Nee, niet de crematorium top-10 (waar Mieke Telkamp overigens al jaren niet meer in voor schijnt te komen), maar de essentie van de vraag die we ons op de redactie de laatste tijd vaker stellen. Waar gaat het heen met de hifi-branche, en waar doen we het allemaal voor?
Iedere bedrijfstak is in beweging. Nou ja, bijna iedere bedrijfstak. Het kleinvak Hoeden, bijvoorbeeld, bestaat zowat niet meer, en zo kan ik nog wel wat uit de tijd geraakte ambachten opsommen. Maar laten we voor het gemak even aannemen dat de meeste bedrijfstakken zich voortdurend ontwikkelen. Kijken we wat dichter bij huis, dan merken we de laatste paar jaar dat er in de hifi een aantal zaken significant aan het veranderen zijn.
Maar is wat we menen waar te nemen ook echt wat er aan de hand is? Gaan er echt meer hifi-winkels op de fles dan er bijkomen? En verdwijnen er echt meer merken van de markt dan er bijkomen? En, in beide gevallen; als dat zo is, is dat dan erg? En wat te denken van importeurs die tegelijk winkel zijn. En die hun `eigen` spullen direct aan klanten verkopen met maximale marge, maar er tegelijkertijd ook een dealernetwerk op nahouden? Is dat erg? Waarschijnlijk zullen veel mensen zeggen van wel, maar is dat dan geen emotioneel antwoord dat wordt ingegeven door een onbewust starre houding jegens veranderingen? Het is namelijk maar hoe je het bekijkt, en hoeveel je je er van aan wenst te trekken.
Veranderingen kunnen juist heel interessant zijn, hoewel soms bijna niet te beredeneren is waarom. We zien bijvoorbeeld een toename in het aantal vervelende reacties van lezers. Mensen bemoeien zich via onze site steeds opzichtiger met de handel. En hoewel ik zelfs met enige inspanning geen echt goede reden kan bedenken waarom ze menen dat te kunnen doen snap ik wel waar dat vandaan komt. We worden mondiger gemaakt door de vooruitgang, die ons manieren heeft geschonken om veilig van achter de PC onze grieven over de wereld uit te storten. En kennelijk werken nieuwsberichten over een luidspreker van bijna tachtigduizend euro op sommige mensen als een rode lap op een stier. En dan denken we wel eens: waar doen we het eigenlijk voor?
Natuurlijk was vroeger alles beter, dat heb ik u al vaak genoeg voorgehouden. Maar ik weet ook dat ik soms best een ouwe zeurkous kan zijn, die een grote hekel heeft aan dingen die veranderen, waar ik juist na al die jaren zo lekker aan gewend was geraakt. Want als je naar de technologische ontwikkelingen kijkt dan zitten we met de hifi, linksom of rechtsom, in een verdraaid interessant tijdperk. Het heeft even geduurd voor ik de charme er van ontdekte, maar ik moet toegeven dat ik de laatste tijd openlijk durf te roepen dat ik op zoek ga naar een netwerkspeler en een hele dikke Nas om mijn 2000+ cd`s beter te kunnen ontsluiten.
Want als je niet hoeft in te leveren aan geluidskwaliteit, maar wel enorm kunt winnen aan gebruiksgemak, wat is dan het bezwaar? Ik doe ze toch niet weg, die cd`s. Ze gaan naar de zolder, dat wel, en de beleving wordt inderdaad een stukje minder tastbaar, maar geldt dat sowieso niet veel meer voor muziek op vinyl?
Die gedachtenkramp hebben meer mensen. Is dat erg? Nee. En om die reden gaan we toch steeds meer aandacht besteden aan nieuwe media, en nieuwe bedrijfsvormen. Niet dat we de traditionele hifi (of high-end) gaan loslaten, vrees niet, maar verbreden moeten we. Om mensen van buiten de doelgroep enthousiast te kunnen maken voor onze hobby moeten we de drempel op de juiste plaatsen verlagen of zelfs wegnemen. We hebben er niks aan om alleen maar esoterische buizenversterkers te testen, of alleen maar platenspelers. Dat is stamppot met teveel jus, zullen we maar zeggen.
En om mezelf dan maar eens binnen één alinea fijn tegen te spreken vraag ik uw aandacht voor een kostbare Linn LP12 update in de vorm van een nieuwe DC-motor met een uiterst fijnzinnig afgeregelde voeding, en een in de platenspeler ingebouwde mc-phonotrap. Kilian Bakker luisterde ernaar, en moest sterk de neiging onderdrukken om zijn spaarvarken te gaan slachten.
Een ander exotisch apparaat is de PS Audio PerfectWave Transport/DAC combinatie die na een logeerpartijtje bij Henk en Marja mocht blijven. Nieuwe manieren om de laatste bits uit een cd te schrapen zorgen voor een weergave die beter is dan iedere digitaal-scepticus ooit had durven dromen.
En geheel toevallig (echt waar, erewoord) is vandaag nog een PS Audio apparaat te vinden op HiFi.nl. Gastauteur Toine Dingemans schreef een uitgebreid artikel over de PowerPlant Premier netfilter/powerconditioner. Zo uitgebreid dat we het in vier delen opsplitsen, en vandaag krijgt u van ons dus deel 1.
Kilian Bakker ontzenuwt weer een bekende mythe, en we presenteren weer een leuke set van een lezer. En de muziek- en filmbesprekingen moeten we niet vergeten. Leesvoer genoeg, op dagen als dit weten we eigenlijk weer waar we het voor doen.
Max Delissen
Nieuw op HiFi.nl
Hardware recensies
PS Audio PWT en PWD drive/dac
Wie herinnert zich de slogan van Sony nog uit 1982 bij de introductie van het nieuwe medium, de cd? Het was Perfect Sound Forever en nagenoeg de hele audio industrie viel er als een blok voor. En zoals met zoveel zaken die op het eerste gezicht fantastisch lijken, viel het perfecte van de sound al snel best tegen.
Linn Radikal en Urika
Sinds de introductie van het Sondek LP12 platenspelerloopwerk (begin jaren `70) heeft het eigenwijze Schotse merk Linn haar eerste platenspelerconcept doorontwikkeld op praktisch elk denkbaar punt. Naast de doorlopende verfijningen introduceert Linn om de zoveel jaar een mijlpaalverbetering. Het unieke aan de Sondek is altijd geweest, dat deze analoge klassieker qua prestatieniveau blijft groeien terwijl aan het basisconcept al die jaren niet of nauwelijks wordt getornd.
Achtergrondartikel
Stroom: Het Onderschoven Kindje en het Badwater
De kwestie die aanleiding vormde tot dit verslag is deze: "Is er nog een duidelijke verbetering in de weergavekwaliteit mogelijk, na alles in de set naar vermogen met elkaar te hebben gematcht tot een maximaal en tot tevredenheid strekkend niveau, dat tevens financieel en praktisch haalbaar is?"
Mythen en Misverstanden
Mythen en Misverstanden 7: Bigger Is Better
Met behulp van zowel een goede adviseur als een eigen mening kan elke HiFi-liefhebber zijn of haar droomsysteem samenstellen. Uiteindelijk hoeven we immers enkel ons muzikaal gehoor te gebruiken.
Muziek- en filmbesprekingen
Sinatra & Sextet - Live In Paris (CD)
“Paris, entends bien!” Als je wordt aangekondigd door Charles Aznavour in het fameuze Lido theater in Parijs, heb je het wel gemaakt en mag je trots zijn. Volgens mij is het Aznavour zèlf die trots is, want hij mag niemand minder aankondigen dan ‘Ol Blue Eyes; Frank Sinatra.
Janine Jansen - Beethoven / Britten - Violin Concertos (CD)
Een nieuwe Janine Jansen in de winkels! Dat doet vele muziekliefhebbende harten vaak sneller kloppen. Zo ook het mijne. Janine weet met haar passie voor vioolmuziek altijd een gevoel op me over te brengen waar ik vrolijk van word. Deze nieuwe persing komt alweer uit op het fameuze Decca label, en is voorzien van werken van Beethoven en Britten.
Ander (DVD)
Ander is een vrijgezelle man die met zijn moeder en een jongere zus op het platteland in het idyllische Baskenland woont. Hij werkt in de fietsenfabriek en houdt daarnaast het boerderijtje draaiend. Zus heeft het volgens moeder beter bekeken: zij gaat binnenkort trouwen. Wordt voor Ander ook hoog tijd. Als hij zijn been breekt komt José, een timide gastarbeider uit Peru, helpen.
Miles Davis - Bitches Brew (LP)
Er zijn maar weinig belangrijke jazz musici zo beroemd dat je bij het noemen van de voornaam direct weet over wie het gaat. Ella is er zo één. Maar ook Miles behoeft geen toevoeging. In zijn lange carrière heeft hij een onnoemelijk aantal albums geproduceerd waarvan er meerdere baanbrekend waren. Over de vraag welke van zijn albums de grootste importantie heeft in de geschiedenis van de jazz kun je eindeloos discussiëren.
Bruckner - Symphonies Nos. 3&4 (SACD)
De symfonieën van Bruckner zitten diep in het DNA van het Concertgebouw verweven. Toch was het al een tijdje geleden dat de aan Wagner opgedragen derde en de Romantische vierde werden vastgelegd. Door gloedvolle nieuwe concertopnamen van beide grote werken onder de Mariss Jansons samen te voegen en een schappelijk prijskaartje aan de dubbel SACD te hangen heeft het RCO weer een zeer aantrekkelijke uitgave bij in de reeks RCO Live.