NIEUWS

CommScope: bekabeling kan zoveel efficiënter.

Redactie AV & Domotica | 03 maart 2008
Het is niet sexy over bekabeling te praten. Gelikte hardware spreekt duidelijk meer tot de verbeelding. Toch kan het zowel in de thuis- als de kantooromgeving voor de nodige kostenbesparingen zorgen. Voor dat geld kunnen er dan weer mooie sexy apparaten worden aangeschaft. Maar wel minder dan we gewend waren.


Bij CommScope in Bunnik kunnen ze urenlang over bekabeling praten zonder ook maar de minste drang tot geeuwen op te roepen. CommScope levert een compleet portofolio met oplossingen voor  netwerkinfrastructuur waarmee bedrijven onafhankelijk van hun grootte, branche of IT-budget kunnen profiteren van zakelijke en technische voordelen. Deze marktleider in gestructureerde bekabelingsystemen, met een productportfolio dat bestaat uit koper-, glasvezel- en draadloze oplossingen, laat via een netwerk van businesspartners dagelijks 1.600 kilometer bekabeling aanleggen in 130 verschillende landen. Voor nieuwe woningen en kantoren zal de aanleg van een betere infrastructuur steeds belangrijker worden om tegen minder kosten efficiënter om te gaan met nieuwe technologieën. Maar ook om een hogere productiviteit en meer gemak te bieden. CommScope heeft daar een mooi concept omheen gebouwd dat Intelligent Building Infrastructure Solutions (IBIS) wordt genoemd.


Beheer

We spraken er over met Arie van der Horst, Technical Consultant bij CommScope en zijn collega Carl van Bethray, Country Manager. CommScope houdt zich al sinds 1992 bezig met het Building Automation System (BAS). “Door het gebruik van IP komen ontwikkelingen nu in een stroomversnelling maar ook in het analoge tijdperk waren er al allerlei koppelingen mogelijk”, zegt Van der Horst. “Het grote voordeel van het gebruik van IP-technologie is dat het eenvoudiger is geworden en je bijvoorbeeld geen aparte kabels meer nodig. Met IP weet je gewoon dat zaken op elkaar zijn afgestemd en ook meteen werken. Oplossingen zijn daardoor minder divers en complex. Een oplossing is echter alleen succesvol wanneer gebruikers goed weten te bepalen wat de wensen zijn en dit binnen een organisatie goed afstemmen op de wensen van de gebruikers. Om die reden zien we het als een positieve ontwikkeling dat de facilitymanager en de IT-manager steeds meer samen bij dergelijke projecten betrokken zijn. Het is belangrijk dat deze twee beide in een zo vroeg mogelijk stadium met elkaar aan tafel zitten om te analyseren hoe de meest wenselijke oplossing er uit zal moeten gaan zien.”
IBIS zorgt uiteindelijk voor het bijeenbrengen in een gemeenschappelijke infrastructuur van alle aanwezige infrastructuursystemen, van geautomatiseerde infrastructuursystemen en communicatiesystemen, tot videobewaking en toegangscontrole. Daarmee worden dagelijkse werkzaamheden een stuk efficiënter en leidt het over de gehele linie tot verbeterde prestaties. Intelligent Buildings en de vereiste infrastructuren worden steeds meer standaard in omgevingen waar men flexibelere en efficiënter om wil kunnen springen en waar men het beheer wil vereenvoudigen.




Gemeenschappelijke infrastructuur

“Voor grotere bedrijven en bijvoorbeeld bedrijfsverzamelgebouwen kan IBIS zorgen voor een enorme kostenbesparingen”, schetst Van Bethray. “Allereerst omdat er door gebruik te maken van een intelligent bekabelingsysteem minder partijen betrokken zijn bij implementaties en veranderingen. Vaak kan er ook op hardware worden bezuinigd doordat werknemers flexibel om kunnen springen met hardware en bedrijfsruimtes.” De meeste gebouwen bevatten 10 tot 46 laagspanningsinstallaties met eigen besturing, beheer en bewaking. Zonder een gemeenschappelijke infrastructuur die deze systemen aan elkaar kan koppelen, kunnen door deze tientallen systemen een enorme hoeveelheid onnodige kosten worden gegenereerd. Maar met een ruggengraat die al deze systemen ondersteunt, van beveiliging tot verlichting en van luchtbehandeling tot communicatie, kunnen infrastructuursystemen hoge prestaties leveren en kostenbesparend werken.
Besparingen op de kosten die gemoeid zijn met verlichting, verwarming, toegangscontrole en AV-apparatuur, zijn te realiseren door intelligente koppelingen, aangestuurd door bijvoorbeeld bewegingsdetectie. Wordt er gesignaleerd dat er in een ruimte niemand meer aanwezig is dan kan ook meteen de verlichting uit en kan de verwarming een paar graden minder warmte produceren. Van der Horst: “Daarnaast is het mogelijk gebruik te maken van ‘power over ethernet’, handig voor bijvoorbeeld beveiligingscamera’s waarvoor geen aparte voeding meer nodig is.


Praktisch

Koppelingen zorgen ook voor een stuk intelligentie waardoor storingen op afstand geïnventariseerd kunnen worden en waardoor er pro-actief een oogje in het zeil gehouden kan worden of bepaalde onderdelen wellicht tijdig vervangen dienen te worden. Van Bethray: “In ziekenhuizen kan men door IBIS sneller inspelen op snel noodzakelijke veranderingen. Zo kan men snel bijschakelen en bijvoorbeeld een ruimte snel geschikt maken om te worden gebruikt als extra operatiekamer. Het maakt immers niet meer uit welke ruimte wordt gebruikt omdat overal alles aanwezig is om apparatuur snel aan te sluiten.”
Bij Voice over IP (VoIP)-oplossingen laat CommScope de klant zien dat deze technologie zoveel meer biedt dan het drukken van kosten die met communicatie gemoeid zijn. De voordelen die te behalen zijn met het toevoegen van functionaliteit zijn immers aanzienlijk groter. Meer functionaliteit betekent in dit geval meer softwarematige koppelingen die bijvoorbeeld bij inkomende gesprekken de medewerker vanuit een ERM-pakket meteen de juiste informatie voorschotelen die voor het gesprek met de klant noodzakelijk zijn. Maar bijvoorbeeld ook het efficiënt delen van telefonistes en secretaresses zodat de drukte bij een bedrijf met meerdere vestigingen beter gespreid wordt.


Partners

CommScope trekt zelf geen kabels maar doet alles met partners die er voor gecertificeerd zijn om gehele implementatietrajecten voor hun rekening te nemen. CommScope is echter wel de partij die er uiteindelijk borg voor staat dat alles naar behoren zal werken en is daarmee ook aanspreekbaar op de garantie die daarvoor gegeven wordt. In Nederland werkt CommScope samen met 18 partners.
Verhuizen of nieuwbouw zijn goede momenten om voor IBIS te kiezen. Een bestaand pand voorzien van een gehele nieuwe infrastructuur is kostentechnisch veelal te hoog gegrepen, al moet wel gekeken worden in hoeverre het nog zinvol is te investeren in ‘oude technologie’. Bij de verhuizing naar een nieuw of ander pand laten de kosten die ermee gemoeid zijn zich veelal snel terugverdienen. De Return-on-Investment is dus groot. Om praktische redenen hoeft het vervangen van een bekabelinginfrastructuur in een bestaand pand waar nog gewerkt wordt, niet gevreesd te worden. Van der Horst: “Onze partners zullen de implementatie zo plannen dat er gewoon doorgewerkt zal kunnen worden.”

Door Laurens van Aggelen

Voor meer informatie http://sx.commscope.com/dut/index.html

EDITORS' CHOICE