Wie in de jaren tachtig al achter de knoppen van een personal computer zat, zal zich ongetwijfeld MS-DOS nog herinneren. Wanneer je de computer had aangezet, verscheen er een knipperende cursor waarachter je commando’s kon intypen, bijvoorbeeld om een programma op te starten. Wilde je een keuzemenu dan maakte je dat zelf. Met de komst van Windows kwam er een ‘schilletje’ om alle programma’s heen, zoals de Apple gebruiker ook al langere tijd gewend was. Toch bleef de pc geen apparaat dat zich laat bedienen terwijl je lui onderuitgezakt op de bank hangt. Jammer, want sinds we zonder de gevreesde digitale kleerscheuren het millennium zijn gepasseerd, is de computer een vergaarbak geworden van allerlei digitaal vermaak. Digitale foto’s, filmpjes van eigen fabricaat en internet, muziekbestanden; menige pc staat er stampvol mee. Om er met anderen van te genieten, is het wel erg ongezellig om een knus avondje te moeten breken door met familie en vrienden achter een wiebeltafeltje te moeten kruipen omdat alles nu eenmaal op de pc staat. Nog los van het feit dat computers in huiskamers niet zelden op de minst ergonomische gammele flutmeubeltjes staan, is het voor een vlotte presentatie ook niet echt bevorderlijk wanneer je als heer des huizes minutenlang de nerd moet uithangen om allerlei benodigde programmaatjes op te starten.
Inspelend op de sluimerende behoefte van de consument om een ‘huiskamervriendelijke pc’ te creëren, kwam Microsoft in 2003 met het Windows Media Center, een 32-bit besturingssysteem, speciaal ontworpen voor Mediacenters, oftewel computers die hoofdzakelijk bedoeld zijn voor multimediagebruik. De idee is om apparaten zoals de DVD-speler, DVD- of videorecorder en CD-speler te vervangen door één apparaat waarmee bovendien allerlei soorten digitale content afgespeeld kunnen worden.

Design
De laatste versie, Windows XP Media Center 2005 is nog altijd gebaseerd op Windows XP Service Pack 2. Aangezien vrijwel iedere consumenten-pc tegenwoordig stijf staat van de nodige multimedia-toeters en bellen, zou feitelijk iedere pc die met dit besturingssysteem wordt uitgerust als Media Center kunnen dienen. Om van alle gemakken voorzien te zijn, is het echter verstandiger te kiezen voor een pc die ook echt als Media Center is gebouwd. Dat betekent dat er in ieder geval goed is nagedacht over de vele wensen van gebruikers ten aanzien van aansluitingen én zo’n machine wordt bovendien geleverd met een afstandsbediening.
Voor dit artikel bekeken we de Acer Aspire iDea 500. Het aantrekkelijke van deze machine is misschien wel net zo belangrijk als zijn specificaties: het uiterlijk. Hoewel het gewoon eigenlijk een volwaardige consumenten-pc is die toevallig wel wat meer kunstjes voor zijn baasje wil doen, verschilt hij uiterlijk niet van een DVD-speler. Wie naar het bedieningspaneel kijkt, zou niet eens durven vermoeden dat je met dit apparaat ook gewoon je boekhouding kunt doen. Dat niet iedere fabrikant daarvoor kiest, mag blijken uit het feit dat HP Media Centers heeft die juist wel gewoon een tower-behuizing hebben, zoals een computer voor algemeen gebruik. Ook de afstandsbediening van de Aspire iDea 500 is lekker eenvoudig gehouden en slechts de groene knop met het XP logo van Microsoft maakt duidelijk dat het hier om een Media Center gaat. Wie in een willekeurige pc-applicatie zit en op deze knop drukt, komt meteen terecht in het overzichtelijke pretmenu van het digitale vermaak waar de gebruiker snel zijn weg vindt in zijn foto’s, filmpjes en andere content.

“Door de digitale convergentie zie je dat het mogelijk wordt een einde te maken aan de overlap die er in veel huishoudens is qua apparatuur. Met een Windows Media Center worden immers meerdere apparaten samengevoegd waardoor ook de bediening een stuk eenvoudiger wordt”, zegt Marc Pauly, Country Manager Benelux bij Acer. “Het probleem bij convergentie is vaak dat de consument er het nut soms niet van ziet of er eigenlijk niet op attent wordt gemaakt. Het is nog altijd een moeilijke slag om dat geloof te prediken”, aldus Pauly.
“Wordt het goed uitgelegd dan ziet de consument vaak wel dat het ook kostenbesparend kan zijn”, gaat Diane Winkelman, Marcom Manager Benelux bij Acer, verder.

Audio
De Aspire iDea 500 is een veelzijdig apparaat. Voor het bekijken van foto’s of het afspelen van andere content beschikt deze machine ook over een kaartlezer die een groot aantal formaten ondersteund (Compact Flash, Compact Flash II, Micro Drive, Secure Digital, MMC, Memory Stick, Memory Stick Pro). Via de afstandsbediening is het mogelijk door de foto’s heen te scrollen, in te zoomen op details, kopieën te maken naar een CD of zelfs afdrukken te bestellen via internet.
Wie wil internetten kan gebruik maken van het meegeleverde draadloze toestenbord waarop ook een zogenoemde touchpad aanwezig is zodat er geen muis gebruikt hoeft te worden. Dat zou immers lastig zijn vanuit de luie stoel. Even mail ophalen, berichten versturen en online shoppen of chatten, kan dus ook met dit apparaat.
Het Media Center is goed te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld een home-cinema system. Voor wat het geluid betreft staat het systeem zijn mannetje: High-Definition audio met ondersteuning Dolby Digital Live & DTS Connect; Dolby Surround 5.1-kanaals decodering; Virtual Surround Sound via DTS Neo PC; analoge output met standaard 7.1 en S/PDIF ondersteuning voor digitale output; audioconverter Digitaal/Analoog; 24-bit/192KHz (10-kanalen); Frequentie Response: 20~20.000Hz.
Wat optische media betreft, kan het Media Center overweg met CD, VCD, SVCD, DVD (DVD-R/RW DL, DVD+R/RW DL, DVD-R/RW, DVD+R/RW,).

Video
Zeer aantrekkelijk is het gebruik van het Media Center om televisieprogramma’s op te nemen. Er is voorzien in dubbele hybride TV-tuners, HDMI en er kan rechtstreeks worden opgenomen op de harde schijf van 250 gigabyte. Genoeg dus voor ruim 160 uur televisie. De iDea maakt verbinding met het internet om de actuele programmagids inclusief programmabeschrijvingen op te halen, zodat het opnemen van programma’s mogelijk is zonder de programmatijden in te hoeven voeren. Het opnemen van televisieprogramma’s is daarmee beduidend eenvoudiger geworden dan met de inmiddels onder het stof belandde videorecorder die qua gebruiksgemak nooit de schoonheidprijs heeft gewonnen.
Aansluitmogelijkheden
Aan de achterzijde: Audio-aansluiting: 2 S/PDIF (1x coax, 1x optisch); 8 aansluitingen voor standaard 7.1 (RCA); Video-uitgang; 1 DVI-I met HDCP-ondersteuning (geleverd met DVI-naar-VGA adapter); 3 aansluitingen voor component (Y Pb Pr) (RCA); 1 S-video out; 1 composiet video-uitgang (RCA);Video/Audio; 1 HDMI-uitgang (High-Definition Multimedia-interface); 1 SCART-in voor S-video, CVBS, Stereo; 1 SCART-in/uit voor systeem CVBS, stereo-uitgang en één 2a S-video, CVBS, stereo-ingang. PC: 1 RJ-45 GbE LAN-poort; 1 IEEE-1394 (6-pins); 2 USB-poorten; 2 IR Blaster; 1 LAN draadloze antenne (IEEE 802.11g, 54Mb/s); Antennes; 1 TV-antenne/kabelingang; 1 TV-antenne/kabeluitgang; 1 FM-antenne ingang.
Aan de voorzijde: Audio-in/uit aansluiting: koptelefoonaansluiting; Microfoon-in; 1 Stereo-in (RCA). Video-ingangen: 1 S-video in; 1 Composiet-in (RCA); Geheugensticklezer; Compatibel met Compact Flash; Compact Flash II, Micro Drive, Secure Digital, MMC, Memory Stick, Memory Stick Pro. PC: 1 IEEE-1394 (4-pins); 2 USB-poorten.

Toekomst
Met de komst van Windows Vista zal er wederom veel veranderen, ook wat betreft de inrichting van de multimedia pc die in de huiskamer wordt gebruikt. Vooral het beheer van de bij iedere gebruiker snelgroeiende verzameling digitale content, zal met dit nieuwe besturingssysteem veel eenvoudiger worden. Het presenteren ervan eveneens. Daarnaast zal digitale- en IP-televisie verder oprukken de komende tijd. Ook met IP-televisie zijn de mogelijkheden wat betreft interactie veel groter dan we gewend waren. Voorlopig bieden de Media Centers een
mooie oplossing voor wie het aantal apparaten in de huiskamer wil beperken en intussen op een gemakkelijke manier wil genieten van de vele mogelijkheden die er nu voorhanden zijn.
De adviesprijs van de Acer Aspire iDea 500 bedraagt € 1.299. (incl. BTW).