NIEUWS

Go Vinyl – publicatie week 33

Marc Brekelmans | 14 augustus 2008

We roepen al langer dat muziek op vinyl, en daarmee de draaitafel en aanverwante accessoires, weer in de lift zitten. Een paar maanden geleden kregen we officiële bevestiging van dat gevoel: in 2007 werden er 4,5 keer zoveel draaitafels verkocht als in 2006.

Nu zeggen deze cijfers op zich niet zoveel: als er in 2006 10 draaitafels verkocht zouden zijn, dan hoef je er in 2007 maar 45 te verkopen om deze cijfers te bewerkstelligen. Het is dus allemaal relatief. In absolute zin werden er in 2007 64.000 draaitafels verkocht. Als je dan bedenkt dat er maar 24.000 cd-spelers in datzelfde jaar verkocht werden, dan mogen we toch echt spreken van een serieuze opmars van de draaitafel.

Maar je merkt pas echt dat er een hernieuwde belangstelling ontstaat voor de aloude LP als er op onverwachte momenten over wordt gesproken. Laatst nog op een feestje bij ( niet audiofiele) vrienden. Zonder dat ik zelf de voorzet gaf werd de LP onderwerp van gesprek. Nostalgie, dat was het eigenlijk. Muziek die in de tijd van het vinyl beter leek te zijn, de bezoekjes aan de platenwinkel waar men middagen doorbracht om de mooiste platen te kopen, de prachtige hoezen… Met de komst van de cd is een aantal mensen blijkbaar ook gestopt met het kopen van muziek, wegens te duur. Ik weet me nog een tijd te herinneren dat je vlot 45 gulden moest betalen voor een populaire cd. Met een gemiddelde prijs van zo’n 18 euro – en inflatie meegerekend – voor een cd, lijkt deze eindelijk de belofte in te lossen een goedkopere drager van muziek te zijn. Nee, de komst van de cd maakte het er niet leuker op.

Een ander teken van de stijgende populariteit van vinyl zijn de tweedehands prijzen. Kon je een paar jaar geleden elpees kopen voor een paar euro, de afgelopen tijd lijkt de gemiddelde prijs voor een fraai tweedehands exemplaar langzaam naar de 10 euro te kruipen. Leuk hoor die opleving, maar slecht voor de fanatieke kopers van gebruikt vinyl.

Met de teloorgang van de draaitafel in de jaren ’80 besloten steeds meer fabrikanten van versterkers de – toen nog – standaard phono-ingang te laten vervallen. Om gebruik te kunnen blijven maken van een draaitafel was men dus verplicht een externe phono-voorversterker aan te schaffen. Tegenwoordig heb je losse phono-voorversterkers in alle soorten en maten…en prijzen. Vandaag testen we drie verschillende phonotrappen. En de kwaliteitsverbetering die te behalen is met een losse phono-versterker is niet te onderschatten.

Enne, misschien ten overvloede en slecht voor de tweedehandsprijzen, vinyl is echt leuk en klinkt ook nog eens beter dan de cd. Ik zou willen zeggen: Go Vinyl!

Voor heel veel nieuw vinyl en vinyl accessoires kunt u een kijkje nemen op High Fidelity Discs.


Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Graham Slee Revelation & Dynavector DV 10X5 
Graham Slee maakt al meer dan 25 jaar apparatuur voor de Pro-audio markt maar hij ontwikkelt ook consumentenelektronica waarbij hij zich voornamelijk richt op Phonotrappen en hoofdtelefoonversterkers. De heer Slee is daarom goed op de hoogte van de problematiek van het correct afspelen van analoge geluidsdragers. Hij heeft naast audiofielen veel professionals als klanten en vanuit beide kampen werd hem gevraagd of hij een Phonotrap met een instelbaar de-emphasis circuit zou kunnen maken. Audiofiele platenverzamelaars, professionele archivarissen en mastering-technici willen zeldzame pre-RIAA LP`s of schellak-schijven natuurlijk zo accuraat mogelijk kunnen weergeven of omzetten naar een ander format.

Heed Quasar 
Met de uitzonderlijke prijs/kwaliteit verhouding van de door mij in januari van dit jaar geteste Heed Orbit 2 voeding voor synchroonmotoren nog vers in het geheugen hoeft importeur Raymond Bakker van Synfonique mij maar één keer te vragen of ik geïnteresseerd ben in het testen van de Heed Quasar. Naarmate hij meer vertelt over deze phono voorversterker groeit mijn nieuwsgierigheid en wanneer de phono dan uiteindelijk arriveert haast ik me om de doos uit te pakken.

RCM Audio Sensor Prelude IC  
De Sensor Prelude IC is een stijlvol ogende solid-state Phono-voorversterker met een brede keus aan instellingen en aansluitingen. Alhoewel het product waarmee deze Poolse audiofabrikant naam heeft gemaakt -de Bonasus- een pure buizenversterker is, heeft men bij RCM besloten om hun Phonotrap rond hoogwaardige IC`s op te bouwen (net als het Amerikaanse Rogue Audio). De Sensor Prelude heeft een degelijk geconstrueerd chassis wat in zwarte structuurlak is afgewerkt. Het naturel geanodiseerde aluminium front draagt tijdloos ogende belettering en een indicatie-LED die niet priemend-blauw maar bescheiden groen oplicht. Heel fijn.


Tip

Stroboscoopschijf 
Platenspelerloopwerken worden hoofdzakelijk gebruikt voor het standaard langspeel-toerental; 33 1/3 omwentelingen per minuut. 45 RPM (oftewel: Rounds Per Minute) wordt meestal verkregen door de aandrijfsnaar om een tweede loopvlak (met een grotere diameter) van de motorpoelie te leggen.


Muziek- en filmbesprekingen

The Bassface Swing Trio - Plays Gershwin (sacd)
Nadat bassist Jean-Philippe Wadle en de in heel Europa als swingpianist vermaarde Thilo Wagner elkaar eerder bij een concert hadden leren kennen, richt Wadle in september 2003 het trio op. Derde naam in het driemanschap dat elkaar gevonden heeft op de gedeelde liefde voor de uit de twintiger jaren afkomstige swing muziek is bigband drummer Florian Hermann.

Neil Diamond - Home Before Dark (cd) 
Op Home Before Dark herhaalt Neil Diamond het kunstje dat hij in 2005 met 12 Songs uithaalde.  Het album boorde een nieuw publiek aan, het publiek dat Diamond tot dan toe links had laten liggen. Ik moet eerlijk bekennen tot die laatste groep te behoren totdat de loftuitingen rond 12 Songs begonnen rond te zingen.

CSS - Donkey (cd) 
Cansei de Ser Sexy uit São Paulo was ten tijde van hun debuutalbum in 2005 een ware hype. Een stel wilde meiden dat een gebrek aan muzikale vaardigheden en een karige Engelse woordenschat onweerstaanbaar onbevangen als charme aanwendde. Dat doe je dus maar een keer; een mens leert en onbevangenheid kun je niet cultiveren. Reden te meer om het tweede album open tegemoet te treden en op eigen merites te beoordelen.


EDITORS' CHOICE