwwijze nog beter te tunen om de gewenste klanksignatuur te realiseren. Op het gebied van interne afscherming tegen EMI en RFI is bij de Model 50 voortgeborduurd op de ervaringen die zijn opgedaan bij de Model 40n. Op diverse kritische plekken is extra afscherming toegevoegd voor een nóg stillere achtergrond en meer hoorbare microdetails.

Marantz heeft veel tijd en moeite gestoken in het verbeteren van de voedingssectie en behalve het toepassen van massief koperen voedingsbanen is ook de lengte van de voedingslijnen zo kort mogelijk gehouden voor een zo laag mogelijk verlies. De ringkerntrafo is in diameter gegroeid en de dikte van de windingen is eveneens toegenomen. Hiermee heeft de fabrikant naar eigen zeggen tot zo’n 45 procent winst weten te behalen.

Dat merk je vooral in een toename van kracht, controle en rust in de laagweergave. Ten opzichte van de voorganger beschikt de Model 50 over de speciaal voor Marantz gefabriceerde elektrolytische Su’scon condensatoren, hoogwaardige polypropyleen filmcondensatoren, ruisarme transistoren en relatief kostbare MELF (Nee, niet met een ‘I’) precisieweerstanden op plekken waar dit toevoegt aan een nog betere geluidskwaliteit.

CD 50n: Welkom in het digitale tijdperk

Met de ‘geboorte’ van de traditioneel ogende CD 50n kunnen we niet gelukkiger zijn. Dit als compact disc speler aangeduide digitale hifi-component is eigenlijk alles wat nodig is om digitale media af te spelen. Werkelijk alle punten op onze digitale wensenlijst kunnen we bij deze speler afvinken.

Net als bij de Model 50 is de CD 50n symmetrisch vormgegeven, voorzien van kwalitatief goede connectors en bovenal van een traditioneel cd-loopwerk met een geruisloos uitschuifbare cd-lade. De bediening geschiedt ofwel via het frontpaneel, met de meegeleverde afstandsbediening of met de HEOS-app. De ruime display in het front is helder en toont alle relevante informatie.

Met de inputkeuze draaiknop schakelen we in een oogwenk tussen CD, Bluetooth, coaxiaal, optisch, HEOS-streaming, HDMI-in en USB-DAC. Bovendien kan hier het uitgebreide setup menu worden benaderd waar netwerkinstellingen, algemene instellingen en audio-instellingen gewijzigd kunnen worden.

De hoofdtelefoonuitgang is, net als de tweede lijnuitgang, variabel regelbaar. Er is ook een lijnuitgang met een vast volume aanwezig en hier is net als bij de versterker gekozen voor hoogwaardige RCA-connectors. Verder is de speler voorzien van een HDMI-ARC ingang, RJ-45 netwerk in, twee antenneaansluitingen voor Wi-Fi en Bluetooth, USB-audio in, optisch en coaxiaal digitaal in én uit. Net als bij de versterker is de speler voorzien van control poorten waarmee deze optimaal integreert in huisautomatiseringssystemen.

Het loopwerk van de CD 50n is geschikt voor het afspelen van normale 16 bit, 44.1kHz ‘Redbook’ schijven. SACD en HDCD-formaten worden wel afgespeeld, maar krijgen niet die speciale behandeling waarmee je in extase zal raken. Wil je graag andere fysieke formaten afspelen, dan kun je kiezen voor een SACD-speler van Marantz.

In hogere resoluties streamen doe je eenvoudig via het HEOS multiroom streaming platform. Met HEOS stream je highres resoluties tot 24bits en 192kHz. De DAC is via de USB-ingang zelfs geschikt voor resoluties tot 32bits-384kHz in PCM en in native DSD tot DSD256. Ook krijg je via HEOS in een paar klikken de beschikking over TuneIn internetradio, Spotify Connect, Amazon Music, AirPlay 2, Google Assistent, Deezer, Napster, SoundCloud, Tidal en stream je muziek van je eigen digitale muziekserver of NAS.

Marantz kiest bij deze speler voor een hoogwaardige Sabre DAC van ESS en bij de implementatie ervan heeft Marantz op maat gemaakte en vrij instelbare filters toegepast. Net als bij de versterker maakt Marantz gebruik van kwalitatief goede halfgeleider componenten en discrete opgebouwde de HDAM-modules. Dit alles draagt bij aan de geluidskwaliteit en wij zetten tijdens de reviewperiode het ene na het andere album op.

Direct uit de doos zijn we bij elk album weer verrast over de detaillering, finesse en vooral de ‘echtheid’ waarmee we de albums beleven. Of we nu een vinyl of digitaal muziekalbum opzetten. Zelfs internetradiostations klinken levendig, dynamisch en worden met een groots geluidsbeeld gepresenteerd. Tijd om er eens voor te gaan zitten.

Luistersessies

Bij deze review maken we gebruik van Driade Flow RCA interlinks, Driade Flow luidsprekerbekabeling en als analoge bron lenen we onze REGA Planar 3 50th Anniversary Edition uit onze referentieset. We hebben ditmaal zelfs de beschikking over meerdere luidsprekersystemen.

We starten met de Usher Mini Dancer 2, gevolgd door de gloednieuwe ELAC VELA FS 408.2 en sluiten de sessie af met de Polk Reserve R700 luidsprekers. We werken een flink aantal albums af en tijdens de sessies stuiten we op een paar albums waar we elk iets interessants over kunnen delen.

Wanneer we de track Amused To Death van het gelijknamige album van Roger Waters uit 1992 afspelen ervaren we een strikte scheiding tussen leadzang en achtergrondzang. De focus is messcherp en de zang van Waters wordt krachtig gebundeld vanuit het centrum van het geluidsbeeld weergegeven. Elektrisch gitaar klinkt helder, vol en warm. Het laag wordt met een goede controle weergegeven en gemixte achtergrondstemmen en -effecten worden met ruimtelijkheid weergegeven. Bij Perfect Sense, Part II jaagt het geluidsfragment van de stadionomroeper ons vanuit de achtergrond letterlijk de stuipen op het lijf.

Het ruimtelijke karakter van dit in Q-Sound opgenomen album is indrukwekkend, maar zo driedimensionaal hebben we dit nog niet eerder ervaren. Per ongeluk tikken we de track Comfortably Numb van het album ‘Lockdown Sessions’ van Waters uit 2022 aan. Wauw! Door de explosieve dynamiek, strakke controle en de welhaast holografische beleving valt onze onderkaak bijna op onze schoot. We hadden dit album al vaker afgespeeld, maar nooit eerder hadden we het gevoel met Waters in dezelfde ruimte aanwezig te zijn.

Vervolgens schakelen we over naar de luidsprekers van ELAC. Deze zijn voorzien van zogenaamde JET6 tweeters en leveren een snellere muziekweergave dan een dome tweeter en onthult vele verborgen details. Het raffinement waarmee de ELAC’s de muzikale lijntjes van elkaar weet te scheiden en het realisme waarmee deze dit doet is indrukwekkend. Bij Comfortably Numb zijn de dynamiek en de snelheid zodanig hoog dat er bij de felle klappen van het elektronisch gegenereerde onweer een bijna ‘statische’ atmosfeer in de ruimte ontstaat. Het laag dat de Model 50 met deze ELAC de ruimte inwerpt is krachtig en op momenten angstaanjagend diep.

Ten slotte schakelen we over naar de Polk Reserve R700 vloerstaanders en instant worden we weer omarmd door een heerlijk ruimtelijk geluidsbeeld. Met deze combinatie leveren we iets in aan openheid, snelheid en realisme, maar het is beslist niet veel. Het laag is met de Polk vooral voller en krachtiger. Het gehele karakter is laagdrempeliger en meer laid-back dan dat we met de Usher of ELAC ervaren.

Natuurlijk klinkt elke luidspreker anders, maar desondanks leveren we bij geen van de luidsprekerparen in op de ruimtelijkheid en ongedwongen muzikaliteit.

Oordeel

Al bij de eerste klanken van deze Marantz combinatie zijn we onder de indruk van de geluidskwaliteit en naar mate de tijd verstrijkt en we langer naar onze muziekalbums via deze set luisteren neemt de verbazing alleen maar verder toe. De geluidskwaliteit waarmee onze albums worden weergegeven is fenomenaal. Nergens ervaren we een aangedikt, te warm of juist te dunne muziekweergave. Dankzij de hoge snelheid waarmee de muziek wordt weergegeven en de overbemeten voedingssectie ervaren we een dynamische, levendige muziekweergave met een grote mate van rust en realisme. Het laag wordt door de Model 50 in een ijzeren greep gehouden en de kracht en stabiliteit waarmee dit, ongeacht de luidsprekerkeuze, wordt weergegeven toont het streven naar perfectie waarmee de technici deze geïntegreerde versterker hebben ontwikkeld.

De weidsheid, transparantie en precisie waarmee het geluidsbeeld in onze ruimte wordt neergezet is in een woord subliem. Ongeacht de luidsprekerkeuze komt de muziek lekker los en verdwijnen de speakers gehoormatig in de ruimte. Hierbij is de focus zo scherp dat we elk onderdeel met gesloten ogen kunnen aanwijzen. De versterker weet relatief veel detail uit de achtergrond te liften en dankzij het goede fasegedrag reiken details, effecten en echo’s soms tot aan schouderniveau. Dit is echt heel bijzonder en al helemaal op dit prijspunt. Het welhaast neurotisch afschermen, verkorten en perfectioneren van voedings- en signaallijnen in het ontwikkelingsproces werpt haar zoete vruchten af. Wil jke in de nabije toekomst upgraden naar een kwalitatief betere luidspreker? Deze combinatie laat meer dan voldoende ruimte over om door te groeien.

Hierbij hebben we wel een paar kleine kanttekeningen. We zouden het fijn hebben gevonden wanneer de volumeregeling van de Model 50 sneller zou reageren op snelle draaibewegingen en we zouden de power save functie graag blijvend uitschakelen zodat de versterker niet telkens in stand-by springt als we (dus) net te laat zijn om een nieuw album op te zetten. Dit is overigens wel kortstondig mogelijk wanneer de powerswitch bij het aanzetten meer dan vijf seconden wordt vastgehouden. Met een ingeschakelde toonregeling levert de midrange een fractie te veel aan kracht en hiermee kan de achtergrondzangeres soms een paar pasjes te ver naar voren nemen waarmee ze denkbeeldig op gelijke hoogte op het podium komt te staan met de leadzang.

Ook de geluidsdiepte naar de achtergrond wordt hiermee gehoormatig iets verkort. Alles is aanwezig, maar het plaatje klopt net niet helemaal. Wanneer we de toonregeling met Source Direct overbruggen ervaren we een fractie minder directheid, neemt de geluidsdiepte toe en valt alles meteen op de juiste plek.

Op een paar incidentele hikjes in HEOS na hebben we ook de CD 50n ervaren als een perfect functionerende digitale geluidsbron die met vrijwel elk formaat overweg kan. Via HEOS kunnen we misschien geen MQA of DSD-bestanden afspelen, de interne DAC is via USB wél geschikt om DSD-streams af te spelen. Het HEOS-platform zelf is bijzonder uitgebreid en hiermee kan muziek vanaf muziekserver of NAS worden afgespeeld, heeft u de beschikking over een diverse onlinestreamingdiensten, internetradio, Bluetooth, AirPlay 2 en heel veel meer.

Waar we aanvankelijk vonden dat HEOS ten opzichte van de concurrentie inmiddels wel wat aan finesse en flexibiliteit mist, bereikt ons net voor het moment van publicatie het persbericht dat HEOS op alle door ons bekritiseerde punten verbeteringen heeft doorgevoerd. Hiermee kan HEOS weer een eerlijke strijd aangaan met de sterke concurrentie. Naast de vernieuwde gebruikersinterface met een verbeterd startscherm is ook een flinke dosis aan nieuwe functionaliteit toegevoegd, waaronder een universele zoekfunctie die net als bij ROON alle beschikbare streamingbronnen doorloopt en bij elk de treffers toont. Indrukwekkend.

De geluidskwaliteit bij het streamen via HEOS is van uitmuntende kwaliteit en sluit hiermee naadloos aan bij het performance niveau van de Model 50. Simpel gezegd brengt een goed geluidssysteem het in de studio vastgelegde bronsignaal zonder verlies over naar de luisteraar. Veel fabrikanten claimen dit wel, maar door het ontbreken van authenticiteit in de weergave ervaren wij dit lang niet altijd. Juist met de intense beleving en authenticiteit waarmee deze Marantz combinatie onze muziekalbums weergeeft overvalt ons compleet. Zelfs het wisselen van de luidsprekers neemt dit niet weg zodat het verrassingseffect alleen maar toeneemt.

Marantz claimt met deze componenten een eerste stap richting high-end muziekweergave. Wij kunnen heel eerlijk bekennen dat sommige high-end audiocomponenten een harde noot te kraken hebben om maar in de buurt te komen van dergelijke prestaties. Met deze Model 50 en cd 50n zet Marantz een belangrijke mijlpaal neer in zowel het hogere midden én het high-end audiosegment.

Conclusie

De kennismaking met de Marantz Model 50 en de CD 50n hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten. De uitrusting van zowel de versterker en cd-speler is zeer compleet. De toevoeging van HEOS is een absolute plus. We zijn vooral onder de indruk van de hoogwaardige DAC-sectie in de CD 50n en van de kwalitatief goede phonostage in de Model 50.

De geluidskwaliteit van deze prima betaalbare combi is eigenlijk te goed voor het segment waarin deze zich bevindt. Meer dan deze set, goede bekabeling en een kwalitatief goede platenspeler heb je niet nodig om heel gelukkig te worden.

Marantz stereoset: Model 50 en CD 50N
Model 50 | 1.800 euro
CD 50n | 1.800 euro
www.marantz.nl

Beoordeling:
Klank: 5 uit 5
Imaging: 5 uit 5
Functionaliteit: 5 uit 5
Bouwwijze: 5 uit 5
Bediening: 4.5 uit 5
Prijs-prestatie: 5 uit 5

MERK

EDITORS' CHOICE