REVIEWAuralic

Review: Auralic Vega S1 met S1 Purer Power Supply Unit

Harro Tillema | 15 oktober 2024 | Auralic

SAMENVATTING

Een uitzonderlijk goede netwerkspeler met misschien wel de beste prijs-prestatieverhouding ooit.

PLUSPUNTEN

  • Geluidskwaliteit
  • Bouwkwaliteit
  • Vlotte en stabiele Lightning DS-app
  • Voorversterkerfunctie met relais-geschakelde volumeregeling
  • Externe upgrade voeding
  • Rip en in-app organiseer functionaliteit
  • Prijs-performance

MINPUNTEN

  • HDMI-bekabelingskeuze externe stroomvoorziening

Veel nieuws van Auralic in de voorbije maanden, dus we gaan opnieuw met een netwerkspeler van het merk aan de slag. Deze keer is de spotlight voor de Auralic Vega S1 netwerkspeler en de optionele S1 Purer Power Supply Unit. De techniek van de Vega S1 is afkomstig van de high-end modellen en optisch laat deze nieuwe muziek-speler ook een erg goede indruk achter. Speelt de nieuwe Vega S1 net zo goed als-ie eruitziet? 

Het is alweer een tijd geleden dat ik een netwerkspeler van Auralic voor een review heb ontvangen. Een van de laatste door mij geteste netwerkspelers van Auralic was destijds de machtige Aries Mini, een speler die in combinatie met een externe voedingsbron inclusief verbeterde stroombekabeling van SBooster bergen wist te verzetten. Hoe goed deze combinatie was? Deze opgewaardeerde Mini speelde menig topspeler diep het bos in. Hierna komt de fabrikant met de opvolgende generaties Aries en Vega spelers die prachtig zijn geconstrueerd, erg goed klinken en generatie op generatie tot in het extreme zijn verbeterd. De Aries Mini? Deze is helaas niet meer van de partij.

Aries? Vega? Hoe zat dat ook alweer? Auralic levert vandaag de dag netwerkspelers met en zonder interne DAC. De Aries modellen zijn de streaming transport modellen zonder DAC en de Vega-modellen zijn streaming DA-converters en zijn voorzien van een ingebouwd streamingplatform. Tot slot is er ook nog een Altair en dit is een soort van all-in-one. Auralic heeft in de meest recente Vega generatie bovendien Lightning Server mogelijkheden toegevoegd waarmee de Vega een grotere overlap met de Altair heeft gekregen.

Lees ook de review van de Aries S1 met de PSU 

De hoogwaardige Aries en Vega G2.x-modellen zijn voorzien van de laatst beschikbare technologie plus RFI, EMI en resonantiearme bouwwijze. De prijs past ook naadloos bij het high-endsegment waarin deze zijn gepositioneerd en hiermee kan de Auralic topserie voor veel muziekliefhebbers buiten budget vallen. 

Ik heb dan ook jaren verlangd naar een nieuwe speler die, net als de Mini van destijds, een interessante de plek in het leveringsprogramma inneemt. Een compact model dat is gebaseerd op de laatst beschikbare technologie, zonder prijsopdrijvende features en met simpele upgrades bergen kan verzetten. Nu komt Auralic met de relatief betaalbare S1. Dit is een geheel nieuwe netwerkspeler met een prijs die dan wel een stukje hoger ligt dan die van de Mini, maar kan worden gecombineerd met een S1 upgrade voeding voor nog betere prestaties. Zal deze Auralic Vega S1 net zo’n goede indruk op me achterlaten zoals de Aries Mini destijds deed?

Net voor mijn vakantie neemt Dynaudio Benelux, de distributeur van Auralic, contact met me op of ik de nieuwe Auralic Vega S1 wil reviewen. Ook ontvang ik de Auralic S1 Purer Power Supply Unit erbij die optisch naadloos bij het design van de Vega S1 aansluit. Omdat ik net de nieuwe Lumin P1 Mini en de in het topsegment gepositioneerde Naim NSS333 speler in huis heb, is dit een uitstekend moment om de nieuwe Vega S1 te vergelijken met de ijzersterke concurrentie van dit moment. Verwacht alleen geen vergelijkende review, want elke speler heeft zijn eigen sterke punten en een eigen publiek.

Externe en interne bouwwijze

Wanneer ik de Vega S1 voor het eerst in mijn handen heb ben ik positief verrast. Wat heeft Auralic ditmaal een prachtige nieuwe behuizing ontworpen. Strak, tijdloos en bovenal uiterst solide uitgevoerd. Beide S1-units zijn degelijk gebouwd en hiermee is de interne techniek door het gebruik van een dikke stalen behuizing uitstekend afgeschermd voor invloeden van EMI en RFI.

De behuizingen zijn identiek van afmeting waarmee je deze naast elkaar kunt zetten voor een conventionele 43 cm look, of deze op elkaar kunt plaatsen wanneer je dit fraaier vindt. Het front van de Auralic Vega S1 is voorzien van een hoogglanzend perspex paneel waarachter een ruim informatiescherm is geplaatst. Ondanks het mooie formaat ervan is dit display niet uitgevoerd met een drukgevoelige laag.

De bediening geschiedt met de knoppen op de bovenzijde van de behuizing. Met deze toetsen schakel je de unit in- en uit, start of pauzeer je een track, selecteer je een volgende track en scrol je naar boven en onder door de opties getoond op het scherm. De overige bediening geschiedt via de bekende Lightning DS app van de fabrikant. Ook kun je de Vega de codes van een willekeurige afstandsbediening aanleren zodat je hiermee het volume kunt aanpassen of ingangen selecteren. Dit werkt overigens prima.

De Vega S1 heeft flink wat aansluitingen op de achterzijde. Ik tel twee optische digitale ingangen, een coaxiale digitale ingang, een USB-audio ingang, een USB-poort waarop je een externe USB-stick, HDD, SSD of (dank je Auralic) een cd-loopwerk aansluit. De app beschikt ook over rip en (re)organisatie functionaliteit om je eigen digitale bibliotheek op te bouwen. Uiteraard beschikt de speler over een RJ45 netwerkaansluiting en een Lightning Link aansluiting om de optionele S1 voedingsunit op aan te sluiten.

De keuze voor HDMI-connector bij de Lightning Link vind ik wel een vreemde keuze en hoop niet dat de consument bij een vluchtige kabelwissel achter de set per ongeluk een van de HDMI-kabels in de kabelwirwar verwisselt met een dure ‘big bang’ van een premium AV-receiver of 77-inch OLED tot gevolg.

Behalve twee single-ended RCA-uitgangen beschikt de Vega S1 ook over een set gebalanceerde XLR-uitgangen, waarmee dit een uiterst compleet uitgevoerde netwerkspeler is die tevens kan functioneren als een volwaardige DAC voor je overige digitale audiocomponenten.

Wanneer ik beide S1 modellen van netstroom wil voorzien, ben ik even in verwarring. Er zijn namelijk twee netspanningsaansluitingen voorhanden. De meegeleverde Lightning Link kabel heb ik al tussen beide componenten bevestigd en twijfel even over het juiste gaatje voor de netstroomkabel. Ik kom er namelijk een te kort om beide units van netspanning te voorzien. Hierom plug ik deze eerst in de Vega S1 om deze zonder de externe PSU te beluisteren. Als ik de unit inschakel meldt deze direct dat ik de S1 niet mag voeden wanneer er een externe PSU via de Lightning Link is gedetecteerd.

Nadat ik de netstroomkabel in de externe stroomvoorziening steek werkt alles als bij toverslag. Hier is wel oplettendheid geboden. Plug de Lightning Link kabel vanuit de externe PSU nooit in wanneer de Vega S1 nog is ingeschakeld. Schakel bij elke wissel netjes beide units met de schakelaar op de achterzijde uit voordat je de externe PSU met de Vega S1 combineert. Doe je dit niet dan beschadig je de S1 PSU volgens de importeur onherstelbaar. Het klinkt ook volstrekt logisch, want je stapt als bestuurder ook niet zomaar uit een rijdende auto.

Vega G2.2 na low-carb vegadieet

Intern is deze Vega S1 een echt juweeltje en zijn veel technieken zoals het innovatieve Tesla G3 streamingplatform met 64-bit QuadCore processor, de dual-mono opbouw en de analoge relais gestuurde RFEO passieve volumeregeling een-op-een uit de G2.2 afkomstig. Hierbij buffert Auralic’s Direct Memory Access (DMA) en Direct Data Recording (DDR) technologie de inkomende streams van het netwerk, maar ook van het extern aangesloten USB-loopwerk, eerst in het 2GB DDR4 geheugen. Hierna voorziet de Dual 60fs Femto precisieklok de gebufferde streams van een uiterst accuraat kloksignaal. Tot slot wordt dit jittervrije signaal via de Fusion DA-conversie en post-DAC filtering in het Tesla G3 platform omgezet naar een analoog geluidssignaal.

De toegepaste Fusion DA-conversie biedt het beste uit twee werelden en combineert Delta-Sigma technologie met die van de discrete ladder-DAC. Het analoge geluidssignaal wordt via de hoogwaardige ORFEO Ultra Low Noise Class-A Modules gebalanceerd aangeboden aan de lijnuitgangen. De interne voeding is lineair uitgevoerd en voorzien van een krachtige ringkerntransformator.

In dit prijssegment een verrassende keuze van de fabrikant omdat dit hoorbare verbeteringen levert ten opzichte van een prijsgunstigere switched-mode exemplaar. Dankzij de lineaire voeding, de toegepaste galvanische scheiding en de Dual 60fs Femto klokken beschikt de Vega S1 over een extreem laag ruisniveau waarmee je muziek met meer detail en finesse zult ervaren.

Natuurlijk heeft Auralic een paar offers gedaan om de Vega S1 niet te laten concurreren met de hoogwaardige Vega G2.2 modellen. Er kan bij de Vega S1 namelijk geen interne SSD of HDD worden geïmplementeerd, maar dit kan worden opgevangen door de beschikbare USB-poort op de achterzijde van de unit.

Ook ziet de fabrikant af van de resonantiearme bouwwijze inclusief de hoogwaardig koperen RFI- en EMI-afscherming, maar maak je gebruik van de externe S1 PSU, dan zijn beide disciplines minstens zo goed van elkaar gescheiden als bij de Vega G2.2. De Vega S1 is ook niet voorzien van wifi of bluetooth. Stream je voor achtergrondmuziek graag vanaf muziekapps in je telefoon die niet door de Auralic worden ondersteund, dan zul je er een Apple TV of Chromecast dongle bij moeten kopen.

Lightning DS app

De door Auralic ontwikkelde Lightning DS app behoort al vele jaren tot een van de fijnst werkende, meest complete, meest informatieve en bovenal stabielste apps in de streamingwereld. Het uiterlijk komt ondertussen wel iets gedateerd over, maar liever een goed werkende app met een gedateerd uiterlijk, dan een geheel vernieuwde interface die ondoorgrondelijk is en om de haverklap crasht. Kies in de app snel en eenvoudig jouw streaming device via de My Aries uitvallijst. Zoeken kun je via het vergrootglas icoon rechts in de bovenhoek en je kunt de muziekbronnen van de streamer via het radio icoontje in de linkerbovenhoek aanpassen. 

In het hoofdmenu schakel je met de eerste menu optie eenvoudig tussen internetradio, Airplay, Tidal Connect, Spotify Connect, de coaxiale S/PDIF ingang, de twee Toslink ingangen en de USB-audio ingang. Uiteraard is deze speler ook Roon-Ready. De tweede menusectie toont alle favorieten en de derde de opgeslagen playlists. De vierde optie toont My Music, waarbij je door de bibliotheek van de door jou gebruikte muziekserver of NAS door alle losse nummers kunt bladeren of deze na het rappe indexeringsproces kunt doorzoeken op album, artiest, composer, genre en release datum. In de laatste menu optie schakel je naar vTuner Radio waarbij je al jouw favoriete radiozenders kunt opzoeken en onder My Stations kunt opslaan.

Vervolgens is er nog de My Account tab waarbij alle persoonlijke en speler informatie wordt getoond. Geheel onderop is dan nog het tandwiel icoontje met de settingstab. Hier kun je de Lightning device selecteren wanneer je over meer dan een Auralic speler in jouw netwerk beschikt, de locatie van jouw eigen muziekbibliotheek ingeven en aanmelden op de streaming accounts waarop je een abonnement hebt afgesloten. Vervolgens zijn er legio instellingen om de look en feel van de Lightning DS app op jouw smaak aan te passen. Hoe je de cover view wil ervaren, in tegels of in regels, hoe je te tekst wil laten uitlijnen onder de tegels, sorteervolgorde, de autolock van je telefoon uitschakelen, de volumeknoppen van de telefoon gebruiken als volumeregeling van de speler, de taalkeuze instellen, de instellingen en gegevens naar iCloud backuppen, de app updaten en zelfs een persoonlijke vraag aan de community voorleggen. Dit is echt ongeëvenaard.

In het LightningServer menu kun je additionele parameters instellen. Hier krijg je in het beginscherm met basisinstellingen een overzicht van de omvang van je bibliotheek, over de audio-cd weergave, kun je de audio-cd rippen en de lightning server configuratie aanpassen. Klik je hier rechts bovenin op het submenu icoontje, dan kun je vervolgens de streamer instellingen, DAC-instellingen en de hardware instellingen bekijken. Indien je dit wenst kun je deze hier naar hartenlust aanpassen. Dit zijn instellingen voor de gevorderde gebruiker en hiermee kun je filterinstellingen, klankinstellingen, de streaming kwaliteit, buffertijden, volumeregeling en netwerkinstellingen aanpassen. Dit is een van de weinige spelers waarmee dit kan en naar mijn weten de enige speler waarbij je zoveel verschillende aanpassingen kunt doen. Het is niet voor niets dat Auralic deze instellingen in de menustructuur heeft verborgen. Ik adviseer je om hier op de fabrieksinstellingen van Auralic te vertrouwen en deze instellingen enkel aan te passen wanneer je problemen ondervindt én weet waar je mee bezig bent.

Geluidskwaliteit

Deze review luidt voor mij een nieuw tijdperk in. Ik heb namelijk net een set Goldenear One.R vloerstaanders aangeschaft. Mijn vertrouwde Usher Mini Dancer 2 luidsprekers staan nu werkeloos in de hoek en zullen binnenkort wellicht een mooi plekje elders vinden. Ik kan de One.R’s beter combineren met mijn home cinema reviews én zijn bovendien meer dan representatief bij conventionele stereo reviews. Deze slanke vloerstaanders hebben dankzij de actieve laagweergave een full range frequentiebereik dat al begint bij 13Hz en dat dankzij de AMT-drivers oploopt tot 35kHz. De One.R’s stuur ik in deze reviews aan met een Bryston BP26 voorversterker en twee krachtige Bryston 7B3 eindversterkers. Feestje? Zeker. De Vega S1 krijgt zijn netwerksignaal via een Silent Angel Bonn N8 netwerkswitch voorzien van de lineaire Forrester F1 upgrade voeding. De gebalanceerde interlinks en de luidsprekerbekabeling zijn afkomstig uit de Flow serie van Driade.

Eerst heb ik de Auralic Vega S1 beluisterd zonder de optionele Auralic S1 Purer Power Supply Unit en ik ben onder de indruk van de autoriteit en het weidse geluidsbeeld waarmee deze speler mijn muziekstukken afspeelt. De neutraliteit in de midrange is hoog en de topend sprankelt. De snelheid waarmee de Vega S1 de muziek weergeeft is hoog. Dankzij de goede timing en fasegedrag ervaar ik een realistisch geluidsbeeld met meer transparantie en openheid dan ik in deze prijsklasse verwacht.

Welk genre ik ook beluister, ik heb nergens het gevoel met slechts een ‘halve’ machine te spelen. Waarom ook. De in deze Vega S1 geïmplementeerde power supply is van sublieme kwaliteit. Na een paar rondjes te hebben gezapt, is het tijd om de PSU erbij te schakelen. Dus alles uit. Stroomkabel wisselen, de Lightning Link tussen beide units plaatsen en nu maar hopen dat ik verschillen kan waarnemen.

Nou, heel lang hoef ik hier niet over in te zitten. Sommige verschillen zijn duidelijk hoorbaar, sommige verschillen zijn wat subtieler. Om te beginnen ervaar ik met de optionele voedingsunit een vergelijkbare aard en klank, maar loopt het laag een flink stuk dieper door tot in het sublaag. Het laagfundament heeft een betere controle. Dit geeft meer dynamiek, maar ook meer rust in de weergave. De snelheid in de midrange is vergelijkbaar, maar ervaar een fractie meer aan realisme en onderscheid in stemmen én instrumenten.

Het geluidsbeeld heeft eveneens een verandering doorgaan en is indrukwekkend gegroeid in omvang. De geluidsbreedte is toegenomen, zonder dat het stereobeeld uit proportie wordt getrokken en er ‘gaten’ in het geluidsbeeld ontstaan. Ook groeit de geluidsdiepte een stukje, maar door de goede kwaliteit van de interne standaard voeding van de Vega S1 en de ruisarme opbouw is dit verschil minder groot. Al met al maken deze verschillen bij elkaar opgeteld net het verschil tussen luisteren naar muziek en het beleven van muziek. Ik blijf me er telkens over verbazen dat een ogenschijnlijke kleine upgrade zulke grote verschillen laat horen.

Luistersessies

Bij het openingsnummer Kafkaf van het album “Friends On Mushrooms” van Infected Mushroom uit 2015 ervaar ik een kamervullende weergave waarbij ik de fasedraaiingen van synthesizer in de eerste halve minuut me van alle kanten voel omarmen. De muziek valt als een deken over me heen. Wanneer het laag rond de 45 seconden inzet ervaar ik een dynamiek en een verdieping in het laag waar ik al vele jaren naar smachtte, maar die ik zonder highend subwoofer nooit kon ervaren. De snelheid waarmee de effecten op me afkomen bij het afspelen van dit gehele album laten me ditmaal van de eerste tot de laatste track verbazen.

Om in elektronische sferen te blijven zet ik het nummer Chase & Chaser van het album “Shallow and Profound” van Yonderboi uit 2000. Dit nummer kan op sommige sets erg onrustig en ongecontroleerd worden weergegeven. Ja, het laag is dik, zwaar en diep, maar de controle is uitstekend en het laat de rest van het geluidsspectrum niet dichtlopen. Zang staat op een mooie afstand in het midden van het denkbeeldige podium. Saxofoon klinkt open en snel. Slagwerk krijgt een mooie plek achterin het geluidsbeeld. Orgel staat meer op de voorgrond en gecombineerd met het diepe laag uit de synthesizer leggen beide een lekkere atmosfeer in de ruimte. Dit is allemaal toe te wijzen aan de voortreffelijke performance waarmee de Vega S1 presteert. Wat in het begin van de keten al mist, wordt later immers nooit meer goedgemaakt.

Tot slot draai ik Gula Gula van het live album “Eallin” van Mari Boine uit 1996. Dit album zet denkbeeldig een ruim podium achter de luidsprekers neer. De warmte waarmee de elektrisch gitaar zich in dit nummer presenteert is zalig en de geluidsdiepte wordt versterkt door de echowerking in de fluisterstille zaal. De basgitaar levert een krachtige push in het laag en basdrum wordt stage-vullend met diepe klappen tot in het sublaag weergegeven. Toch klinkt het geheel nooit dik, aangezet of vertroebeld. Zang en percussie worden met een mooie neutraliteit vanuit de centerstage weergegeven en laat zich niet wegdrukken door het basgeweld. Gaandeweg worden diverse instrumenten aan dit nummer toegevoegd, zonder dat het té complex wordt. Elk element heeft zijn eigen specifieke klank en plek. Wat brengt deze Auralic Vega S1 dit Noorse Sámi volkszang album met een hypnotisch beleving aan me over. En dat in dit prijssegment.

Oordeel

De laatste generatie netwerkspelers speelt op een significant hoger niveau ten opzichte van eerdere generaties. Dit heb ik ook met de Lumin en Naim spelers ervaren deze maand. Over welke generatie we ook spreken, Auralic heeft sinds het begin van het streaming tijdperk telkens een sterke plek in de voorhoede verworven en heeft deze met de introductie van deze nieuwe dieet-Vega wederom weten te waarborgen. En dat in deze prijsklasse. Dit heb ik eenmaal eerder bij Auralic ervaren. Met de introductie van de Vega S1 maakt Auralic het ontbreken van een echt betaalbare en bovenal goed presterende streamer, zoals destijds de Aries Mini, meer dan goed.

Met de Auralic Vega S1 biedt de fabrikant een compromisloos ontworpen netwerkspeler die op een klasse overstijgend niveau presteert. De geluidskwaliteit is dankzij het hoogwaardige van de Vega en Aries G2.x topmodellen afkomstige Tesla G3 streamingplatform en technologie echt subliem. Heb je een beperkt budget voor een netwerkspeler beschikbaar, dan kun je met de introductie van de Vega S1 toch de stap naar een Auralic nemen. En als je dit dan toch overweegt te doen, vergeet dan de Auralic S1 Purer Power Supply Unit niet. Hiermee presteert de Vega S1 op een flink hoger niveau. Heb je een goed presterende hifi set, dan verwacht ik dat je geen minuut spijt zult hebben van deze relatief kleine extra investering.

De Vega S1 is prachtig om te zien, heeft een perfect playlist management, beschikt over vele mogelijkheden en is hiermee uiterst flexibel in te zetten. Je kunt met een extern USB-loopwerk jouw cd-collectie afspelen, rippen en jouw digitale bibliotheek helemaal inrichten vanuit de Lightning DS app. Auralic snapt het gewoon. De Vega S1 ondersteunt nagenoeg alle bestandsformaten inclusief native DSD. Het scherm van de muziekspeler toont behalve de huidige spelende track ook de bitbreedte, sampling rate en bitrate in de coverart zodat je met een oogopslag zicht hebt op alle relevante informatie. Deze laagdrempelige, informatieve en uiterst stabiele Lightning DS app behoort nog steeds tot een van de betere apps in de business, al zou deze ondertussen een kleine optische opfrisbeurt mogen hebben.

Ook zijn er een paar punten waar ik minder tevreden mee ben. Ik had liever een andere kabelkeuze gezien tussen de twee componenten dan de gekozen HDMI-kabel en, niet onbelangrijk, een extra veiligheidsmaatregel op de Vega S1 wanneer je per ongeluk vergeet de unit uit te schakelen bij het wisselen van de stroombekabeling als je over de externe PSU beschikt, want dit overkomt zelfs de meest zorgvuldige gebruiker eens in zijn leven. Waar ik wel tevreden over ben is de prijs. 2,099.00 euro voor de Vega S1 en 999 euro voor de externe Purer Power voedingsunit. Voor 3,098 euro beschik je over een speler die de prestaties van vele hoger gepositioneerde highend spelers overtreft. Deze Auralic Vega S1 is geen instapper. Deze Vega S1 is geen mini Vega G2.2. Deze Vega S1 is een volwaardige netwerkspeler die de Auralic merknaam meer dan waard is.

Conclusie 

Ik vind dat Auralic met de nieuwe Vega S1 een uitzonderlijk goede netwerkspeler heeft ontwikkeld met misschien wel de beste prijs-prestatieverhouding ooit. De Vega S1 is mooi, functioneel, flexibel en bovenal uiterst gebruiksvriendelijk. Mijn muziekalbums worden met een formidabele klank, soundstage en realisme afgespeeld. Dit wordt met de optionele S1 Purer Power Supply nog eens een flinke stap verbeterd. Dit is beslist geen ‘budget’ Vega die dient als instap in de high-end streamingwereld, maar een volwassen netwerkspeler die zowel de geluidskwaliteit en gebruiksgemak op de eerste plek zet. Hiermee weet deze speler mijn hart te winnen en zichzelf in mijn persoonlijke top vijf netwerkspelers van 2024 te plaatsen. Ongeacht het prijssegment.

Auralic Vega S1
2.099 euro | www.auralic.com
999 euro voor de optionele S1 Purer Power Supply Unit
Beoordeling 5 / 5






EDITORS' CHOICE