NIEUWSCrestron

Crestron home automation

Redactie AV & Domotica | 07 september 2007 | Crestron
Het Amerikaanse Crestron is bijna 40 jaar gespecialiseerd in ‘home automation’ of ‘domotica’. Dankzij de Europese hoofdzetel in het Belgische Rijmenam, ondergingen tal van producten aanpassingen om ze optimaal af te stemmen op de verwachtingen van de Benelux-markten. Crestron werkt uitsluitend met een gespecialiseerd dealernetwerk, een garantie voor een optimale installatie en integratie van het domoticasysteem in elke woonsituatie.

De meeste elementaire toepassing van domotica bestaat uit het sturen van de verlichting in en rond de woning. Dat is ook lange tijd de kernactiviteit geweest bij Crestron. De snel groeiende belangstelling voor muziekdistributie (multiroom & multisourcing) zorgde voor nieuwe ontwikkelingen bij Crestron. De overschakeling van ‘lichtmanagement’ naar beveiliging van de woning is slechts een kleine stap. Verlichten en beveiligen werken als complementaire subsystemen binnen de domotica-installatie.
Uiteindelijk beheert Crestron-domotica het volledige wooncomfort vanuit één centraal touchpanel, ingebouwd in de wand of als lessenaar voor draadloze afstandbediening. 

De open systeemarchitectuur, die samenwerking met een uitzonderlijk groot aantal apparaten van andere merken toelaat, en de eenvoudig te gebruiken bedieningsinterfaces met zicht op de status van al die apparaten, vormen de hoekstenen van Crestron-domotica.

Bovendien heeft het merk er altijd zorg voor gedragen dat haar domoticasystemen mee evolueren met het leven in de woning en ze ‘achterwaarts compatibel’ zijn. Zo kunnen de nieuwste producten probleemloos gekoppeld worden aan een installatie die al enkele jaren haar diensten heeft bewezen.


Muziekdistributie

Eind 2006 introduceerde Crestron de ‘Adagio’-lijn, een alles omvattende oplossing voor muziekdistributie (multiroom & multisourcing) in de woning. Het concept focust op een gebruiksvriendelijke ‘recht uit de doos’-werking, waarbij tijdrovend en vaak afschrikkend programmeren via de computer overbodig is gemaakt. Voor het op maat aanpassen van de installatie ontwikkelden de ingenieurs een eenvoudige stap-voor-stap configuratieprocedure, al staat een seriële poort nog steeds paraat om dieper in te grijpen op het systeem voor nog meer individualiteit.

Als zenuwcentrum voor een ‘multiroom & multisourcing’ muziekdistributie op maat van zowat elke woning, fungeert de AADS (Adagio Audio Distribution System). Dit vrij compacte toestel (435,8x459,2x143,3 mm – bxdxh) oogt als een HiFi-receiver. Die indruk blijkt zelfs te kloppen, al zijn de mogelijkheden aanzienlijk veelzijdiger.

Er is keuze uit 6 bronnen, waarvan 4 lijningangen, die elk ook weer opnieuw naar buiten worden geleid (in/out). Elke lijningang wordt aangevuld met een IR-aansluiting voor het integreren van de afstandsbediening voor de betreffende bronnen. Twee van de zes kiesbare bronnen zijn vast gereserveerd aan de dubbele FM/AM RDS-tuner. Er kan dus altijd op 2 verschillende radiostations afgestemd worden, die ze door te sturen naar de verschillende kamers in de woning. Ook de beide tunersignalen zijn als lijnuitgang beschikbaar.

De AADS geeft onderkomen aan 6 stereo versterkers - 6x2x60 watt bij 4 ohm belasting of 6x2x45 watt bij 8 ohm belasting – voor geluiddistributie naar evenveel vertrekken of zones. Voor elke ruimte of zone is er een aansluiting voor het koppelen van een bedieningsinterface naar keuze. 

Wie vreest niet over genoeg mogelijkheden te beschikken met de AADS, kan zijn toevlucht nemen tot zijn grotere broer, de AES. Hiermee krijgen we een schakelcentrum voor 10 bronnen voorgeschoteld, waarvan eveneens 2 voorbehouden aan de dubbele FM/AM RDS-tuner. Via ‘insteekslots’ kan het aantal radio-ontvanger opgevoerd worden tot maximaal 6, zodat evenveel radiostations in het distributienetwerk kunnen gestuurd worden. Alle lijningangen zijn doorgelust naar een lijnuitgang, zodat men bijvoorbeeld het signaal van zijn high-end CD-speler ook weer beschikbaar heeft voor beluistering via de vertrouwde HiFi-set. De 6 IR-aansluitingen zijn er eveneens en deze AES verwent bovendien met niet minder dan 6 voorversterkeruitgangen (2,5 volt / 100 ohm) voor het aansturen van krachtigere externe vermogenversterkers. Intern vinden we opnieuw de 6 stereo versterkers – 6x2x60 watt bij 4 ohm belasting of 6x2x45 watt bij 8 ohm belasting.

Een immens voordeel schuilt in het feit dat beide toestellen opgebouwd rond de grondig beproefde en veel gelauwerde ‘Crestron-motor’, een zeer flexibele en krachtige processor voor een overzichtelijk en alles overkoepelend beheer van de muziekdistributie, maar eveneens met talloze expansiemogelijkheden naar andere deelgebieden van het moderne domoticacomfort. Op de AES zitten meteen 4 digitale stuurkanalen alsook 4 laag vermogenrelais als eerste stap naar domoticatoepassingen. Zo kunnen de AADS en AES niet alleen voor de muziek zorg dragen, maar eventueel later uitgroeien tot het hart van een geautomatiseerde lichtsturing. 


EDITORS' CHOICE