NIEUWS

Handige tips om je ondernemerswebsite in 2025 veilig te houden

Gastauteur | 04 februari 2025

Cybercriminaliteit wordt een steeds groter probleem, omdat met deze activiteit veel geld te verdienen is. Om die reden is het voor jou als ondernemer ook erg belangrijk om je website veilig te houden. Wanneer je door cybercriminelen wordt aangevallen, dan kan dit namelijk verstrekkende gevolgen hebben voor jouw bedrijf.

Externe bijdrage – dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL

Daarbij moet je dan niet alleen denken aan financieel verlies, maar ook reputatieschade. Bovendien kan je website dan ook voor foute doeleinden worden gebruikt, waardoor je ook nog flink in de problemen komt. Maar hoe kun je 2025 dan goed beginnen en je website veilig houden? We geven je in dit artikel drie belangrijke tips.

Kies voor een betrouwbare hostingprovider

De eerste verantwoordelijkheid ligt natuurlijk bij de hostingprovider. Een goede provider zorgt er in deze tijd niet alleen voor dat je website snel laadt en de klantenservice optimaal is. Gelijktijdig besteedt die veel aandacht aan de veiligheid.

Een goed voorbeeld van een hostingprovider die veiligheid heel serieus neemt, is Strato. Zij werken namelijk met een drietraps-veiligheidsconcept, optimaal beveiligde datacenters en voldoen qua privacy aan de strengste wetgeving. Daarnaast bieden ze ook zeer sterke SSL-certificaten, zodat je de betrouwbaarheid aan je bezoekers kunt garanderen.

Laat er regelmatig een expert naar kijken

Met alleen een veilige hostingprovider ben je er doorgaans nog niet. Als je de risico's echt wilt minimaliseren, dan doe je er ook goed aan om regelmatig een veiligheidsexpert naar je website te laten kijken. Dit geldt met name voor ondernemers die met veel betrouwbare gegevens werken van klanten. Denk aan webshops, grote financiële organisaties en ga zo maar verder.

Je hebt speciale IT-bedrijven die zich focussen op het veiliger maken van websites. Ze hebben soms zelfs zogenaamde ethische hackers in dienst. Dit zijn hackers die voor de goede zaak werken. Dat wil zeggen: ze gaan in de huid van een echte hacker kruipen en als er beveiligingslekken zijn, dan geven ze dit aan. Op die manier wordt het gemakkelijker om een website veilig te houden.

Sterke wachtwoorden gebruiken

Dit klinkt misschien als een gigantische open deur, maar toch zie je nog regelmatig dat websites worden gehackt vanwege te zwakke wachtwoorden. Veel eigenaren van websites denken dan ook: ach, mij overkomt het toch niet. En om die reden kiezen ze dan maar voor een wachtwoord dat ze gemakkelijk kunnen onthouden. Denk aan voor de hand liggende gegevens zoals geboortejaren, woonadressen, postcodes en ga zo maar verder. Handig om te onthouden, maar erg onverstandig.

Een krachtig wachtwoord dient aan verschillende eisen te voldoen. In de eerste plaats moet deze minimaal 8 tekens hebben. Daarnaast is het belangrijk om zowel letters als cijfers en symbolen toe te voegen. Zorg er ook voor dat je voor elk account een ander wachtwoord gebruikt. Ze zijn wellicht wat lastig om te onthouden, maar na wat oefenen valt het doorgaans wel mee. Zeker wanneer je gebruikmaakt van zogenaamde ezelsbruggetjes.

Conclusie

Cybercriminaliteit wordt een steeds groter probleem en daarom is het als ondernemer belangrijk om de risico's te minimaliseren. De tips uit dit artikel helpen je ongetwijfeld een handje op weg.


EDITORS' CHOICE