REVIEW

The Russian Connection

Sander Mijnster | 05 september 2001

Muziek van Rimsky-Korsakov, Ivanov, Vasilenko en Juon
Hexagon ensemble

Nieuwe releases zijn in de zomer meestal op één hand te tellen. Vrouw bloot, handel dood verzucht de klassieke platenboer. Nieuwe releases worden in Nederland dan ook meestal uitgesteld tot het najaar.

Het wekelijks bezoek aan de cd-winkel levert dan ook meestal bitter weinig op voor de enkele fanatiekeling die tegen beter weten in de warmte trotseert om zijn cd verslaving te voeden. Maar zo nu en dan is er een lichtpuntje als hij onverwacht iets uit de schappen weet te plukken dat nog niet in de cd verzameling aanwezig blijkt. Op zulke schaarse momenten prijst hij zich gelukkig met zijn geoefend oog dat bij toeval valt op een onbekend muziekstuk, dat ook nog eens erg leuk blijkt te klinken. Zo´n aardigheidje uit onverwachte hoek is zeker deze cd van het Hexagon ensemble, dat bestaat uit voortreffelijke Nederlandse musici die een spirituele uitvoering geven van lichtvoetige werkjes voor blazersensemble, geschreven door Russische componisten uit het begin van de vorige eeuw.

Zware, sombere klanken zijn er niet te horen in het kostelijke kwintet voor fluit, klarinet, fagot, franse hoorn en piano van Rimsky Korsakov, geschreven bij gelegenheid van een kompositie wedstrijd in 1876. De beoogde eerste prijs ging aan zijn neus voorbij door de volledig mislukte uitvoering van incompetente musici die het stuk nauwelijks konden spelen en zelfs halverwege zouden zijn gestopt.
Goed gespeeld zoals door het Hexagon ensemble blijkt het kwintet echter een stuk te zijn vol humor, onverwachte wendingen en compositorische hoogstandjes zoals een origineel fugato voor de blazers in het tweede deel. Een vrolijk werkje dat met intelligentie is geschreven voor de diverse blazers.

Naast Rimsky Korsakov is het divertimento van Paul Juon uit 1913 wat moderner te noemen en roept al een beetje de sfeer op van Poulenc, maar dan met invloeden van de Russische volksmuziek.

De componist Serge Vasilenko wist ook vakkundig te schrijven voor blazers bezetting, getuige het prachtig geïnstrumenteerde kwartet op Turkmeense thema´s voor fluit, hobo, klarinet, fagot en percussie. De origineel geschreven partituur biedt de blazers mogelijkheden te over te excelleren met hun instrument. Donkere melancholieke klanken van de fagot gaan hand in hand met de prachtig uitgeschreven partijen voor hobo en fluit, hier en daar spaarzaam versterkt door slagwerk

De Etcetera opname is bijzonder geslaagd met een mooi aanwezige ruimte en een voorbeeldige klank van de instrumenten, zonder enige vorm van ongewenste kleuring. Een kostelijke cd met zomerse muziek door het voortreffelijke Hexagon ensemble.

Etcetera KTC 1246


EDITORS' CHOICE