REVIEWLoewe

Review Loewe multi.room amp: krachtpatser in schoendoosformaat

Jamie Biesemans | 03 juli 2024 | Loewe

SAMENVATTING

Hoewel een streaming versterker niet een typisch product lijkt voor Loewe, is de multi.room amp wel een slim toestel dat precies doet wat het belooft. Loewe heeft bovendien een reeks slimme keuzes gemaakt waardoor deze versterker interessant is voor inbouwspeakers en installaties. We denken dan aan de 19-inch compatibiliteit, maar ook kleine zaken zoals de luidsprekerterminals en de mono-optie.

PLUSPUNTEN

  • Compacte en onopvallend design
  • Kan passen in een surroundverhaal met Loewe-soundbar
  • Remote meegeleverd
  • Breed aanbod aan streamingopties
  • Krachtige, gecontroleerde versterker

MINPUNTEN

  • Geen eigen app of webcontrols om in te stellen
  • Play-Fi-app is soms wat omslachtig in gebruik

Het succes van de Sonos Amp en de Powernodes van Bluesound tonen aan dat er wel vraag is naar compacte versterkers met streaming en HDMI-ARC. Loewe springt met de multi.room amp mee op de kar, gewapend met 2 x 300 Watt vermogen en functies die zowel muziekliefhebbers als installateurs zullen aanspreken.

Loewe streaming?

Bij Loewe denk je aan high-end televisies die beeldkwaliteit verenigen met een geslaagd design. Misschien ook wel aan hun soundbars, deel van het audioaanbod van het merk dat altijd krachtdadig de naam ‘klang’ draagt. Maar een versterker van Loewe? Dat lijkt misschien niet iets dat je van het Duitse merk zou verwachten. De naam van de 999-euro kostende multi.room amp verraadt dan al een beetje waar het om draait: een versterker aanbieden die slim kan samenwerken met de andere Loewe-audiotoestellen. Maar ook als je hem 'op z’n eigen' gebruikt heeft deze Loewe wel wat pluspunten.

Wat bijvoorbeeld de aandacht trekt is dat Loewe voor deze versterker op schoendoosformaat een spectaculair vermogen van 2 x 300 Watt (bij 8 Ohm, RMS) belooft. Dat kan tellen.

Alternatief op de markt

Met de multi.room amp breidt Loewe zijn audioaanbod dus uit met een compacte maar krachtige versterker met streaming ingebouwd. Aan schijfjesliefhebbers en tv-fanaten is er ook gedacht, want er is eveneens een reeks ingangen. Dat maakt het de multi.room amp een heel compleet product. Eigenlijk is het enige wat je moet doen om naar muziek te luisteren een paar eigen luidsprekers aansluiten.

Dat kunnen dan losse speakers zijn waarmee je een huiskamervriendelijk systeem wil bouwen dat weinig plaats inneemt. Of je kiest voor inbouwspeakers die door een verstopte of in een rack geplaatste multi.room amp worden aangestuurd. Die twee gezichten van de Loewe-versterker is iets typisch voor dit type producten. Want de Loewe multi.room amp is duidelijk gepositioneerd als alternatief voor de Sonos Amp, de Bluesound PowerNode-modellen en andere compacte streaming versterkers.

Het succes van die apparaten komt onder meer omdat ze deel zijn van een groter geheel – even hip doen: een ecosysteem – waardoor je ze kunt combineren met draadloze speakers die je bedient vanuit Ă©Ă©n app. Dat is ook hier het geval. De multi.room amp past naadloos in het ruimere multiroom-verhaal bij Loewe. Zo zijn er verschillende draadloze klang-speakers, klang bar-soundbars (zoals de klang bar mr3) en bijhorende draadloze subwoofers, die je allemaal naast de versterker kunt gebruiken. Het onderliggende platform is die van DTS Play-Fi, ook gebruikt door merken als Onkyo en Philips. De software is merkonafhankelijk, waardoor je deze multi.room amp in eenzelfde zone kunt plaatsen als pakweg streaming stereospeakers van SVS. Op deze manier kun je met tot 32 toestellen een muzieksysteem bouwen dat heel de woning dekt.

Daarmee is het lijstje van gebruiksscenario’s trouwens niet compleet. Door de multi.room amp te combineren met een klang bar3 mr- of klang bar5 mr-soundbar kun je ook een surroundopstelling bouwen.

Functioneel tot in de details

Over het – we citeren even – “monocubieke” design van de multi.room amp valt niet heel veel te vertellen. Het is een zwarte doos met een bescheiden voetafdruk van 22 x 22 cm, met een bescheiden hoogte van 8 cm. Dat laat ook toe om hem om voor de meeste tv’s op een AV-meubel te parkeren.

De Loewe-versterker is nogal anoniem van uiterlijk, maar dat is wel vaker zo bij deze categorie versterkers. Het is dan ook eerder een apparaat om weg te stoppen in een meubel – wat dankzij de koele klasse D-versterking ook perfect kan. Er zijn wel kleine zaken die aangeven dat er gepoogd werd om het functionele ontwerp wat chiquer te maken. Zoals de ronde knop aan de voorkant en de bovenkant die iets verder doorloopt zodat stekkers meer aan het zicht worden onttrokken. Er zijn ook subtiel aangebrachte gaatjes in een verzonken lijn rondom het toestel die zorgen voor koeling. Al wordt de multi.room amp nooit echt warm, zoals gezegd.

Dat Loewe ook aan CI en installateurs denkt, blijkt uit de specificaties. Je kunt de multi.room amp ook kwijt in een 19-inch raak, eventueel met twee apparaten naast elkaar per legger. Dat heeft Loewe wel goed gezien. Want ondanks het bestaan van streamers en versterkers die echt voor rackgebruik zijn gemaakt, zie je toch bij kleinere installaties toestellen zoals de Sonos Amp opduiken.

Drukken om in te stellen

Die vier drukknoppen aan de achterzijde? Die hebben te maken met instellen van het toestel en configureren van een surroundopstelling. Er is ook een knop om de multi.room amp in monomodus te plaatsen, wat nuttig is als je plafondspeakers aanstuurt. Stereo vanuit de hoogte is namelijk niet altijd zo aangenaam.

Voor de rest heeft Loewe aan de achterzijde slimme strategische keuzes gemaakt. Zo is er een line-in (voor een cd-speler of een platenspeler met phono-voorversterker) en een line-uit om actieve speakers aan te sturen of een subwoofer aan te sluiten. Een sub verbinden kan echter vlotter via de toegewijde sub-uitgang.

De cross-over instellen kan in stappen van 20 Hz tussen 80 en 180 Hz – of je stuurt het volledige frequentiebereik door als je dat liever regelt aan de kant van de subwoofer. Ook hier zijn er een paar toegeven aan de pro-markt. Je kunt banaanstekkers insteken op de (zeer degelijke) luidsprekerterminals. Maar je kunt ze ook uittrekken om een naakte draad te bevestigen. Ook handig in een rack of AV-meubel: er zijn twee ethernetpoorten. Hierdoor kun je een enkele netwerkkabel doorlussen naar een volgend apparaat (zoals een smart tv of een tweede amp).

De remote

We zijn blij om in de doos een fysieke remote aan te treffen. Bij veel rivalen heb je die optie niet of moet je iets bijkopen. Hoewel niet iedereen graag zo’n kastje hanteert, vinden we hier toch een pluspunt. Vooral omdat de Loewe-remote in de doos een streepje design etaleert en beschikt over nuttige knop. Zo kun je snel een nachtmodus inschakelen en is er een toonregeling. Volume regelen kan uiteraard ook, al blijft de tv-remote hiervoor bruikbaar bij het televisiekijken.

Een aparte Loewe-app is er niet, wat ons ergens verbaast. Maar die aanwezigheid is niet zo erg omdat je bijvoorbeeld de WiFi-verbinding via de WiFi-instellingen van je iPhone/iPad, via Google Home of via Play-Fi kunt instellen.

Wil je streamen? Dan kun je de versterker bedienen via de Play-Fi-app, die afspelen van internetradio, eigen bestanden en muziek via streamingdiensten mogelijk maakt. Multiroom-functies krijg je ook via deze app in handen krijgt. Je kunt bijvoorbeeld een playlist of radiostation synchroon afspelen op de Loewe en een mr-speaker in een andere kamer.

En met een tv?

Hoewel de Play-Fi-app niet moeders mooiste is, zit het functioneel wel goed in elkaar. Enkel bij het Now Playing-scherm moet je even zoeken naar de knop die je terug naar het algemene scherm brengt met alle streamingdiensten. De integratie van Qobuz en Tidal in de Play-Fi-app is echter prima, incluis ondersteuning voor hi-restracks. De multi.room amp komt zonder kleerscheuren uit onze formatentest. We zouden wel aanraden om de Kritische Luistermodus in te schakelen, want dan worden hi-resbestanden (tot 192 kHz / 24-bit) correct afgespeeld. De keerzijde: in die modus kun je niet zomaar muziek delen over verschillende speakers.

In de Play-Fi-app ontbreken wel een aantal streamingdiensten. Dat is echter minder een probleem omdat de versterker eveneens AirPlay 2 en Chromecast ondersteunt. In de Spotify-app verschijnt de Loewe dan weer automatisch als selecteerbare speaker, terwijl Bluetooth er is voor wie snel-snel muziek wil afspelen. Officieel is de multi.room amp ook Roon Tested, al zagen we ons testtoestel niet zo opduiken in Roon (maar we konden hem wel aansturen via Chromecast en AirPlay in Roon). Kortom, als je abonnee bent op dienst X, Y of Z, vind je wellicht wel een manier om het op deze Loewe af te spelen.

En met een tv?

Dankzij de HDMI-ARC-poort is het niet moeilijk om de multi.room-versterker aan onze Sony-tv in de testruimte te hangen. Loewe heeft natuurlijk graag dat je hem combineert met een van hun eigen televisies, maar het werkt natuurlijk met elk tv-toestel. Veel komt er niet bij te zien, gewoon de HDMI-kabel insteken en je bent vertrokken. Als je de tv inschakelt, zal de multi.room amp normaliter automatisch naar de juiste ingang schakelen.

Je moet wel zorgen dat je televisie de audio naar buiten stuurt in PCM-formaat, want Dolby-audio verwerkt de multi.room amp niet. Als we een aflevering van ‘Fallout’ op Amazon Video Prime meepikken, weet de Loewe-versterker een goed resultaat neer te zetten. Er zit veel dynamiek in het geluidsbeeld en details gaan zeker niet verloren. Maak de juiste speakerkeuze en plaats ze correct aan je tv, en je krijgt met deze versterker iets fraaier dan met doorsnee soundbars.

Surround kan ook

Ondanks zijn uitstraling als stereo-oplossing, kan de multi.room amp passen in een surroundverhaal. Via de Pair-knop op de achterzijde kun je de versterker koppelen met een klang bar3 mr of klang bar5 mr. Daarna kies je door middel van een positieschakelaar of de speakers die aan de versterker hangen de rol opnemen van de surround voor- of surround achterkanalen. Uiteraard is dit een nichetoepassing, maar met name een setje speakers inzetten als rears bij het filmkijken is wel interessant.

Om te zien hoe goed dat werkte, sloten we de multi.room amp met een paar Q Acoustics 5010’s aan op een klang bar3 mr, ingesteld als achterkanalen. Daarvoor moet je even goochelen met de pairing-knoppen op de versterker en de soundbar. Dat is helemaal anders dan bij de concurrentie, waar je dergelijke zaken meestal via een app instelt. Je mag ook niet vergeten om via een schakelaar op beide toestellen aan te geven dat de multi.room amp de achterste kanalen voor z’n rekening gaat nemen. Een beetje werk dus, maar het resultaat was wel de moeite waard. Het is natuurlijk wel een prijzigere oplossing; je bent goedkoper af door de Loewe-soundbar te combineren met een paar draadloze mr-speakers van het merk.

Vinnig en vol detail

Terug naar een stereo-opstelling. We hangen aan de multi.room amp een paar Rubicon 2-speakers. Dat zijn luidsprekers uit een hogere lijn van DALI die toch al wat lastiger zijn om aan te sturen, al zou het met het beloofde megavermogen voor zo’n kastje bij deze 4-Ohm speakers geen probleem mogen zijn.  We horen de Loewe de DALI’s geslaagd aansturen bij ‘Josephine Street’, een pre-release track uit het aankomende album (toen we dit schreven, tenminste) van Lou Rhodes en Lamb.

De versterker laat zich niet van slag brengen door de Deense speakers, en levert Rhodes’ stem met veel textuur aan terwijl een strakker laag present tekent. Het is zeker geen budgetversterker die we hier horen. Een mooi resultaat, terwijl we in dit geval gewoon vanuit Apple Music op een Mac streamen over AirPlay 2.

Vorig jaar oogstte Black Classical Music van Yussef Dayes vooral in de Britse pers veel lof. Liefhebbers van funky jazz en virtuoos gespeelde drums zullen er inderdaad met veel plezier naar luisteren. De supersnelle riffs en fills van Dayes zet de Loewe heel snedig en kwiek neer, de energie van de geweldige percussiesolo in de eerste track is heel aanstekelijk. Er is veel detail aanwezig, terwijl de soundstage betrekkelijk groots in de kamer verschijnt. Hetzelfde ervaren we ook bij het afspelen van de opzwepende ‘Fracanapa’ van Alessandero Quarto, waar we zeker niet morren over de levensechte kwaliteit van de viool.

Ook de afgemeten staccato percussie die het tangonummer zo opwindend maakt rolt knap en strak de kamer in. Enkel de diepe toon van de contrabas die een tempoverandering aankondigt maakt relatief weinig impact – maar dat heeft ook te maken met de kleinere afmetingen van de speakers. Ga je voor een compact systeem zoals dit in de woonkamer Ă©n heb je graag bassen die voelbaar zijn? Dan is een subwoofer toevoegen een aanrader.

Conclusie

Hoewel een streamingversterker niet een typisch product lijkt voor Loewe, is de multi.room amp een slim toestel dat precies doet wat het belooft – een krachtig alternatief zijn voor een soundbar in de woonkamer en leverancier van muziek in andere ruimtes. Hoewel de Play-Fi wat minder gelikt is dan de apps van sommige concurrenten, heb je meer dan genoeg manieren om muziek te streamen. Ook in hi-reskwaliteit. En de geluidskwaliteit? Dit is een krachtige versterker die ook moeilijkere speakers kan aansturen, en daarbij controle en een neus voor detail etaleert.

Loewe heeft ten slotte een reeks slimme keuzes gemaakt waardoor deze versterker interessant is voor inbouwspeakers en installaties. We denken dan aan de 19-inch compatibiliteit, maar ook aan kleine zaken zoals de luidsprekerterminals en de mono-optie.

Loewe multi.room amp
999 euro | www.loewe.tv
Beoordeling 4,5 op 5

MERK





EDITORS' CHOICE