Naar aanleiding van een opmerking van mijn hand in het IFA 2007 verslag kreeg ik een boze mail met daarin de vraag of ik ooit wel eens een Chinese buizenversterker had gehoord en of ik sowieso wel verstand had van de Chinese audiomarkt?
De gewraakte opmerking – waarschijnlijk doelde de briefschrijver op mijn opmerking dat “er volop namaak, euhhh… volop varianten op bekende ontwerpen” in de “Chinese hal te vinden waren – had echter betrekking op een gedeelte van de aangeboden Chinese waar.
Lopend over het gedeelte van de IFA waar de meeste Chinese fabrikanten een plaats hadden gevonden sprongen de imitatie iPods en andere bekende MP3 spelers je tegemoet: echt schaamteloze kopieën.
Daarnaast waren er volop audioproducten te vinden. In veel gevallen was de aangeboden elektronica goed afgewerkt, in sommige gevallen zelfs bijzonder goed. Uit ervaring weet ik dat de Chinese ontwerpen ook klankmatig steeds beter worden en in veel gevallen niet onder doen voor de westerse merken. Tijdens de IFA was er helaas geen gelegenheid om de aangeboden waar te beluisteren, dus moesten we het stellen met onze visuele waarnemingen.
Origineel in design zijn de meeste Chinese merken (uitzonderingen daargelaten natuurlijk) echter niet te noemen. Ook het gebruik van buizen is meer ingegeven door beschikbaarheid dan door originaliteit of het maken van de markt.
Maar er is natuurlijk meer aan de hand. De goedkope arbeid en de kwaliteit van de producten zorgt ervoor dat ook steeds meer westerse fabrikanten (merken) hun productie naar China verleggen. Niks mis mee, zeker niet als het de prijs en de kwaliteit van het product ten goede komt (denk bijvoorbeeld aan de Quad electrostaten). Anders wordt het als de westerse merken simpelweg Chinese producten/ontwerpen gaan labellen met hun eigen (dure) merknaam. Ook daar zagen we (en kennen we) voorbeelden van. Het wordt de bekende merken door de Chinezen ook wel erg makkelijk gemaakt. Zoals ik in het IFA verslag al zei: U roept het merk en wij (de Chinese fabrikanten) plakken het erop. Dat lokt natuurlijk gemakzucht en/of namaak uit.
Het wordt tijd dat er veranderingen in de audiomarkt gaan komen. Chinese fabrikanten zouden meer uit moeten gaan van hun eigen kracht en westerse merken zouden duidelijk moeten zijn over de herkomst van hun apparatuur. Voor Chinese productie of producten hoef je je niet te schamen, voor het losjes omgaan met de waarheid wel.
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl
Nieuwe op HiFi.nl
Hardware recensies
PurePower APS 1050
Een zuivere sinusvormige spanning van 230 Volt met een wisselfrequentie van 50 Hertz is niet meer uit het stopcontact te halen tenzij u zelf de stroom opwekt. Iets dat de PurePower Audio Power Supply 1050 en zijn bescheidener familieleden inderdaad voor u doen.
Heineken Speakerkratjes
Je kunt de ‘speakerkratjes’ van Heineken niet bepaald onder het kopje highend audio rubriceren. Met een beetje fantasie kun je ze wel smakelijk noemen. En iets voor de liefhebbers.
Achtergrondartikelen
HiFi.nl beluistert…de set van Michel Naber
Made in Japan. Echter beluisterd in Oegstgeest, deze bijzonder fraaie plaat van Deep Purple. Wat een drumsolo. Nee, het klinkt niet als live, je bent er gewoon!!
My.hifi – Dennis Wolters
Het begin van een hobby die begon te leven na een bezoek aan Speaker&Co in Rotterdam. Het ontwerpen van een luidsprekersysteem is niet zo eenvoudig als ik had gedacht.
Tip
De schroeven aandraaien
…bij de meeste (conus-)weergevers zal het aantrekken van de bevestigingsschroeven resulteren in de eerder genoemde klankverbetering.
Software recensies
Linda Ronstadt - Don’t Cry Now (CD)
Dit is het vierde solo album van Ronstadt en wanneer het in 1973 verschijnt is het haar eerste country rock album. Daarmee duidelijk afwijkend van haar vloeiende country sound op ‘Silk Purse’.
The Pixies – Surfer Rosa (SACD)
Surfer Rosa van The Pixies uit 1988 is een van de beste, leukste en invloedrijkste albums uit de popgeschiedenis, op het kruispunt van Stooges, Sonic Youth en Nirvana. Lol, spontane invallen en pure energie werden onder de productionele leiding van Steve Albini tot een uniek geheel gesmeed.
Michael Brecker - Pilgrimage (CD)
Michael Brecker wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste tenor saxofonisten sinds John Coltrane. Zijn loopbaan kent dan ook tal van gedenkwaardige hoogtepunten. Zo speelde hij met zijn broer, trompettist Randy Brecker, in het kwintet van Horace Silver voordat hij met hem de fusion groep ‘ The Brecker Brothers’ startte.
Kenny Wayne Shepherd - 10 Days Out, Blues From The Backroads (SACD)
Samen met producer Jerry Harrison, bekend van The Talking Heads, en enkele musici waaronder bassist Tommy Shannon en drummer Chris Layton - die samen de ritmesectie van Stevie Ray Vaughan’s Double Trouble vormden - onderneemt blues/rock gitarist Kenny Wayne Shepherd in 2004 een tiendaagse reis langs nog in leven zijnde bekende en minder bekende grootheden van de blues.
Trepulka / von Hannenheim - Klavierstücke und Sonaten
De kans dat u voor het verschijnen van deze CD gehoord had van de namen Johann Ludwig Trepulka en Norbert von Hannenheim is klein. Het waren veelbelovende componisten in de jaren twintig van de vorige eeuw, die stierven in de Tweede Wereldoorlog en in vergetelheid raakten. Pianist Herbert Henck vond enkele werken terug en presenteert ze nu met verve.