REVIEWExposure

Exposure 2010S serie

Rene Smit | 21 februari 2008 | Fotografie Rene Smit | Exposure | Importeur: Top HiFi

Onderwerp van beluisteren is ditmaal een complete set van het Engelse merk Exposure. Via de nieuwe importeur Top Hifi heb ik de beschikking gekregen over drie 2010S producten: een geïntegreerde versterker, een losse eindversterker en een cd-speler.

Genoeg speelgoed om een paar weken mee te stoeien in diverse configuraties. De producten van Exposure zijn mij niet onbekend, in het verleden heb ik de 2010S cd-speler al een keer solo aan de tand gevoeld. De conclusie van die recensie viel toen positief uit. Ik hoop dat de complete set in eenzelfde mate weet te overtuigen.

Uitvoering en techniek

Omdat de 2010S cd-speler onveranderd in productie is ten opzichte van de destijds door mij geteste versie behoeft deze hier slechts een korte uitleg. Die test gaat uitgebreid in op de gebruikte techniek en geluidskwaliteit. De basis van de Exposure 2010S wordt gevormd door een in eigen beheer gebouwd CD loopwerk. Als het digitale signaal is uitgelezen komt het terecht bij een PCM 1716 24-bit dac, werkend binnen het CD Red Book formaat van 16 bit/44,1 kHz. Het digitale signaal is aan de uitgang beschikbaar via een 75 Ohm BNC connector en via Toslink. Door een jumper te verwijderen op het systeembord kunnen deze uitgangen afgesloten worden. De analoge uitgang is opgezet met een paar NE5534AN op-amps en een mute relais.

Het uitgangssignaal bedraagt, geheel volgens de norm, 2 Volt. Een dubbelzijdige printplaat is nauwelijks voorzien van draadbruggen, wat meestal een doordachte component lay-out verraadt. Ook naar de onderdelen buiten de print (loopwerk en display) zijn de signaalwegen kort gehouden met flatcables. De gebruikte voeding is zwaar overbemeten met een forse ringkerntrafo. Vanaf daar zijn er drie gescheiden circuits gevormd met afzonderlijke trafowikkelingen en eigen zekeringen. Eén circuit is voor de motor en het display, twee circuits zijn er voor audio, opgedeeld in een digitale een analoge voeding. De voedingen zijn fors gebufferd met meerdere kleine elco’s.

Blijven over de 2010S geïntegreerde versterker en separate eindversterker. Bij het uitpakken blijkt dat beide over een forse voeding beschikken, het grootste gedeelte van het gewicht (elk 7 kilogram schoon aan de haak) zit aan één kant van de kast. Bij het doorlezen van de (beknopte) brochure blijkt dat ze beschikken over een 200VA toridal trafo. Het vermogen dat geleverd kan worden is voor beide apparaten gelijk: 2x75 Watt aan 8 Ohm. Ruim voldoende dus om luidsprekers met een gemiddeld rendement, in de ‘gemiddelde’ woonkamer, lekker aan het spelen te krijgen. De 2010S eindversterker kan met een schakelaar aan de achterzijde “omgebouwd” worden tot monoblok voor nog meer vermogen. Er wordt intern gebruik gemaakt van hoogwaardige onderdelen en korte signaalwegen. Exposure vertelt zelf niets over de schakeling. Bij Exposure staat eigenlijk alles in dienst van de muziekweergave en wordt gezwegen over hoe ze dit resultaat bereiken. Op www.exposurehifi.com is wel uitgebreid te lezen welke filosofie de fabrikant hanteert.

Alle apparaten uit de 2010S serie maken gebruik van een nagenoeg identieke kast, waarbij alleen het frontpaneel verschilt. Dat zorgt voor een mooie visuele eenheid wanneer de apparaten in een kast of rek geplaatst worden. De kast is volledig aluminium en voorzien van een dik massief geborsteld frontpaneel. Het gebruikte materiaal zorgt voor een goede afscherming tegen elektromagnetische straling en voorkomt tevens dat trillingen van buitenaf de werking kunnen verstoren.

Alle frontpanelen zien er strak en opgeruimd uit. Op de eindversterker zit slechts een aan/uitschakelaar en een led die aangeeft of de versterker ingeschakeld is. De geïntegreerde versterker is daarnaast voorzien van twee draairegelaars aan de rechterkant. Deze dienen respectievelijk voor het regelen van het volume en bronkeuze. Ook zit daar het “oog” voor het ontvangen van de commando’s van de meegeleverde afstandbediening. De cd-speler heeft eenzelfde opgeruimd front met centraal geplaatst de lade en daarnaast het display. De achterzijdes maken een opgeruimde indruk. De geïntegreerde versterker is voorzien van 6 cinch aansluitingen waarvan er één door het inbouwen van een phonoboard geschikt gemaakt kan worden voor een draaitafel met MM of MC element. Dit inbouwen kan worden verzorgd door een dealer; de versterker hoeft dus niet opgestuurd te worden. Er is een tape-monitor aanwezig.

Uiteraard is er een pre-out aansluiting en zijn de luidsprekeraansluitingen dubbel uitgevoerd, zodat bi-wire aansluiten van luidsprekers een optie is. De aansluitingen zijn gemaakt van kunststof en accepteren uitsluitend 4mm banaanstekkers. Aansluiten met spades of blanke draad is helaas niet mogelijk. Wel zijn alle apparaten voorzien van een afneembaar netsnoer zodat upgraden met betere exemplaren tot de mogelijkheden behoort. De eindversterker is voorzien van één stereo input en de al eerder genoemde stereo/mono switch. Ook hier zijn de luidsprekeraansluitingen dubbel uitgevoerd. Gelukkig heeft Exposure ingezien dat in een mooie set een tuner niet mag ontbreken. Vanaf april 2008 zal er een Exposure tuner met DAB functionaliteit leverbaar zijn.


EDITORS' CHOICE