REVIEWTonar

Nagaoka MP-100 & MP-110 Plus Tonar toonarm

Kilian Bakker | 06 november 2008 | Tonar

Nagaoka is niet een alleen een bekende fabrikant van handige en uitgekiende accessoires (denk aan de No. 102 antistatischebinnenhoes) maar al vele jaren fabrikant van hoogwaardige groefaftasters. Nagaoka werd vele decennia geleden opgericht en is nog altijd in handen van dezelfde familie. Momenteel is de kleindochter van de opricher de contactpersoon van Tonar, dat reeds een halve eeuw zaken doet met Nagaoka.



De MP-lijn van aftasters is ontwikkeld door een technicus die al meer dan 25 jaar voor Nagaoka werkt en daarnaast philharmonisch dirigent is. Dit Japanse merk is zeer ervaren in diamantbewerking en behalve naaldtippen voor de HiFi-industrie vervaardigen ze hoogwaardige en specialistische  onderdelen zoals mini-magneten of tungsten meetpennen voor IC-testbanken. De MP-lijn van Moving Magnet aftasters heeft wereldwijd het respect van analoogliefhebbers verdiend, met name in Groot Brittanie waar de Nagaoka aftasters vaak worden ingezet door de HiFi-pers.

Tijdens een telefoongesprek vertelde Glenn Libgott (de directeur van Tonar) trots dat hij sinds kort een eigen lijn van MP-naalden met tippen voor oudere groef-formaten (zoals `Minigroove` en 78 toeren geluidsdragers) laat maken bij Nagaoka. Dit zijn exclusieve Tonar producten en de lijn omvat momenteel vijf tippen met verschillende contact-radiussen. Een voordeel van die brede keus aan tippen is dat men schijven met slijtage van een oude naald kan afspelen met een iets fijnere naaldtip die dankzij een slanker profiel lager in de groef zal staan (waar het materiaal minder beschadigd is).

Voor deze recensie werden de twee meest betaalbare MP`s gekozen: de MP-100 en MP-110. Deze afasters zijn geschikt voor lichte tot middelzware toonarmen en dus ideaal om oudere- of instapmodellen van Dual, Thorens en Pro-Ject mee op te waarderen. 

Alle Nagaoka MP (Moving Permalloy) elementen behoren tot de `Moving Iron` familie en ze hebben uitwisselbare naalden.  In de body (recht boven de naalddrager) bevindt zich een relatief grote, stationaire Samarium-Cobalt magneet. Het cantilever is niet van een magneetje voorzien (zoals het geval is bij standaard MM elementen) maar van een legering met een zeer hoge magnetische geleiding. Dankzij deze constructie hebben de MP`s een lage tip-massa, een verbeterd dynamisch gedrag en een efficiente generator. De huidige generatie MP aftasters hebben een met Carbon Fibre versterkt motageblok en een extra krachtige samarium-cobalt magneet, aldus de fabrikant.

De hier besproken MP modellen hebben beide een aluminium cantilver en een compliantie van 18 cu. Hun frequentieberek loopt van 20 Hertz tot 20 kiloHertz, ze wegen elk 6.5 gram en hebben een maximale uitgangsspanning van 5 miliVolt. De MP-100 heeft een `superfine polished` conische naaldtip die op een metalen kraag is aangebracht. Hij heeft een kanaalscheiding van meer dan 22 dB (de kanaalbalans blijft volgens de fabrikant binnen 2 dB) en zijn optimale naalddruk ligt tussen 1.8 en 2.3 gram. De MP-110 heeft een `superfine polished` elliptische naaldtip die ook op een metalen kraag is aangebracht. De kanaalscheiding is 1 dB groter dan dat van de MP-100 en de kanaalbalans wordt opgegeven als 1.5 dB. Het naalddrukbereik van de MP-110 loopt van 1.5 tot 2 gram.



Tonar heeft sinds kort een drietal toonarmen in haar pakket die in Japan worden vervaardigd door Jelco, een bedrijf met veel ervaring op het gebied van fijnmechanica. Het Tonar arm-pakket omvat drie modellen; een luxe uitgevoerde S-arm en de twee standaard armen. De ene standaard toonarm heeft een rechte armbuis (en een vaste armkop) en de andere is de hier besproken uitvoering met een S-buis en een losneembare armkop. Dankzij die losneembare armkop was het uitwisselen van de elementen een fluitje van een cent. Daarnaast kan men bij de S-arm door middel van een oerdegelijk klem-systeem in de armkop (met imbusbout) de Azimuth bijregelen.

De Tonar arm wordt door twee Styropor schelpen tegen transport-avonturen beschermd en compleet met een infoblad, een 1 op 1 montage-sjabloon, verschillende imbussleutels en montagemateriaal geleverd. Een toonarmkabel ontbreekt maar dankzij het 5 pins Din-contact in het lagerhuis kan men wel naar hartelust experimenteren. Tonar heeft overigens enkele toonarmkabels in het leverprogramma. Deze arm is mooi afgewerkt, degelijk qua contructie maar bovenal goed doordacht. Er is weliswaar geen sprake van S.M.E.-stijl `over-engineering` maar wat wil men voor nog geen 500 euro? Dit is een sober maar uitgekristalliseerd ontwerp. De integrale armlift en de armkopdraadjes van Jelco worden overigens in kostbare High-End toonarmen toegepast en ook Ortofon laat hun huidige toonarmlijn bij deze fabrikant maken.

MERK

EDITORS' CHOICE