REVIEW

Metropolis

Dr. Longbeard & Marja | 09 december 2002 |

De manga voorbij

Japanners staan ondermeer bekend om hun innovatiedrift. In hun handen verandert een bestaand ‘iets’ al snel in een sterk verbeterde versie. In de jaren ’70 werd dat mooi bewezen door de enorme export van auto’s. Geen revolutionaire ontwerpen, maar kwalitatief hoogstaande ‘vervoersmiddelen’. Pas later worden er Europese en Amerikaanse ontwerpers ingehuurd om moderne modellen te maken, maar de verkoopcijfers nemen niet erg toe.

Ook in de entertainmentwereld gebeurt er zo iets dergelijks. Zo ontstaan de Manga strips. Razend populair bij jong en oud. Overal zie je in de steden en dorpen overwegend mannen met de neus in manga strips. Zelfs manga-automaten op straat zijn een normaal gezicht. Manga is een stijl van tekenen en verhalen vertellen. Opvallend zijn de vooral de grote westerse ogen van de hoofdpersonen in de strips. Voor de rest zijn de plaatjes redelijk grof getekend maar doorspekt met geweld en seks, alhoewel schaamhaar nog steeds taboe is.

Een van de meest vooraanstaande tekenaars was Osamu Tezuka. De in 1989 overleden tekenaar/schrijver geldt als de Godfather van de manga beweging. Op zijn beurt was Tezuka weer sterk beinvloed door Disney. Een van de bekendste mangas van Osuma is gebaseerd op de film Metropolis van Fritz Lang.

En nu is dan een geanimeerde versie van deze strip op DVD verschenen. Regisseur Rintaro is geen onbekende op het manga filmterrein en samen met een van de leerlingen van Tezuka,  Katsuhiro Otomo, en een forse hoeveelheid geld is een waar kunstwerk ontstaan.

MetropolisEen kritiek op manga-achtige films en strips is de grove manier van tekenen en animeren. Het is wel stijlbepalend, maar voor liefhebbers van zeg het oudere Disney werk waarbij alles in beeld  beweegt, toch even wennen. Zo niet bij Metropolis. Grootse achtergronden die met moderne computer technieken zijn gemaakt vormen de basis voor het overvloedige –ouderwetse -  handwerk van de voorgrond. In de vele massa scenes beweegt elk karakter en biedt een bijzondere uitstraling.

Helaas is het verhaal net zo dun en symplistisch als het ‘origineel’ van Lang. Rijke mensen zijn slecht en het proletariaat wordt onderdrukt. Tegen deze achtergrond ontvouwt zich het verhaal van mens versus machine, goed tegen slecht in een klassestrijd en het geheel overgoten met een bijna religieus sausje. Maar, de beelden zijn boeiend genoeg om hier doorheen te prikken.

MetropolisDe doos bevat twee DVD’s. De eerste bevat de film in een aangepaste (enhanced) 1.85:1 anamorphe vertaling; beeldvullend dus op een 16:9 TV. De heldere kleuren en diepe zwarten komen goed over. Gelukkig voor degenen die de Japanse taal niet helmaal machtig zijn, bevat de DVD een aantal soundtracks en ondertiteling. Omdat het beeld toch al vol is, heeft de Amerikaans Engelse soundtrack de voorkeur. Japans met Nederlandse ondertiteling is in combinatie met het beeld een beetje veel van het goede. Het geluid is opvallend goed en zeker in de de DTS versie knalt alles heerlijk de luisterruimte in. Pure effecten en een fraaie jazzy en klassieke soundtrack van de hand van Honda Toshiyuki zorgen voor een prima beleving.

De tweede schijf bevat de extras. Een documentaire over het maken van de productie en interviews met de makers zijn zeker de tijd en moeite waard om door te nemen. Ook het fotoboek met meer dan 100 paginas geeft een goed overzicht van de hoeveelheid werk die in de film is gaan zitten.

Voor iedereen die eens wat anders wil dan de huidige lieve Disney animatiefilms is Metropolis een aanrader. Fraaie beelden, goed geluid een best boeiend verhaal en veel achtergrond informatie die inzicht geeft in de Manga wereld.

Over de DVD
Osamu Tazuka’s Metropolis
Columbia Tristar DNS 32739
1.85:1 anamorf voor 16:9
Playstation 2 compatibel
2 DVD set, PAL regio 2
Dolby Digital Engels en Japans
DTS Engels
Nederlandse, twee Engelse en Hindoestaanse ondertiteling (in geel)
Aanbevolen voor 12 jaar en ouder, meekijken gewenst.






EDITORS' CHOICE