Afgelopen zomer kwam het nieuwsbericht al voorbij: Cambridge lanceert haar eerste draadloze over-ear headphone, de Melomania P100. En daar hebben wij lange tijd naar uitgekeken. Want Cambridge doet een hoop dingen op de juiste manier. En als die filosofie omarmd wordt in een draadloze over-ear headphone, dan is het smullen geblazen voor ons als audioliefhebbers. Tijd om dat nu uit te zoeken!
We zitten al wat langer achter veel producten van Cambridge aan, vanwege datzelfde enthousiasme voor het merk. Via importeur Dimex krijgen we te horen dat de vraag naar producten enorm hoog is en dat het feit dat we de Melomania P100 voor een review opgestuurd krijgen echt een gelukje is. Dus zodra de P100 binnenkwam, zijn we er direct mee aan de slag gegaan. Geen seconde aan luistertijd te verspillen! Maar voordat we dat doen, laden we eerst de accu volledig op. Zo krijgen we ook een goed beeld van het uithoudingsvermogen.
Cambridge Audio Melomania P100: kleine krachtpatser
Als we even de specificaties induiken, dan wordt het al snel interessant. De Cambridge Melomania P100 gebruikt namelijk A/B versterking Dat is niet gebruikelijk voor een draadloze koptelefoon. Volgens Cambridge zou er 100 uur aan luistertijd mogelijk zijn, als je ANC niet aanzet. (Hoe zouden ze toch op de naam P100 zijn gekomen...?).
Gebruikers hebben de mogelijkheid om zelf de oorkussens en de accu te vervangen. Daar worden we als consument dan weer heel erg blij van. Het laat zien dat een producent zich bezighoudt met duurzaamheid en zorgt ervoor dat de consumenten lang(er) plezier hebben van het product.
Even terug naar de A/B versterkers, want die sturen de drivers aan. Dat zijn 40 mm drivers, die weer voorzien zijn van een drielaags Mylar membraam. Deze combinatie zet zich af tegen de gevestigde orde, die doorgaans klasse-D versterkers gebruikt. In de keten zien we qua verbindingen Bluetooth 5.3, met Qualcomm Snapdragon Sound, aptX lossless en aptX Adaptive. Dat is draadloos, maar bekabeld luisteren kan ook. Bijgeleverd zit een USB-C kabel en een USB-C naar jackplug kabel bijgeleverd.
Kijk ook eens op hifi.be/hoofdtelefoon voor nieuws en reviews uit de wereld van headfi
Aan de buitenkant zitten zes microfoons. Hiervan zijn er vier voor de Active Noise Cancelling en twee voor spraak. De twee voor spraak maken gebruik van Qualcomm echo cancelling and noise suppression technologie. Niet te vergeten zit er een speciale Low Latency instelling op, ideaal voor de gamers onder ons. Het beste is om de app te downloaden. Wij hebben de Cambridge Melomania P100 in eerste instantie in gebruik genomen zonder app, maar die na een uurtje toch maar geïnstalleerd. Met de app erbij haal je immers meer uit de koptelefoon.
In de praktijk
Een koptelefoon zoals de Cambridge Melomania P100 is eenvoudig in gebruik te nemen. Sterker nog, voor je er erg in hebt, kan je bijna niet meer zonder.
Het dagelijkse gebruik kunnen we snel samenvatten. De eerste werkmeeting is steevast om 09:00 uur, iedere dag. Is de meeting online, dan gaat de Cambridge Melomania P100 op. Als er gewerkt wordt, dan staat er muziek op. Soms via Spotify, soms via Qobuz. Tussendoor worden er filmpjes op Youtube bekeken, vaak technisch. Hierbij zit veel spraak. Op kantoor wordt de Cambridge in een levendige kamer gebruikt. Op die kantoordagen komen er veel telefoongesprekken binnen. In de avond gebruiken we de Melomania P100 nog even voor een serie of een film.
Het dynamische gebruik zorgt ervoor dat de Cambridge Melomania P100 al snel tegen de 6 tot 8 uur in gebruik is. Laten we beginnen met de saaie dingen; meetings en telefoongesprekken. De P100 scoort hoog in helderheid. In beide richtingen. De personen aan de andere kant zijn goed te verstaan. Ook krijgen we als feedback terug dat wij zelf erg duidelijk te verstaan zijn. Bij telefoongesprekken merken we dat de kwaliteit van de verbinding goed te horen is. Dat betekent dat als de kwaliteit wat minder is, de Cambridge P100 dit ook zeker laat horen, ongefilterd.
Van de echo cancelling (van de eigen spraak) is duidelijk effect te horen. Een holle ruimte, klinkt voor de andere partij niet zo hol. De noise suppression zou nog wat beter kunnen. In een drukke ruimte pakt de Cambridge Melomania P100 nog veel mee. Nu we toch in de kantooromgeving zitten, is het een goed moment voor de transparency mode. Deze laat meer dan genoeg geluid door, om je bewust te zijn van de omgeving. Terwijl je de muziek prima kan horen. Dat is een prima combinatie voor verkeer en kunnen we ook met een gerust hart aanraden. Juist in het verkeer wil je geen onderdrukking van de geluiden om je heen. De volledige ANC is precies het tegenovergestelde en houdt een hoop tegen. Excellent voor een uurtje studie of focus op werk.
Melomania Muzikale Maestro
Dan het belangrijkste hoofdstuk, de muzikale prestaties van de Cambridge Melomania P100. De twee meest gebruikte bronnen voor muziek zijn Spotify & Qobuz. Spotify, omdat eigenlijk iedereen dat doet, en Qobuz om te horen wat er gebeurt als je hoge kwaliteit muziek gaat luisteren.
Van het album 24K Magic, van Bruno Mars, luisteren we het nummer Perm. Een heerlijk funky nummer, waarbij het lastig is om stil te blijven zitten. Het is met name de combinatie van basrifjes en blazers die het nummer optillen naar een groots spektakel. Op Spotify klinkt dat al geweldig. Maar als we overstappen naar Qobuz, dan breekt alles open. Meer geluid, meer details, meer laag, meer helderheid.
We luisteren op dat moment ook naar high-res. Direct komt er muzikaal leven uit de P100 vloeien, die waardig mag zijn aan een “audiofiel” stempel. Het geluidsbeeld is een stuk groter en het is de helderheid van alle instrumenten die het levendig maken. Het gehele geluidsbeeld heeft een soort warmte over zich heen, zonder wollig of warm te klinken. Wij denken dat Cambridge hier de spijker op z’n kop slaat.
Van de soundtrack “Stranger Things vol 1” luisteren we het nummer “Kids”. Het is jaren-80 synthesizermuziek, maar dan in een nieuw jasje. We hebben Spotify al overgeslagen en luisteren direct verder op Qobuz. De beleving is fenomenaal. Aan het einde wordt er een versnelde dromerige melodie in gezet. De combinatie van de helderheid, detaillering en warm laag, is ongekend. Het pakt je en laat ook niet los.
Als laatste willen we afsluiten met een stukje klassiek. Het nummer "Pathos" van Ludovico Einaudi: zachte en subtiele pianoklanken voor een rustige zondagochtend. Na de uitgebreide intro zetten de violen in en voel je de opbouw. Zware drums geven een dramatisch effect. Dit is ook beleving, maar aan de andere kant van het spectrum. Het brengt een warmte mee, zonder op enige manier in te leveren op details, helderheid of drama. Elke seconde van emotie is te horen en te voelen. Het raakt ons, met kippenvel en vochtige ogen als gevolg.
Oordeel
In een kleine twee weken hebben we veel kunnen luisteren naar de Cambridge Melomania P100. Volgens de specificaties zouden we rond de 100 uur kunnen luisteren op 1 volle lading. We hebben rond de 50 uur gehaald, zonder te laden. Niet omdat de accu leeg was. Maar omdat we met USB-C moesten verbinden aan een laptop. En die 50 uur is al indrukwekkend. Tijdens het luisteren, hebben we gebruikt gemaakt van de app. Hierin hebben we voornamelijk een afstelling van de EQ gebruikt. Ervaring leert dat luisteren met Spotify wat verfijning in de EQ vraagt. Het enige wat wij op te merken hebben is de ANC. Die doet prima z’n werk, totdat je gaat bewegen, zoals rennen. Op een of andere manier registeren de microfoons dat en krijgen we een kraak of ruis te horen. Nu zal je ons toch niet vaak voorbij zien komen rennen, maar het is wel een instelling of afstelling die met een volgende update aangepakt zou moeten worden. Wij vinden ANC overigens vooral nuttig voor vliegtuigen, treinen en irritante collega’s op de werkvloer.
De Cambridge Melomania P100 heeft zich bewezen als een ware “audiofiele” parel. Het rust zacht op het hoofd, is niet te zwaar, geen last van warmteopbouw rondom de oren, makkelijk te bedienen en met zeer hoge audio-prestaties. Het mooiste van allemaal is dat de verkoopprijs 279 euro is. Qua klank klinkt de Melomania P100 als een koptelefoon van dubbel die waarde. Het is werkelijk waar een Aston Martin voor de gewone man of vrouw.
Conclusie
Hoe ga je als audiomerk, voeten aan de grond krijgen in een verzadigde draadloze over-ear markt? Het antwoord van Cambridge? Met gestrekt been. De Melomania P100 is een statement waar we niet omheen kunnen. Voor de prijs van 279 euro vinkt het werkelijk alle hokjes af. De muziekliefhebber zal urenlang luisterplezier hebben, en de hooofdtelefoon afnemen en wegleggen is erg lastig.
Cambridge Audio Melomania P100
279 euro | www.cambridgeaudio.com
Beoordeling 5 / 5