MERK
Over Ikigai

IKIGAI audio is ontstaan in 2018 en opgericht door Jeffrey Dam.

Geboren in 1977 is Jeffrey’s voorliefde voor audio door zijn vader met de paplepel ingegoten waardoor hij daar eerder mee bezig was dan dat hij kon lopen.

In zijn tienerjaren begon hij al met het bouwen van speakers. Zelfs de profielwerkstukken voor VWO Natuurkunde werden besteed aan audio. Hij heeft daarna bewust gekozen voor Industrieel Product Ontwerpen en tijdens zijn studie altijd het snijvlak gezocht tussen elektrotechniek en productontwerp.

Hij is afgestudeerd bij Philips, de professionele camera divisie in Breda. Na zijn afstuderen had hij de keuze om te blijven werken voor Philips, of zijn hart te volgen in audio bij Kharma… na bijna 4 jaar van speaker-, kabel- en accessoire-ontwerp en ontwikkeling, leren luisteren naar muziekweergave, finetunen van systemen bij Kharma, kreeg hij weer een mooi aanbod van Philips en heeft hij de overstap gemaakt.

In de bijna 8 jaar die volgen, heeft hij bij Philips weer meer geleerd over ontwerp en ontwikkeling van professionele camerasystemen dan tijdens zijn afstudeerstage. Als componentspecialist interconnectie was hij verantwoordelijk voor iedere kabel en connector in de gehele camera keten. Van intern in de camera tot de kabels in en naar de studio. Gedurende die tijd heeft hij veel geleerd over contactovergangen, EMI/RFI en high speed/ grote bandbreedte connecties over lange afstanden.

Gedurende zijn Philipstijd gaf hij daarnaast verschillende colleges aan HBO Engineering studenten. Uiteindelijk is daar de vraag van de HZ UAS in Vlissingen uit voortgekomen om fulltime les te geven en heeft hij uiteindelijk de overstap in 2011 gemaakt.

Vanaf de Philips en HZ tijd, had audio een hobbymatig karakter. Muziek luisteren en componenten bouwen met de kennis die hij opgedaan had in zijn carrière. Daarnaast is hij hobbymatig gestart met edelsmeden. Door de materiaalkunde kennis uit zijn studie en de kennis en vaardigheid uit edelsmeden, heeft hij veel geleerd over edelmetalen, de legeringen, kristalstructuren en bewerkingstechnieken. Dat was het moment dat er synergie ontstond door zijn bij Philips opgebouwde kennis en door zijn edelmetaalkennis, wat resulteerde in het ontwerpen en ontwikkelen van high end audiokabels. De kennis om de structuur van de aders van een kabel te veranderen en de benodigde opbouwtechnieken maakte het verschil duidelijk in een 1 op 1 vergelijk tussen een ‘standaard’ opgebouwde kabel en een kabel waar alle kennis en vaardigheid gecombineerd waren. Wanneer anderen naar zijn kabels luisterden, waren ze verkocht. Dit resulteerde in een dusdanige vraag waardoor IKIGAI audio in 2018 is ontstaan.

Jeffrey heeft bewust voor de naam IKIGAI audio gekozen. Het woord ‘IKIGAI’ komt uit Japan. Het is een levensvisie die kort en vrij vertaald betekent: ‘De reden van iemands bestaan’.

Het is geenszins een financiële status. Het is een wel een doel in je leven, dat een lach op je gezicht brengt wanneer je ’s ochtend opstaat en je de gehele dag gemotiveerd houdt. Het hoeft niet groot of complex te zijn. Zelfs kleine dingen zoals het genieten van fluitende vogels in de ochtendzon of het genieten van een heerlijke bak koffie met goede muziek kunnen een IKIGAI zijn. Voor veel mensen kan de zoektocht naar hun eigen IKIGAI een lang proces zijn. Deze zoektocht vraagt namelijk veel reflectie wat je nu echt wilt met je leven. Dit is waar hij probeert te helpen. IKIGAI audio gaat over jou, door je een gelukkig gevoel te geven tijdens het luisteren naar muziek. Je vaker en langer naar muziek te laten luisteren zonder luistermoeheid. Dit is niet alleen een korte termijn effect. Muziek heeft ook een lange termijn effect. Het heeft een helende werking. Het verlaagd je stress niveau en vermindert angsten. Plato heeft de volgende quote geschreven: “Music is a moral law. It gives soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination, and charm and gaiety to life and to everything”.

Daarom is de statement van IKIGAI audio: “Connecting your passion”.

FOTO'S