NIEUWS

Nasa onthult visualisatiesysteem van 128 lcd-schermen

Redactie HiFi.nl | 04 juli 2008

(gezien op Internet)

De Nasa heeft aangekondigd dat het een visualisatiesysteem heeft ontwikkeld met een ongeëvenaarde resolutie. De hyperwall-2 bestaat uit 128 lcd-schermen en is in staat om een kwart miljard pixels weer te geven.



De hyperwall-2 is circa zeven meter breed en drie meter hoog en moet onderzoekers helpen bij het analyseren van grote hoeveelheden gegevens. Het uit de kluiten gewassen scherm zal gebruikt worden voor het bestuderen van simulaties van nieuwe ruimtevoertuigen en het terugkeren van de space shuttle in de atmosfeer. Tevens zal het systeem gebruikt worden voor onderzoek naar aardbevingen, het klimaat en botsingen van zwarte gaten.

Om alle 128 beeldschermen aan te sturen is de nodige hardware aanwezig. Het systeem combineert 128 gpu’s met 1024 processorcores en 475TB opslagruimte. Hiermee biedt het ruim honderdmaal meer rekenkracht dan de vorige hyperwall die de ruimtevaartorganisatie gebruikte. De hyperwall-2 heeft tevens een directe verbinding met de Columbia-supercomputer. De vorige en eerste versie van de hyperwall werd in 2002 in gebruik genomen en was opgebouwd uit 49 beeldschermen.


EDITORS' CHOICE