Deze publicatie van deze week is er een van tegenstellingen. Aan de ene kant schrijven we over twee beroemde en – met alle respect – bejaarde elementen voor de platenspeler, en aan de andere kant schrijven we deze week over een modern draadloos muzieksysteem.
Dat draadloze systeem is afkomstig van het relatief onbekende Bard Audio. Maar de naam Sonneteer zal bij de meeste lezers wel een belletje doen rinkelen. En die link met Sonneteer doet ook meteen vermoeden dat het met de geluidskwaliteit wel snor zal zitten. Rene Smit nam een setje – het is echt klein! – mee naar huis en keek of het vermoeden ook terecht is.
Kilian Bakker schreef vorige week over naaldvormen, een onderwerp waar zelfs internationaal weinig of niets over te vinden is. Dat u zijn moeite – het was een monnikenwerk - waardeerde bleek uit de vele positieve reacties die we mochten ontvangen. Vandaag neemt Kilian twee klassieke elementen onder de loep: de London (Decca) Super Gold VII en de Linn Troika in een rebuilt versie van British Audio Products. Deze rebuilt wordt overigens uitgevoerd door Len Gregory, beter bekend als the Cardridge Man.
Zoals gebruikelijk hebben we ook weer de nodige muziek en filmbesprekingen, waaronder het bijzonder fraaie album Nothing Is Precious Enough For Us van Death Vessel en de heruitgave van Veedon Fleece, een van de mooiste Van Morrison albums.
We wensen u weer veel leesplezier.
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl
Nieuw op HiFi.nl
Hardware recensies
London Super Gold VII en British Audio Rebuilt Troika, Kilian Bakker
Dankzij de `vinyl revival` van de laatste jaren is er bepaald geen tekort aan analoge producten, getuige het brede aanbod van hoogwaardige aftasters. Behalve nieuwe high-tech ontwerpen zijn een aantal klassiekers opnieuw of nog steeds van de partij, waarvan de EMT`s en Ortofon SPU`s tegenwoordig de meest bekende zijn.
Bard Audio, Rene Smit
Dat de producten van Bardaudio klein zijn is mij al bekend, echter wanneer importeur Accentus de set aflevert ben ik toch nog verbaasd. Slechts twee dozen, ieder niet veel groter dan een gemiddelde schoenendoos, herbergen alles wat nodig is om volledig aan de slag te kunnen. Na een korte uitleg over het systeem laat de importeur mij achter met de set en een persmap. Het systeem, bedoeld om draadloos audiosignalen door te geven, zou dermate gebruiksvriendelijk moeten zijn dat ik het zelf probleemloos aan de praat kan krijgen.
Muziek en filmbesprekingen
Death Vessel - Nothing Is Precious Enough For Us (CD)
Traditionele Amerikaanse folkmuziek is een overduidelijke inspiratiebron voor Death Vessel, de naam waaronder Joel Thibodeau, al dan niet begeleid door anderen, muziek maakt. “New Folk”, is dan al snel het stempel. De fingerpicking gitaarstijl, gebruik van een breed scala aan akoestische instrumenten, waaronder banjo, viool en speelgoedpiano en de prachtige, loepzuiver gezongen melodieën, alles past in een rijke traditie, recht uit de prairie.
Leila - Blood, Looms & Blooms (CD)
Elektronische muziek wordt vaak klinisch of koud gevonden. Niemand zal dat oordeel vellen over de muziek van Leila Arab, in Iran geboren en op jeugdige leeftijd als politiek vluchteling met de familie naar Londen gekomen. Ze past perfect bij het Warp label, met haar rommelig pruttelende, organische sound.
Van Morrison – Veedon Fleece (CD)
Net als een huis waar je al lang in woont kunnen ook favorieten platen wel eens een opknapbeurt gebruiken. De kwaliteitsontwikkeling van digitale dragers in de afgelopen decennia maakt herziening van klassieke opnamen hard nodig, want o wat klonken die eerste CD’s achteraf beroerd. Met Veedon Fleece viel dat nog wel mee, maar de nieuwe mastering laat wel horen dat er aardig wat te verbeteren viel.
Andreas Scholl - Countertenor (DVD-muziek)
Maar al te vaak kom je nog het vooroordeel tegen dat mannelijke altzangers eigenlijk vokale buitenbeentjes zijn. Want: ze zingen doorgaans partijen voor vrouwenstemmen en moeten dus, net als hun 18e eeuwse Italiaanse gecastreerde voorgangers, min of meer als een soort muzikale transsexuelen door het leven.
Dekaloog (DVD-film)
Afgelopen jaren heeft het succes van de DVD ertoe geleid dat de hoogtepunten uit de filmgeschiedenis breed toegankelijk werden. Er bleef desondanks nog wel wat te wensen, maar nu is er een belangrijk hiaat ingevuld: de cyclus van tien televisiefilms die Poolse regisseur Krzysztof Kieslowski maakte onder de verzamelnaam Dekaloog. De Tien Geboden, ééntje per film, zijn aanleiding voor indringende beschouwingen over de belangrijke levensvragen.