REVIEW

Björk - Volta

Timo Schuurbiers | 06 september 2007

Diva of meisje? Recalcitrant of meegaand? Klein of groot? Groot kun je madame in ieder geval niet noemen. Qua stuk dan. Muzikaal steekt ze haar kop toch al jaren boven het maaiveld uit.

Dat Volta geen gemakkelijke kost is was ook wel een beetje te verwachten. Mainstream is niet haar ding. Ze liep en loopt altijd op de meute vooruit. You love or you hate her. Ze kiest (bewust) niet voor één formule. Alle nummers zijn uniek. Van pompende punkdance (‘Declare Indenpendance’) naar bombastische ballades en hip hop beats. Schreeuwen kan ze nog steeds als de bovenste beste.

Start your own currency!
Make your own stamp
Protect your language
Declare independence
Don`t let them do that to you

Ze laat zich onder andere bijstaan door Timbaland (`Earth Intruders`, `Hope` en `Innocence’). Deze producer heeft vele nieuwe artiesten groot gemaakt. En grote artiesten een vervolg aan hun carrière gegeven. Momenteel werkt Timbaland aan het nieuwe album van Madonna. Maar ook Mark Bell van LFO is wederom van de partij. Antony mag trouwens ook nog meezingen: die van de Johnsons. Met hem en Timbaland in de gelederen is deze plaat bij voorbaat al geslaagd zou je zeggen.

De stem van Antony gaat wederom door merg en been. Gecombineerd met het unieke stemgeluid van Bjork zijn deze twee duetten (‘The Dull Flake of Desire’ en ‘My Juvenile’) zeer geslaagd. Bijna dan, want eerstgenoemde had ook 2:30 minuten korter mogen duren. Bjork is ook mede producer van dit album. Dan hoor je toch wel dat Björk in die tak van sport nog wat te leren heeft. Teveel geneuzel op een vierkante meter. Té experimenteel. Kan ook aan mij liggen natuurlijk.

Conclusie: Zoals Timbaland laatst in een interview zei: “ik ben te vooruitstrevend voor het huidige muziekwereldje”. Dat geldt eigenlijk ook wel voor Bjork. Deze plaat is overweldigend experimenteel en meeslepend. Is het dan ook goed? Gedeeltelijk. Meer dan de helft heeft zeker potentie, maar niet alle tien. Zonder de hulp van bovengenoemde personen was het naar mijn mening zelfs een zesje geworden.

Aanvullende informatie:
10 tracks: dik 50 minuten
Label: One Little Indian
Distributie: Universal
Info: http://www.bjork.com


EDITORS' CHOICE