HiVisit Poulissen Audio Video Center Roermond: gezellig en in stijl genieten

Harro Tillema | 23 oktober 2024

Het in het stadscentrum van Roermond gevestigde Poulissen Audio Video Center behoort tot een van de meest compleet uitgeruste specialisten op het gebied van beeld en geluid in de Benelux. De collectie met premium merken laat de gemiddelde bezoeker watertanden en overal in de winkel zijn fraaie plekken ingericht waarbij een specifiek merk, oplossing of productgroep in de spotlights wordt gezet.

Eerder hebben we hier al eens een indruk gegeven van de op lifestyle gerichte highend AV-oplossingen van Bang & Olufsen, ook hebben we al meerdere malen de high-end luisterruimtes in beeld gebracht. Eén specifiek gebied hebben we hier recentelijk nog niet belicht, namelijk de home cinema-kant. Daar brengen we nu verandering in.

Bezoekers en vaste klanten van Poulissen zullen in de afgelopen maanden misschien hebben gemerkt dat er werkzaamheden werden uitgevoerd in het ruime winkelpand aan de Schoenmakerstraat. Deze verbouwing stond geheel in het teken van de realisatie van een akoestisch geperfectioneerde highend ruimte, bioscoop en Loewe Studio, een experience ruimte waarbinnen het merk Loewe centraal staat.

De fraai aangeklede multifunctionele cinemaruimte is voorzien van de meest hoogwaardige geluidscomponenten. Deze geheel nieuw gerealiseerde ruimte onderscheidt zich van de veelal in een kelder, souterrain of leegstaande ruimte weggestopte privézaaltjes. Deze hebben doorgaans een donkere ambiance, terwijl de ruimte bij Poulissen veel meer weg heeft van een gezellige huiskamer met lichte kleuren en aardse tinten.

In de korte tijd dat ik dit Limburgse familiebedrijf heb leren kennen is het me niet ontgaan dat de familieband hier belangrijk is. Dit straalt af ook af in de goede sfeer en gezelligheid in de winkel. Ken jij de fraai ingerichte winkel van Poulissen een beetje, dan zul je dit beslist hebben aangevoeld op het moment dat je deze hebt bezocht. Of je nu op zoek bent naar een goed presterende hoofdtelefoon, hifi of homecinema set, je wordt altijd even hartelijk ontvangen en optimaal geadviseerd. Ongeacht het prijssegment waarin je je met jouw budget begeeft.

Natuurlijk richt de winkel zich al vele jaren op een kwalitatief goed beeld én geluid, juist daarom heeft Poulissen de afgelopen maanden als speerpunt genomen een geheel op maat gemaakte ruimte te realiseren om Dolby Atmos of DTS:X optimaal te kunnen presenteren. Dit is de overtreffende trap op de reeds gerealiseerde studio’s met een 5.1.4 en een 5.1.2 home cinema opstelling.

In de aanloop naar de bouw van deze nieuwe ruimte hebben Gerard, Johan en Anne-Marie zich eerst uitvoerig in de materie verdiept.  Hierbij hebben zij bezitters van een op maat gemaakte thuisbioscoop gesproken en zijn zij vervolgens tot de conclusie gekomen dat veel van deze maatwerk bioscopen dan wel prachtig zijn gebouwd en zijn voorzien van alle luxe die je maar zou kunnen wensen, maar dat er één belangrijk onderdeel ontbreekt. Namelijk, het gezellige samenzijn.

Wat blijkt? Wanneer de bioscoopruimte zich op een afstand van de woonkamer bevindt, zorgt deze niet per definitie voor verbinding maar veel vaker voor afzondering. Misschien wordt de ruimte gevuld met familie en vrienden bij een voetbalwedstrijd of een formule 1 race, maar door de week blijft deze ruimte veelal ongebruikt. Wordt deze wel gebruikt, dan maken slechts enkele gezinsleden er gebruik van voor het kijken van een incidentele film of voor het gamen op een groot scherm. Dit is niet zozeer datgene dat zij voor zichzelf in gedachte hebben.

Compromisloos genieten

Bij de realisatie van de bioscoop is daarom vooral nagedacht over een gezellige, verbindende atmosfeer. Geen pluche bioscoopstoelen met bekerhouders en zittingen gescheiden door comfortabele armsteunen, maar een comfortabele zithoek met fraai ontworpen meubilair waarmee je lekker tegen elkaar aankruipt na een lange dag werken. Alles is door Poulissen zelf op papier geschetst waarna het tot in detail is uitgewerkt. De uitvoering heeft de eigen technische dienst van Poulissen voor zijn rekening genomen. In plaats van een 7.2.4 configuratie met conventionele luidsprekers zijn Sonetto Wall modellen van de Italiaanse high-end luidsprekerfabrikant Sonus faber verkozen die netjes en onzichtbaar in de muurpanelen zijn weggewerkt. Het plafond is voorzien van vier plafondluidsprekers voor een optimale Dolby Atmos of DTS:X beleving. De twee Sonus faber Gravis III subwoofers zijn daarentegen wel losstaand geplaatst. Dit heeft vooral te maken met de flexibiliteit van deze specifieke ruimte. Net als in een huiskamer is hier namelijk een premium hifi set opgesteld die, net als de cinema zelf, topprestaties levert. 

Mooie nieuwe ruimte

Poulissen wil dus niet enkel een indrukwekkende bioscoopbeleving bieden, optimale muziekprestaties van een high-end hifi set zijn voor hen net zo belangrijk. Om deze topprestaties te realiseren voor beide disciplines is bij het ontwerp en de constructie van de nieuwe ruimte werkelijk niets aan toeval overgelaten. Om te beginnen is de ruimte exact volgens Dolby Atmos specificaties ontworpen. Hierbij zijn op verschillende plekken in de ruimte geluiddempende panelen aangebracht waarachter de surround luidsprekers zijn weggewerkt. Hierbij is bewust voor inbouwluidsprekers van Sonus faber gekozen. Deze zijn gecombineerd met een fraaie MX123 surround processor en krachtige eindversterking van McIntosh. De luidsprekers in de front en zijkanalen zijn onzichtbaar weggewerkt, de achter kanalen zijn voorzien van de iconische Sonus faber frontjes die bestaan uit verticale snaren waarmee deze inbouwluidsprekers zoveel meer aan elegantie uitstralen.

Omdat er eveneens meerdere conventionele highend sets in deze ruimte zijn geplaatst, is er aan de optimale samenstelling van het dempingsmateriaal veel rekenwerk vooraf gegaan. Om de meest natuurlijke geluids-weergave te realiseren is het dempingsniveau van de akoestische panelen op geen enkele plek in de ruimte gelijk. Tevens zijn op zorgvuldig bepaalde plekken diffusors geplaatst om de ruimte niet overmatig te dempen. Wanneer je al eens een gesprek hebt gevoerd in een ‘dode’ ruimte, dan weet je uit ervaring dat dit niet echt lekker converseert. Dat is hier niet het geval. Het resultaat is een levendige en akoestisch perfect presterende ruimte met een huiselijk sfeer hebben waar je graag met zijn allen samen bent. Ook zonder entertainment.

In de multifunctionele ruimte is niet gekozen voor smarthome integratie met programmeerbare controllers die gordijnen, verlichting, entertainment en klimaatsystemen besturen. Dit voegt in de praktijk namelijk niet zo heel veel toe. Het is natuurlijk wel aardig om dit aan je vrienden te laten zien, maar die hebben dit na twee keer ook wel gezien. Hoe moeilijk is het om een extra schakelaar om te zetten of om een knop in de app op je telefoon aan te tikken? De onderhoudskosten van dergelijke specialistische systemen zijn bovendien niet gering. Vraag dit maar eens aan bezitters van een oudere bioscoopruimte die nu een geheel nieuw automatiseringssysteem moeten laten installeren omdat de oude niet meer correct functioneert en bovendien ook niet meer wordt ondersteund. Volgens Poulissen kun je dit budget beter besteden aan separate stroomgroepen, een optimale netwerk infrastructuur en kwalitatief betere bekabeling zodat deze investering telkens weer een onvergetelijke indruk achterlaat.

Poulissen heeft als speciaalzaak alleen het allerbeste voor de klant voor ogen. Daarom is geïnvesteerd in een hoogwaardige infrastructuur. Dit betekent dat extra groepen zijn aangelegd die specifiek zijn bedoeld voor de audiovoorziening in de ruimte. Hierbij is ook gedacht aan audiofiele schakelautomaten in de groepenkast. Alle onzichtbaar weggewerkte bekabeling voor stroom, netwerk en surround luidsprekers is van premium kwaliteit en is afkomstig van AudioQuest. Voor de hoogwaardige stereosets is ook gekozen voor het allerbeste.

De stroomvoorziening wordt ook hier verzorgd door AudioQuest en is effectief gefilterd met behulp van een Niagara 3000 stroomfilter. De hoogwaardige interlinks en luidsprekerkabels in deze set zijn afkomstig van het Nederlandse Siltech. Vandaag staan er twee machtige Bowers & Wilkins 801D4 luidsprekers in de ruimte en kan ik tijdens de luistersessie, net als de klant, kiezen voor een hoogwaardige set van Accuphase, McIntosh of Esoteric. Drie sets in een vergelijkbaar prijssegment die elk op het hoogste niveau spelen maar elk toch een geheel eigen geluid laten horen. Op deze wijze kan de adviseur van Poulissen de subtiele nuances tussen de sets optimaal door een oriënterende klant laten waarnemen.

Luistersessies

Ik begin de luistersessies in tweekanaals stereo en kies ervoor om de Bowers & Wilkins 801D4 vloerstaanders aan te sturen met de hoogwaardige set van McIntosh waarbij het RS130-topmodel van HiFi Rose als intuïtieve streamingbron dient. Ditmaal kies ik mijn tracks niet zelf en vraag Gerard, zoon Johan en dochter Anne-Marie om mij te verrassen met de tracks waar zij het liefst zelf naar luisteren. Dit vertelt me meer over de personen achter de winkel.

Gerard trapt de sessie af met “Angel” van Sarah McLachlan en wauw, wat een fantastische muziekbeleving. Dankzij de zorgvuldig gecalculeerde demping voelt de muziekweergave heerlijk ruimtelijk aan terwijl rust en stilte domineren. Cello voegt vanuit de achtergrond een flinke dosis aan geluidsdiepte toe. Piano, net onder mondhoogte, heeft een mooie volheid in zich en hierbij ontbreekt elke vorm van hardheid. Door het ontbreken van ongewenste echo’s in deze luisterruimte heb ik geen last van hinderlijk versterkte tonen in de midrange die via meerdere wanden richting de luisterpositie reflecteren. Door het ontbreken hiervan is de weergave in deze nieuwe ruimte warmer en natuurlijker. Zelfs op hogere luistervolumes.

Bij het nummer “The Blower’s Daughter” van Damien Rice wordt zang, dankzij het ontbreken van verstorende reflecties, fraai uit het fantoom midden weergegeven waarbij deze realistisch in grootte en gewicht op me overkomt. Het geluid uit het middenrif bij zang wordt hierbij lager en breder weergegeven dan de smalle ‘s’ en ‘t’ klanken die vooral op mondhoogte worden weergegeven. Cello krijgt een podium-vullend karakter en begeleidend gitaar staat qua hoogte duidelijk onder mondniveau, dus waar een gitaar zich doorgaans bevindt. De snelheid waarmee het akoestisch gitaarspel wordt weergegeven is hoog. Ook transiënts bij viool worden opmerkelijk goed weergegeven waarbij ik de klank van de snaren hoor resoneren in de klankkast. Wederom ervaar ik een authentieke vioolklank omdat de demping alle hinderlijke reflecties weg filtert waarmee een viool op hogere volumes soms hard en fel kan overkomen. Door het ontbreken van dergelijke vermoeiende reflecties blijft er bovendien voldoende ruimte in het geluidsbeeld over om de achtergrondzangeres de ruimte van muur tot muur te laten vullen. Prachtig.

“Pariah” van Steven Wilson bouwt eveneens een heerlijke soundstage op. Jammer dat we hier ook geen Atmos mix van hebben om in deze nieuwe ruimte te vergelijken met de stereo variant. Desondanks is het geluidsbeeld uiterst open en wordt met zoveel nuance weergegeven. De precieze focus, controle en positionering zorgen voor een fraaie ruimtelijke muziekweergave. De verstaanbaarheid van Wilson en zangeres Ninet Tayeb is formidabel. Tayeb levert bij uithalen een flink volume, desondanks drukt ze hierbij niet op mijn trommelvliezen.

Dat effect hebben sommige vrouwenstemmen nog wel eens op mijn oren, maar zeker niet in deze ruimte. Dit is knap en niet enkel te danken aan de zorgvuldig berekende akoestische panelen. Het laag in dit nummer heeft een gematigd karakter en zal hiermee niet snel vermoeien. Ik zit op dit moment al snel een uur op een hoger volume te luisteren en wordt alles, behalve luistermoe.

Als laatste nummer beluister ik “Evita”. Het nummer wordt hoog, breed en diep neergezet. Wat een overweldigende intro. Wanneer Madonna haar eerste zanglijn laat horen krijg ik direct kippenvel. De energie uit haar stem die centraal uit het fantoom midden wordt weergegeven laat de haartjes op mijn onderarmen rechtop staan. De openheid, transparantie en het natuurlijke timbre van instrumenten voegen substantieel toe aan het realisme. Genieten dit. De weergave in het laag is strak, goed gecontroleerd en gaat tot aan het fundament van de historische kelders in het pand. Dit is mede te danken aan de kwalitatief goede stroomvoorziening en wederom het zorgvuldig geplaatste dempingsmateriaal in de ruimte. De midrange, het gebied waarin zang plaatsvindt, overheerst dankzij de uitstekende demping nooit en laat voldoende ruimte voor de bijna holografische detaillering. Deze detaillering is echt opmerkelijk goed en ik meen hier de unieke signatuur van de Siltech bekabeling te herkennen. Hoe langer ik naar muziek in deze ruimte luister, hoe meer ik van mening ben dat hier de juiste afwegingen zijn gemaakt. In deze ruimte kan ik echt eindeloos met gesloten ogen naar muziek luisteren.

Ten slotte ben ik natuurlijk erg benieuwd naar de home cinema kwaliteit waarmee de McIntosh en Sonus faber combinatie het audiovisuele geweld weergeeft, want hier kwam ik uiteindelijk ook voor. De geluidskwaliteit van de high-end set in deze ruimte was al adembenemend en maak me op voor een kleine her-kalibratie van brein en oren. Poulissen kiest voor een 7.2.4 luidsprekersamenstelling en dit is in mijn beleving de perfecte configuratie om van een object based geluidsweergave in een normale huiskamer te genieten. Bij de eerste filmtrailers kan er maar een woord in me opkomen. Wauw. Wat een meeslepende geluidsbeleving. Wat een uitstekend gekalibreerde set en wat voegen de hoogtekanalen hier een flinke dosis aan extra beleving toe. Bij veel homecinema sets wordt het entertainment gedragen door een iets te krachtig laag waarmee de filmbeleving gedurende het begin van de film beslist imposant is, maar hierna snel vermoeit. In deze, op het gezinsleven afgestemde, ruimte ervaar ik beslist een dynamische filmbeleving, maar deze is allesbehalve overdonderend. Wat een rust, wat een gemak. Dit is, zeker bij de weergave van muziekcontent of live concert, lekker ontspannen genieten.

Oordeel

Ik heb de laatste jaren diverse maatwerk bioscopen bezocht in een prijsklasse vanaf zo’n anderhalve ton tot ver boven een miljoen euro. De beleving van een ‘professioneel’ systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van Trinnov, Storm Audio of Procella levert zondermeer een fantastische entertainmentbeleving, maar is niet gericht op de bredere doelgroep waar ik en (waarschijnlijk) jij je eerder mee zult identificeren. Ik vind het een goede ontwikkeling dat kundige specialisten zoals Poulissen zich projectmatig meer en meer richten op een gepersonaliseerde entertainmentbeleving zonder hierbij overboord te gaan met ingewikkelde technologie. Specialisten die zich richten op het dichten van het gat tussen de conventionele homecinema sets en de professionele bioscopen voor de ‘lucky few’.

De keuze voor een gemoedelijk ingerichte moderne woonkamer waarbij alle techniek onzichtbaar is weggewerkt spreekt me persoonlijk meer aan dan de veelal donkere entertainmentkelders waar de meeste highend bioscopen worden ingericht. Bij Poulissen geniet ik vooral van de combinatie van huiselijkheid en het kwalitatief hoge entertainmentniveau. Deze ruimte vinkt, voor mij persoonlijk althans, mijn gehele wensenlijstje aan.

Ook zonder high-end audioset biedt de McIntosh Sonus faber 7.2.4 configuratie een fantastische beleving op gebied van beeld én geluid. Niets doet me hierbij vermoeden dat ik naar een surround set met inbouwluidsprekers luister. Ik ervaar een uitstekende 360 graden geluidsbeleving en dit heeft zowel met de zorgvuldig met laserprecisie uitgemeten montageplekken van de luidsprekers als met de nauwkeurig berekende akoestische demping in de wandpanelen te maken. De geluidsbeleving is van hoek tot hoek perfect en dankzij de montage van hoogteluidsprekers in het plafond ervaar ik een meeslepende Dolby Atmos ervaring.

Ten tijde van de review is nog niet alles helemaal naar wens ingericht en dit heeft vooral te maken met de beschikbaarheid van het bij de bouw beoogde scherm en beamer. Er wordt nog gewacht op een 83-inch Loewe Stellar scherm, een lichtsterke 4K UHD-beamer en ook is de comfortabele sofa op het moment van mijn bezoek nog niet afgeleverd. Dit doet echter niets af aan de totaalbeleving van deze fantastische ruimte waarvan we allemaal zouden wensen dat we deze beleving ook thuis zouden hebben.

Misschien heb je geen budget voor de componentkeuze die Poulissen heeft gemaakt en in dat geval kies je voor een andere inbouwoplossing die beter past bij jouw budget en woonsituatie. Veel aanbieders hebben een goed, beter best optie, maar Poulissen gaat hierin veel verder. Hiervoor is tijdens de grote verbouwing een speciale ruimte ingericht waarbij je elke door de winkel geleverde in- en opbouwoptie zelf kunt beluisteren. Dit is echt uniek. Combineer deze luidsprekers met een prijstechnisch gunstigere AV-receiver of een kleiner schermformaat en je ervaart zelfs met jouw budget een perfecte home cinema beleving.

Heb jij, net als zoveel bezoekers van HIFI.NL, de behoefte aan een woonkamer waarin je alle entertainment in de best mogelijke kwaliteit kan beleven, dan loont zich een bezoek aan Roermond. Ervaar zelf wat een kwalitatief goede ruimtebehandeling en een perfect gekalibreerde meerkanaals geluidsweergave in jouw huiskamer toe kan voegen. Mijn eerste reactie op deze ruimte is je bekend. Nu ben ik vooral benieuwd naar jouw eerste reactie nadat je bij Poulissen bent geweest.

Conclusie 

Poulissen Audio Video Center heeft er onlangs een prachtige luisterruimte bij gekregen waar je van verschillende high-end audiosets kunt genieten én van een onvergetelijke Dolby Atmos beleving in een onberispelijke geluidskwaliteit. Poulissen laat in deze ruimte zien wat er mogelijk is en kan je optimaal adviseren. Verwacht geen geluidsstudio met een overdaad aan kabels en elektronica, maar een met smaak ingerichte woonkamer onzichtbaar uitgerust met een 7.2.4 Dolby Atmos configuratie, een beamer met projectiescherm én groot formaat televisiescherm. Dankzij de zorg en toewijding beleef ik tijdens deze Hi-Visit kippenvel bij elke vorm van entertainment dat mijn net- en trommelvliezen bereikt.

Poulissen Audio Video Center b.v.
Schoenmakerstraat 19, Roermond
www.poulissen.nl






EDITORS' CHOICE