Hoe ver werelden uit elkaar kunnen liggen werd mij deze week weer eens pijnlijk duidelijk gemaakt in mijn eigen woonkamer. Ik was bezig de recensie van een Goldring draaitafel af te ronden, waarbij geleverd werd een Goldring PA 1 phono versterkertje, toen ik de vraag kreeg hoe en wanneer een ASR Basis Exclusive phono versterker kon worden afgeleverd.
Ach, die laatste pik ik wel even op als ik bij een auteur op bezoek ga. Het doosje zet ik wel in de auto. Gewend als ik ben aan phono versterkers die klein en compact zijn. Zoals Van Medevoort, Linn, Goldring, Bluenote, Sphinx of Transrotor. Soms met een kleine externe voeding, maar zeker niet overdreven. De grootste tot nu toe was de nog altijd zeer acceptabele Graaf buizen phono versterker die met een Nottingham Analogue draaitafel meekwam.
Hoe duidelijk verkeerd kan je inschatting zijn. Ik kreeg twee enorme dozen in mijn mik geschoven, waarvan er slechts één met moeite in de achterbak paste en de andere net tussen voorstoelen en achterbank geklemd kon worden. En nee, ik heb geen Mini anno 1975. Bovendien waren de dozen respectievelijk zwaar en loodzwaar. Eenmaal thuis zijn ze naar 3-hoog gesjouwd, waarna ik hijgend en in mijzelf scheldend over zoveel onzin de apparaten ben gaan uitpakken. Stelt u zich in gedachten de PA 1 van Goldring voor. Een lief klein doosje, net groot genoeg om aan de achterkant vier cinch busjes te hebben en een aarde aansluiting. Niets aan in te stellen. Prikken en gaan. De voeding is het bekende stekkermodel dat met een dun snoertje de PA 1 van stroom en spanning voorziet. Werkt feilloos, bromt of ruist niet en past precies bij een instap draaitafel waarmee de beginnende vinyl liefhebber (of de vinyl spijtoptant met een beperkt budget) begint met platendraaien. In het doosje een paar IC’s, wat weerstanden, een zeer beperkt arsenaal condensatoren en de gelijkrichting met een enkele spanning stabilisator.
Nee dan de ARS Basis Exclusive. Doos één (de kleinste) bevat de daadwerkelijke phono versterker. Uitsluitend geschikt voor MC en ruim instelbaar. Het ding is net zo groot als de gemiddelde CD speler of versterker. Uit de achterzijde puilt een kabel met aan het eind een stekker, die een forse toercaravan niet zou misstaan om auto en sleurhut elektrisch te koppelen. Wat verdwaasd kijk ik naar het volledig in plexiglas uitgevoerde monster. Doos twee is loodzwaar. Daarin zit de accuvoeding. De kast is nog een stuk groter, samengesteld uit staal met een plexiglas front. Ik sleep hem naar mijn rek, waar geen plaats meer is. Dan maar ernaast, tegen de bank aan. Als een ware globetrotter, die dagelijks de caravan koppelt en ontkoppelt, sluit ik de voeding op de versterker aan en blokkeer de stekker tegen verwijderen met twee klemmen. Inwendig branden al diverse LED’s die de status van de voeding aangeven. Om de ASR in te stellen moet de kap eraf. Inwendig ziet het er allemaal veel beter uit dan in een Goldring PA 1, maar verder is het een schakeling van een paar IC’s, weerstanden en condensatoren. Wel veel meer condensatoren. Voeding en versterker komen samen boven 1 Farad aan capaciteit uit. Iets wat menige versterker bij lange na niet haalt. Al dat geweld voor die paar IC’s? Alsof je in een Hummer een halfje brood bij de bakker op de hoek gaat halen. Het zal wel nodig zijn. Logisch dat de voedingskabel zo dik is en de stekker zo zwaar. Ik moet er niet aan denken wat er gebeurt als de stekker onverwachts los zou schieten en de gebufferde capaciteit vonken gaat trekken. Je kunt er nog net niet mee lassen.
Natuurlijk kan een ASR iets meer, twee platenspelers mag je aansluiten, gebalanceerd (uniek) of via cinch, twee uitgangen (cinch en XLR), de keuze om de versterker te voeden vanuit het lichtnet of vanuit de interne accu’s (daarmee helemaal los van het net te werken) en volledige instelbaarheid op het element. Per kanaal en per ingang. Dat instellen gaat gemakkelijk genoeg, maar doe je het verkeerd dan ontstaat de nodige brom en ruis. Versterker en element werken samen. Niet prikken en gaan zoals bij de PA 1. Wegen we de aanschafkosten tegen elkaar af dan zit er een “gaatje” tussen de PA 1 van 129 euro en de ASR van bijna 4000 euro.
Gedraaid heb ik er nog niet serieus mee. De accu’s mogen laden, de versterker gaat vast aan, zo staat hij daar te glimmen en zwaar te zijn tot de eerste luistersessie begint. Het moge duidelijk zijn dat ik wel iets speciaals verwacht. Alleen al omdat ik de moeite nam met een phono versterker te slepen die groter en zwaarder is dan enig ander component in mijn set.
Met vriendelijke groet,
René van Es
Hoofdredacteur hifi.be