Harman Kardon - Go & Play

Guido de Kanter | 05 augustus 2010 | Harman Kardon

In de categorie "speakersystemen voor de iPod" is het Harman-concern zeer sterk vertegenwoordigd. Onder de merknaam JBL verkopen de Amerikanen tientallen verschillende luidsprekersystemen-met-iPodconnector. De hier geteste Go + Play (350 euro) is de enige die het prestigelabel Harman/Kardon mag dragen. Betekent dit iets voor de prijs/kwaliteitverhouding?

De Go + Play is een opmerkelijke verschijning. Door zijn ronde handgreep van roestvrij staal die het hele apparaat omspant, heeft de Harman/Kardon wel wat weg van een damestas. Maar wel een stoere. De Go + Play is heel stevig gebouwd, met zijn stalen handgreep en behuizing van dikke kunststof wekt hij de indruk te zijn gebouwd voor een ruig leven onderweg.


Foto: Photo40

Zijn simpele voorkomen dankt de Go + Play onder andere aan het feit dat de iPod-houder niet aan de voorzijde zit, maar bovenop ligt. Dat maakt dat het scherm van de iPod alleen van korte afstand af is te lezen, en dat ook de navigatie door de iPod-menu’s van dichtbij moet gebeuren. Een filmpje kijken is helemaal uit den boze, daarvoor zit de stalen handgreep veel te veel in de weg.

 
Foto: Photo40

Wel beschermt de oersterk aanvoelende handgreep de iPod tegen botsingen en ander grof onheil, zoals dat onderweg op een draagbare iPod-speaker als deze af kan komen.

Techniek

Een chip voor digitale signaalbewerking zorgt dat de Go + Play neutraal klinkt, en helpt het maximum aan geluidsdruk te persen uit de relatief bescheiden luidsprekers die in het apparaat zitten. Aan weerszijden zitten er twee elementen: een tweeter voor de hoge, en een woofer/middentoner voor de lage tonen. Alle vier de units hebben een eigen versterker, waarvan Harman/Kardon opgeeft dat ze 30 watt kunnen leveren. Dat doet vermoeden dat het om efficiënte versterkers gaat die opereren in Klasse D, al vermeldt de fabrikant dit nergens.


Foto: Photo40

Om zoveel mogelijk druk te genereren in het laag, zitten op de achterkant van de Go + Play, precies achter de luidsprekers, twee basreflexpoorten. Omdat deze poorten hetzelfde uiterlijk hebben als de luidsprekers aan de voorkant, ziet de Harman/Kardon er voor en achter bijna hetzelfde uit.

Over de achterkant gesproken: daar vindt de gebruiker aansluitingen voor S-Video (Go + Play naar televisie), lijn in (voor andere bronnen dan de iPod) en USB. Omdat er USB op zit, kan de iPod ook gegevens uit iTunes ontvangen terwijl het spelertje nog in de Go + Play ligt.


Foto: Photo40

Een vierde aansluiting is voor gelijkstroom. De Harman/Kardon komt met een externe voeding, die kennelijk niet intern paste. Jammer. Weer een extra adapter om rekening mee te houden, zowel thuis als onderweg.

Alle aansluitingen zitten achter rubberen beschermkapjes, die bij gebruik onderweg voorkomen dat er stof en vuil in gaat zitten.


EDITORS' CHOICE