Voor de gemoedstoestand is muziek bepalend, voordat je gaat stappen zet je je favoriete dansnummer op en je hebt al helemaal zin om te dansen. Doet een bepaald nummer je denken aan je ex, dan komen de wraakgevoelens weer naar boven. Hoe komt het dat muziek bepalend kan zijn voor je gemoedstoestand?
Externe bijdrage – dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL
De hersenen hebben niet één muziek knobbel maar een heel netwerk. Hiermee wordt niet alleen informatie verwerkt die je al weet, maar ook nieuwe informatie wordt opgeslagen. Het vermogen om iets te leren met betrekking tot je gedrag en emoties noemt men cognitie. Cruks en toch gokken doet je misschien denken aan een bepaald nummer dat gespeeld werd toen je een leuk bedrag won. Wanneer je dat nummer hoort, moet je direct denken aan dat moment.
Hoe werkt cognitie?
Wanneer je verdrietig bent en je zet dan ook nog eens verdrietige muziek op, weet je associatief geheugen precies bij welk stukje muziek de tranen over je wangen rollen. De hersenen weten precies welk gedrag en emoties aangewakkerd worden, hierdoor word je nog verdrietiger. Een ander belangrijk aspect van muziek is hoe wij er op reageren, je verwachtingspatroon. Zet je bijvoorbeeld verdrietige muziek op, dan weet je al vooraf wat de muziek met je gedachten doet.
Maar het kan ook dat je overmeesterd wordt door emoties omdat er ineens een nummer binnenkomt. Ook kan het voorkomen dat je een nummer hoort, dat je direct aanzet om te dansen. Je hersenen zijn op zoek naar ritme, maar de warme stem van het nummer doet je ergens aan denken. Hierdoor associeer je het nummer ineens met iets wat gebeurd is, en verdwijnt de verwachting van een dansnummer.
Stoffen die je humeur positief beïnvloeden
Er zijn ook bepaalde stoffen die vrijkomen door muziek, je brein geeft hierbij dopamine af waardoor je je beter voelt. Wat voor nummer je luistert, vrolijk of verdrietig maakt in dit geval niet uit. Het is erg ingewikkeld om dit uit te leggen, in het kort komt het erop neer dat dopamine ervoor zorgt dat het beloningssysteem in de hersenen vrij komt. Depressie en verdriet gevoelens worden onderdrukt. Ook wanneer je verdrietige muziek opzet wordt dit beloningssysteem geactiveerd, zet je express verdrietige muziek op, word je toch vrolijk.
Wanneer je naar muziek luistert komt er ook een andere stof vrij, endorfine genoemd. Deze stof werkt verzachtend voor pijn, herinneringen en emoties worden opgeroepen wanneer je een bepaald nummer luistert. Wil je bijvoorbeeld iets verwerken, dan is de kans aanwezig dat dit lukt door hulp van bepaalde muziek. Voordat je een bepaald nummer luistert, moet je wel weten van welk nummer je niet negatief wordt. Muziek is ook maar een hulpmiddel en helpt iemand niet van psychische problemen af.
Alle soorten muziek kunnen emoties oproepen
Na onderzoek is gebleken dat er geen muzieksoort is die een bepaalde emotie oproept, zowel verdrietige als vrolijke muziek kunnen alle soorten emoties oproepen. Wel is het zo dat muziek die je het leukste vindt de meeste emoties oproept, ben je niet gek van trance dan zal dit ook weinig emoties veroorzaken. Dit houdt overigens niet in dat je altijd dezelfde soort muziek moet luisteren. Je brein doet er dan geen moeite meer voor, waardoor het de krachtige werking verliest.
Probeer altijd op zoek te gaan naar andere soorten muziek om je brein te stimuleren. Je zal ervaren dat er in heel veel soorten muziek stukjes zitten die herkenbaar zijn, of bepaalde tonen die toch je brein stimuleren. Op deze manier wordt niet alleen je muzieksmaak verbreed, ook kun je meer nummers luisteren waar je emoties bij krijgt. Om je muzieknetwerk te onderhouden en op zoek naar nieuwe verbindingen is het luisteren van andere muzieksoorten essentieel.