Audio Note behoeft voor vele geen introductie. Het japans / engelse bedrijf staat bekend om de vele goede recensies en soms extreem dure apparatuur. Het prijskaartje wordt mede bepaald door de filosofie van Audio Note en het maken van bijvoorbeeld eigen hoogwaardige condensatoren. Audio Note maakt namelijk zelf condensatoren van zilver of koper, weerstanden, kabels en ga nog maar even door. Deze “custom build” componenten vinden hun weg naar de diverse Audio Note producten. Mocht u nieuwsgierig zijn naar de historie en of filosofie van Audio Note dan raad ik u aan de Hi-Visit van Rene van Es eens te lezen op https://hifi.be/hivisit.php?id=80. Rene heeft in dit artikel een en ander prachtig op papier kunnen zetten.
Eind september 2002 opende het Audio Note auditorium in Den Haag zijn deuren voor het publiek. Ondergetekende was aanwezig bij de officiele opening en het luisteren naar de diverse systemen aldaar maakte me zeer nieuwsgierig. Gelukkig was het geen probleem een aantal van deze mooie producten eens in huis te halen voor een uitgebreide recensie. Een Audio Note DAC 3.1x de opvolger van de bekende DAC 3 en een CDT One loopwerk waren enkele weken welkome gasten.
De DAC 3.1x is zoals de naam al doet vermoeden een DA converter. Met dit apparaat is echter iets aparts aan de hand. Deze op een Analog Devices AD1865N chip gebaseerde converter heeft ten eerste geen digitaal filter. Daarnaast is het analoge deel gescheiden van het digitale deel middels transformatoren. Alsof dat nog niet genoeg is bevat de DAC ook nog een SRPP buizen uitgangstrap. Een aparte benadering, dat mag gezegd worden. Verder valt te melden dat het een 18 bit systeem is en gebruik maakt van het gepatenteerde Audio Note 1x oversampling systeem en 44.1/48/96 Khz compatible is.
Als we de forse kast openschroeven treffen we o.a. de mooi opgezette printplaten, 3 trafo’s, papier in olie condensatoren van Jensen en 2 Philips 6DJ8 ECG buisjes aan. Het verdient de aanbeveling (zoals ook in de handleiding vermeld staat) te experimenteren met diverse merken en type buisjes. Helaas was hier tijdens de test periode geen mogelijkheid voor. Dat een en ander echter een groot verschil kan opleveren kan ik u echter verzekeren, uit ervaring met mijn eigen buizenversterker. Kijkt u maar eens op http://62.166.33.106/ai500 daar kunt u van alles over de klank enkele type buisjes lezen.
Op de achterkant van de DAC treffen naast de on/off schakelaar en de net entree een BNC en RCA digitale ingang aan. Naast de analoge RCA uitgang vinden we nog een de-emphasis uitgang aan. (Bij de meeste {alle?} DAC’s zit het de-emphasis circuit continu in de signaalweg. Aangezien er maar weinig CD’s met de-emphasis zijn heeft de Audio Note DAC een aparte uitgang waarachter het de-emphasis circuit zit. De rode led op het front wordt groen indien de CD met de-emphasis is opgenomen. De gebruiker kan dan omschakelen naar de andere uitgang om de CD correct(er) weer te geven. In de duurdere DAC wordt een apart relais gebruikt om dit automatisch te doen. Tijdens de luister periode is de led echter geen enkele keer groen geworden.)
Tot slot treffen we nog 2 ground aansluitingen aan, een voor analoog en een voor digitaal. Ook dit is redelijk uniek, in het Auditorium informeert men u graag nader over het gebruik van deze ground uitgang. Op de voorkant siert onder het Audio Note logo slechts 1 rode LED die aangeeft of de DAC ingeschakeld is. Het verdiend de aanbeveling de DAC altijd onder spanning te laten staan. De buizen blijven dan op temperatuur, slijten hierdoor minder en uiteraard klinkt het apparaat dan altijd optimaal. De buisjes zullen ongeveer 5 jaar meegaan als de DAC 24 uur onder spanning staat.
Er bestaat naast de standaard DAC 3.1x ook nog een signature versie. Hier in zijn dan op diverse plaatsen Black Gate condensatoren toegepast en zijn o.a. de trafo’s die zo’n belangrijke rol spelen in deze DAC dan gewikkeld van zilverdraad. (dit geld alleen voor de interstage trafo) Het belangrijkste verschil is echter dat de DAC 3.1x. Signature is voorzien van een aparte voeding voor de buizentrap met buis-gelijkrichter. Dit scheelt zeer veel in klank t.o.v. de niet Signature versie. Overigens biedt het Auditorium een NL-Signature aan voor € 4250,- Deze is dan voorzien van black-gates, koper folie signaal condensatoren, zilver bekabeling en een zeer fraaie buizenvoeding!
CDT One
Het CDT One loopwerk is gebaseerd op een transport van Sony. Naast het toepassen van Black Gate condensatoren gebruikt Audio Note ook een uitgangstrafo. De achterkant herbergt uiteraard weer de net entree en schakelaar. Naast een enkele RCA uitgang vinden we nog twee knopjes met de tekst play/stop en open/close. De voorkant herbergt verder geen bedieningsknopjes. Het bedienen van het loopwerk zal via de bijgeleverde afstandsbediening moeten geschieden. Mochten de batterijen echter op zijn dan is het dus mogelijk met de bedieningsknopjes op de achterkant de lade te openen en een cd te starten.
Onder de lade vinden we een groot en duidelijk leesbaar display aan voor de track en tijd informatie. Het display showt een zogenaamde track calendar. De track die opdat moment wordt afgespeeld, knippert. Persoonlijk vind ik het display hierdoor wat druk overkomen. Maar goed, dat is persoonlijk en hier van ondergeschikt belang. Uiteraard is het programmeren of herhalen van tracks middels de afstandsbediening mogelijk.