REVIEW

Rossini - Matilde di Shabran

Ferd Op de Coul | 03 augustus 2006

Rome, februari 1821. Wereldpremiere van een nieuwe opera van Rossini.De dirigent krijgt een attaque. de wereldberoemde violist Niccolo Paganini neemt zijn taak over. De solo-hoornist wordt onwel en laat verstek gaan.Paganini transponeert in allerijl de belangrijkste hoorn-partijen naar de altviolen.

Rossini had de voorafgaande maanden flink aan het werk gesleuteld, ook omdat hij niet content was over enkele aria`s die hij aan een jonge collega had toevertrouwd, Giovanni Pacini. Ook het libretto was bepaald niet zonder kleerscheuren tot stand gekomen, maar dank zij Jacopo Ferretti, oa. auteur van de tekst voor "La Cenerentola," kwam er toch een "melodramma giocoso" tot stand, getiteld: "Matilde di Shabran", gebaseerd op een theaterstuk van een zekere Jacques-Marie Boutet.

Deze feiten en omstandigheden vormen op zichzelf al een vermakelijk gegeven voor een komische opera. Maar dan blijkt het toch werkelijk oer-Rossiniaans stuk muziektheater, vol rappe en virtuose soli en ensembles, boordevol speelse en lyrische melodische vondsten.

"Matilde di Shabran" werd in 1996 tijdens het Rossini-festival van Pesaro uitgevoerd, nota bene met een invaller van topformaat, de lyrische tenor Juan Diego Flores in de rol van Corradino.

Sindsdien is Flores zodanig met die rol vertrouwd geraakt dat het een van zijn favorieten is. Ook op de nieuwe Decca-opname van het werk, waarin verder Annick Massis in de titelrol indruk maakt. De andere rollen zijn goed, het Praags Kamerkoor en het Orquestra Sinfonica de Galicia onder leiding van Riccardo Frizza presteren uitstekend, al vind ik de akoestiek van deze live-produktie in het Rossini Opera Festival van Pesaro, augustus 2004, nogal aan de droge kant.

Een compliment voor de toelichting in het booklet en de fraaie presentatie is zeker op zijn plaats.


Aanvullende informatie:
"Matilde di Shabran" melodramma giocoso van G. Rossini.
Libretto: Jacopo Ferretti.
Live-opname Rossini-festival Pesaro 2004.
Met o.a. Juan Diego Flores en Annick Massis.
Praags Kamerkoor, Rosetta Cucchi, pianoforte.
Symfonie-orkest van Gallicie.
Dirigent: Riccardo Frizza.
DECCA 3cd`s 475 7688


EDITORS' CHOICE