Een vrij nieuw fenomeen in hifiland is de muziekserver: een apparaat met harde schijf en veelal ook netwerkaansluiting, waarop grote hoeveelheden muziek kan worden geplaatst. Muziekservers zijn zo een alternatief voor diegenen die op hun computer gemerkt hebben hoe comfortabel het is om veel muziek onder de vingertoppen te hebben, maar die geen zin hebben in een PC in de huiskamer.
Muziekservers zijn er inmiddels van onder andere McIntosh, Revox, Yamaha en Sony, en de meeste hebben een prijskaart ver aan de overkant van 1000 euro. Met zijn vraagprijs van 700 euro is de Hermstedt Hifidelio dan ook in een gunstige uitgangspositie. Hermstedt levert hiervoor een 43cm-hifiapparaat met een 80 GB harde schijf en een keur aan aansluitingen: analoog in en uit, optisch en coaxiaal digitaal-uit, vier (!) keer netwerk, draadloos netwerk (WiFi) en tweemaal USB.
Er is ook een Pro-variant (760 euro) met als extra’s dynamiekcompressie, meer samplingrates en de mogelijkheid biedt om naar Internet radiostations te luisteren. Nochtans is het nut hiervan beperkt: de meeste radiostations, de Nederlandse publieke en commerciele incluis, zenden op internet uit in Windows Media of Real. De Hifidelio weet alleen raad met MP3-stations. Daarvan zijn er best veel, zo’n 4.000, maar de meeste daarvan zenden alleen muziek uit, geen redactionele informatie. Wie naar Radio 1 of de BBC Worldservice wil luisteren blijft aangewezen op de tuner of de PC.
De Pro-versie van de Hifidelio kent ten slotte nog in een variant met een harde schijf van 160 GB (900 euro). Deze biedt ruimte aan 300 uur muziek in ongecomprimeerde CD-kwaliteit. Dit is de enige versie met vergulde aansluitingen.
Algemeen
Wie al een Apple iPod heeft, zal het gebruik van de Hifidelio ervaren als een feest der herkenning: wat betreft de menustructuur en de bedieningsorganen heeft Hermstedt zich duidelijk laten inspireren door Apple’s succesnummer. En daar hebben ze niet onverstandig aan gedaan. Alle opties van de Hifidelio zijn ondergebracht in overzichtelijke, logisch gegroepeerde menu’s waar je met een ronde jog/shuttle doorheen manoeuvreert. Ideaal. Jammer is dat Hermstedt ervan heeft afgezien om Nederlands, Noors, Deens, Japans, Chinees en zo nog wat talen in zijn systeem op te nemen: de gebruiker kan kiezen uit Engels, Duits en Frans. De Hifidelio heeft een hoogoplossend, zwart-wit LCD-scherm, die meer dan voldoende ruimte biedt voor alle relevante informatie.
Sprekend over de iPod moet vermeld worden dat deze kleine witte Appletjes, evenals hun vriendjes uit de stallen van conculega’s, met een USB-kabeltje kunnen worden aangesloten op de Hifidelio. Het apparaat van Hermstedt kan dienen als toeleverancier voor muziek op de kleine spelers, net zoals iTunes, MusicMatch en Winamp dat kunnen.