Is het u ook niet ontgaan dat de tendens voor audio meer en meer neigt naar een terugkeer naar stereo? Home cinema lijkt naar de achtergrond te worden gedrongen of in ieder geval de plaats te krijgen waar het hoort, in de thuisbioscoop.
Lang niet alleen specialistische bedrijven brengen op nieuw of nog steeds stereo apparatuur uit, ook de grotere zoals Pioneer, Marantz, Denon en Harman Kardon. Ze staan er weer gewoon: de betaalbare stereoversterkers die in geluidskwaliteit zoveel meer bieden dan home cinema receivers van vergelijkbare tot twee maal hogere prijs. De eenvoudige versterker waar we allemaal mee opgegroeid zijn.
Al heel lang is voorspeld dat de tendens zich zou afkeren van home cinema. Daar zie ik een duidelijke oorzaak waar handel en industrie de hand voor in eigen boezem kunnen steken. Ik hoef de krant maar open te slaan om geconfronteerd te worden met schreeuwerige advertenties die een home cinema hemel op aarde beloven als ik bereid ben een paar honderd euro uit te geven. Ik weet dat ik bedonderd word, een argeloze consument zonder audio kennis weet dat niet. Die ruimt de stereo van destijds op via de kinderen of de kringloopwinkels en “geniet” van zijn nieuwe geluid. Met toenemende ontevredenheid. Vervolgstap is terugkeren naar twee kanalen maar dan in hoge kwaliteit. Of op zijn minst vergelijkbaar met vroeger en daar schuiven de stereo versterker en receivers terug naar binnen. De kinderen staan op het standpunt “eens gegeven blijft gegeven”, de kringloop heeft uw oude spul verkocht, dus resteert een gang naar de winkel waar de verkopers door toenemende vraag gaan leuren bij fabrikanten en distributeur. Om stereo.
Houdt u mij ten goede, ik heb niets tegen multi kanaal weergave. Een sterk staaltje hoorde ik onlangs bij Meridian in 7 kanalen voorbijkomen. Schitterend, maar wie betaalt het prijskaartje en wie heeft plaats voor 7 forse luidsprekers in huis. De meeste flatbewoners zien al op tegen twee van die krengen op de vloer. Vergt een film nog niet zoveel van de set omdat de aandacht voor 80% naar het beeld gaat, anders wordt dat met muziekbeleving die 100% van de aandacht op het geluid legt. Reken nou maar gewoon 2,5 maal of meer de prijs van een stereoset voor een 5.1 installatie op niveau.
Parallel aan de stijgende verkoop van stereo apparatuur loopt de software. Kijk naar de heruitgaven van Living Stereo op SA-CD. Geen kunstmatige omzetting naar 5.1 maar gewoon zoals het is opgenomen. Met twee of drie microfoons, gemixt naar stereo of driekanaals weergave, afhankelijk van het aantal gebruikte microfoons. Nog net geen mono. Hebt u een multichannel SA-CD set staan, dan zwijgen de achterkanalen in alle talen. En weet u wat, ze bleken helemaal niet nodig voor een perfecte weergave. De prijs van de juweeltjes valt bovendien erg mee. Zie www.highfidelitydiscs.nl. Laten we de waarheid onder ogen zien, met twee uitstekende kanalen maken we onze eigen surround voorstelling voor muziek. Dat lukte in de tijd van de Quad ESL-57 zelfs met één kanaal. Tot de interpretatie van de muzikant en de producer in vijf kanalen gaan mixen, pas dan verliezen wij die informatie op onze stereo set.
Nog even over Living Stereo. Het waren destijds uiteraard langspeelplaten die binnen de serie uitgebracht werden. Dus hebt u de originelen wees er zuinig op. In dat verband is het grappig om in de krant te lezen dat u een expertise bureau voor vinyl in kunt schakelen om de waarde van zwarte schijven collecties te bepalen. Wat achteloos in dozen op de zolder of in de kelder staat kan best heel veel geld waard zijn. Wie weet bezit u unieke exemplaren waar verzamelaars veel geld voor over hebben. Helaas vallen “James Last in Concert” en “Alle 13 goed” daar niet onder. En is het niet een heerlijke gedachte dat voor bezitters van platenspelers nog steeds mono elementen worden gemaakt. Wie een fraai mono vinyl exemplaar weergeeft met een dergelijk element speelt de sterren van de hemel. Het kost wat maar dan heb je ook wat.
Mono, stereo en multichannel, het is niet voor niets dat wij aan elk aspect aandacht geven via hifi.be. Ik vind het allemaal leuk en fijn als de tendens alsjeblieft maar neigt naar kwaliteitsweergave. Voor puur muziekplezier.
Met vriendelijke groet,
René van Es
Hoofdredacteur hifi.be