HiVisit Van Deynen Smart Solutions: hifi en meer uit het hoge noorden

Menno Bonnema | 08 februari 2024

In het noorden van Nederland is het tegenwoordig niet per se dik gezaaid met hifi-winkels. Op een onverwachte plek kun je echter wel een parel van jewelste ontdekken. In Sint Nicolaasga voorziet Van Deynen Smart Solutions namelijk in audio-oplossingen voor een breed publiek.

Toegegeven: jarenlang ben ik langs deze plek gereden zonder in eerste instantie te weten dat hier in de buurt een audiospeciaalzaak zat. Vandaag rij ik recht op mijn doel af: Van Deynen Smart Solutions. Ooit ontdekt omdat ik er dus toevallig langs reed omdat ik in hetzelfde dorp op zoek was naar een bedrijf dat betonvloeren legde. Die werd gevonden. Op de terugweg zag ik in een oogflits een riant nieuw bedrijfspand met duidelijk zichtbare luidsprekers in de etalage. Hé, een hifiwinkel in dit kleine dorp? Dat was eigenlijk wel het laatste wat ik hier had verwacht.

Een eerste kennismaking werd toen slechts vluchtig gelegd. Vandaag wil ik ‘het hele verhaal’, en heb ik een afspraak met Joep van Deynen van Van Deynen Smart Solutions.

De 4 J’s

In Volendam hebben ze De Drie J’s, hier in Sint Nicolaasga zijn het er vier: Jeroen, Jasper, Jorrit en Joep. Vier broers die samen het bedrijf runnen, met ieder zijn eigen specialisatie, zo blijkt uit het gesprek. Met de laatst genoemde ‘J’ heb ik vandaag dus een afspraak: Joep van Deynen.

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen als ik naar Sint Nicolaasga rij, een dorp vlakbij Joure en Heerenveen gelegen. In dit merengebied lijken door de hoge waterstand spontaan nog wat extra meren te zijn ontstaan. Gelukkig hebben ze bij Van Deynen alles nog droog weten te houden.

Bij binnenkomst in de winkel zorgt de aanblik van de kerstboom nog aan gedachten van de afgelopen feestdagen, voor de rest is het business as usual. Joep wil dan ook graag alles vertellen over het familiebedrijf dat hij samen met zijn drie broers hier op deze plek runt sinds 2021.

Snackbar bij de kerk

Wij willen graag nog meer weten en bij het begin van dit audioverhaal beginnen. Daardoor komen we uiteindelijk terug bij de vader van de vier zonen. Hij was het die de jongens al vroeg meenam naar de Firato, de roemruchte audio- en videobeurs die tweejaarlijks in de RAI-beursgebouwen te Amsterdam werd georganiseerd en waar primeurs van de muziekcassette en de compact disc voor het eerst waren te bewonderen. Tijdens de hoogtijdagen kwamen daar maar liefst 300.000 mensen op af, waaronder dus de familie Van Deynen. "Toen is het zaadje wel gepland voor de liefde voor hifi en televisie", geeft Joep aan.

"Onze vader kocht om de paar jaar weer andere luidsprekers. Hij begon op een gegeven moment zelfs met zelfbouwspeakers. Hij was destijds vaste klant bij Eringa Audio in Leeuwarden." We maken vervolgens een grote stap in de tijd en belanden in 2007, het jaar waarin broer Jasper besluit het pand van de plaatselijke snackbar met aanliggende stamkroeg tegenover de kerk over te nemen. Daar begon hij als eerste broer met de professionalisering van het audio-avontuur. "Die was trouwens al begonnen vanuit de garage thuis. Ik geloof dat Monitor Audio het eerste merk was dat Jasper aan de man probeerde te krijgen."

Over Monitor Audio gesproken: je bent donderdag 22 tot en met zaterdag 24 februari van harte welkom bij Van Deynen voor een luistershow met de indrukwekkende Monitor Audio Hyphn luidsprekers.

Abseilen

Voor diegenen die denken dat dit verhaal alleen maar over audio (en home cinema) zal gaan, volgt nu een verrassende wending. We gaan het even over abseilen hebben. Broers Jeroen en Jorrit begonnen in hun eigen professionele abseilbedrijf. Abseil Technieken Industrieel (afgekort A.T.I.) is opgericht in 2004 en is één van de pioniers op het gebied van industriële abseiltechnieken in de bouwwereld en de procesindustrie.

Joep legt uit: "Ikzelf was zzp'er en deed allebei: abseilen en dit." Ik probeer de link te leggen tussen dat ‘hoogwerken’ met en aan touwen en de hifi en home cinema die ik rondom me zie hier, maar vind die toch niet direct. Joep helpt me uit de brand. "Die is er inderdaad ook niet echt – maar ik kan je wel een mooi verhaal vertellen hoe deze twee werelden toch bij elkaar komen. Abseilen speelt zich veelal af in de wereld van het onderhoud aan gebouwen en fabrieken,  zo ook de controle van de staalconstructie van het Abe Lenstra stadion, dat A.T.I. uitvoerde in opdracht van bouwbedrijf Van Wijnen. Dankzij dat werk hadden de broers een goede band opgebouwd met de medewerkers van de technische dienst van het voetbalstadion. Deze attendeerden de broers dan ook op het feit dat er een aanbesteding liep voor een nieuwe geluidsinstallatie."

"Lang verhaal kort: dat hebben wij voor elkaar weten te krijgen en eind 2019 hebben wij het stadion voorzien van een compleet nieuwe systeem." Ik kan bevestigen dat er tegenwoordig een buitengewoon indrukwekkende geluidsinstallatie in het Abe Lenstra stadion te vinden is.

Projecten

Dat maakt dan gelijk duidelijk op welke pijlers Van Deynen Audio Smart Solutions gestut is: naast de hifi en home cinema vormen de meer grootschalige projecten ook een zeer belangrijk onderdeel bij het bedrijf. Dat geeft Joep ook duidelijk aan. "We hebben bijvoorbeeld onlangs de geluidsinstallatie van het subtropisch zwembad Swimfun in Joure mogen vervangen en professionaliseren. Dat zijn wel bijzondere klussen hoor. We konden daar bijvoorbeeld alleen buiten de openingstijden aan de slag. Het zwembad draaide dus gewoon door. ’s Avonds en ‘s nachts hingen wij daar boven het water om de diverse speakers op de juiste plekken op te hangen."

Nieuw pand

Doordat de zaken zo goed gingen, zowel de hifi tak als de projectmatige afdeling, en ook de abseil-activiteiten een professionele backoffice nodig hadden, werd besloten om op een nieuwe plek net buiten het dorp een ruim pand neer te zetten. Dat is in 2021 gerealiseerd. Het resultaat is buitengewoon indrukwekkend te noemen. Eerlijk gezegd ken ik niet zo veel hifizaken die zo ruim zijn opgezet met daarbij niet te vergeten voldoende luisterruimtes.

"Dat is natuurlijk het voordeel dat je hebt wanner je helemaal van nul af kan beginnen en je geen last hebt van bestaande beperkingen." Normaal ben ik gewend aan smalle entrees, nu kom je een pand binnen en wordt je ‘overweldigd’ door de ruimte. Dat komt omdat de broers gekozen hebben voor een loft-achtige indeling.

Het voorste gedeelte is helemaal open. Het tweede gedeelte bestaat uit de benedenverdieping en de via een fraaie trap te bereiken bovenverdieping, waar een grote ontvangsttafel staat, én nog een opvallend element. Joep: "Dat daar in de hoek is de complete toog die we meegenomen hebben van de bar uit het vorige pand. Die konden we niet laten staan, haha." Vanaf de bovenverdieping heb je vervolgens zowel een fantastisch uitzicht over de Friese weilanden er tegenover als op de verdieping beneden.

Akoestiek

Zo’n grote benedenruimte is vaak niet al te goed voor de akoestiek. Daar is deze ruimte dan ook niet echt voor bedoeld. Het is meer een ruimte om te laten zien welke apparatuur en vooral welke merken Van Deynen in huis heeft. De grootte van de ruimte vraagt er ook wel een beetje om, om eens flink uit te pakken. Dat hebben de mannen dan ook goed gedaan. Aan de linkerkant staan opgesteld twee ‘joekels’ van luidsprekers. Zij vormen één van de topspeakers van het Zwitserse PIEGA, de Master Line Source 2. Met een gewicht van over de negentig kilo per stuk en een prijskaartje (nou ja ‘tje’…) van meer dan 75.000 euro per paar, is dit natuurlijk niet de hifi voor iedereen, maar hebben we het hier over het high-end segment.

Van Deynen Smart Solutions wil hier mee laten zien dat je dus voor echte high end ook in het noorden van Nederland terecht kunt. Maar dezelfde ruimte laat nog zoveel meer aan merken zien. De actieve speakers van Devialet bijvoorbeeld. Op de lange wand zien we een ander topmodel van weer een ander merk staan: de Legacy 3032 van het Franse merk Elipson. In het midden van de ruimte staan een aantal speakers opgesteld die voor een behoorlijke korting worden aangeboden. Zoals gezegd is deze ruimte niet het meest optimaal als het om de akoestiek gaat. "Daarom hebben we een aantal kamers binnen dit pand gecreëerd waarbij je in meer dan akoestisch verantwoorde ruimtes verschillende sets kunt uitproberen. Ook kun je in deze ruimte de apparatuur van Cambridge Audio al ontwaren, die we later ook in de verschillende luisterruimtes weer tegenkomen. We zijn premium dealer van Cambridge Audio, want het merk levert mooie, betaalbare oplossingen."

Luisterwalhalla

En dan begint het avontuur bij Van Deynen Smart Solutions pas echt. Joep wil graag weten bij welke ruimte ik het eerst wil beginnen. Er blijken in totaal vijf verschillende vertrekken te zijn waar je je kan uitleven op audio-, domotica- dan wel home cinema gebied. Om met de laatste te beginnen: Van Deynen beschikt hier over een heuse Dolby Atmos minibios.

Als ik de ruimte betreed, blijkt de omschrijving ‘mini’ relatief, ik kan beter spreken van een flinke thuisbioscoop. Het duo van dienst hier wordt gevormd door een Anthem versterker, de AVM 90 8K, de meest geavanceerde audiovideo processor van dit Canadese merk en de in-wall speakers van Monitor Audio. Eénmaal in de minimaal verlichte donkere kamer valt gelijk de absolutie stilte op. Alles hier is gedempt, om het Dolby Atmos geluid optimaal te laten klinken. Het visuele werk wordt uitgevoerd door twee ‘dikke’ 4k-beamers aan het plafond. Je kunt kiezen uit een Sony dan wel een JVC projector. Als het geluid dan aan gaat, is het resultaat indrukwekkend, maar voordat we hier de hele dag blijven hangen, gaan we verder.

De eerste luisterruimte die puur gericht is op hifi, is de volgende ruimte die we binnen stappen. "Hier staat apparatuur opgesteld die gericht is op de klanten die willen beginnen met hifi", licht Joep toe. "We willen toch vooral duidelijk maken dat je ook met een beperkt budget een hele mooie set kunt aanschaffen."

In de ruimte bevindt zich inderdaad een mooie collectie van speakers, versterkers, cd-spelers en streamers met een meer betaalbaar prijskaartje. Bij de volgende luisterruimte is plaats gemaakt voor het duurdere segment aan hifi. Hier tref je meer vloer staande speakers aan en gaan we meer naar de zogenaamde high-end. De derde luisterruimte is volgens mij een primeur voor de hifi-winkels in Nederland. In deze ruimte tref je alleen maar actieve speakers aan. Een zeer terechte keuze volgens mij om dit product-segment apart op te stellen en extra aandacht te schenken. Actieve speakers genieten een steeds groter wordende populariteit.

Domotica en nieuwe merken

En dan eindigen we tenslotte bij de vijfde afgesloten ruimte in het pand. Die is ingericht als een heuse woonkamer en dient als demonstratieruimte voor domotica-toepassingen. Want ook daarin heeft Van Deynen Smart Solutions zich meer en meer gespecialiseerd. Eyecatcher is hier onmiskenbaar de wand vullende meubelkast met tv-scherm en ingebouwde speakers van Dynaudio, ook wel een cinewall genoemd.

Het is indrukwekkend wat deze winkel allemaal te bieden heeft. Daar is bewust voor gekozen, zoals Joep opmerkt. ‘Je moet voor iedere consument iets te bieden hebben.’ Had ik al genoemd dat Van Deynen Smart Solutions sinds kort ook de trotse aanbieder van McIntosh apparatuur en Sonus Faber speakers is? Bij dezen!

Van Deynen Smart Solutions | Tsjûkemarwei 21B, Sint Nicolaasga | van-deynen.nl

Voor in de agenda: 22-24 februari, luistershow Monitor Audio Hyphn


EDITORS' CHOICE